ZESTJÄRN

BÄSTA ZESTJÄRN

Välj bästa zestjärnet till ditt kök!
Ett zestjärn är viktigt att ha i köket och ska inte förväxlas med ett vanligt rivjärn. Det finns stora, långa, små och kompakta zestjärn som används på lite olika sätt. Det är viktigt att välja en modell som är väl designad för sitt ändamål.

Här följer 5 av de bästa zestjärn som finns just nu. Notera att de fungerar på lite olika sätt och erbjuder olika fördelar. När du väljer bör du alltid beakta vad du kommer att riva och hur du föredrar att göra detta. Se också på eventuell uppsamling i zestjärnet om du vill ha det.

MICROPLANE CLASSIC ZESTER PREMIUM SOFTGRIP

Microplane Classic Zester Premium är ett säkert val. Det här är ett zestjärn som har fått väldigt höga betyg i många olika sammanhang. En kombination av vass rasp och äkta skärmetod som ger godare smak är en vinnare.

MICROPLANE CLASSIC ZESTER PREMIUM SOFTGRIP

Det här zestjärnet har ett mycket bekvämt grepp som är mjukt och ergonomiskt. Själva järnet är vinklat så att du skär hellre än att skala. Detta gör stor skillnad på smak. Om du ofta använder dig av rivjärn för citron, muskotnöt och ingefära är detta ett bra val för dig. Microplanes Premium zestjärn är gjorda för att hålla länge och för att vara enkla att använda. Användare menar att det här är det bästa zestjärn som finns och att det är otroligt flexibelt. Även de som tidigare har haft andra modeller av zestjärn från samma märke rekommenderar detta rivjärn.

Förblir vass länge
Ergonomiskt handtag
Finns i flera färger
För allt från citrus till muskot

En liten nackdel att notera är att zestjärnet är så pass effektivt att du får ut mer än vad ditt recept räknar med av citronen eller muskoten! Det gäller alltså att anpassa recepten efter zestjärnet om du vill att det
ska bli bra.

MICROPLANE MASTER RIVJÄRN OCH ZESTER

Microplane Master är både rivjärn och zester. Detta zesterjärn har ett vackert handtag av valnötsträ och en design som gör att det ligger i handen på ett ergonomiskt sätt. Raspen är mycket vass så det är enkelt att skära till ingredienser även om de är hårda.

MICROPLANE MASTER RIVJÄRN OCH ZESTER

Precis som andra zestjärn från Microplane så fungerar raspen på så vis att den skär istället för att skala. Det är det som ger den goda smaken och aromen som skiljet Microplanes rivjärn från andra märkens modeller.
Det här rivjärnet har en design som vann Red Dot Design Award år 2017. Det är fortfarande många som väljer denna modell hellre än nyare varianter från samma firma. Roligt att notera är att Microplane togs fram som ett snickarverktyg som sedan flyttade in i köket. Det kan förklara den fina skärpan. Folk som använder denna zester till ingefära och citron rekommenderar den varmt. Både funktion och design hyllas. Var dock medveten om att du ibland kan få känslan av att det blir mycket mindre rivna bitar än vad du får med andra modeller. Det borde dock inte vara några problem när du river för matlagning.
Ett litet minus med Microplanes zestjärn är att de kostar aningen mer än andra. Men användare som har köpt zestern tycker att den är värd priset. Det rör sig trots allt om ett robust rivjärn som är bekvämt att använda och som håller sin skärpa mycket länge.

Vackert trähandtag
Vasst
Ergonomiskt handtag
Ger god smak och arom

CHROMA TYPE 301 ZESTJÄRN

Chroma type 301 zestjärn är precis som märkets knivar vasst och effektivt. Du kan använda det för att riva citrusskal, nötter, vitlök såväl som hård ost. Längden på 18 cm är bekväm och du får ett mycket vasst rivjärn som ger goda resultat.

CHROMA TYPE 301 ZESTJÄRN

Användarrecensioner avslöjar att det här är ett mycket vasst zestjärn. Det är så vasst att du kan ta i lite för hårt och få med för mycket skal då du börjar använda det! Vasst är bra när du vill kunna använda samma zestjärn för allt från parmesanost till nötter.
Det är en fördel att du kan lägga detta rivjärn i diskmaskinen men notera att det ändå kan bli tal om handdisk. Det här beror lite på hur du river och om du lägger zestjärnet i blöt direkt efter användning.

Stabilt
Vasst
Med plastskydd
Tål maskindisk

RÖSLE ZESTJÄRN

Tyska Rösle står för kvalitet och deras fina zestjärn används i många olika länder. Det här är en produkt som är gjord för flexibilitet. Du kan göra fina strimlor såväl som lite större med samma rivjärn.

RÖSLE ZESTJÄRN

Det här är ett zestjärn som kan passa särskilt bra för dig som vill använda det för citrusfrukt. I och med att du kan diska i maskinen så är det enkelt att hålla rent. Dessutom är det många som uppskattar den höga kvalitet som detta zestjärn erbjuder.
Svenska användaromdömen matchar väl de som vi ser i utländska butiken. Det här är ett bra val för dig som vill ha ett robust zestjärn som kan hålla länge. Formen är väl genomtänkt så att du inte måste hålla på och flytta på handtaget för att komma åt överallt.

Fina och stora strimlor
Tål maskindisk
Hög kvalitet
Vasst

CHEF'N PALM ZESTER 2.0

Det här är ett litet zestjärn som kan vara perfekt för dig som ska riva citronskal och ingefära för ditt te eller annan matlagning. Fokus ligger just på citrusfruktskal men det är klart att det går att använda järnet för mer.

CHEF'N PALM ZESTER 2.0

På den övre delen av detta zesterjärn har du olika grovhet så att du kan välja textur på ett enkelt sätt. Användaromdömen intygar att det här är ett zestjärn som är enkelt och ergonomiskt att använda. Du blir inte trött i handen och får smart uppsamling av det som du river. Det är inte svårt att rengöra efter användning vilket också är bra. Notera dock att det kan kännas som ett
väldigt litet zestjärn i stora händer. Annars är det lätt att använda och med ett bra pris kan det ju vara så att du vill ha detta enbart för att riva citrus och ett annat zestjärn för andra uppdrag.
Var bara medveten om att det kan vara lite svårt att komma igång med Palmzestern från Chef’n om du inte läser instruktionerna först. Det kan också vara att rekommendera att se en video som visar hur du gör innan du sätter igång.

Smart design
Ergonomiskt
Bra pris
För olika texturer

Sammanfattning

Det kan vara svårt att välja bästa zestjärn helt enkelt för att det finns många som är bra och som har goda användaromdömen. Om vi bara kan välja ett järn så blir det Microplane Classic Zester Premium med sitt mjuka handtag och vassa riv. Det här är ett zestjärn som får höga betyg av experter och vanliga köksentusiaster världen över.
Om du föredrar något mer kompakt och enkelt att använda kan den smarta designen på Chef nPalms zestjärn vara perfekt för dig. Här får du ju också uppsamling som kan göra det lite lättare att förbereda allt från ingefäran till teet till en sval drink med citronskal på verandan.
Betänk hur designen ser ut och känns. Detta särskilt om du tänker lägga fram zestjärnet på matbordet och låta gäster använda det direkt över tallriken.

Mer om källor för vår produktbedömning

För att komma fram till de bästa zestjärnen så har vi framförallt sett på relationen mellan zestjärn tester och användaromdömen. Vi har alltså inte själva stått och rivit i citron efter citron med olika zesterjärn. Vårt urval är istället baserat på en god match mellan experters utlåtande och användarrecensioner.

Källor för vårt urval av produkter är:

Microplane Classic Zester Premium Softgrip

https://bagarenochkocken.se/koksredskap/rivjarn/microplane-classic-zester-premium-softgrip-svart/
https://www.amazon.com/Microplane-46020-Grater-Made-Cheese-Soft-Handle-Black/dp/B00151WA06
https://www.youtube.com/watch?v=paHcqfWMStk

Microplane Master rivjärn zester

https://bagarenochkocken.se/koksredskap/rivjarn/microplane-master-rivjarn-zester-valnotshandtag/
https://droidhorizon.com/microplane-master-series-graters-review/
https://www.amazon.com/Microplane-43220-Master-Stainless-Zesting/dp/B01N37OJ69/

Chroma type 301 zestjärn

https://bagarenochkocken.se/koksredskap/rivjarn/chroma-type-301-design-by-f-a-porsche-zestjarn-18-cm/
https://www.amazon.de/-/en/Chroma-3239-Set-Tweezers-Zester-Grater/dp/B0771HXQ2D

Rösle zestjärn

https://bagarenochkocken.se/koksredskap/skalare/rosle-zestjarn/
https://www.amazon.com/R%C3%B6sle-Stainless-Steel-Cocktail-Tools/dp/B000063Y81

Chef’n Palm Zester 2.0

https://bagarenochkocken.se/koksredskap/rivjarn/chef-n-palmzester-20/
https://www.amazon.com/Chefn-PalmZester-Citrus-Zester-Avocado/dp/B073T2J8R1?th=1
https://www.youtube.com/watch?v=_q_Z5nwMtLo