WAKE-UP LIGHT

BÄSTA WAKE-UP LIGHT 2021

Att komma upp i tid på morgnarna är inte alltid lätt, speciellt med tanke på alla de mörka månaderna vi upplever här i Sverige. Om du tycker att det är svårt att lämna sängen är räddningen en wake up light – en uppvakningslampa. Den hjälper din kropp att lugnt och naturligt vakna i takt med att lampan sprider sitt mjuka ljus i ditt sovrum.

kollage av wake-up lights

Du vaknar mer utvilad och på bättre humör vilket gör det lättare att ta sig an dagen. Många wake up lights har även insomningshjälp vilket gör att den även hjälper dig vid sänggående på kvällen . Sömnen är din bästa och viktigaste form av återhämtning, vilket innebär att en god natts sömn är oerhört viktigt. Under sömnen städas både din kropp och hjärna, minnen bearbetas och du återhämtar dig från olika former av stress.

DENVER KLOCKA MED WAKE UP LIGHT

Denvers klocka med wake up light är en riktigt bra klocka att vakna till och är helt klart vår favorit. Den har en enkel och stilren design och ett flertal funktioner som hjälper dig att vakna på ett lugnt och mjukt sätt. Priset är väldigt tilltalande och överkomligt för de allra flesta. 30 minuter innan det är dags att gå upp börjar den dimbara lampan sakta tändas, vilket gör att ditt uppvaknande blir naturligt och utan stress. När de 30 minuterna har gått startar ett alarm om du inte redan vaknat, men de flesta börjar vakna till redan innan larmet börjar. Vill du ligga kvar lite extra i sängen finns även en snooze-funktion som sätter igång var femte minut, allt för att ditt uppvaknande ska bli så behagligt som möjligt.

DENVER Klocka med Wake Up Light

Med Denvers lampa kan du vakna med hjälp av sex olika naturliga ljud samt välja flera sorters ljus för olika tillfällen. Lampan har även en insomningsfunktion vilket gör att det blir lättare att somna på kvällarna. Möjligheten att kunna använda lampan både på kvällen och morgonen ökar funktionaliteten ytterligare och det är något vi uppskattar väldigt mycket. Vi tycker också om att det går att välja mellan olika inställningar, då inte alla uppskattar samma typ av ljus och ljud. Lampans design påminner om en sol och det är väldigt behagligt att sakta vakna till känslan av en soluppgång. Denna wake up light från Denver har precis det vi önskar till ett väldigt bra pris, vilket gör att vi varmt rekommenderar den för alla typer av hushåll.


PHILIPS WAKE-UP LIGHT HF3500/01

Här har vi en uppvakningslampa från Philips, ett företag som varit mästare på belysning i över 100 år. Det märks att de tar sitt arbete på fullt allvar och de utmärker sig genom att denna klocka är den enda just nu kliniskt testade varan på wake up light-marknaden. Under 30 minuter fylls ditt sovrum sakta men säkert av klart, gult ljus som gör att kroppen vaknar i sin egen takt och du känner dig utvilad och full av energi. Ljuset kompletteras med de naturliga ljud som du själv har valt i inställningarna och ett lågt alarm startar vid din förinställda väckningstid. För att stänga av ljudet rör du lätt vid klockans övre del och efter nio minuter påbörjas larmet igen tack vare snooze-funktionen. Skärmens ljusstyrka kan anpassas i fyra nivåer och lampan fungerar även som läslampa.

PHILIPS Wake-Up Light HF3500/01

Vi tycker väldigt mycket om den här lampan då Philips har utfört studier för att ta reda på hur de kan göra sin wake up light så bra som möjligt. Den här lampan gör att du vaknar med mer energi och på bättre humör vilket är precis det många behöver, speciellt under de många mörka månaderna vi har här i Sverige. De olika inställningarna för naturliga ljud är också väldigt trevliga och gör produkten anpassningsbar utifrån just dina preferenser. Det finns tio ljusinställningar vilket även gör modellen till en perfekt läslampa. Priset på Philips klocka ligger i medelskiktet men den är väl värd pengarna. Du får en bra och välgenomtänkt produkt, vars funktioner är kliniskt testade av en av belysningens mest framstående företag.

PHILIPS SOMNEO SLEEP AND WAKE-UP LIGHT HF3672/01

Philips Somneo-lampa är en komplett wake up-lampa som har allt och lite till och den enda anledningen till att den inte hamnar på vår första plats i det här testet är det höga priset. Alla funktioner du får förklarar dock varför priset ligger på närmre 2 500 kronor och har du sömnproblem så är det definitivt lampan för dig. Designen är något annorlunda än de övriga produkterna i vårt test, men den vagt bagel-formade lampan blir i och med det även en snygg inredningsdetalj i sovrummet. Denna lampa är verkligen ett bevis på Philips expertis och innovativa skapande och de har i ett flertal oberoende studier bevisat effekten av sina wake up lights. Det gör att vi känner oss trygga med deras kunskap och blir imponerade av deras lampor.

PHILIPS Somneo Sleep and Wake Up-Light HF3672/01

Det här är en uppvakningslampa som hjälper dig redan på kvällen då den hjälper dig att sakta slappna av och somna bättre. Somneo har en avslappningsfunktion kallad RelaxBreathe där du andas i takt med det mjuka ljuset som rör sig från gyllene till midnattsrött, för att hjälpa kroppen att bli redo för nattsömnen. På morgonen vaknar du sakta till en simulerad soluppgång där du kan välja vilken färg på ljuset som lampan ska röra sig mot. Du kan även välja att komplettera med naturljud eller radio. Som en extra bonus kan du med hjälp av appen SleepMapper styra de olika inställningarna från din mobil, samt få information om sömntips, din rumsmiljö och övervaka dina sömnrutiner. Lampan har en mängd intressanta funktioner, det enda du behöver tänka på är att anpassa vissa Wifi-inställningar.

BEURER WL32

Denna wake up light är lite mindre i storleken men har ändå alla de funktioner som krävs för en bra uppvakningslampa. Med ett skiftande färgspektrum simulerar den en behaglig soluppgång under 15 eller 30 minuter vilket gör att du vaknar lugnt och stilla. Väckningen som avslutar soluppgången består av radio eller alarm och larmet har en snooze-funktion som varar mellan 5 och 60 minuter.

BEURER WL32

Det vi gillar med den här produkten är att den även fungerar som nattlampa och har en Good Night-funktion som innebär att även om du somnar med radion igång så stänger den av sig själv efter 5 – 90 minuter. Den har även ingång för MP3. Beurer-lampan är mycket bra i all sin enkelhet och ligger prismässigt i mellankategorin med priset under 500 kronor.

BEURER WL50

Beurer fortsätter att imponera med denna härliga uppvakningslampa som dessutom har inbyggd Bluetooth. Det gör att du lätt kan ansluta din mobil eller platta för att spela upp musik trådlöst, men vill du hellre använda dig av en MP3-spelare eller CD-spelare så finns även en AUX-ingång. Den här Wake Up-lampa kommer med ett uppladdningsbart batteri vilket gör att du kan spela musik trådlöst i upp till fem timmar.

BEURER WL50

Med hjälp av lampan kan du välja om du vill simulera en soluppgång eller solnedgång, vilket gör att den även hjälper dig somna. Lampan har även inbyggd Mood Light vilket gör att du kan välja färg på lampans ljus eller låta den skifta mellan alla färgerna, vilket gör att den även fungerar som nattlampa. Lampan har ett något högt pris men det är fortfarande överkomligt.

LANAFORM WAKE-UP LIGHT

Denna relativt nätta uppvakningslampa hjälper dig att vakna på morgonen med sitt gradvis ökande ljus. Känslan av soluppgång fyller ditt sovrum på ett mycket behagligt sätt. Lampan kan även hjälpa dig att somna på kvällarna då den simulerar solnedgången. Du kan lätt komplettera ljuset med naturliga ljud alternativt radio för att vakna när du satt alarmet.

LANAFORM Wake Up-Light

Det här är en enkel men bra lampa att vakna till, som med sitt ljusflöde skapar de bästa förutsättningarna för att du ska få ett mjukt uppvaknande om morgnarna. Priset ligger i medelklassen och passar de flesta plånböcker. Söker du inte en multifunktionell wake up-lampa så är den här ett mycket bra val. Många gånger är det bara ljuset och en väckarklocka du letar efter och då är Lanaforms lampa ett perfekt val.

ADE WAKE-UP LIGHT

Uppvakningslampan från ADE tycker vi om för att den har en justerbar insomningstid för både belysningen och radion på antingen 15, 30, 45 eller 60 minuter. Vi gillar den även för att displayen inkluderar en kalender med både datum och dag samt att du kan ställa in den på sju olika språk. Du får en simulering av sol- och månuppgångarna under 30 minuter innan ett akustiskt alarm tar vid.

ADE Wake Up-Light

Du kan välja att komplettera väckarklockan med olika naturliga ljud, larm eller någon av de förinställda radiostationerna. Allt detta gör att du får möjlighet att vakna utvilad och på gott humör. Lampan har sju olika nivåer på ljusstyrkan och priset i medelklass är också en fördel. Det är helt enkelt en uppvakningslampa som passar de flesta, utan för många krusiduller men ändå väl värd sitt pris.

MER OM WAKE-UP LIGHTS OCH TESTVINNAREN

I vårt test har vi jämfört wake up lights i olika utformningar och prisklasser för att på bästa sätt hitta något för alla. Vår favorit är Denvers klocka med wake up light, då den har en mängd bra funktioner men ändå till ett väldigt bra och överkomligt pris. Den är användarvänlig och har en snygg design. I vårt test hittade vi fantastiska wake up light-lampor i betydligt högre prisklasser men det var just priset som i slutänden gjorde att vi avgjorde till Denvers fördel. Vi upplever att den här typen av lampor är riktigt bra för dig som behöver lite extra hjälp att komma upp ur sängen på morgonen. Med simuleringen av en soluppgång blir uppvaknandet betydligt trevligare än vanligt och humöret känns balanserat redan från början.