Vegetariska Snabbnudlar

Vi har testat några av de mest populära vegetariska snabbnudlarna som finns på marknaden. Vi har bedömt egenskaper hos snabbnudlarna som smak, doft, innehållsförteckning, nudlarnas konsistens, pris och allmänt helhetsintryck.

De nudlar som vi testat har vi även verifierat att de just är vegetariska, genom information från tillverkarna eller från andra trovärdiga källor. Ta del av vårt test nedan, där får du reda på vilka vegetariska snabbnudlar som vi tycker är bäst.

Vårt eget test av vegetariska snabbnudlar

NISSIN DEMAE RAMEN SPICY - BÄST I TEST

Nissin Demae Ramen Spicy är ramennudlar från det japanska företaget Nissin, som också var först i världen med att lansera det som vi idag betraktar som snabbnudlar. Demae Ramen Spicy har en svag och nötig doft som är god. Buljongen i de här snabbnudlarna är tjockare än flera andra här i testet, den är också fylligare och mer rund i smaken. Smaken på buljongen är mycket god, med en perfekt styrka och som många andra produkter i Nissins nudelsortiment så har den en tydlig smak av sesam. När det kommer till själva nudlarna så är de goda och passar bra tillsammans med buljongen, de kan beskrivas som klassiska standard-snabbnudlar. Själva nudlarna är dock inte de bästa här i testen eftersom de är ganska mjuka och sladdriga i sin konsistens.

Vårt betyg 4 av 5

NISSIN DEMAE RAMEN SPICY - BÄST I TEST

 

Förpackningen innehåller två påsar, en med buljongpulver och en med olja som kokas tillsammans med nudlarna. Som vegetarisk produkt är det här ett bra val eftersom det tydligt framgår på förpackningen att den är just vegetarisk genom V-Label-certifieringen. Det råder alltså inga tveksamheter som den saken som med många andra snabbnudlar. Även om den säljs som vegetarisk bör man känna till det som framgår av innehållsförteckningen, att den innehåller spår av kräftdjur, fisk, mjölk och blötdjur. Demae Ramen Spicy har en låg sockerhalt om 0,6 gram per 100 gram. Innehåller palmolja.

God buljong.

Nudlarna tappar konsistens snabbt i den varma buljongen.

ELDORADO SNABBNUDLAR SVAMP - BÄSTA BUDGET

Eldorados snabbnudlar med svampsmak är en av de billigaste vegetariska snabbnudlarna på marknaden. Hos Willys går de för närvarande att köpa för 4,5-5 kronor per paket vilket är svårslaget. Paketet är av förklarliga skäl inte särskilt påkostat, en påse med buljongpulver kokas tillsammans med nudlarna. Doften av Eldorados Snabbnudlar med svampsmak har en ganska intensiv doft och doftar just av svamp, men även av gräslök och örter.

Vårt betyg 3,5 av 5

ELDORADO SNABBNUDLAR SVAMP - BÄSTA BUDGET

Buljongen har en god smak, den smakar som en svampbuljong och håller helt enkelt vad den lovar. Dock har den ingen som helst asiatisk smak utan smakar mest just svanmp. Trots att det här är en budgetprodukt så finns det några små gräslöksbitar i buljongen. Själva nudlarna kan betraktas som standard-nudlar, men de är ganska goda. När de kokas enligt anvisningarna så behåller de texturen och får inte alls någon slajmig konsistens som andra nudlar kan få. Sockerhalten i Eldorados Snabbnudlar Svamp är 0,7 gram per 100 gram. Vi hittar två källor som styrker att Eldorados Snabbnudlar Svamp är vegetariska och även veganska, Vegohjälpen och Facebook-gruppen ”Va, är det veganskt?”. I innehållsförteckningen framgår det dock att snabbnudlarna kan innehålla spår av skaldjur och mjölk. Innehåller palmolja.

Lågt pris
Bra nudlar
God buljong

Inga asiatiska smaker, snarare ren svampsmak.

SAMYANG RAMEN CHAMPINJONSMAK

Samyang Ramen med Champinjonsmak är ytterligare en budgetprodukt som för närvarande säljs för 5 kronor paketet hos Willys vilket också det är mycket billigt. Doften av dessa nudlar är lätt artificiell men annars aromatisk och kryddig, med doft av svamp- och grönsaksbuljong. När det kommer till smaken på buljongen så är den god. Den har en saltig umami-smak med en lätt antydan av svamp. Även nudlarna är ganska goda, sett till de låga priset så har de en bra textur. Även här är det dock värt att nämna att nudlarna saknar asiatisk smak.

Vårt betyg 3,5 av 5

SAMYANG RAMEN CHAMPINJONSMAK


Samyang Ramen med Champinjonsmak är enligt valjvego.se ett veganskt alternativ, detta intygas även på forumet vegan.ifokus. Snabbnudlarna innehåller 2 gram socker per 100 gram vilket är lite mer än genomsnittet. Innehåller palmolja.

Bra nudlar, prisvärd och bra helhet.

Inte tillräckligt med svampsmak, lite för salt.
Inte nämnvärt asiatiska smaker.

NISSIN DEMAE RAMEN MISO

Här är ytterligare en vegetarisk produkt från Nissin, som är certifierad vegetarisk via V-Label. Detta framgår tydligt på förpackningen. Som för de andra produkterna är det även här värt att nämna att den kan innehålla spår av kräftdjur, fisk, mjölk och blötdjur. Demae Ramen Miso har en god doft, den doftar citrongräs och lite jästigt. Buljongen har en god smak. Den har lagom mycket miso-smak och en ganska hög sälta. Miso-smaken ger umami-smak och bidrar till att buljongen också får en fin fyllighet. Som de flesta andra Nissin-nudlarna har även Demae Ramen Miso en tydlig smak av sesam.

Vårt betyg 3,5 av 5

NISSIN DEMAE RAMEN MISO

Själva nudlarna går lättast att beskriva som klassiska standard-snabbnudlar. De är ganska mjuka och sladdriga men är ändå goda tillsammans med buljongen.Helhetsintrycket för den här produkten är bra, med en god asiatisk touch på smakerna. Sockerhalten är 0,8 gram per 100 gram och nudlarna innehåller palmolja. Pris i butik är cirka 10-15 kronor per paket.

NONGSHIM SOON VEGGIE RAMYUN NOODLE - BÄSTA NUDLAR

Nongshim Soon Veggie Ramyun Noodle är en premium-produkt och de dyraste vegetariska snabbnudlarna som vi testat. Nudlarna ligger i en rund form och man slås direkt av att de känns lite mer som riktiga nudlar. Paketet känns även mer påkostat, man får en förpackning med grönsaker som ser ut att vara frystorkade samt en påse med buljongbas. När det kommer till doften så är den svår att urskilja, Nongshim Veggie Ramyun doftar helt enkelt inte så mycket. Smaken på buljongen är mild och tunn, när man lagar enligt anvisningarna så får den en ganska vattnig smak. Buljongen har inte särskilt mycket grönsakssmak. Den smakar OK men är inget märkvärdigt, inget djup i smaken som snarare känns som en blandning mellan soja, salt och lite hetta.

Vårt betyg 3 av 5

NONGSHIM SOON VEGGIE RAMYUN NOODLE - BÄSTA NUDLAR

Grönsakerna från påsen är dock goda och de har jobbat på ett innovativt sätt med frystorkade grönsaker. De känns mer eller mindre färska när de ligger i buljongen. Värt att nämna är också att de här snabbnudlarna är ganska starka, något som inte framgår tydligt på paketet. Själva nudlarna är vad vi gillar bäst med den här produkten. Kokar man enligt anvisningen får de en härlig konsistens och de har en kärna kvar. Nudlarna är även något tjockare än vad som annars är standard för snabbnudlar. Äter man nudlarna tillsammans med buljongen blir det ganska gott, vilket förbättrar vårt helhetsintryck för produkten. Nongshim Soon Veggie Ramyun Noodle är märkta som veganska på förpackningen, det framgår dock i innehållsförteckningen att de kan innehålla spår av skaldjur, ägg, fisk, mjölk och blötdjur. Snabbnudlarna innehåller palmolja och sockerhalten är 3 gram per 100 gram, vilket är något högre än genomsnittet.

Bra nudlar

Dyr
Buljongen smakar djup

MAMA VEGETABLE NOODLES

Mama är ett känt thailändskt märke på nudlar som vi gillat i andra tester av snabbnudlar som vi gjort. Här hittar man dock inte riktigt hem. Nudlarna har en något smörig doft som man kanske inte förknippar med snabbnudlar. Förpackningen kommer med tre olika buljongpåsar där olja och chili ligger separat, vilket är bra.

Vårt betyg 2 av 5

MAMA VEGETABLE NOODLES

När det kommer till smaken så är den dock oidentifierbar och har en smak som går mot sötsmörigt och saltigt, inte så god. Vi har även svårt att känna någon riktig grönsakssmak. Nudlarna är dock goda och har en bra konsistens vilket räddar upp något. Det är dock ingen produkt vi skulle välja i första taget. Sockerhalten är 0,6 gram per 100 gram och den innehåller palmolja. Mama Vegetable Noodles beskrivs som vegansk av tillverkaren, på tillverkarens hemsida.

Bra nudlar

Smaken på buljongen

Mer om hur vi testat

Första delen av vårt arbete har bestått i att ta reda på vilka vegetariska nudlar som verkligen är vegetariska eller veganska. Ett antal nudlar på marknaden som man kan tro är vegetariska, för att de exempelvis har grönsakssmak, kimchi-smak eller svampsmak, är i själva verket inte vegetariska. Många olika nudlar innehåller ett stort antal tillsatser och E-ämnen, där det är vanligt med animaliska ursprung. I anslutning till de olika testade nudlarna länkar vi även ut till de källor som styrker att produkten är vegansk eller vegetarisk (om det inte står på paketet). Snabbnudlarna har vi köpt in på thailändska mataffären Thailaan och Willys men sett till att testa sådant som vi vet även säljs på nätet. Priserna kan variera kraftigt för dessa produkter, beroende av var man köper dem. Vi kommer med tiden att testa och lägga till fler vegetariska snabbnudlar på vår sajt. Kontakta oss gärna om du saknar någon produkt.

Innehållsförteckningar

Ingen av de vegetariska snabbnudlarna som vi testat har en särskilt tilltalande innehållsförteckning. De innehåller samtliga flertalet E-nummer, med olika typer av smakförstärkare och palmolja. Detta är något som är svårt att komma ifrån när man ska välja vegetariska snabbnudlar. När det vidare kommer till ekologiska produkter så är utbudet högst begränsat till någon enstaka produkt. Det är dock ingen produkt som vi än så länge testat.

Spår av animaliska produkter

När det kommer till innehållet och graden av vegetarisk/veganskhet så ser det ut om man behöver acceptera att det kan finnas spår av animaliska produkter i de flesta snabbnudlarna på marknaden.