VEDKLYV

BÄSTA VEDKLYV

En vedklyv sparar mycket arbete. Om du ska lägga upp ett stort förråd av ved som till exempel ska räcka en hel vinter eller klyver tjocka stockar i ditt arbete är detta en maskin som du kommer att behöva. Lätt och effektivt får du jobbet gjort på kort tid. Men vilken ska du välja?

kollage av vedklyvar

Det finns många alternativ på marknaden och alla har sina fördelar, men alla modeller har också detaljer som du måste tänka på före köpet. I vårt testsammanställning har vi använt oss av vissa kriterier för att kunna utse en vinnare. Dessa kriterier är prisklass, kapacitet och säkerhet vilka vi har granskat för att kunna utse den bästa vedklyven 2020. I vår jämförelse har AL-KO LSH 370/4 utsetts till den bästa vedklyven 2020 av en enhällig redaktion.

AL-KO LSH 370/4 – VINNARE

Vår vinnare är AL-KO LSH 370/4 som är en kompakt vedklyv med ett bra pris. Söker du en liggande vedklyv är AL-KO LSH 370/4 ett riktigt bra alternativ. Den är liten och lätt att använda samtidigt som den är tillverkad av hållbart material och normalt har en lång livslängd. Vikten är endast 48 kilogram. De delar som tillverkats av stål är pulverlackerade och på det sättet väl skyddade mot angrepp och korrosion. Risken för olyckor när arbetet utförs är minimal. Med denna modell kan även ojämna och smala träbitar kapas exakt. Vid användning av vedklyven bör du, trots att riskerna bedöms små, ha handskar och skyddsglasögon. En skyddskåpa gör jobbet extra tryggt och säkert och ökar användarvänligheten, vilket höjer vårt betyg och gör vedklyven till vår vinnare.

AL-KO LSH 370/4

AL-KO LSH 370/4

Ytterligare en fördel är att den lätt får plats på en arbetsbänk. Detta är en modell som inte tar speciellt stor plats. Vedklyvens breda däck gör det möjligt att trots vikten lätt transportera den i besvärlig terräng och över ojämn mark. Maskinen är också utrustad med bra tvåhandsmanövrering och ett stödfäste som garanterar en exakt klyvning. Dessa finesser gör denna vedklyv till ett bra val om du inte har tillgång till jämnt och fint trä. Men av samma anledning är kapaciteten begränsad. Om du ska klyva väldigt stora mängder ved bör du därför satsa på en mer omfattande slags vedklyv. Vid köp av just denna maskin ingår det två plus två års garanti vilket är riktigt bra. Det är rekommenderat att göra en årlig service och kontroll på vedklyven från AL-KO.

FAXES 500

Faxes 500 är en robust och säker konstruktion. Mycket arbete har lagts ner på att göra den till en extra säker vedklyv som du alltid kan lita på. Materialet har valts ut med stor noggrannhet för att ge den här modellen möjlighet att klyva all slags ved med en diameter på upp till 50 centimeter. Vid användning styrs klyven med två spakar. Så fort du släpper en av spakarna stannar maskinen. Om du släpper båda två återgår vedklyven genast till sitt utgångsläge. Elmotorn och den hydrauliska pumpen är av säkerhetsskäl placerade långt ner på benstativet. Kniven är tillverkad av stål och kan också förses med en vändbar kniv för att öka effektiviteten. Knivlängden är 290 millimeter och maskinens vikt uppgår till cirka 105 kilo.

FAXES 500

FAXES 500

När du arbetar med denna maskin måste kolven inte nödvändigtvis återgå till utgångspunkten. Den startar från den punkt där du själv ställt in stoppet. Denna funktion underlättar avsevärt klyvandet av kortare bitar. Det är värt att nämna att den här vedklyven dessutom är tillverkad i Sverige vilket är otroligt positivt och höjer det totala betyget. Vedklyven från Faxes ger högsta tänkbara säkerhet och bekväm användarvänlighet. Vid användning manövreras klyven med hjälp av två ergonomiskt utplacerade spakar. Båda spakarna måste påverkas för att kolven ska kunna gå framåt. Tryckkraften i maskinen är stor och uppgår till hela sju ton. Klyvtiden är fem sekunder och kolvreturen går väldigt snabbt. Det tar endast två sekunder. Priset är relativt högt men för den som vill ha en väldigt smidig vedklyv kan det vara ett gott alternativ.

AL-KO LSV 550/6

Med hjälp av vedklyven AL-KO LSV 550/6 kan jobbet göras på ett professionellt sätt. Denna vertikala vedklyv underlättar tungt arbete och rekommenderas både för dig som arbetar med vedhantering och för dig som äger en öppen spis eller en kakelugn. Den robusta konstruktionen garanterar en hållbar maskin som ger goda klyvresultat. Att denna modell har två olika hastigheter framåt ger ytterligare garantier för att du ska bli nöjd.

AL-KO LSV 550/6

AL-KO LSV 550/6

Du har själv möjlighet att välja det tempo som passar dig bäst. Många vedklyvar med avsevärd vikt och storlek kan vara svåra att flytta på, men tack vare hjul och transporthandtag är den här modellen ett undantag. Den transporteras lätt trots sin vikt på nästan 100 kilo. Bör främst användas i trädgården eller på den egna tomten.

KINDLING CRACKER VEDKLYV

Vedklyv Kindling Cracker är tillverkad i gjutjärn av högsta tänkbara kvalitet. När du använder denna maskin är det inte nödvändigt att handskas med vassa yxor , slipade knivar och andra skarpa verktyg. Detta gör den till en modell som kan användas av alla. Du som vet att vedklyven du köper kommer att nyttjas av både unga och lite äldre arbetare kan med fördel välja denna. Det är möjligt att använda Kindling Cracker under alla de olika årstiderna för att få ved till kakelugnen eller den öppna spisen på några få sekunder. Vedklyven har formgivits på Nya Zeeland där filmtrilogin Sagan om ringen spelades in. Några av de personer som arbetade med filmerna har varit delaktiga när denna produkt designades vilket naturligtvis gör denna vedklyv extra intressant.

KINDLING CRACKER VEDKLYV

Kindling Cracker Vedklyv

Kindling Cracker kommer med fem års produktgaranti från tillverkaren, vilket är riktigt bra. Passar perfekt för vedträ till den öppna spisen eller kakelugnen, bastun eller kaminen. Användarrecensionen visar att det är en mycket uppskattad vedklyv och den har fått bra omdömen. Med över 10.000 sålda exemplar i Sverige är den en av de mest populära på marknaden. Det är positivt att det är en lång garantitid och att prisläget är bra. Eftersom den är i gjutjärn gör tyngden att den står stabild på marken, en faktor som drar upp betyget. Designen kan enklast liknas vid en uppochnervänd yxa, som säkert gör att du kan använda den både gammal som ung. Kindling Cracker tar vedträn upp till 16 cm i diameter, vill du ha en större rekommenderas istället Kindling Cracker KING Vedklyv som tar upp till 22 cm.

COCRAFT HL 5T

Cocraft HL 5T är vedklyven för dig som sätter värde på extra säkerhetsdetaljer. Det är en vedklyv utrustad med en skyddsbur för att göra arbetet så säkert som möjligt. Det finns även ett uppsamlingsbord där vedträet ligger kvar efter att klyvningen genomförts. Du slipper nu besväret med att böja dig ner och plocka upp veden innan den ska flyttas in i vedboden.

COCRAFT HL 5T

Cocraft HL 5T

Någonting som säkert kommer att vara väldigt uppskattat. Du har här en modell för riktigt lätt och säker vedhantering. Perfekt för att förbereda värmande och trivsamma brasor i sommarstugans öppna spis eller vardagsrummets mysiga kakelugn. Tryckkraften på fem ton gör att maskinen lätt klyver veden åt dig. Längden på stockarna maskinen klarar av att klyva kan variera mellan 15 till 52 centimeter.

LOGOSOL SMART SPLITTER

Smart Splitter från Logosol är en vedklyv där tillverkaren har tagit extra stor hänsyn till din rygg och dina axlar. Den har tagits fram som ett alternativ till dig som endast klyver små mängder ved. Om du använder dig av traditionell vedklyvning kan det vara nyttigt för kroppen om det görs på rätt sätt. Men gör du på fel sätt så kan ryggen och axlarna ta större skada än du tror.

LOGOSOL SMART SPLITTER

Logosol Smart Splitter

Med hjälp av denna maskin kan du klyva både små och stora bitar. I köpet ingår också en separat kniv att göra små stickor och tändved med. Denna typ av vedklyv kräver varken el eller några komplicerade tillbehör. Det gör den perfekt för dig som behöver ett litet och lätt verktyg till din personliga vedhantering.

HECHT 6500

Den här vedklyven från Hecht är designad med en låg arbetshöjd som på detta sätt begränsar tunga lyft. Hecht 6500 är även en liggande vedklyv vilket många föredrar. Vedklyven drivs med hjälp av en elmotor om 2 hästkrafter, som har kraft nog att klyva ved med en diameter upp till 25 cm, och med en längd på 52 cm. Motorn är en elektrisk 230 V med en effekt på 2200 W, där maxtrycket för denna vedklyv är 5 ton.

HECHT 6500

Hecht 6500

Prismässigt är Hecht 6500 en av de billigare vedklyvarna på marknaden. Således är det ett bra budgetval, en vedklyv som ger mycket värde för pengarna. Den passar bra för dig som planerar att bara klyva lite mindre stockar med jämna mellanrum, till exempel i den egna trädgården. Hecht 6500 väger 45 kg vilket gör den relativt lätt att förflytta. Till sin hjälp har man dessutom två hjul undertill som gör att den kan rullas i den riktning man önskar. Vedklyven är röd med svarta detaljer. Runt omkring klyvaren finns skyddsgaller som ger ett extra skydd medan man klyver.

HECHT VEDKAP 890

En riktigt stark vedklyv är Hecht vedkap 890. Med tretton hästkrafter och en roterande sågklinga med en diameter på 700 millimeter gör den effektivt sitt arbete. Maskinen kan klyva stockar med en diameter på som mest 210 millimeter. Denna modell är därför att föredra för dig som klyver ved till försäljning.

HECHT VEDKAP 890

Hecht vedkap 890

Vid vedklyvning för privat bruk rekommenderas andra modeller. Denna vedklyv drivs med bensin och kan av den anledningen användas långt ute i naturen där det inte finns tillgång till elström. Dock kan den vara lite besvärlig att transportera med sin vikt på 133 kilo. Men om du är en van skogsarbetare som klarar dig bra i vildmarken så är fördelarna med denna vedklyven fler än nackdelarna. Leverantören utlovar fri frakt och leverans inom senast fem arbetsdagar.

MER OM VEDKLYVAR OCH HUR VI UTSETT VINNAREN

AL-KO LSH 370/4 är en komplett vedklyv som står ut med sin fantastiska smidighet, användarvänlighet, prisläge och omdöme från köpare. Det är en liggande vedklyv som bara väger 48 kilogram vilket är en lättviktare bland stabila vedklyvar och riktigt bra. Vikten gör att användarvänligheten ökar och en liggande vedklyv är ergonomisk och säker vilket påverkat omdömet positivt. Tillverkaren AL-KO lämnar totalt fyra års garanti på vedklyven och prisläget ligger väldigt bra till i konkurrensen med andra maskiner. Vedklyven som räckte nästan ända fram är Faxes 500 som tar en hedrande andra plats i vår testsammanställning. För Faxes 500 var det ett högt pris som påverkade det totala testresultatet till att inte räcka ända fram. I vårt jämförelse kan du läsa viktig information om hur olika märken och modeller placerat sig i resultaten.

Vi har inte utfört ett eget test av vedklyvar. Istället har vi samlat information om produkterna externt, bland annat från tillverkare av vedklyvar, webbutiker och de omdömen som kunder som testat vedklyvarna lämnat. Efter noggrann analys av informationen vi samlat så har vi kunnat utse de bästa vedklyvarna på marknaden just nu.

KÄLLOR OCH ARTIKLAR VI LÄST (INHÄMTAT 2021)