VÄXASÄNG

BÄSTA VÄXASÄNG 2021

Varje period i ditt barns liv har olika behov. Från början skapar spjälsängen trygghet för ditt barn då det inte kan ramla ner och skada sig, men allt eftersom ditt barn växer kommer även barnets behov och önskningar att ändras. När ditt barn är stort nog att själv tillåtas kliva upp ur sängen väljer många att byta till en växasäng som växer tillsammans med barnet.

kollage av växasängar

Vi har gjort en jämförelse mellan de vanligaste växasängarna på marknaderna för att sammanställa skillnader mellan dessa, samt utse den vi tycker är bäst. Vi har strävat efter att inkludera sängar från olika prisklasser och tillverkare för att erbjuda dig ett så brett perspektiv som möjligt. Vi hoppas att vi med vår jämförelse kan hjälpa dig att hitta den säng som passar både dina preferenser och din plånbok bäst.

SEBRA BABY/JUNIOR

Den här växasängen är designad av Viggo Einfeldt för det danska märket Sebra. Sängen är tillverkad i massivt trä och har en klassisk, tidlös design som gör att den tål att ärvas vidare och användas av flera generationer barn. Säng kan monteras på flera olika sätt vilket gör att den kan fungera både som spjälsäng redan från födseln samt senare som växasäng, då med sidokanterna avtagna. Madrasshöjden kan även justeras i olika lägen vilket framför allt hjälper dig under tiden ditt barn ligger i spjälsängen. Innan bebisen lärt sig ställa sig upp kan det övre läget användas, vilket gör det lättare att lyfta i och ur barnet. När väl bebisen kan dra sig upp sänks madrassläget för att inte barnet ska kunna trilla över kanten.

Sebra baby/juniorsäng

När barnet är redo att lämna spjälsängen omvandlas den till en växasäng genom att ta bort sidokanterna samt att justera madrassen. Sängen blir som längst 155 cm vilket gör att den kan fungera upp till 9-10 års ålder. Sängen ligger i premiumsegmentet av växasängar och är en av de dyrare sängarna vi har med i granskningen. Sängen har inte standardform utan en oval form så du behöver köpa Sebras madrasser och lakan för att kunna bädda den. Sängen har yttermåtten 115 – 155 x 75.8 x 88 cm. Värt att tänka på är att bredden på 75 cm kan göra att den behöver monteras isär för att kunna flyttas genom dörröppningar i hemmet. Den stora fördelen är, förutom att den fungerar under lång period, förstås den vackra designen och dess höga andrahandsvärde på marknaden.

TROLL VÄXASÄNG VIKTOR

Troll växasäng Viktor är en populär juniorsäng som kommer med ett bäddmått i fyra olika längdlägen från 105 cm upp till 195 cm, vilket gör att den fungerar från att barnet vuxit ur spjälsängen ända till vuxen ålder om så önskas. Den har en säkerhetsspärr som säkerställer att sängen inte kan dela sig helt i ytterläget samt hög huvudgavel och sidobrädor längs bägge sidorna för en hög säkerhet för ditt barn. Sidobrädorna kan inte hakas på och av sängen med ett enkelt handgrepp utan du behöver välja om de ska vara monterade eller ej. Eftersom det finns stödbrädor på bägge sidor möjliggör det att du kan möblera hur du vill i barnrummet. Sängen kan ställas i mitten av rummet och ändå vara trygg för ditt barn.

Troll Växasäng Viktor

Den här växasängen ligger i budgetsegmentet och med sitt lägre pris är den ett populärt val hos många familjer. Prismässigt kostar den ungefär hälften så mycket som Sebrasängen. Jämfört med Sebrasängen kan du inte använda denna som spjälsäng, men du kan istället använda den under en längre period då den går att dra ut till maxläget på 195 cm. Sängen känns mindre exklusiv än Sebrasängen med sin konstruktion i en kombination av trä och MDF. Eftersom den har en mindre exklusiv design är andrahandsvärdet på denna säng inte så högt och det är lägre sannolikhet att den ärvs vidare till kommande generationer. En fördel med sängen är att den har vanliga madrassmått vilket gör att du har möjlighet att köpa madrass och lakan från flertalet tillverkare.

TINELLA VÄXASÄNG

Tinella växasäng är ytterligare en utmanare i budgetklassen. Sängen har en enklare konstruktion i en kombination av trä och MDF, med en ribbotten under madrassen. Sängen har en tillhörande stödbräda vilket gör att sängen antingen behöver placeras med ena långsidan mot en vägg eller att en ytterligare stödbräda behöver köpas in.

Tinella växasäng

Sängen har ett bäddmått på 75 cm på bredden och en längd mellan 140 cm till full längd på 200 cm. Den här sängen lär likt Trollsängen och Gamehop-sängen inte ärvas vidare till fler generationer barn, då designen är lite enklare och konstruktionen inte gjord för att hålla lika länge. Med sitt lägre pris är den dock prisvärd om den avser att användas för ett barn under småbarnsåren. Med sin mer vanliga storlek så går det även att hitta både madrass och lakan från ett flertal tillverkare.

STOKKE SLEEPI

Den sista utmanaren vi har med är Stokke Sleepi som ligger i premiumsegmentet. Sängen kommer med ett förlängningsset som kan användas för att bygga ut Stokke Sleepi spjälsängen till en juniorsäng och även till en skön soffa. Genom de insatser som spjälsängen kan byggas ut med kan den bli upp till 172 cm lång, vilket passar barn på upp till 10-12 år.

Stokke Sleepi

Sängen har en oval form som bibehålls även när förlängningsdelarna läggs i, vilket gör sängen både vacker och mysig för barnet att sova i. Nackdelen med den ovala formen är, på samma sätt som för Sebrasängen, att madrass och lakan behöver köpas från Stokke för rätt passform. Stokke Sleepi har även låsbara hjul vilket gör det lätt att flytta sängen i barnrummet.

GAMEHOP VÄXASÄNG

Gamehop växasäng är en av våra övriga utmanare . Den befinner sig i budgetsegmentet och ligger prismässigt i linje med Trollsängen. Den kommer med ett bäddmått på 90 cm bred och en längd från 140 cm till fullängd på 200 cm. Med sin bredd på 90 cm är det den bredaste växasängen i test granskningen, vilket troligtvis ger en bra sovkomfort även för en vuxen person.

Gamehop Växasäng

Sängen kommer med stödbrädor på bägge sidor, vilket gör att den kan placeras var som helst i barnrummet och ändå erbjuda tillräcklig säkerhet för barnet. Designmässigt är den skapad i en enkel design som inte upplevs lika exklusiv som exempelvis Sebrasängen eller Mavissängen. Därför är det troligt att barnet snabbare kommer vilja byta ut sängen än övriga sängar i jämförelsen av testerna.

SEBRA BED JUNIOR & GROW SÄNG

Vi har med ytterligare en säng från Sebra, den här sängen är gjord för något större barn än Sebra baby/juniorsängen som nämndes tidigare. Även den här sängen är designad av Viggo Einfeldt och utseendet härstammar från den populära sängen Juno som nu har moderniserats och återlanserats under namnet Sebra. Sängen har de klassiska rundade formerna i hörnen som utmärker dessa vackra sängar. Den är konstruerad i massivt trä och är målad i en vit kulör med en giftfri träfärg. Måtten på sängen är 90 cm bred och mellan 165 cm till 204 cm lång, vilket gör att det går att använda sängen ända upp till vuxen ålder. Sängen kommer utan stödbrädor, men då storleken är avsedd för större barn är det inte ett problem.

Sebra Bed Junior & Grow Säng

Den här sängen befinner sig i premiumsegmentet och har högst inköpspris av alla sängar vi recenserat. Sängen kan ses som ett komplement till Sebra baby/juniorsängen då Sebra Bed Junior & Grow-sängen är det naturliga nästa steget då barnet vuxit ur baby/juniorsängen. Med sin klassiska design kommer sängen ha ett bra andrahandsvärde när det är dags för barnet att byta till en annan säng, vilket bör vägas in i totalkostnaden för denna säng. Däremot så finns risken att det större barnet upplever de rundade formerna som att de hör hemma hos en barnsäng, vilket kan göra att tonåringen snabbare önskar byta säng. De rundade formerna på sängen innebär även i likhet med den andra Sebrasängen att måtten på madrassen inte är av standardmått, utan madrass och lakan bör köpas från Sebra för att få bästa passform.

EDSTORP MAVIS – TESTVINNARE

Edstorp från Mavis är en populär växasäng i mellanklassen som finns i två utföranden, antingen med slät eller ribbad gavel. Bäddmåttet är 80 cm på bredden samt med en längd från 120 cm upp till full längd på 200 cm, vilket gör att en vuxen person har möjlighet att sova i den. Sängen är gjord i en stilren och vacker design, vilket gör att den passar bra in i de flesta barnrum.

Edstorp Mavis

Den känns relativt exklusivt, medan priset befinner sig en bra bit under priset på de dyrare sängarna i vårt test. Designmässigt bör sängen kunna hålla till flera generationer av barn. Sängen kan med fördel kombineras med en sänglåda för plats till förvaring. Den här sängen har en exklusiv design som troligtvis kommer möjliggöra ett längre användande.

MER OM VÄXASÄNGAR OCH VINNAREN

I vår granskning av olika tester har vi jämfört olika växasängar på marknaden. Sängarna ligger i olika prisklasser och erbjuder en variation av olika funktioner. Vi har utsett växasängen Edstorp från Mavis till total testvinnare i denna omgång. Sängen upplevs som snygg och exklusiv men har ett fördelaktigt pris i mellanklassen. Den har en lång användningsperiod, från det att spjälsängen lämnas och en design som gör att sängen kan fungera hela vägen till att barnet blir vuxet. Vi tror även att denna säng kommer vara mer gångbar upp i åldrarna för ditt barn, jämfört med Sebra- och Stokke-sängarna som med sina ovala former för tankarna mer till småbarnssängar. Även om vi har utsett Edstorp till vinnare bör du titta på de olika beskrivningarna för sängarna för att hitta just den som kommer passa din familjs behov bäst.

Tips: Vill du även ha en bekväm och bra portabel säng så har vi en jämförelse bland tester av resesängar för barn.

KÄLLOR OCH TESTER VI LÄST (INHÄMTAT 2021)