VATTENKOKARE

BÄST I TEST VATTENKOKARE 2020

I det här jämförande testet har vi listat några av de mest populära vattenkokarna på marknaden just nu. Vi har strävat efter att ta med vattenkokare inom olika prisklasser, från ett antal olika varumärken.

3 st vattenkokare

En vattenkokare har många användningsområden. Vissa använder den för att göra te eller snabbkaffe, medan andra har den för att göra välling eller snabba på tiden det tar för pastavattnet att börja koka. I de flesta hem används den dagligen och det är därför viktigt att välja vattenkokare med omsorg.

PHILIPS DAILY COLLECTION HD9350 1,7L

Denna vattenkokare från Philips är ett populärt budgetval där man får relativt mycket för pengarna. Vattenkokaren rymmer 1,7 liter vatten och är tillverkad i mestadels rostfritt stål. Effekten på 2200 W ger en snabb uppkokning. Kokar man 1 liter vatten är det färdigt på 3 minuter och 29 sekunder, vilket är snabbare än för många av de dyrare vattenkokarna.

philips vattenkokare

Philips Daily Collection HD9350 har automatisk avstängning, och även skydd mot torrkokning när vattnet inuti kokat bort.Handtaget är tillverkad i svart greppvänlig plast. I anslutning till vattenkokarens handtag finns det även en indikator för vattennivån, som är bra att ha om du behöver måtta upp mängden vatten till ett speciellt ändamål. Philips Daily Collection HD9350 har även ett så kallat micro-mesh-filter. Det filtrerar vattnet som du kokar vilket ger dig renare vatten till dina drycker. Locket är fjädrat och öppnas med hjälp av den knapp som sitter på handtaget. Öppningen är stor vilket gör vattenkokaren lätt att rengöra, men även smidig när det kommer till att fylla på eller hälla ut vätskan.

SMEG KLF03 1,7L

SMEG är kända för sin retrodesign och denna vattenkokare gör ingen besviken i detta avseende. Här har man lagt mycket fokus på att skapa en vattenkokare som är snyggt designad och därmed kan komplettera köket som en snygg inredningsdetalj. Vattenkokaren har en diameter på 17 centimeter, är 26 centimeter hög och rymmer 1,7 liter vatten. Vattnet som fylls i vattenkokaren värms från 0 till 100 grader på cirka fem minuter, detta med hjälp av en effekt på 2400 W.

smeg vattenkokare

SMEG KLF03 är lätt att sätta på och stänga av. Den har även en automatisk avstängning som kickar in när vattnets temperatur når 100 grader eller om vattnet i vattenkokaren tar slut.Locket öppnas med hjälp av en knapp ovanpå vattenkokaren. Man häller enkelt ut vattnet med hjälp av det stabila kromhandtaget.

Hällpipen är utformad för att vara droppfri vilket gör att man häller lätt utan att drälla. Vattenkokaren kräver inget större underhåll, men med jämna mellanrum behöver man dock tömma det avtagbara kalkfiltret i rostfritt stål. SMEG KLF03 finns i flera olika färger, bland annat pastellgrön, cream, svart, pastellblå, röd, vit, rostfritt stål, rosé och guld. De flesta av färgtonerna är varma och knyter an till 50-talstemat.

Många av kunderna som köpt och använt SMEG KLF03 är nöjda och har recenserat vattenkokaren positivt på nätet. Flera tycker att den är väldigt snygg och att den värmer vatten snabbt. Vissa anmärker på att den låter mycket när den kokar vatten, någon annan beskriver hur den haft dålig hållbarhet i plasten. Särskilt beskrivs plasten i locket som av dålig kvalité.

XIAOMI MI SMART KETTLE 1,5L

Det här är en så kallad smart vattenkokare från Xiaomi. Det innebär att vattenkokaren bjuder på ett antal fler funktioner än vanliga enklare vattenkokare. Till exempel går det att ställa in temperaturer efter dryck, såsom välling, kaffe eller te. Du kan själv välja vattnets temperatur på mellan 40-100 grader. Detta sker genom att man kopplar upp vattenkokaren till sin smartphone, där man sedan kan hantera vattenkokarens inställningar, ställa in olika temperaturer med mera.

XIAOMI vattenkokare

Med Xiaomi Mi Smart Kettle kan du även hålla vattnet uppvärmt länge, närmare bestämt i upp till 12 timmar.Vattenkokaren rymmer 1,5 liter vatten och väger 1,24 kg (utan vatten). Den har en höjd på 23,5 centimeter och en effekt på 1800 W. Vill man koka vatten på snabbast möjliga tid så tar detta fem minuter. Xiaomi Mi Smart Kettle har en diskret utsida i vit plast.

Vattenkokarens insida, där vattnet värms upp är tillverkad i rostfritt stål och ger en fräsch känsla. Locket öppnas med hjälp av en knapp som sitter på handtaget. Med hjälp av denna knapp kan man öppna locket till en 80-gradig vinkel som gör det lätt att både hälla ut och fylla på med vatten.Bland kunder som använt denna vattenkokare är flertalet nöjda. Designen beskrivs som enkel och snygg, att den ger en snabb uppvärmning och att den är prisvärd. Som negativt beskrivs hur den tillhörande appen är något krånglig som svår att förstå sig på.

BOSCH STYLINE KETTLE 1,5L

Det här är en så kallad smart vattenkokare från Xiaomi. Det innebär att vattenkokaren bjuder på ett antal fler funktioner än vanliga enklare vattenkokare. Till exempel går det att ställa in temperaturer efter dryck, såsom välling, kaffe eller te. Du kan själv välja vattnets temperatur på mellan 40-100 grader. Detta sker genom att man kopplar upp vattenkokaren till sin smartphone, där man sedan kan hantera vattenkokarens inställningar, ställa in olika temperaturer med mera.

bosch vattenkokare

Med Xiaomi Mi Smart Kettle kan du även hålla vattnet uppvärmt länge, närmare bestämt i upp till 12 timmar.Vattenkokaren rymmer 1,5 liter vatten och väger 1,24 kg (utan vatten). Den har en höjd på 23,5 centimeter och en effekt på 1800 W. Vill man koka vatten på snabbast möjliga tid så tar detta fem minuter. Xiaomi Mi Smart Kettle har en diskret utsida i vit plast.

Under handtaget finns det även en indikator för vattennivån i kannan. Bosch Styline Kettle har funnits på marknaden ett par år men har åldrats väl då den kan mäta sig med flera av de nyare konkurrenterna än idag.Locket kan öppnas med en hand genom en knapptryckning. Denna modell finns att välja i antingen vit eller svart plast.

Den har även flera säkerhetsfunktioner såsom automatisk avstängning och torrkokningsskydd.Många av kunderna som använt Bosch Styline Kettle är nöjda med produkten. Det beskrivs till exempel hur den är av bra kvalitet och att den håller länge, att designen är snygg och att funktionen för att värma till olika temperaturer är användbar. Vad många kunder tycks klaga på är att den piper när man trycker på knapparna. Någon anmärker på att den är lite för stor i förhållande till vattenmängden som den rymmer.

ELECTROLUX EEWA7700 1,7L

Denna vattenkokare från Elektrolux är tillverkad i stilrent rostfritt stål. Den har en kraftfull effekt på 2400 W vilket ger en snabb uppkokning av vatten. Den har en kapacitet på 1,7 liter som man enkelt mäter upp genom indikatorn för vattennivån på sidan. Electrolux EEWA7700 har även en digital termometer vid handtaget som visar vilken temperatur vattnet har i realtid.

tefal vattenkokare

ELECTROLUX EEWA7700

Det är även möjligt att ställa in en måltemperatur. På detta sätt kan du lättare använda vattenkokaren för olika ändamål, till exempel för att koka vatten med rätt temperatur för välling. När vattnet i kokaren nått rätt temperatur kan du även välja att hålla det varmt i upp till 30 minuter genom att aktivera “keep warm”-funktionen via knappen på handtaget.

Vattenkokaren har ingen sladd och stängs av när du lyfter upp den från basenheten. Locket kan man öppna med en hand genom att trycka på den knapp som sitter på handtaget. Öppningen är stor så den är inte heller särskilt komplicerad att skölja ur eller rengöra. Electrolux EEWA7700 har även ett kalkfilter som gör att oönskad kalk inte hamnar i drycken. Kalkfiltret är lätt att både ta bort och rengöra.

Electrolux EEWA7700 har fått varierande omdömen bland kunder som använt sig av den. Bland de positiva kommentarerna beskriver kunder hur den är perfekt för att göra välling med, att den är snygg, lätt att ställa in temperaturer med och att den är prisvärd. Andra beskriver hur den kokar snabbt. Bland de negativa synpunkterna finns kunder som tycker att den låter lite för mycket och att kvaliten på bland annat knapparna är dålig.

BRA ATT TÄNKA PÅ VID KÖP AV VATTENKOKARE

Vinnaren i vårt test är Philips Daily Collection HD9350. Givetvis finns det många vattenkokare som har fler och mer avancerade funktioner än denna. Men till det här låga priset är den dock helt oslagbar. Om du söker efter en vattenkokare för att göra välling med så kan vi istället rekommendera Electrolux EEWA7700. Anledningen till detta är att man kan ställa in temperaturen på vattnet med stor precision, vilket gör att man slipper välling som är för varm.