Vad använder man valnötter till?
Valnötter ingår i många recept på bakverk, till exempel i toscakakor, vissa brownies och baklava. Det är även en populär ingrediens i bröd, bland annat i så kallat valnötsbröd. Vi noterar även att valnötter ofta används som topping på sallader, i pasta och tillsammans med yoghurt och ost. I Mellanöstern och Centralasien är det även vanligt med valnötter i olika röror, till exempel Mhammara.
Många gör även så kallad valnötsmjölk, ett substitut till vanlig mjölk. Valnötsmjölk är näringsrik och har en god smak av valnöt.
Valnötsolja
Valnötsolja, som består av oljan från pressade valnötter är ett populärt tillbehör till bland annat sallader, pasta och grillad mat.
Valnötssmör
Valnötssmör tillverkas av valnötter och salt. Det är ett gott och näringsrikt livsmedel som bland annat passar bra som pålägg.
Näringsinnehåll i valnötter
Många betraktar valnötter som ett hälsosamt val, eftersom det i flera avseenden är näringsrikt.
Näringsinnehåll i valnötter per 100 gram
- Protein 13,8 gram
- Fett 64,8 gram
- Fibrer 9 gram
- Kolhydrater 8,3 gram
Valnötter är alltså rika på både protein och fibrer. De innehåller vidare rikligt med Vitamin B6, Fosfor, Kalium, Magnesium och Zink.
Var odlas de flesta valnötterna i världen?
Även om valnötter odlas på många håll i världen är det ett fåtal länder som står för majoriteten av världens produktion. Följande länder är världens största producenter av valnötter:
- Kina
- USA
- Chile
- Iran
- Ukraina
Tillsammans står dessa länder för cirka 90% av världens valnötsproduktion.
Guide till att köpa valnötter
Med eller utan skal: De flesta valnötter som säljs i Sverige är skalade. Många är dock bekanta med valnötter med skal, eftersom de är vanliga till julen. Färdigskalade valnötter är ett långt smidigare alternativ eftersom valnötternas skal är ganska hårt och svårt att krossa. Vissa menar dock att valnötter som säljs i sitt skal är ett hälsosammare val eftersom skalet på ett naturligt sätt skyddar fettsyrorna i valnötter från höga/låga temperaturer, luft och ljus.
Ekologiska/icke-ekologiska: Enligt organisationen FoodPrint innehåller icke-ekologiska valnötter lägre nivåer av bekämpningsmedel än många andra livsmedel, förmodligen tack vare deras hårda och skyddande skal. Icke-ekologisk odling av valnötter, med bekämpningsmedel, är dock skadlig för de som arbetar på odlingarna. Vilket alltså är ett argument för att välja ekologiskt. I vår snabba jämförelse kunde vi se att ekologiska valnötter kostar cirka 22% mer än konventionellt odlade valnötter.