Valnötter

Valnötter är en populär nöt som uppskattas av många tack vare dess goda smak och rika näringsinnehåll. De passar till såväl bakning som matlagning, eller att bara äta som de är över yoghurt. Vi har gjort en noggrann research av de olika valnötterna som säljs i Sverige.

Vi har analyserat kundomdömen, näringsinnehåll och information från tillverkare och har på detta sätt kunnat sammanställa en lista över de bästa valnötterna på marknaden. Läs vidare för att se vilka valnötter som är bäst.

Valnötter är en populär nöt som uppskattas av många tack vare dess goda smak och rika näringsinnehåll. De passar till såväl bakning som matlagning, eller att bara äta som de är över yoghurt. Vi har gjort en noggrann research av de olika valnötterna som säljs i Sverige. Vi har analyserat kundomdömen, näringsinnehåll och information från tillverkare och har på detta sätt kunnat sammanställa en lista över de bästa valnötterna på marknaden. Läs vidare för att se vilka valnötter som är bäst.

Allmän info och köpguide för valnötter

Här kan du läsa lite allmän info om valnötter, samt ta del av vår köpguide.

Hur växer valnötter?

Valnöten är egentligen ingen nöt utan en frukt, där valnöten som vi äter är fruktens innersta kärna. Valnötter växer på träd och har ett stort utbredningsområde som sträcker sig från Södra Sverige till Medelhavet, vidare till Mellanöstern och stora delar av Kina. Fynd från Centralasien tyder på att valnötter odlats där redan för 7000 år sedan. Var trädet har sitt ursprung är lite oklart, men sannolikt omkring samma område.

De flesta typer av valnötsträd börjar ge frukt när de är runt åtta år gamla. Valnötsträd hör inte till de mest långlivade träden, många sorter blir runt 100 år gamla. Ett valnötsträd kan ge allt ifrån 30 kg upp till 150 kg valnötter per år.

Vad använder man valnötter till?

Valnötter ingår i många recept på bakverk, till exempel i toscakakor, vissa brownies och baklava. Det är även en populär ingrediens i bröd, bland annat i så kallat valnötsbröd. Vi noterar även att valnötter ofta används som topping på sallader, i pasta och tillsammans med yoghurt och ost. I Mellanöstern och Centralasien är det även vanligt med valnötter i olika röror, till exempel Mhammara.

Många gör även så kallad valnötsmjölk, ett substitut till vanlig mjölk. Valnötsmjölk är näringsrik och har en god smak av valnöt.

Valnötsolja

Valnötsolja, som består av oljan från pressade valnötter är ett populärt tillbehör till bland annat sallader, pasta och grillad mat.

Valnötssmör

Valnötssmör tillverkas av valnötter och salt. Det är ett gott och näringsrikt livsmedel som bland annat passar bra som pålägg.

Näringsinnehåll i valnötter

Många betraktar valnötter som ett hälsosamt val, eftersom det i flera avseenden är näringsrikt.

Näringsinnehåll i valnötter per 100 gram

Valnötter är alltså rika på både protein och fibrer. De innehåller vidare rikligt med Vitamin B6, Fosfor, Kalium, Magnesium och Zink.

Var odlas de flesta valnötterna i världen?

Även om valnötter odlas på många håll i världen är det ett fåtal länder som står för majoriteten av världens produktion. Följande länder är världens största producenter av valnötter:

  1. Kina
  2. USA
  3. Chile
  4. Iran
  5. Ukraina

Tillsammans står dessa länder för cirka 90% av världens valnötsproduktion.

Guide till att köpa valnötter

Med eller utan skal: De flesta valnötter som säljs i Sverige är skalade. Många är dock bekanta med valnötter med skal, eftersom de är vanliga till julen. Färdigskalade valnötter är ett långt smidigare alternativ eftersom valnötternas skal är ganska hårt och svårt att krossa. Vissa menar dock att valnötter som säljs i sitt skal är ett hälsosammare val eftersom skalet på ett naturligt sätt skyddar fettsyrorna i valnötter från höga/låga temperaturer, luft och ljus.

Ekologiska/icke-ekologiska: Enligt organisationen FoodPrint innehåller icke-ekologiska valnötter lägre nivåer av bekämpningsmedel än många andra livsmedel, förmodligen tack vare deras hårda och skyddande skal. Icke-ekologisk odling av valnötter, med bekämpningsmedel, är dock skadlig för de som arbetar på odlingarna. Vilket alltså är ett argument för att välja ekologiskt. I vår snabba jämförelse kunde vi se att ekologiska valnötter kostar cirka 22% mer än konventionellt odlade valnötter.

Kända varumärken inom valnötter

De billigaste valnötterna

Vi har gått igenom mängder av valnötter och kan konstatera att de billigaste valnötterna sett till kilopris är Coops Xtra Valnötter och ICA Gott Liv Valnötter som kostar 176,5 kr respektive 183,17 kr per kg. De billigaste ekologiska valnötterna som vi hittat är Garant Ekologiska Valnötter och Bodén & Lindeberg Valnötter som båda kostar cirka 220 kronor per kg.

Förvaring och bäst-före-datum

Om möjligt är det alltid bra att köpa valnötter som ligger i en återförslutningsbar påse. Det gör att de får kontakt med mindre luft och på detta sätt håller sig bättre längre. Valnötter som är mycket rika på fett håller längst om de förvaras i kylen. I högre temperaturer riskerar valnötter att härskna snabbare. Valnötter som passerat bäst-före-datum kan därför många gånger ha blivit dåliga, fettet kan ha härsknat och valnötterna får en bitter smak. Valnötter med skal har betydligt längre hållbarhet än valnötter som skalats.

I det avseendet är krossade valnötter eller valnötter i bitar som säljs på många håll. De tappar snabbare smaker och håller sämre.

Vilka valnötter är bäst?

Utifrån vår analys av de olika valnötssorterna så anser vi att man bör köpa hela valnötter som dessutom är ekologiskt odlade. Att köpa valnötter med skal är ett bra alternativ men medför visst krångel. Vi anser vidare att man gör säkrast i att köpa valnötter från en butik med stor omsättning i sin försäljning, för att inte riskera att få valnötter nära bäst-före-datum, som legat länge och riskerar att ha farit illa.

Sammanfattningsvis har vi kommit fram till att följande valnötter är de bästa valen, där samtliga är ekologiska och kundfavoriter med höga betyg från kunder: