VÅFFELJÄRN

BÄSTA VÅFFELJÄRN

På den här sidan hittar du en jämförelse av marknadens mest populära våffeljärn. Vi guidar dig till våffeljärn inom olika prisklasser och från olika varumärken, med alla möjliga extra funktioner. I den här testgranskningen har vi tagit med både klassiska våffeljärn och belgiska våffeljärn. De flesta våffeljärn drivs med el, men det finns även våffeljärn i gjutjärn som man värmer upp över spisen eller annan värmekälla innan man gräddar våfflor. De klassiska våfflorna, som de flesta förmodligen är mest vana vid i Sverige är tunnare, runda och ofta hjärtmönstrade.

3 st stekpannor

De belgiska våfflorna brukar vara lite tjockare och ha ett djupare rutmönster. I övrigt är den ingen större skillnad, utan mer en smaksak vilket av alternativen som man föredrar. Utöver de olika våffeltyperna så behöver man även bestämma sig för om man vill ha ett dubbelt eller ett enkelt våffeljärn, det vill säga våffeljärn där man kan grädda en eller två våfflor samtidigt. Ska man grädda våfflor till många personer så är valet givet.

CLOER 1629 VÅFFELJÄRN – TESTVINNARE HOS RÅD & RÖN

Bäst i Test hos Råd & Rön

Test från januari 2023

”cloer

OBH NORDICA VÅFFELJÄRN DELUXE SINGLE – BÄST

Det mest populära våffeljärnet just nu! Våffeljärnet har, baserat på både användarrecensioner och testpaneler fått 5/5 stjärnor under 2022 och 2023. Till grund för dessa positiva recensioner ligger bland annat att våffeljärnet är snyggt, skapar fem frasiga hjärtformade småvåfflor att smeten aldrig bränner fast då det rostfria stålet har en ” PTFE Non-stickbeläggning”-yta. Temperaturen är justerbar, vilket gör att du både kan skapa den lite frasigare, välgräddade våfflan såväl som den mer släta, mjukare (och i Testsons tycke, tråkigare) våfflan.

OBH NORDICA VÅFFELJÄRN DELUXE SINGLE

obh-nordica-single

KOLLA PRISET HOS

Vitvaruexperten logga

OBH Nordica våffeljärn deluxe single tillhör de våffeljärn som gräddar våfflan fortast. Den långa sladden gör att du inte behöver ställa våffeljärnet precis vid vägguttaget. Ett litet minus är att användare har påpekat att laggen har runnit ur när för stor mängd har applicerats. Effekten är 1000 W, och måtten på våffeljärnet är 26 cm X 19 cm. Sammantagen bedömning av samtliga recensioner tillgängliga tillsammans med ett konkurrenskraftigt pris gör att Testson utser OBH Nordica våffeljärn Deluxe Single till testvinnare.

ÅVIKEN NOBLESS DOUBLE 906

Med detta våffeljärn kan man grädda två våfflor samtidigt. Tack vare de gjutna aluminium-plattorna med non stick-beläggning får man våfflor med ett frasigt och bra resultat, som inte heller fastnar. Plattorna har formen av hjärtan, där varje våffla är uppdelad på fyra stycken. Förutom våfflor så går det även utmärkt att göra varma mackor i våffeljärnet. Även detta våffeljärn har den praktiska funktionen att kunna förvaras stående. På detta sätt kan man snabbt stuva undan det efter användning, utan att det tar överdrivet mycket plats i skåpet. Handtaget på Åviken Nobless Double 906 är tillverkat i plast vilket gör det säkert och att man undviker att bränna sig. Temperaturen regleras med våffeljärnets termostat, genom vilken du kan justera värmen efter smak.

ÅVIKEN NOBLESS DOUBLE 906

åviken nobless 906 double

Vad som särskilt kännetecknar det här våffeljärnet från Åviken är de många positiva omdömena. Kunder beskriver bland annat hur våffeljärnet har bra kvalitet, att det ger goda och frasiga våfflor som gräddas snabbt och att det är väldigt gediget. Bland de få negativa omdömena beskriver kunder att våfflorna blir lite tjockare än med andra våffeljärn. Någon enstaka kund kommenterar att våffeljärnet fått kortslutning kort efter att garantitiden löpt ut.

WILFA WAS-623 BELL

Detta våffeljärn från Wilfa har en diameter på 23 centimeter, vilket är större än genomsnittet. Det ger dig extra stora våfflor med formen av sex hjärtan. Våffeljärnets termostat är justerbar och du ser när din våffla är klar genom signallampan bredvid. Wilfa WAS-623 är utrustat med en dubbel non-stick-beläggning vilket ger dig ett riktigt bra resultat och dina våfflor lossnar lätt från våffeljärnet.

WILFA WAS-623 BELL

wilfa was-623 bell

Tillsammans med våffeljärnet medföljer även en måttskopa som gör det lättare att få en perfekt mängd smet till dina våfflor. Vad som vidare är praktiskt med Wilfa WAS-623 Bell är att man kan förvara det ståendes. Det tar därför minimalt med plats när det inte används. Våffeljärnet är även utrustat med gummifötter vilket gör att det står stabilt på plant underlag. Sladden lindar man runt våffeljärnets bas vilket även gör att man undviker trassel. Effekten för detta våffeljärn är 1400 W och det väger 3,6 kg. Wilfa WAS-623 Bell har utsetts till bäst i test i ett flertal olika tester på nätet, bland annat i Expressen år 2017. Många av kunderna som köpt och använt Wilfa WAS-623 Bell är mycket nöjda. Kunder beskriver till exempel hur våffeljärnet ger stora och frasiga våfflor, att det gräddar snabbt och att våfflorna blir jämnt och fint gräddade. Beläggningen beskrivs även som effektiv, där våfflorna släpper lätt när de är klara. Någon enstaka negativ kommentar har lämnats kring detta våffeljärn, där en kund anmärkt på att det pyser ut varm ånga vid handtaget som man lätt bränner sig på.

OBH NORDICA 6953 ELITE

Med detta våffeljärn från OBH Nordica får man ett prisvärt alternativ som dessutom har en snygg stålfärgad design. Temperaturen går att ställa in i fem olika lägen. Genom dessa värmelägen kan du bestämma om dina våfflor ska vara ljusa och mjuka eller mörka, krispiga och välgräddade. Det har en non stick-beläggning som gör att de gräddade våfflorna släpper lätt och som också gör våffeljärnet lätt att rengöra. Via signallampan vet du när våffeljärnet är redo att börja användas genom att det lyser en grön lampa. OBH Nordica 6935 Elite ger runda våfflor där varje våffla är uppdelad i fyra stycken hjärtan. Våffeljärnet har kapacitet för att grädda en våffla i taget.

OBH NORDICA 6953 ELITE

obh nordica 6953 elite

Kundomdömena för detta våffeljärn är i huvudsak positiva, och i dagsläget finns det inte särskilt många omdömen på nätet kring produkten. Bland annat beskrivs det hur OBH Nordica 6935 Elite blir varmt snabbt, att det gör sitt jobb och att det är litet och nätt. Andra tycker att designen är snygg och att våffeljärnet har en jämn värmefördelning.

SAGE THE SMART WAFFLE 

Det här våffeljärnet är gjort för att grädda så kallade belgiska våfflor, lite tjockare och rutnätsformade. Det här är en premiumprodukt med ett relativt högt pris jämfört med konkurrenternas produkter. Med Sage Appliances The Smart Waffle kan man grädda två stycken våfflor samtidigt. Våfflorna blir tjocka och rejäla, och gräddningen kan styras genom den automatiserade tillagningen. Här kan du i detalj välja hur du vill ha din våffla.

SAGE THE SMART WAFFLE 

SAGE APPLIANCES THE SMART WAFFLE BWM620UK

KOLLA PRISET HOS

Du kan bland annat välja mellan att göra klassiska våfflor, belgiska, choklad eller buttermilk-våfflor. Du kan även välja ljus- och mörkhetsgrad i många olika nivåer. Våffeljärnet har en inbyggd timer som gör att du kan hålla koll på när din våffla är klar, är du inte nöjd med gräddningen kan du trycka på knappen “A bit more” som förlänger gräddningen en liten stund ytterligare. En smart funktion som Sage Appliances The Smart Waffle har är att smet som rinner ur våffelformen hamnar i en skåra som hindrar det från att rinna utanför eller brännas fast. Flertalet av de kunder som lämnat omdömen kring detta våffeljärn är nöjda. Det beskrivs hur våffeljärnet är snyggt, lättarbetat och att det fungerar bra. Kunder beskriver även hur våffeljärnet har bra kvalitet, att det är prisvärt och att det ger perfekta våfflor.

ÅVIKEN ELEGANCE

Här är ytterligare ett våffeljärn från Åviken, som liksom namnet anspelar på har en elegant design. Med Åviken Elegance kan man grädda två våfflor samtidigt, med en smidig gräddning via de två gjutna aluminiumplattorna med non stick-beläggning. Våfflorna blir runda uppdelade i fyra hjärtan per våffla. Våffeljärnet ger en snabb gräddning, det tar inte mer än två minuter att grädda klart våfflorna, däremot är uppvärmningstiden cirka 7 minuter. Du kan justera temperaturen och därmed frasigheten på dina våfflor genom den inbyggda termostaten. Åviken Elegance är ett våffeljärn som är tunnare än många andra våffeljärn ute på marknaden. Det gör även förvaringen smidig och praktisk, där man kan förvara våffeljärnet på högkant när det inte används.

ÅVIKEN ELEGANCE

åviken elegance

Bland de kunder som använt sig av Åviken Elegance är det många som är nöjda och som lämnat positiva omdömen på nätet. Våffeljärnet beskrivs bland annat med att våfflorna blir goda och att de inte fastnar, att det ger rejält krispiga våfflor och att det tillagar våfflorna snabbt. Någon tycker att termostaten på ovansidan är ful och en annan beskriver hur handtaget är tillverkat i tunn och dålig plast och att det lätt rinner över våffelsmet.

WILFA WAD-619

Med Wilfa WAD-619 kan man grädda två våfflor samtidigt. Våfflorna blir runda och där varje våffla är indelad i sex stycken hjärtan. En relativt unik funktion med detta våffeljärn är att man byggt in luftkanaler i formarna. Dessa luftkanaler släpper ut eventuella luftbubblor, vilket gör våfflorna med jämna och frasiga. Du kan justera temperaturen efter behov, vilket kan ge dig både mjuka och frasiga våfflor.

WILFA WAD-619

wilfa wad-619

Temperaturen justeras genom en tydlig temperaturknapp på våffeljärnets ovansida. När du inte använder våffeljärnet kan du förvara det vertikalt med sladden lindad runt basen. Priset på detta våffeljärn är ganska högt, men det kan samtidigt konstateras att många av kunderna som använt det är nöjda. Kunder beskriver till exempel hur Wilfa WAD-619 ger perfekta våfflor, att det är lättarbetat och att det steker våfflorna jämnt och att våfflorna inte heller fastnar.

VINNAREN

Till vinnare i vår granskning av olika tester har vi utsett Åviken Nobless Double. Här får man ett stycke svensk kvalitet som gräddar perfekta våfflor. Vi anser även att priset är fullt rimligt, särskilt som det går att grädda två våfflor samtidigt i detta våffeljärn. För den som istället vill grädda belgiska våfflor rekommenderar vi Sage Appliances The Smart Waffle BWM620UK. Detta våffeljärn är en premiumprodukt sett till priset, vilket kan motiveras av den precision som man kan grädda våfflor med. De många inställningarna kring gräddningen ger mycket variation med detta våffeljärn.

Planerar du att huvudsakligen använda ditt våffeljärn till att göra varma mackor vill vi även tipsa om vår testgranskning av smörgåsgrillar.

KÄLLOR OCH TESTER VI LÄST (INHÄMTAT 2022)