TVÄTTMASKIN

BÄSTA TVÄTTMASKIN 2021

Det finns gott om valmöjligheter för den som är på jakt efter en tvättmaskin. Det finns maskiner i olika prisklasser vilket vi kommer försöka täcka in i den här testguiden. För somliga är det viktigt med varumärken medan andra bryr sig mer om olika funktioner.

kollage av tvättmaskiner

I det här testet kommer vi att titta på några av de olika alternativ som finns att välja på och deras olika produktegenskaper. Ett övergripande tips är att satsa på hög kvalitet redan från början för att slippa byta ut din maskin. Var även noggrann med att titta på mått så att tvättmaskinen passar in hemma hos dig i ditt badrum eller var du nu väljer att placera din maskin. Sen kan du uppleva lyxen av att kunna tvätta i hemmet.

LG FH6G1BCH2N – TESTVINNARE

Tvättmaskinen FH6G1BCH2N från LG är egentligen en tvätt- och tork maskin kombinerad i en maskin. Den kan tvätta upp till 12 kg och torka upp till 8 kg. Det här innebär att det är en av rymligaste maskinerna som finns att välja mellan. På så vis sparar du både tid och utrymme. Den kan rotera upp till 1 600 varv per minut vilket är nödvändigt för att tvätten ska bli tvättad och torr. Det finns snabbprogram att ta till när tiden inte räcker till – på 30 minuter kan du ha fräscha kläder igen. Dessutom finns det en ångfunktion som gör kläderna extra rena. Man kan se det som att ångan tar sig in i plagget eller textilens fibrer och lossar smutsen på ett mycket effektivt sätt.

LG FH6G1BCH2N

Om vi ska titta närmare på fler av de egenskaper som gör att det här är vår vinnare i testet så kan särskilt nämnas ljudnivån som bara är 56 dB(A) vid tvätt och 74 dB(A) vid centrifugering vilket för med sig att det här är en diskret tvättmaskin som inte stör dig medan den kör sina program. Den har måtten 85 cm höjd, 60 cm bredd och 64 cm djup. Panelen är på engelska vilket är en av maskinens få nackdelar. Även om de flesta är kunniga på engelska är det trevligt att själv få välja språk och då välja svenska ifall du föredrar det. Särskilt viktigt är kanske detta när det gäller exempelvis tvättmaskiner eftersom du inte vill riskera att det blir fel.

VINNARE I ANDRA TESTER

ELECTROLUX EW2F3047R3

För den som vill ha en tvättmaskin som inte kostar jättemycket men ändå är väldigt bra kan Electrolux EW2F3047R3 vara ett bra alternativ. Med den här tvättmaskinen har du stora chanser att förkorta tvättiden. Alla program går att förkorta med 50 % när du behöver tiden till annat än att vänta på tvätt eller när det krisar inför träningspass eller annat. Det som är så fiffigt är att maskinen har inbyggt AutoSense vilket innebär att den kan justera tvättiden och vatten- och energiförbrukningen efter hur stor mängd tvätt du har matat in. Dessutom har maskinen en trumma som är skonsam mot kläderna för att inte slita mer än nödvändigt på dem vid varje tvätt. Den är konstruerad så att trumman inte ska tänja ut eller skada tyg under tvätten.

Electrolux EW2F3047R3

Trots att det här är en aningen billigare tvättmaskinen kan den mycket väl mäta sig med andra tvättmaskiner. Den har funktioner för att fördröja tvättstarten, en smart konstruktion som gör att du inte behöver rengöra maskinens filter och intuitiva touch-kontroller. Du får en maskin till ett bra pris med en ljudnivå på 58 dBa under tvättfasen och 78 dBa under centrifugeringsfasen vilket är lite högre än tidigare nämnda tvättmaskiner men skillnaden är inte jättestor. Vidare är maskinen utrustad med barnlås, översvämningsskydd och en praktisk display. Måtten är 597 mm bredd, 568 mm djup och 847 mm höjd. Maximal hastighet för centrifugeringen är 1 400 och trummans volym är 52 liter. Det här är en maskin som du sannolikt kommer att bli nöjd med och det vittnar även tidigare kunder om.

ASKO W40964R.W

Asko W40964R.W Autodosering, Frontmatad tvättmaskin, här har vi en riktig värsting. Den är dyr men du får en riktigt bra maskin som du kan ha år ut och år in. Här kan du välja mellan danska, svenska, norska och engelska så att du får allt rätt när det är dags att använda maskinen. Det snabbaste programmet är 30 minuter och givetvis har maskinen funktioner som timer, automatisk dosering av tvättmedel, trumrengöringsprogram, en tyst motor och energiklass A+++ som är den bästa på marknaden.

Asko W40964R.W

Det finns mängder av olika tvättprogram att välja mellan och maskinen har en lättstängd dörr samt en stor trumma som gör att du kan minimera antalet tvättar och lägga din tid på annat än att tvätta. Nackdelen är priset som du får se som en långsiktig investering.

CYLINDA FT5574X

Nu har vi tittat på en hel del olika varumärken. Vi vill även ha med en maskin från Cylinda som har erbjudit vitvaror ända sedan 1958. Med Cylinda FT5574X får du en tvättmaskin som tar 7 kg tvätt och har både ånga, tidsspar och funktioner via bluetooth. Maskinen har inte mindre än 16 olika program att välja mellan – exempelvis för jeans eller extra hygien – och ett program för inbyggd trumrengöring.

Cylinda FT5574X

Därtill finns en tacksam funktion för skrynkelfri tvätt. Energiklassen är A+++ och maskinen har en hållbar induktionsmotor. Maskinen har en bra display där du ser hur lång tid det återstår av tvätten. Det kan du dessutom följa via en bluetooth-anslutning. Med Cylinda FT5574X tar expresstvätt-programmet bara 14 minuter – det snabbaste av maskinerna i vårt test.

GORENJE WEI843B

Med WEI843B från GORENJE får du en snygg och smart tvättmaskin som blir ett snyggt inslag i ditt hem. Designen är produktens främsta kvalitet. Maxkapaciteten är 8 kg. Det snabbaste programmet är 20 minuter vilket verkligen kan vara en räddare i nöden. Maskinen från GORENJE erbjuder program för trumrengöring och timer-funktion som gör att du kan starta tvätten utan att du själv behöver vara hemma.

GORENJE WEI843B

På så vis behöver inte tvätten ligga blöt längre än nödvändigt om du matchar tvättanden med din hemkomst. Displayen har ett användarvänligt gränssnitt för att göra tvättningen till en trevlig stund. WEI843B, Frontmatad tvättmaskin från GORENJE har en lucka som är extra stor och går att öppna 180 grader vilket underlättar vid fyllning av trumman och tömning efter avslutad tvätt.

ZANUSSI ZWF71660W

ZWF71660W, Frontmatad tvättmaskin från ZANUSSI har en kapacitet på 7 kg och ett smidigt barnlås som gör att touchkontroller och programväljaren låses och inte kan justeras av barn eller annan oönskad tvätthjälp. Här finns möjligheten till QuickWash vilket verkligen kan vara en räddare i nöden när du har en tid att passa och behöver dina rena kläder så fort som möjligt – maskinens snabbaste program är 30 minuter.

ZANUSSI ZWF71660W

Även denna maskin har A+++ som är den bästa energiklassen vilket är bra med tanke på det relativt låga priset. Den saknar dock trevliga funktioner som trumrengöringsporgram och automatisk dosering av tvättmedel. Den går inte att styra via wi-fi och saknar display där du kan se hur lång tid det är kvar. Det bidrar till att den inte blir någon favorit i vårt test.

BOSCH WAWH26I9SN IDOS

Näst på tur har vi WAWH26I9SN Idos, Frontmatad tvättmaskin från tillverkaren BOSCH. Den har en tvättkapacitet på 9 kg och även den en kraft på 1 600 varv/minut. Den höga kraften gör den effektiv när det gäller att få tvätten fri från överskottsvatten. Det finns ett smart trumrengöringsprogram att ta till som dessutom automatiskt påminner dig om när det är dags för rengöring av trumman. Maskinen har en ActiveWater Plus-funktion som anpassar vattenförbrukningen efter textiltyp och tvättmängd. Panelen kan du välja att få på danska, svenska eller norska – en bra funktion som många andra maskiner verkar sakna. Denna maskin saknar dock vissa trevliga funktioner som ångfunktion och invändig belysning. Även det här är en relativt tyst maskin vilket gör att det är en av våra rekommendationer.

BOSCH WAWH26I9SN Idos

Om vi tittar vidare på den här maskinens specifika funktioner kan vi nämna en inbyggd timer-funktion som ger dig möjlighet att själv förinställda när du vill att maskinen ska dra igång en tvätt. Därtill har WAWH26I9SN Idos, Frontmatad tvättmaskin från BOSCH automatisk dosering av tvättmedel vilket är bra både för ekonomin och miljön. Den doserar själv lämplig mängd tvättmedel till din tvätt via en inbyggd behållare. Det här gör att dina kläder och annan tvätt inte får onödiga rester av tvättmedel på sig. Maskinen kan även själv dosera sköljmedel. Maskinens snabbaste program är 15 minuter och tidigare användare verkar särskilt nöjda med att tvättmaskinen från BOSCH är tyst och smidig att använda samt att de är nöjda med de olika programmen som erbjuds.

MER OM TESTET OCH TESTVINNAREN

Vår testvinnare bland tvättmaskiner är FH6G1BCH2N från LG. Några av dess fördelar är att den är mycket enkel att installera och använda. Det här är en väldigt snygg maskin och har en behaglig ljudnivå som inte stör dina övriga sysslor när tvättmaskinen går. Det här är en kombinerad tvätt- och torkmaskin vilket hjälper dig att spara plats. Dessutom har den smarta moderna funktioner som att den är uppkopplad och kan styras via wi-fi. Läs gärna vidare vår bäst i test guide för att se recensioner av flera tvättmaskiner som finns att välja mellan. En tvättmaskin är en stor investering så gör ditt val genomtänkt och noggrant och fundera över vilka egenskaper som är viktiga för dig för att bli nöjd med ditt val av tvättmaskin.

I det här testet går vi igenom olika frontmatade tvättmaskiner. Letar du istället efter en toppmatad tvättmaskin kan du istället klicka dig in på vårt test av toppmatade tvättmaskiner.