Tryckkokare

Vi har skapat en guide till de bästa tryckkokarna på marknaden. Här hittar du information om vilka tryckkokare som utsetts till testvinnare och bäst i test av de mest seriösa aktörerna på marknaden. Lite längre ner på sidan hittar du även en komplett köpguide till tryckkokare, som kan vara användbar för dig som ska köpa en.

tryckkokare

Nyttan med en tryckkokare i köket

Genom att kokning i en tryckkokare ökar trycket vid kokningen så drar man nytta av flera fördelar relaterade till detta.

Förkortar koktiden

Först och främst så går kokningen mycket snabbare, många nämner att koktiden halveras. Men för vissa livsmedel innebär det så lite som en fjärdedel av koktiden jämfört mot om man kokar i en vanlig kastrull. Därför är en tryckkokare väldigt användbar när det kommer till att tillaga mat som kräver långkok. Som exempel på detta kan nämnas baljväxter, högrev, kyckling, pulled pork olika typer av buljonger/fonder med flera. Tryckkokare är i synnerhet väldigt populära inom vegetarisk matlagning, eftersom det är ett av det mest effektiva sätten att tillaga just baljväxter på.

Mer energieffektiv tillagning

Elkostnaden för att laga ett långkok blir betydligt lägre med en tryckkokare. Den drar inte mer el än en vanlig kastrull men ger en långt mycket kortare koktid. Detta kan ses som en särskilt stor fördel i tider som dessa, när priset på el är högt.

Bevarar matens kvalitet och näringsämnen i större utsträckning

Just den snabbare tillagningen i en tryckkokare gör även att matens näringsämnen och kvalitet bevaras i större utsträckning, jämfört mot om man kokar på vanligt vis. Detta gäller även för en hel del av smakerna i maten.

Hur fungerar då en tryckkokare?

En tryckkokare ser i de flesta fall ut som en vanlig kastrull med en lite grövre botten. Vad som skapar själva tryckkokaren är locket som skapar en tät förslutning. Det tätt förslutna locket gör att ingen vattenånga kan lämna kastrullen, det skapar ett tryck inuti tryckkokaren när den värms upp och det högre trycket i tryckkokaren gör även att kokpunkten är högre än vid vanlig kokning. I en tryckkokare kokar maten istället i 120 grader.

Olika typer av tryckkokare

Här går vi igenom några vanliga typer av tryckkokare.

Manuella tryckkokare för spisen

Den vanligaste typen av tryckkokare är den manuella, enkla varianten som ser ut som en kastrull med lock, som man använder på sin vanliga spis. Fördelen med den här varianten är att det är en enkel konstruktion, utan komplicerade inställningar eller avancerade reservdelar.

Elektriska tryckkokare

Elektriska tryckkokare kräver ingen spis för att tillaga maten. Istället är det en elektrisk köksmaskin som ser ut lite som en riskokare i sin design. Med hjälp av en elektrisk tryckkokare kan man laga mat med många olika program, vilket ger ett bättre och mer träffsäkert resultat. Dessutom är många av de elektriska tryckkokarna så kallade multi cookers, med möjlighet att tillaga på fler sätt än bara tryckkokning. Till exempel brukar man kunna använda dem till ångkokning såväl som riskokning.

Nackdelen med matlagning i tryckkokare

Att laga mat i en tryckkokare är smidigt och bra på många sätt men det finns vissa nackdelar. Till exempel är det ganska svårt att smaka av, krydda eller röra om maten under tiden som den tillagas. För att kunna göra detta behöver man då sänka värmen, vänta ett tag för att både värmen och trycket ska gå ned och därefter smaka av eller krydda. När man är klar med detta behöver man därför försluta och koka upp på nytt.

Ett annat problem med matlagning i tryckkokare som kommer av den höga värmen och att man saknar möjlighet att röra om, är att maten på så vis också lättare kan bränna fast i botten.

Kända varumärken inom tryckkokare

Här går vi igenom några av de största varumärkena inom tryckkokare.

Tefal

Tefal är ett franskt märke som är stora inom flera typer av köksutrustning. Många känner till exempel till deras stekpannor men de ligger även bakom några av marknadens bästsäljande tryckkokare. De flesta av deras tryckkokare kostar mellan 800-1000 kronor, de är manuella tryckkokare som används på spisen. Värt att lyfta fram kring Tefal var att deras produkt var den snabbaste i Råd & Röns test när det kom till tid till att uppnå maxtryck, vilket är imponerande med tanke på deras status som lågprisvarumärke.

WMF

WMF är en tysk tillverkare inom kökstillbehör som också är relativt stora på området tryckkokare. De har inte kammat hem några platser som testvinnare. När vi analyserar svenska kundomdömen för olika tryckkokare så kan det dock noteras att WMFs tryckkokare är populära och fått höga kundbetyg. WMF säljer tryckkokare i flera olika storlekar, där man kan välja på allt från 3 liter upp till 8,5 liters kapacitet. Värt att lyfta fram kring flera av WMFs tryckkokare är att de har avtagbart handtag, vilket gör både handtaget och övriga delar av tryckkokaren lättare att diska. Vidare är flera av deras tryckkokare även anpassade för ångkokning, med en medföljande ångkokningskorg.

Fissler

Fissler är ytterligare ett tyskt varumärke inom köksprodukter som ligger bakom testvinnaren både i Råd & Röns test samt testvinnaren i New York Times test av tryckkokare. Och de har fått bra betyg i flera andra internationella tester av tryckkokare. Bra egenskaper för Fisslers tryckkokare som lyfts fram i tester är bland annat att de är lätta att hantera och har en väldigt begriplig manual. Vidare har de en relativt snabb tid tills dess att de uppnår maxtryck jämfört mot konkurrenter. Råd & Rön berömmer även matlagningsförmågan för Fisslers tryckkokare, där deras produkt presterade bäst av alla när det kom till att laga köttgryta. Fissler är ett premiumvarumärke inom tryckkokare, deras produkter kostar i de flesta fall någon tusenlapp mer än standardprodukter.

Lågprisvarumärken

Även om de inte är jättemånga så säljs det ett par tryckkokare hos lågpriskedjor. Nedanför har vi sammanställt några av dessa produkter.

Viktiga egenskaper att titta på när man ska köpa tryckkokare

Här listar vi några viktiga egenskaper som kan vara bra att titta närmare på när man ska köpa en tryckkokare.

Läsvärda tester inom tryckkokare

Det finns flera läsvärda tester av tryckkokare som vi rekommenderar för vidare läsning. Här hittar du mer info om några av de bästa testerna på området.

Råd & Röns test av tryckkokare

I april 2021 testade Råd & Rön 12 olika tryckkokare i ett utförligt test där man tagit hänsyn till många detaljer. Som vanligt i Råd & Röns tester är testresultaten organiserade och sammanställda på ett sådant sätt att man väldigt lätt kan se vilken tryckkokare som är bäst, men samtidigt se på vilka punkter den presterade lite sämre. Vad vi vidare uppskattar med Råd & Röns test är att man väldigt noggrant testat deras funktion, vilket tryck de uppnår och hur lång tid det tar att uppnå maxtrycket. Det är också ett roligt inslag att man faktiskt testat att laga både kidneybönor och köttgryta i samtliga testade tryckkokare.