TREHJULING

BÄSTA TREHJULING

Trehjulingen uppfanns för flera hundra år sedan och har sedan den blev populär älskats av alla barn. Barnen får chansen att på ett relativt säkert sätt ta sig fram och upptäcka världen. Trehjulingen har fler funktioner än att bara vara en leksak, då en trehjuling hjälper barnet att utveckla motorik, koordination, reflexförmåga, balanssinne och mycket mer.

kollage av trehjulingar

Ofta har trehjulingen ett litet flak där bak där barnet kan lasta sand eller leksaker. Barnet kan vara med syskon och föräldrar när de cyklar även om det går lite långsammare än en vanlig cykel. Det är ett bra sätt för barnet att lära sig grunderna i hur en cykel fungerar och du som förälder kan börja tidigt med att lära barnet att alltid ha hjälm på sig när de cyklar.

WINTHER KLASSISK TREHJULING – BÄSTA TREHJULING

Vinnaren i vår sammanställning av tester blev Winthers klassisk trehjuling. Winthers trehjuling är en av de äldsta på marknaden och det finns naturligtvis en orsak till varför Winther hängt med i så många år. Designen är klassisk och finns i flera färger så ditt barn kan välja sin favoritfärg. Den passar för barn från två år och med en maxvikt upp till 50 kilo.

Winther Klassisk Trehjuling

Trehjulingen är stabil och robust med stora hjul gjorda av TRP-gummi. Den starka stålramen är stryktålig och gör cykeln riktigt hållbar. Den kommer med ett flak vilket ger plus i sammanställningen då flaket är väldigt uppskattat av barnen. Överlag tog Winther högst poäng i de flesta kategorierna, säkerheten är hög, användarrecensionerna är positiva och trehjulingen ligger i mellanprisklassen. Vi på redaktionen rekommenderar varmt Winthers trehjuling för barn.

DOONA LIKI S1 TREHJULING

Det här är en lite annorlunda trehjuling, den har nämligen en massa intressanta funktioner. Doona Liki S1 Trehjuling sägs vara världens mest kompakta trehjuling och den går att fälla ihop. Du kan använda trehjulingen för ett barn från tio månader och upp till tre år. Doona Liki S1 har fyra körlägen som kan anpassas utifrån ditt barns behov, ålder och längd. I första läget, som passar mellan 10 och 18 månader, har du sufflett, ryggstöd med sele, armstöd, fotstöd och styrhandtag. Sen kan du under tiden ta bort funktioner utifrån barnets behov. Du kan ta bort fotstödet och sätta dit pedaler när ditt barn lärt sig trampa. Från början skulle den här trehjulingen nog mer kunna liknas vid en vagn som sedan förvandlas till en trehjuling i takt med barnets ålder.

Doona Liki S1 Trehjuling

Modellen ligger i övre prisklassen och vi på redaktionen tyckte att den var lite väl dyr, men det beror också helt på hur du ska använda den. Doona Liki S1 skulle till exempel kunna vara fantastisk att ta med på resan då du fäller ihop den med bara ett knapptryck och sedan har du med dig en trehjuling till barnet som du som förälder kan köra vid längre promenader eller om barnet blir trött. Designen är modern och har hjul av hög kvalitet. Sitsen är vadderad vilket ger barnet en skön åktur. Om du är ute efter en klassisk trehjuling kanske denna inte riktigt är för dig men som kombinerad sulky och trehjuling tycker vi den är riktigt smart. Kunderna har gett den mycket bra omdömen.

NORDIC HOJ BAMSE TREHJULING MED SLÄP OCH SKJUTSTÅNG

Den här trehjulingen är tillverkad i Sverige och håller riktigt hög kvalitet. Hjulen är stora, stabila och riktigt tysta. Där fram har trehjulingen äkta frihjul. Hjulen är tillverkade av EVA-plast vilket gör att den här trehjulingen kan användas både inomhus och utomhus utan att det låter speciellt mycket. Sadeln är justerbar och har fyra olika lägen som kan ändras utifrån barnets längd. Även styret kan justeras och den kommer med styrlås samt handbroms på båda bakhjulen. Trehjulingen är målad i resistent akryllack i Bamsefärgerna röd, gul och blå. Den har Bamseklistermärken på ramen vilket barnen älskar. Baktill finns ett flak som barnet kan tippa, vilket är perfekt när barnet vill lasta sand eller jord och leka att trehjulingen är en traktor. Trehjulingen har bra tyngd och upplevs som väldigt stabil.

Nordic Hoj Bamse Trehjuling med släp och skjutstång

Det finns också en skjutstång så att du som förälder kan hjälpa barnet att hålla cykeln stabil i början, för att ge lite extra fart eller styra trehjulingen. Stången går även att ta bort. Trehjulingen är lämplig från två år och kan användas tills barnet väger max 25 kilo. Nordic Hoj testade cykeln på SGS som är världens största testföretag och fick ett mycket högt resultat, därför får du hela fem års garanti på trehjulingen. Cykeln har måtten 79 x 53 x 50 centimeter. Nordic Hoj Bamse trehjuling är en av de billigare produkterna i testsammanställningen och redaktionen blev glatt överraskade över kvaliteten. Kundomdömena är väldigt positiva, många uppskattar att cykeln är så tyst och inte skramlar vilket många trehjulingar gör.

PINOLINO KOMBI TREHJULING OCH SPRINGCYKEL

Pinolino är ett tyskt företag som tillverkar barnmöbler, leksaker och tillbehör för barn. Företaget har funnits på marknaden sedan 1997 och är kända för sin snygga design och sina robusta produkter, ofta gjorda av naturmaterial. De använder sig endast av oljor, färger och glasyrer som är lämpliga för barn och som inte innehåller gifter. Det tycker vi på redaktionen är riktigt bra och att det känns tryggt för barnen. Pinolinos trehjuling är en kombi mellan trehjuling och springcykel. Den är gjord i robust trä och du kan välja mellan naturfärgad eller röd. Hjulen är gjorda i plast och upplevs som smidiga samt att de rullar bra. Cykeln är inte speciellt tung utan är konstruerad lite mer lätt eftersom den även kan användas som springcykel. Därför kanske den inte passar så bra för de allra minsta.

Pinolino Kombi Trehjuling och Springcykel

Den rekommenderas för barn från ett och ett halvt år och kan användas upp till barnet är tre år. Sadeln kan justeras i sex olika nivåer och den kan utifrån sadelns placering användas som en gåcykel, trehjuling eller springcykel. När den används som gåcykel eller trehjuling kommer barnet att öva upp reaktionsförmåga och koordinationsförmåga. Som springcykel kommer barnet att lära sig balans och kan ofta gå direkt från springcykel till vanlig cykel utan att använda stödhjul. Barnets fötter fungerar som broms och stödhjul. Ramen kan vändas till två olika höjder så att barnet lätt kan sätta sig på cykeln själv men ändå ha rätt höjd när barnet blivit lite större. Kunderna uppskattar den här produkten och många barn verkar ha lärt sig cykla med hjälp av den. Hos oss på redaktionen kom den på tredje plats.

STOY TREHJULING

Stoy trehjuling kommer i en otroligt fin retrodesign och den finns tillgänglig i gult, ljusblått och svart. Stoy är ett svenskt märke som tillverkar leksaker av hög kvalitet. Den här modellen ligger i nedre mellanprisklassen. Stoys trehjuling är enkel att montera men det krävs att en vuxen monterar den. På styret finns både ringklocka och en korg så att ditt barn kan ta med sig nallen eller dockan ut på cykeltur.

STOY Trehjuling

Den passar för barn från 18 månader och upp till 25 kilo. Framhjulen är tio tum och bakhjulen åtta tum. Modellen är robust och stabil med sin kraftiga stålram. Något som drog ner betyget lite var att den här modellen inte har ett flak, men med sitt retroutseende, sin stabila konstruktion och sitt låga pris blev den väldigt populär hos redaktionen.

SMOBY TREHJULING

Smoby trehjuling passar utmärkt som en första trehjuling. Den är en av de billigaste varianterna i vårt test men vi tycker att den presterar riktigt bra. Cykelns metallram är robust och det finns en reglerbar stång baktill som har handtag, vilket gör att föräldern kan hjälpa till att putta fart eller styra. Den finns i både rosa och blått utförande.

Smoby Trehjuling

Tramporna har en cool funktion som gör att de inte snurrar runt om någon puttar cykeln vilket ger ökad säkerhet för barnet. Pedalerna kommer med en antihalkfunktion så barnet får bra fäste med fötterna. Sätet är bekvämt med ryggstöd och har ett justerbart bälte. Baktill finns ett litet flak där barnet kan frakta sina leksaker. Den här modellen passar för barn från 15 månader och upp till 3 år.

ROLLYTOYS TREHJULING TRENTO

Trento från RollyToys har en härlig design i silver med röda och svarta detaljer. Hjulen fylls med luft vilket gör cykelturen mjuk för barnet. Sätet och styret går att ställas in så att trehjulingen kan anpassas utifrån barnets längd. Sätet är ganska djupt med ett litet ryggstöd vilket ger ökad säkerhet för barnet.

RollyToys Trehjuling Trento

Det finns en bromsspak som barnet kan använda för att stoppa trehjulingen. En stång som föräldrarna kan styra med eller hålla i för att ge lite extra fart medföljer. Den här trehjulingen rekommenderas från två och ett halvt upp till fem år och du får en garanti på tre år. Vi på redaktionen tyckte om den här trehjulingen men vi tyckte att priset var lite väl högt för en ganska enkel trehjuling. Trento från RollyToys var en av de dyraste trehjulingarna i testsammanställningen

MER OM TESTSAMMANSTÄLLNINGEN OCH HUR VI UTSETT VINNAREN

Det finns ett stort utbud av trehjulingar för barn på marknaden och vi har sammanställt flera av dessa för att hjälpa dig hitta rätt. Vi har tittat på kvaliteten och säkerheten först och främst eftersom dessa kategorierna är oerhört viktiga. Med en plastig trehjuling som inte väger tillräckligt är det stor risk att cykeln välter och barnet kan slå sig. Hjulen spelar också stor roll för trehjulingens prestanda. Dåliga hjul kan också göra så att cykeln välter lätt om barnet kör över något.

Vi har inte utfört något eget test av trehjulingar utan istället tagit hjälp av externa tester, jämförelser och omdömen från kunder som testat olika trehjulingar. Detta har gett oss gott om information för att objektivt kunna utse de bästa trehjulingarna på marknaden just nu. Vinnaren i vårt testsammanställning blev Winthers klassiska trehjuling som tog hem höga poäng i alla våra kategorier. Winther är ett bra val med sitt relativt låga pris men otroligt stabila konstruktion.

KÄLLOR OCH ARTIKLAR VI LÄST (INHÄMTAT 2021)