TRAKTÖRPANNA

BÄSTA TRAKTÖRPANNA

Med en bra traktörpanna kan du steka, koka och baka i ugnen med en och samma panna. Vi har tagit en titt på de bästa traktörpannorna enligt tester och omdömen. Det har visat sig att det finns många märken och modeller att välja från. Du bör ta ställning till saker som om du föredrar gjutjärn över non-stick-material för att hitta bästa traktörpannan för dig.

Priserna varierar också kraftigt men visst finns det prisvärda pannor som kan koras som bästa traktörpanna. Vi har valt ut de allra bästa med tanke på egenskaper, fördelar och nackdelar.
Framförallt har vi tagit hänsyn till kundomdömen för att välja ut de bästa pannorna.

LODGE TRAKTÖRPANNA

Lodge traktörpanna får många fina betyg från användare och det är inte så konstigt. Det här är en av de bästa traktörpannor du kan hitta just nu. Den är både stekpanna och gjutjärnsgryta. Locket för grytan är också en stekpanna.

LODGE TRAKTÖRPANNA

Det som får oss att konstatera att det här är en riktigt bra traktörpanna är att det är så pass många som
har recenserat den på ett positivt sätt. Både i Sverige och utomlands. Det går att grädda bröd i den och många rapporterar att stekning ger en krispig yta utan att något fastnar.
Handtag på båda sidor är en viktig detalj som kan få stor betydelse då du gör surdegsbröd eller bara smälter socker för baket. Tänk på att det här är ganska tunga pannor att hantera. Dessutom kan 26 cm vara för litet för dig som bakar stora bröd med panna i ugn.

Spar plats
Smart kombination
För alla värmekällor
För ugn
Kommer instekt

Diskning sker för hand eftersom det rör sig om gjutjärn och det kan förstås ses som ett minus då det innebär att rengöring tar lite mer tid. Du bör också sätta dig in i hur gjutjärn ska skötas för att hålla god form.

SCANPAN CTX TRAKTÖRPANNA

Scanpan är ett danskt märke som sedan 1956 har tillverkat kastruller, grytor och stekpannor. Scanpan CTX är en rätt så slimmad traktörpanna som har blivit känd bland annat för att kockar som Tommy Myllymäki använder den.

SCANPAN CTX TRAKTÖRPANNA

Ceramic Titanium Extreme är teknologi från Scanpan som innebär att du får en beläggning som är non-stick samtidigt som pannan är av rostfritt stål som står emot det mesta. Du kan använda denna panna på alla hällar och stoppa den i ugnen för brödbak eller uppvärmning om du vill det.

Det går också bra att använda metallverktyg för matlagningen i denna panna. Det innebär ingen risk för att ytan ska skrapas och förstöras. Notera att kanterna är runda vilket gillas av många. Det finns dock lite kritik mot att locket lätt immar igen och det kan du inte göra så mycket åt.

Med den här traktörpannan får du snabb uppvärmning och du kan lita på att pannan är non-stick. Därmed kan det lite högre priset för denna traktörpanna ses som skäligt. Den erbjuder lång hållbarhet och fungerar mycket bra oavsett om du har induktionshäll eller gasspis.

Rostfritt stål
Enkel användning
Ceramic Titanium Extreme
Fungerar på alla spisar
Klarar upp till 260 grader

SKEPPSHULT TRAKTÖRPANNA 28 cm

Märket Skeppshult står inte bara bakom cyklar av hög kvalitet. De ligger också bakom en serie med gjutjärnskastruller för köket. Denna serie inkluderar en traktörpanna som får höga betyg i Sverige och utomlands. Det här är en panna med ett bekvämt handtag av trä och fin svart färg tack vare förbehandlingen med KRAV-märkt rapsolja.

SKEPPSHULT TRAKTÖRPANNA 28 cm

Experter och vanliga användare tycks vara överens om att det här är en riktigt bra panna med perfekt storlek.
Vi ser bland användaromdömen att många använder denna traktörpanna dagligen med mycket fina resultat. Det ska sägas att den är ganska tung så den passar inte för dig som tycker att det är för jobbigt med köksredskap som väger mycket. Men matlagningen blir rolig och enkel då du får den typen av flexibilitet som Skeppshult traktörpanna ger.

Förbehandlat gjutjärn
Naturligt non-stick-skydd
Rent tackjärn
För alla spisar och över eld

Du får förstås rengöra den för hand då det är gjutjärn. Det kräver lite mer underhåll men i gengäld så får du en panna som gör jobbet med goda resultat.

RONNEBY BRUK TRAKTÖRPANNA 26 cm

Ronneby Bruk har tagit fram en traktörpanna med glaslock samt ett handtag som har silikonöverdrag och därmed ger ett fint grepp. Det går att ställa pannan i ugnen i temperaturer på upp till 220 grader.

RONNEBY BRUK TRAKTÖRPANNA 26 cm

Men vad gäller kvalitet så kan vi bara säga att den här modellen erbjuder många fina egenskaper. Den kan användas på alla hällar såväl som över öppen eld eller i ugn.
Pannan är gjord med samma sammansättning av gjutjärn som traditionella pannor men Ronneby Bruk har utvecklat en ny gjuteriteknik som gör det möjligt att få ner vikten på traktörpannor. Därmed kan vi se detta som ett bra val för dig som är ute efter en lätt traktörpanna!
Bland omdömen ser vi att många tycker att det här är den bästa traktörpanna som finns. Den beskrivs som lättare men med samma kvalitet som mormors gamla gjutjärnspanna. Stekytan fungerar väl trots att du inte steker på högsta värme.

Instekt
För alla spisar
Klarar ugn
Väger 2,5 kg

Ronny Bruks traktörpanna är lättviktig. Det kan ses som ett plus såväl som ett minus. Det här beror lite på vad du föredrar

Tefal Unlimited Premium traktörpanna

Tefal tillhör kategorin billiga traktörpannor och deras Unlimited Premium är en stilren modell som har Titanium Anti-Scratch beläggning. Det betyder att du får non-stick som håller väldigt bra och som är reptålig.

Tefal Unlimited Premium traktörpanna

Det märks att Tefals traktörpanna är framtagen med modern teknologi. Dessutom har den fallande sidor som gör det lätt att steka och koka gryta.
Vi vill tala om att omdömen visar att de som köpt pannan och sköter om den på rätt sätt får många års användning av den. Därmed kan vi verkligen tala om en prisvärd traktörpanna!

Kvalitetsbeläggning
Tjock induktionsbotten
Tål metallredskap
Temperaturindikator

Det ska sägas att handtaget kan upplevas som lite plastigt och dessutom är det inte helt tydligt hur du kan diska traktörpannan i diskmaskin. För att vara på säkra sidan bör du bara diska för hand.
Det går som sagt att använda i ugn men notera att det rör sig om en ganska låg temperatur. För uppvärmning och viss bakning kommer det att gå bra men om du ska använda högre temperaturer som närmar sig 300 grader så är detta inte rätt panna för dig.

Sammanfattning

Det finns som sagt många traktörpannor som skulle kunna få titeln bästa traktörpanna. Om du vill ha något som är klassiskt och väl beprövat så är ett set med Lodge traktörpanna och gryta ett bra val. Har du en mindre budget kan en billig traktörpanna från Tefal vara helt perfekt för dig.

Det är viktigt att du beaktar vikt på panna och hur den kan användas. Betänk om du mest vill ha pannan för matlagning på spis eller om den också ska vara väl anpassad för matlagning i ugn och över öppen eld. Notera också att traktörpannor inte alltid kommer med lock.

Formen på pannan får förstås betydelse. Vi kan rekommendera att du tänker lite på om du föredrar handtag på varje sida om pannan eller ett längre handtag. Betänk också hur greppvänligt detta är och om det har en beläggning som skyddar dina händer mot värme. Sist men inte minst ska du också notera storleken på pannan för att beakta hur den kommer att passa på din spis eller i din ugn.

Mer om källor för vår produktbedömning

Vi har inte själva testat traktörpannor för att hitta den bästa. Vi har istället sett på tester av traktörpannor och på användaromdömen. Både svenska och utländska recensioner har tagits i beaktning för att komma fram till de bästa traktörpannorna och deras fördelar och nackdelar.

Källor för vårt urval av produkter är:

Lodge traktörpanna

https://bagarenochkocken.se/kokkarl-stekpannor/grytset-kastrullset/lodge-traktorpanna-och-stekpanna-kombogjutjarn-26-cm/

https://www.amazon.com/Lodge-Skillet-Pre-Seasoned-Ready-Stove/dp/B00006JSUA/ref=sr_1_2?crid=19KTPQB9UMZWT&keywords=lodge+26cm&qid=1649662858&sprefix=lodge+26+cm%2Caps%2C269&sr=8-2