TORKSTÄLLNING

BÄSTA TORKSTÄLLNING

När du torkar tvätten på en riktigt bra torkställning så få du ett gott stöd. Det finns lite olika typer av torkställningar och vi har kikat närmre på flera varianter för att hitta de bästa valen. Stabilitet och styrka är viktigt oavsett om du vill ha en väggfast torkställning eller en modell som står på golvet.

När du ska köpa torkställning bör du tänka långsiktigt och även ta en titt på hur ställningen ska användas samt hur mycket plats den tar. Här följer ett urval av torkställningar som framförallt har fått höga användarbetyg men som också har figurerat i torkställning-bäst-i-test-artiklar.

ARTWEGER RUCKZUCK TORKSTÄLLNING FÖR VÄGG

Det är många som menar att Artwegers Ruckzuck torkställning är den bästa som finns på marknaden. I varje fall om du vill ha en väggfast modell som du drar in och fäller ihop som ett dragspel. Den här torkställningen kan fungera fint på en balkong eller uteplats såväl som i tvättrummet inomhus.

ARTWEGER RUCKZUCK TORKSTÄLLNING FÖR VÄGG

När du har installerat Ruckzuck torkställning på en vägg är det bara att dra ut dragspelet för att hänga upp till 20 kg tvätt på ställningen. Den är gjord av aluminium som inte rostar och metallen är beklädd med plast. Därmed klarar den våt tvätt galant.

Många användare är väldigt nöjda med Ruckzuck. De bekräftar det torkställningstester hävdar, nämligen att det här är en robust och praktiskt ställning för tvätt. Du kan hänga den inomhus eller utomhus. Var dock medveten om att du inte ska överskrida den högsta vikten. Då finns det risk för att fästena viker sig
eller lossnar. Om du behöver en tvättställning som inte står på golvet så är detta ett bra val.

Stark
Av aluminium med plast
Tar minimal plats
Enkel användning

BRABANTIA TORKTORN FÖR GOLV

Brabantia är ett holländskt märke som står bakom en lång rad torkställningar. Deras torktorn är perfekt när du vill ha något som drar nytta av utrymmet på höjden i tvättrum eller på annan plats. Du kan torka 23 meter tvätt på denna ställning.

BRABANTIA TORKTORN FÖR GOLV

Ponerar att du inte behöver mer än 1 kvm på golvet för att få plats med denna torkställning. Trots detta får du plats med mycket tvätt på den. Ställningen är stadig och med 6 olika plan som går att justera lär du hitta rätt torkkonstellation för allt som du tvättar.
Det här är ett bra val då du inte har lust att installera en torkställning på väggen och ändå vill få maximalt med utrymme på golvet.

Hög kapacitet
Hög kvalitet
Justerbara torkningsplan
Tar minimal plats
Snygg design

På minussidan kan vi säga att det här inte kan klassas som en billig torkställning. Du får dock det du betalar för. Det är lätt att hantera ställningen och det enda klagomål som vissa framför är att det kanske kunde vara lite längre mellan varje lina på ställningen.

ALMA TORKSTÄLLNING FÖR VÄGGMONTERING

Alma torkställning ska monteras väggen och passar inomhus och utomhus. Det finns fyra olika storlekar så välj rätt i enlighet med det utrymme som du har. Ställningen har ett rostskydd av plast så den ska klara av väta på ett bra sätt. Designen är traditionell och då ställningen hänger på väggen får du fritt på golvet under den.

ALMA TORKSTÄLLNING FÖR VÄGGMONTERING

Om du vill ha en klassisk torkställning på väggen kan Alma torkställ fungera fint. Du behöver inte ens borra i kaklet för att hänga upp den i badrummet. Det går bra att limma fast fästen och ändå använda torkställningen för ganska tung tvätt.

I och med att ställningen har belagts med ett tjockt lager plast så är den rostfri.
Den tar så lite plats och ger ett så fint stöd. Ställningen har en praktisk layout och kan som sagt klara av en hel del tvätt.

Rostfri
Lätt att montera
Kan fällas upp
Stadig

När vi såg på omdömen så noterade vi dock att ställningen kan börja rosta efter några år om den placeras i väldigt fuktig miljö och plasten slits ner.

BRABANTIA T-MODELL TORKSTÄLLNING

Det här är en annan favorit från Brabantia som har en unik design som skapar formen av ett T. Ställningen har plats för 20 meter tvätt och passar därför för en standard tvättmaskin med full trumma.

BRABANTIA T-MODELL TORKSTÄLLNING

Något som många påpekar är att det är lätt att flytta på denna tvättställning även då du har hängt tvätt på den. Designen ger dig många möjligheter för torkning av tvätt. Du har till exempel en planare hylla för att torka kläder plant.

När du fäller ihop ställningen blir den helt platt och då är det enkelt att ställa undan. I användaromdömen ser vi att många tycker om att ställningen klarar lite tyngre saker som filtar och jackor.
På undersidan av ställningen finns det halkskydd. Därmed står den stadigt även om golvet är halt och lite vått.

Kompakt design
Går att fälla ihop
Stabil
God kvalitet

På minussidan kan vi säga att det här är en lite tyngre torkställning men inte så tung att du inte klarar av att flytta på den på egen hand. Men för personer med rörelsehinder kanske det blir för jobbigt.

LEIFHEIT PEGASUS TORKSTÄLLNING

Pegasus från Leifheit är en torkställning med hög kvalitet. Det har utvecklats för att ge dig många olika möjligheter med vingar och hängare för mindre plagg. Ställningen har 5 vindsäkra jackhängare som kan komma väl till pass då du vill torka rockar och jackor så att de behåller formen.

LEIFHEIT PEGASUS TORKSTÄLLNING

De små krokarna är perfekta för att hänga underkläder och sockor på tork. Om du köper denna torkställning ska du se närmre på alla detaljer den erbjuder för att dra nytta av dem. Om vi ska ange ett minus så är det att det här är en torkställning som är lite bredare än normen. Det märker du när du står på en sida och vill hänga upp tvätten på den motsatta.
Men när du vill ställa undan Pegasus torkställning så är det enkelt. Det är bara att fälla ihop och sedan stuva in där du vill förvara den platta ställningen. Ställningen står stadigt nog men var medveten om att du inte kan överskrida rekommendationer för vikt utan att det blir lite svajigt.
Det här är inte den billigaste torkställningen men den är prisvärd och det särskilt med tanke på den kvalitet du får för pengarna!

God design
Stabil
Klarar mycket tvätt
Anti-rost-beläggning

Sammanfattning

Den bästa torkställningen för dig är den som passar det utrymme du har för tvätt och ditt personliga behov. Om du tvättar mycket och ofta bör du välja en lite större tvättställning som klarar mer. Betänk också skillnaden mellan väggfasta torkställningar och de som står på golvet.

Om vi får välja en torkställning så blir det Brabantia torktorn som tar så lite plats på golvet men är så enkel att flytta på. Bland väggfasta tvättställningar råder det inga tvivel om att Ruckzuck är ett säkert val.

Måtta i ditt tvättrum eller där du ska hänga tvätt och fundera lite på utrymmet innan du väljer. Rostskydd är viktigt och vi kan konstatera att de bästa torkställningarna inte sällan är gjorda av aluminium eller rostfritt stål med överdrag av plast. Det är sådant som gör att du kan lita på att kunna använda ställningen för tvätt på ett fritt sätt men ändå få ut mycket av den.

Mer om källor för vår produktbedömning

Vi har inte själva testat torkställningarna utan har istället plöjt igenom omdömen och tester. När vi såg på experttester så bekräftade vi också att användare intygar testresultaten. Viktigast har varit användaromdömen eftersom de för det mesta är autentiska och ger en sann bild av hur bra en torkställning är.

Källor för vårt urval av produkter är:

Ruckzuck torkställning

https://www.bygghemma.se/kok-och-bad/kok-och-tvattstuga/tork-och-tvattillbehor/torkstallning-och-tvattstallning/torkstallning-artweger-ruckzuck/p-486179#productReviews

https://www.amazon.co.uk/Artweger-333-RuckZuck-Clothes-Mounting/dp/B000SIPRVG

Brabantia torktorn

https://www.kitchentime.se/p/torktorn-23-m-metallic-gra

https://www.amazon.com/Brabantia-Tower-Drying-Clothes-Horse/dp/B010LSYYDO

Alma torkställning

https://www.amazon.co.uk/Ericsindustrier-Mounted-Brackets-Mobile-Coating/dp/B07KGG3173