TOPPMATAD TVÄTTMASKIN

BÄSTA TOPPMATADE TVÄTTMASKIN 2021

Det finns flera anledningar att välja en toppmatad tvättmaskin framför en traditionell maskin med luckan i fronten. Om du bor trångt eller har dåligt med utrymme i badrummet är den kanske främsta anledningen att välja en toppmatad modell att den tar mindre plats. Dels är den ofta smalare än sina frontmatade syskon, dels slipper du lämna plats framför för att kunna lasta den.

kollage av toppmatade tvättmaskiner

En annan och ofta förbisedd anledning att välja en toppmatad maskin är att den, som namnet antyder, lastas uppifrån. Det innebär att du som kanske har ont i ryggen eller knäna slipper böja dig för att komma åt tvätten. Inte nog med det går det nu för tiden hitta toppmatade tvättmaskiner till riktigt förmånliga priser. Ibland rent av billigare än de traditionella modellerna.

AEG L6TDN641G – BÄST ENLIGT RÅD & RÖN

AEG L6TDN641G har ett av de snabbaste programmen av alla tvättmaskiner i vårt test – smått fenomenala 20 minuter. AEGs maskin erbjuder dessutom en mängd smarta funktioner som annars bara återfinns hos lite dyrare tvättmaskiner. Maskinen har en smart ProSense-teknik som väger tvätten, doserar och därefter anpassar programmet efter vikten så att du kan spara både tid, vatten och energi. Du gör således gör miljön en tjänst. Maskinen har också en Woolmark Blue-utmärkelse så att du kan tvätta ömtåliga plagg såsom silke och ull skonsamt. AEG L6TDN641G har en stor och tydlig display där tvättid, program och annan relaterad information visas. Maskinen är också utrustad med aqua-stop, en teknik som ser till att slå av vattnet om läckage skulle uppstå så att du slipper oroa dig onödan.

BÄSTA TOPPMATADE TVÄTTMASKIN ENLIGT RÅD & RÖN

AEG L6TDN641G

Med energiklass A+++ och en genomsnittlig årlig energiförbrukning på 150 kWh/år är AEG L6TDN641G en av de mest energivänliga toppmatade tvättmaskinerna på marknaden. Maskinen har en centrifugeringseffekt enligt klass B och en tvättkapacitet på hela sex kg. Vid en tvätt har tvättmaskinen en ljudnivå på 55 dB medan produkten vid centrifugering har en ljudnivå på 79 dB vilket erbjuder en tystare tvättupplevelse. Tvättmaskinen har en traditionell motor vilken på sikt behövs bytas ut och maskinen saknar automatisk dosering av tvättmedel, ångfunktion samt trumrengöringsprogram. Tvättmaskinens dimensioner är 890 mm hög, 400 mm bred och 600 mm djup och en nettovikt på 61 kg. AEG L6TDN641G har fått flera fina omdömen från nöjda kunder som anser att maskinen är perfekt för mindre utrymmen och just för att den erbjuder flera fantastiska funktioner för en fräsch tvätt.

WHIRLPOOL TDLR60230 – TESTVINNARE

Whirlpool TDLR60230 är en lättanvänd, tystgående och energieffektiv tvättmaskin i den prismässiga mellanklassen. Den erbjuder en tvättkapacitet om sex kg, vilket är tillräckligt för en mindre familj. Whirlpool TDLR60230 har en energiklass enligt A+++ vilket är en av de mest energivänliga och som också följer EU:s krav på energimärkning. Maskinen har en genomsnittlig årlig energiförbrukning på 122 kWh/år och en centrifugeringseffekt enligt klass A. Tvättmaskinen en ljudnivå på 51 dB när den körs och en ljudnivå på 72 dB vid centrifugering. Tvättmaskinen erbjuder således en tystare tvättupplevelse. Tvättmaskinen har ett effektivt ”Eco cotton” standardprogram och en genomsnittlig vattenförbrukning på 8 500 liter per år vilket är baserat på 220 standardtvättar med programmet ”Eco Cotton 60”. Tvättmaskinen har en kolfri motor vilket innebär att den upplever mindre slitage.

Whirlpool TDLR60230

Whirlpool TDLR60230 har smidig timer-funktion och en tydlig display som talar om återstående tid för aktivt program. Tvättmaskinen saknar dock aqua-stop funktion som slår av vattnet om olyckan skulle vara framme. Maskinen saknar även automatisk dosering av tvättmedel, ångfunktion samt trumrengöringsprogram. Whirlpool TDLR60230 är 900 mm hög, 40 cm bred och 600 cm djup vilket är perfekt för trånga utrymmen. Maskinen har en nettovikt på 56 kg men har en spak på ryggen där du smidigt kan fälla fram två stycken hjul som gör det enkelt för dig att flytta din tvättmaskin. Whirlpool TDLR60230 har i flera kundrecensioner fått mottaga flera toppbetyg av nöjda kunder som anser att maskinen är tystgående, erbjuder flera bra funktioner och just för att den är liten och tar mindre utrymme i badrummet eller tvättstugan.


VINNARE I ANDRA TESTER

CANDY CST G384D-S

Testets näst billigaste maskin, CANDY CST G384D-S, imponerar med sin stora tvättkapacitet om hela åtta kg vilket är perfekt för barnfamiljen som behöver tvätta mycket. Tvättmaskinen har en tillhörande smidig app som gör att du enkelt kan interagera med maskinen på avstånd. Med appen kan du starta och pausa tvättprogram samt se status för aktuellt program. CANDY CST G384D-S har en energiklass enligt A+++ och en genomsnittlig årlig energiförbrukning på 196 kWh/år vilket gör att maskinen tillhör bland de mest energivänliga på marknaden. Maskinen har en årlig vattenförbrukning på 9 850 liter och en centrifugeringshastighet på 1 400 varv/minuten men saknar dock klassifikation enligt dess centrifugeringseffekt. Maskinen har en smidigt aqua-stop funktion för extra säkerhet vid läckage men saknar dock automatisk dosering av tvättmedel, ångfunktion samt trumrengöringsprogram.

CANDY CST G384D-S

CANDY CST G384D-S har snygg display och en smidig timer-funktion så att du kan välja att starta din tvätt när det passar dig och vart du än befinner dig via appen. Tvättmaskinen har en någorlunda högljudd tvättupplevelse och uppnår en ljudnivå mellan 61 dB – 80 dB vid tvätt och när maskinen centriugerar. Tvättmaskinen har en nettovikt på 56.5 kg och dess dimensioner är 865 mm hög, 400 mm bred och 600 mm djup vilket är perfekt för de lite trängre utrymmena i ditt badrum eller i tvättstugan. Sammanfattningsvis kan CANDY CST G384D-S beskrivas som något av en vattendelare – somliga uppskattar dess stora tvättkapacitet, effektiva energiklass, snabba centrifugeringshastighet och den smidiga appen till det låga priset. Andra tycker att den är något för bullrig och högljudd.

WHIRLPOOL AWE6100

Whirlpool AWE6100 är testets billigaste toppmatade tvättmaskin med en tvättkapacitet på hela sex kg och med energiklass A++. Whirlpool AWE6100 har en årlig energiförbrukning på 173 kWh/år, centrifugeringseffekt enligt klass C och en årlig vattenförbrukning på 8 500 liter. Vid en tvätt har tvättmaskinen en ljudnivå på 59 dB medan den vid centrifugering uppnår en ljudnivå på 76 dB.

Whirlpool AWE6100

Tvättmaskinen saknar några väsentliga säkerhetsfunktioner såsom aqua-stop om läckan är framme. Tvättmaskinen har en traditionell motor och en smidigt timer-funktion så du kan tvätta när det passar dig. Whirlpool AWE6100 är 900 mm hög, 400 mm bred och 600 mm djup vilket är perfekt för små utrymmen. Flera nöjda kunder har gett Whirlpool AWE6100 enastående omdömen och anser att den är otroligt prisvärd och smidig.

BAUKNECHT WMT STYLE 722 ZEN

Bauknecht WMT Style 722 ZEN är testets dyraste toppmatade tvättmaskin med en tvättkapacitet på sju kg och med energiklass A+++. Tvättmaskinen har en årlig energiförbrukning på 174 kWh/år, centrifugeringseffekt enligt klass A och en årlig vattenförbrukning på 8 900 liter. Snabbaste programmet går på 30 minuter och tvättmaskinen har en smidig timer-funktion samt aqua-stop funktion ifall olyckan skulle vara framme.

BAUKNECHT WMT Style 722 ZEN

Maskinen har också en kolfri motor för längre livslängd. Tvättmaskinen är oerhört tystlåten och uppnår ljudnivåer som lägst vid 49 dB och 71 dB vid centrifugering. Bauknecht WMT Style 722 ZEN är 900 mm hög, 400 mm bred och 600 mm djup och har en nettovikt på 57 kilo. Maskinen har en tysk programpanel men en svensk kan kostnadsfritt beställas. Tvättmaskinen har fått flera enastående omdömen från kunder som köpt tvättmaskinen online.

HOOVER HNOT S382DA

Hoover HNOT S382DA är testets lyxigaste toppmatade tvättmaskin som erbjuder en smart all-in-one funktion där du kan tvätta en maskin med blandade material och färger. Du slipper således att sortera din tvätt. Din tvättmaskin kan också smidigt fjärrstyras från din smartphone med NFC Connectivity. Hoover HNOT S382DA har en tvättkapacitet på åtta kg, en energiklass enligt A+++ och en centrifugeringseffekt enligt klass B.

Hoover HNOT S382DA

Tvättmaskinen har en årlig energiförbrukning på 196 kWh/år samt vattenförbrukning på 9300 liter/år. Maskinen har en traditionell motor och vid en tvätt uppmäter tvättmaskinen en någorlunda låg nivå på 61 dB. Tvättmaskinen inte någon aqua-stop funktion, automatisk dosering av tvättmedel, ångfunktion eller trumrengöringsprogram. Hoover HNOT S382DA är 850 mm hög, 40 cm bred och 60 cm djup och väger 56 kilo.

AEG L7TDN733E

AEG L7TDN733E är en tystgående och energieffektiv tvättmaskin i den prismässiga mellanklassen som erbjuder enastående funktionalitet. Tvättmaskinen har likt AEG L6TDN641G en smart ProSense-teknik och dessutom ett nytt tvättprogram för alla dina ytterkläder med olika impregnering. AEG L7TDN733E har en tvättkapacitet på sju kg, en energiklass enligt A+++ och centrifugeringseffekt i B-klassen.

AEG L7TDN733E

Tvättmaskinen har en årlig energiförbrukning på 157 kWh/år samt vattenförbrukning på 9 900 liter/år. Maskinen har en kolfri motor för mindre slitage, aqua-stop funktion, en smidig timer-funktion och det snabbaste programmet körs på bara 20 minuter. Tvättmaskinen har en ganska låg ljudnivå om 49 dB när en tvätt körs. AEG L7TDN733E är 89 cm hög, 40 cm bred och 60 cm djup och har en nettovikt på 56 kilo och har fått flera fantastiska kundomdömen.

MER OM TOPPMATADE TVÄTTMASKINER OCH TESTVINNAREN

I vårt test av toppmatade tvättmaskiner har vi tagit oss en närmare titt på sju populära modeller i olika prisklasser. För att ge en rättvisande bild av varje maskin har vi lyft fram varje maskins unika för- och nackdelar och tagit hänsyn till pris, funktionalitet och ljudnivå. Vi har dessutom studeras deras energiklasser och vattenförbrukning för att ta reda på vilken som är det bästa valet ur ett miljö- och klimatperspektiv. Efter noggrann överläggning anses Whirlpool TDLR60230 vara testvinnare eftersom denna toppmatade tvättmaskin i jämförelse med de andra produkterna har liknande funktionalitet, är tystlåten och är oerhört energivänlig med hög energiklass samt låg energi- och vattenförbrukning men detta till ett lägre pris jämfört med sina konkurrenter. Med Whirlpool TDLR60230 får du helt enkelt mycket för pengarna och gör miljön en tjänst när du tvättar.

I det här testet listar vi endast toppmatade tvättmaskiner. Är du istället på jakt efter en frontmatad tvättmaskin? Då rekommenderar vi att du läser vårt test av frontmatade tvättmaskiner. Du kanske också är intresserad av andra typer av vitvaror för små hem, läs gärna vårt test av bänkdiskmaskiner.