TÄNDSTÅL

BÄSTA TÄNDSTÅL

Oavsett om du är prepper eller bara älskar att spendera så mycket tid som möjligt i det fria så kommer du att behöva ett bra tändstål. Med tändstål kan du göra upp eld om och om igen. Ingen oro för att tändaren eller tändstickorna ska ta slut! Men hur väljer du bästa tändstål för dina behov?

Vi har kikat på vad äventyrare, friluftsexperter och helt vanliga dödliga på vandring har att säga om tändstål, och vi fann att det talas lite extra om några utvalda modeller. Därmed kan vi säga att det är klokt att välja ett av dessa tändstål eller set som bevisligen gör sitt jobb och hjälper dig med elden även då det blåser på ute på fjället!

COGHLAN'S FIRE STARTER

Vi börjar med ett ganska billigt tändstål från Coghlan’s. Det är populärt i Sverige och i andra länder för att det fungerar bra oavsett om det är vått eller torrt ute. Dessutom handlar det om ett mindre tillbehör som du lätt får med dig då du ger dig ut på vandring och vill ha minimal packning med dig i ryggsäcken.

COGHLAN'S FIRE STARTER

Detta tändstål hyllas av användare för att det når höga temperaturer snabbt. Det är bara att raka av en aning magnesium mot tändstålet och så använder du din fickkniv för att få till gnistan. Detta gör att magnesiumet kommer att antändas och då blir det snabb fyr på elden.
Bland användare ser vi att Coghlan’s tändstål anses vara bra för erfarna vuxna såväl som för nybörjare i scouterna. Att det dessutom går att använda och få igång elden när det är vått ute är ju verkligen en stor fördel.
Med detta sagt är det viktigt att du sätter dig in i hur detta tändstål ska användas på rätt sätt.
Det ska också nämnas att många intygar att du inte alls måste ha en kniv för att använda tändstålet. Vad som helst som är av metall ger samma effekt. Till och med en nyckel eller blixtlåset på din jacka om du verkligen inte har något annat.
Här får vi förstås flagga lite för ett uppenbart minus med ett tändstål som antänds så lätt med olika metaller. Du måste vara superförsiktig med hur du förvarar det så att du inte drar igång en brasa utan att vara medveten om det!

God funktion
Enkelt att använda
Håller länge
Passar erfarna och nybörjare

De negativa omdömen som det har fått beror för det mesta på att användaren inte riktigt har lärt sig tekniken och då kan det vara svårt att få till den där gnistan.

GERBER ELDSTARTARE

Gerber är ett märke som har blivit känt för sin kvalitet. Ett Gerber tändstål är mycket bra att ha med sig i skogen eller på fjället. Med ett litet vattentätt fack i handtaget för tinder är det alltid enkelt att få igång gasköket eller en lägereld.

GERBER ELDSTARTARE

De två delarna som sitter ihop med ett snöre är enkla att hantera och det är något som framgår i tester av experter såväl som i omdömen av användare. Dessutom kommer detta tändstål med en särskild effekt som gör att det kan fungera som nödsignal på upp till 100 dB.
Omdömen från de som använder detta tändstål flitigt intygar att det fungerar som det ska. Dessutom är det flera som nämner att det här är ett bra verktyg att ge en begynnande scout. Väck barnets intresse för friluftslivet genom att introducera detta tändstål som en present som kan användas i ditt sällskap!
Var dock lite försiktig med visslan för nödsignal. Den är öronbedövande och i fel händer kan det bli riktigt jobbigt

Billigt tändstål
Hög kapacitet
Enkel användning
Hög kvalitet
Fungerar för vått och torrt underlag

Vissa tycker att facket för tinder är för litet och att det kunde rymma mer. Dessutom är det inte alla som håller med om att vattentätheten är 100%. Därmed bör du kanske vara lite försiktig med att inte sänka ner tändstålet i vatten.

SURVIVAL STUFF XXL TÄNDSTÅL DISCOVERY

Här har vi ett tändstål av mjuk magnesium som är mycket starkt och effektivt. Gnistan är direkt och tillräckligt stark för att du ska få ordning på elden utan frustration. Brandstartaren är som namnet antyder lite större och därmed ett bra val för större händer, men den passar också för mindre labbar.

 

SURVIVAL STUFF XXL TÄNDSTÅL DISCOVERY

Köp SURVIVAL STUFF XXL TÄNDSTÅL DISCOVERY här

Det här är ett av de bästa tändstål som finns för dig som har större händer och för dig som är ute efter något som är riktigt effektivt. Den smarta 6 i 1 skrapan kan du använda som linjal eller kanske för att öppna flaskor.
Den långa livslängden kan också bekräftas av personer som använt Survival Stuff XXL tändstål ett bra tag nu. Tändstålet passar lika bra för cykelturer som för vandringar på fjället. Även om det är blåsigt så ska du kunna få till eld med det.

Effektiv
Stark gnistflykt
Klarar upp till 60 000 tändningar
Klarar fukt och regn
Skrapan ger flexibel användning

En del användare tycker att linjalen är en onödig effekt men den stör inte.

LIGHT MY FIRE TÄNDSTÅL ARMY BIO

Här har vi ett svenskt tändstål som har blivit mycket populärt runtom i världen. Faktum är att vi kunde se i omdömen för andra modeller att Light My Fire nämns som ett bättre alternativ. Detta är ett tändstål som är tillverkat till 100% av biomaterial. Plasten är av majs, kokosnötter och växter, och alla plastdelar tillverkas i Sverige.

LIGHT MY FIRE TÄNDSTÅL ARMY BIO

Det är fint att se hur experter på friluftsliv ger detta tändstål höga betyg. De som är insatta i olika tekniker för att tända brasor och gaskök utomhus kan ju utvärdera funktion på ett insatt sätt. Det här tändstålet anses skicka ut en mycket god mängd gnistor och dessutom gillas den orangea färgen som syns väl om tändstålet av misstag ramlar ner i ett snår.
Det här kan mycket väl vara marknadens bästa tändstål för det är många som säger så. Samtidigt får du vara medveten om att det inte är ett billigt tändstål men du betalar alltså för kvalitet och god funktion.

Miljövänligt
Klarar 12 000 tändningar
Ger 3000 grader varma gnistor
Fungerar i regn och blåst
Kompakt och starkt
Ergonomisk design

Vissa har dock märkt att tändstålet inte fungerar så bra om det svarta skiktet som finns på tändstålet då det är nytt inte tas bort. Det går att skrapa bort detta skikt med metallstycket så gör det innan du börjar använda tändstålet.

THE FRIENDLY SWEDE 3-PACK

Vi tar med ett annat svenskt tändstål som ingår i ett 3 pack under namnet The Friendly Swede. Detta set kommer med en skrapa så du behöver ingen kniv för att tända. Eldblocken är gjorda för att klara alla väder.

THE FRIENDLY SWEDE 3-PACK

Köp The friendly Swede 3-pack här


Det säger ju en hel del att man vågar ge livstidsgaranti för dessa eldstensstål. Har du
The Friendly Swede hemma så ska det aldrig vara några problem att få till en eld. Detta oavsett om det handlar om nödläge eller om du mest vill grilla lite korv på campingen.
Användare ger tummen upp och utnämner The Friendly Swede som det idealiska tändstålet för äventyrare och campare. Det lilla minus vi har upptäckt är att tändstålet tydligen inte fungerar så bra för vänsterhänta. Notera att skrapan också kan användas för att öppna flaskor med. Mycket praktiskt!

Kommer med praktisk kedja
Fina gnistor också i blåst
Kompakt storlek
Enkel användning
Livstidsgaranti

Sammanfattning

Efter att ha tittat på de bästa tändstålen i enlighet med vad experter och användare säger så tycker vi att setet The Friendly Swede är en mycket god investering. Vi anser också att Coughlan’s är ett säkert val med så höga betyg i butiker och på forum i många olika länder. Här kan du ju även välja mellan olika prisnivåer.
Vi tror att det är viktigt att du ser särskilt på hur enkelt det är att använda tändstålet innan du köper det. Om du är nybörjare på att göra upp eld och laga mat utomhus så är det klokt att du väljer en variant som är väl anpassad till din nivå.
Var också noga med att läsa igenom instruktioner så att du inte missar hur du använder tändstålet på rätt sätt. Det lägger grunden för en god upplevelse oavsett vilket av ovan nämnda tändstål du väljer!

Mer om källor för vår produktbedömning

För att komma fram till de bästa tändstålen så har vi sett på produkttester av experter såväl som användaromdömen. Vi har inte själva tänt en brasa med varje tändstål men vi har försökt få en balanserad uppfattning genom att se på recensioner och omdömen för att kunna ta fram de allra bästa produkterna.

Källor för vårt urval av tändstål är:

Coghlan’s Fire Starter