TAKBOX

BÄSTA TAKBOX

Idag är det många som kör med takbox året om. Det här är ett behändigt komplement till bilens bagageutrymme oavsett om du ska ge dig iväg på skidsemester eller bara behöver utrymme för mer last. Det finns flera kvalitetsmärken som står bakom bra takboxar och ditt val kommer givetvis att påverkas av hur din bils tak ser ut samt din budget för köpet.

Efter att ha sett närmre på flera test av takboxar såväl som på omdömen av verifierade köpare så har vi plockat fram de allra bästa alternativen. Det här är takboxar som håller måttet både vad gäller användning och vad som händer om du bromsar in kraftigt. Tänk på att du måste matcha takboxens form och högsta vikt med din bils konstruktion. Det är också viktigt att du väljer en modell som är lätt att hantera. Nu tar vi en titt på de bästa takboxarna just nu utan inbördes ordning!

THULE MOTION XT XL

Denna takbox från Thule har vunnit flera tester där experter har sett närmre på funktion och säkerhet. Boxen är gjord av plast och väger inte mer än 23,5 kg. Det går att lasta den med 75 kg last som mest och du får smidig öppning från båda sidorna. När Expressens experter testade Thule Motion XT XL så fick boxen ett högt betyg vad gäller säkerhet. Krocktester har visat att den sitter kvar om det blir krock och det är ju även viktigt vid en kraftig inbromsning.

THULE MOTION XT XL

Det finns inga egentliga minus med den här takboxen. I många tester får den helt enkelt full poäng. Då den är ett premium val är det klart att priset kan klättra en bra bit övre 10 000 kronor vilket känns i fickan. Det är möjligt att själva hanteringen skulle kunna uppgraderas med fler finesser. Man kanske vill ta efter märket Calix och se på möjligheten till en omvänd version för förbättrad körekonomi. Det är något som framtiden får utvisa då det kanske dyker upp nya versioner av denna populära modell. Monteringen är enkel nog och när du väl kommer igång med användning så drar du nytta av den automatiska låsfunktionen. Det går att se om boxen är ordentligt stängd. Power-click-systemet är till för att ge dig snabb installation som blir korrekt.

Takboxen är vattentät
Enkel hantering
Snygg design
Automatisk låsfunktion

PACKLINE NX PREMIUM XL

Den här Packline takboxen har testats av Rise Research Institutes of Sweden. I testet såg man både på hur boxen uppförde sig vid en krock och hur hanterbar den är. Det blev ett högt betyg då Packline NX Premium XL visade sig klara alla krocktester som genomfördes. Boxen är gjord av en kraftigare typ av glasfiber. Den har formats för att vara enkel att hantera och har inga vassa kanter som kan irritera. Du får plats med 430 liters last i boxen som du öppnar genom att lyfta den bakre delen. Maxlasten ligger på 75 kg.

PACKLINE NX PREMIUM XL

Om vi ska se på minus med den här takboxen så måste det vara att den är ganska tung. Det är förstås mindre bra för körekonomin. Dessutom kan det vara lite jobbigt att få upp den på taket just för att den väger så mycket som 31 kg. Det går att vara lite snobbig med färgen på boxen och beställa speciallack som kan matcha bilens färg om det känns viktigt. Utan tillägg är priset för denna takbox mycket rimligt även om det givetvis ligger i linje med vad som är standard för lite bättre takboxar.

Vattentät
Krocksäker
God design
Stabil och stark

CALIX NORDIC LOADER PREMIUM

Calix är ett annat känt märke för bra takboxar. En av deras bästa takboxar är Calix Nordic Loader Premium. Den har bland annat blivit utsett som takbox bäst i test av Teknikens värld. Det som hyllas lite extra är den väl genomtänkta designen. Detta är något som kan vara en stor fördel för dig som behöver använda takbox året om. Plastskrovet i takboxen är dubbelt. Det gör att den klarar mer och faktiskt också känns lite starkare. Du märker genast att konstruktionen håller hög kvalitet och att du får enkel användning bland annat med handtag på båda sidorna om boxen.

CALIX NORDIC LOADER PREMIUM

Priset som kan ligga på omkring 10 000 kronor kan förstås ses som ett minus. Det särskilt för dig som mest är ute efter en bra takbox för den årliga skidsemestern. Boxen rymmer 430 liter och väger 30 kg vilket kan ses som standard. Lastkapaciteten ligger på 75 kg vilket också är rimligt. På insidan får du smart fastspänning med sex punkter, tre remmar och ett last-nät som även detta har sex fästpunkter. Det bidrar till surrning som är enkel och som ger trygghet när du är ute och kör med lasten på taket.

Enkel montering
Enkel lastning
Skyddade lås
Bra pris
God inre fastspänning

THULE MOTION XT ALPINE

En annan populär Thule takbox är modellen Motion XT Alpine. Den har fått höga betyg både av testexperter och användare för att den är smart och rymlig. Liksom namnet antyder är detta ett bra val för dig som ska ta med skidorna upp till fjällen eller kanske söderut mot Alperna. Thule Motion XT Alpine har ett SlideLock-system som fungerar med lås och öppningar som är separata. Du får också ett fint stöd med en låsfunktion som fungerar på ett automatiskt sätt så att locket är låst och sitter på plats.

THULE MOTION XT ALPINE

Den här takboxen fungerar så länge som dina skidor inte är längre än 215 cm. Det betyder att den kan passa bra för längdskidor. Ett minus med takboxen är priset som överstiger 10 000 kronor. En del tycker också att den är aningen svår att lasta då lasthöjden är hög. Samtidigt kan vi säga att det givetvis finns goda skäl till att många ändå väljer att investera lite mer pengar i denna modell. Volymen på 450 liter är verkligen väl tilltagen och vikten på boxen ligger inte på mer än 25 kg. Du kan som mest lasta den med 75 kg. Bland användarrecensioner finns kommentarer om att det här är så nära perfekt du kan komma. Det matchar experttesterna som ger den höga poäng väl.

Enkel montering med Power-Click
Användarvänlig
Rymlig
Lätt vikt

THULE MOTION XT XXL TAKBOX

Det här är en rymlig takbox med snygg design. Här får du plats för 610 liter vilket är en bra bit mer än vanliga varianter. Dessutom har boxen designats med en aerodynamisk form som gör att bränsleekonomin kan bli lite bättre trots att du är ute och kör med tyngre last på taket. Thule Motion XT XXL kan använda för vintersäsongen och under resten av året. Den är gjord för att vara enkel att använda och väger inte mer än 25,5 vilket borde göra det enkelt nog att få upp den på taket.

THULE MOTION XT XXL TAKBOX

Om du inte ser en större takbox som ett minus så är detta ett bra val. De som har köpt den säger att den håller allt som utlovas. Notera också att du får tystare körning tack vare den aerodynamiska formen. Som mest går det att lasta boxen med 75 kg men formen är sådan att du kan få in skrymmande saker. Därmed är den inte bara väl anpassad till vinterns sportutrustning. Du kan få god nytta av takboxen för last året runt.

Rymlig
Enkel hantering
Automatiskt lås
Öppning på två sidor

SAMMANFATTNING

Thule kanske kan sägas vara kungen av takboxar då flera av deras modeller har vunnit tester i Sverige och utomlands. Om vi ska välja en av deras boxar så blir det Thule Motion XT XL för normala behov och XT XXL för mer skrymmande last. Oavsett vilken modell du väljer ska du alltid ta en titt på användarvänlighet och krocksäkerhet. Thule är märket som har klarat många olika krocktester och det ger dig en stor trygghet. Andra billigare märken kommer med risken för att innehållet i takboxen åker ur vid kraftig inbromsning eller att hela boxen glider av taket! Se alltid på takboxens mått för att vara säker på att den passar din bils tak. Notera också hur montering kommer att fungera. Thule har ett unikt system för enkel montering där du med hjälp av klick kan höra om det blir rätt.

Vi har inte testat takboxarna själva. Vinnaren har utsetts genom en sammanställning av externa kundrecensioner, tester och artiklar. Nedan hittar du våra källor.

Thule

https://www.expressen.se/motor/guider-2/stort-test-har-ar-arets-basta-takboxar/

Packline NX Premium XL

https://www.expressen.se/motor/guider-2/stort-test-har-ar-arets-basta-takboxar/

https://msverige.se/allt-om-bilen/tester/ovriga-tester/test-8-takboxar-krock-i-30-km-och-40-km/

Calix Nordic Loader Premium

https://teknikensvarld.expressen.se/test-provkorningar/ovriga-test/test-av-takbox-2021/

Thule Motion XT Alpine

https://www.outnorth.se/thule/motion-xt-alpine

https://www.teknikensvarld.se/test-provkorningar/ovriga-test/test-av-takbox-2021/

Takbox Motion XT XXL

https://www.outnorth.se/thule/motion-xt-xxl