STUDSMATTA

BÄSTA STUDSMATTA

På den här sidan hittar du en stor jämförelse av några av de mest populära studsmattorna på marknaden. I den här testgranskningen av studsmattor hittar du studsmattor från 1000 kronor och uppåt.

Kollage av studsmattor

Vi har strävat efter att ta med studsmattor från så många varumärken som möjligt, för så många olika budgetar som möjligt. Med andra ord lär du hitta ett bra val, oavsett hur stor eller liten budget du har. När man ska välja studsmatta är det väldigt viktigt att se till säkerheten. Att studsa på en studsmatta är en fartfylld lek, som kan innebära risk för att både barn och vuxna skadar sig. Då är det tacksamt att ha en gedigen säkerhetsanordning kring studsmattan, som kan begränsa eventuella skador. Genom att välja en studsmatta med material av hög kvalité så kan man i vanliga fall också se fram emot en längre livslängd för studsmattan.

SALTA PREMIUM BLACK EDITION 366cm – BÄSTA STUDSMATTA PREMIUMVAL

Denna studsmatta från Salta Premium är en gedigen konstruktion som dessutom har en snygg design. Till studsmattan medföljer även ett kraftigt skyddsnät och en stege som gör att man lätt tar sig upp och ner från studsmattan. Salta Premium Black Edition har ett lite större fokus på design än andra studsmattor. Till exempel finns det endast ett fåtal på marknaden, som liksom denna har en totalt svart yta på allt ifrån ramar till fjäderskydd. Det är en uppskattad egenskap hos just denna studsmatta.

SALTA PREMIUM BLACK EDITION

Salta Premium Black Edition

Salta Premium Black Editions diameter är 366 centimeter, med en diameter på själva hoppytan på 298 centimeter. Totalt finns det 72 fjädrar som bär upp själva mattan. Studsmattans höjd är 88 centimeter. Rekommenderad ålder för att hoppa är från 3 år och uppåt, och det rekommenderade maxvikten är 150 kg. Studsmattan och säkerhetsnätet är tillverkade i materialet Polypropen och studsmattans ramar är gjorda av stål. Studsmattan monteras smidigt med hjälp av ett klicksystem och bultar.

BERG TOYS CHAMPION DELUXE 430cm

Det här är en premium-studsmatta från Berg Toys som kombinerar en stor hoppyta tillsammans med hög kvalité. Studsmattan går att välja i färgerna grå eller grön, vilket är färgen på fjäderskyddet. Resterande delar av studsmattan är svarta. Berg Toys Champion Deluxe använder sig av en så kallad AirFlow-hoppduk. Det innebär att hoppduken gör det möjligt för luft att passera och på detta sätt minskar luftmotståndet. Det gör att man kan hoppa upp till 50% högre med AirFlow-hoppduken. AirFlow-hoppduken är även kombinerad med så kallade TwinSpring Gold-fjädrar, totalt 128 stycken fjädrar.

BERG TOYS CHAMPION DELUXE 430cm

BERG TOYS CHAMPION DELUXE 430cm

Ytan på hoppduken är även halkfri vilket ger säkrare och mer stabila hopp. Studsmattan har även ett stort fokus på säkerhet, med ett högt och kraftigt skyddsnät som har en självstängande ingång. En unik designdetalj för skyddsnätet är att det har en välvd design. De hårda stolparna som håller upp skyddsnätet är även beklädda med en tjock kant av skum, vilket ger ett ordentligt stötskydd. Studsmattan har en rekommenderad användarvikt på 120 kg, och har en rekommenderad ålder från 3 år och uppåt. Berg Toys Champion Deluxe anses ha en längre hållbarhet än många billigare studsmattor. Exempelvis ger den kvalitativa galvaniseringen ett långvarigt skydd mot rost.

SALTA EXCELLENT GROUND 366 cm

Salta Excellent Ground är en studsmatta som är anpassad för att man ska kunna gräva ner den. Att gräva ner en studsmatta har bland annat säkerhetsfördelar i att fallhöjden ner till marken inte blir lika stor. Men det innebär även estetiska fördelar, studsmattan skymmer inte sikten och blir ett mer diskret inslag på tomten. Det blir en något mer arbetskrävande montering i och med att man behöver gräva ett hål under studsmattan. Studsmattans diameter är 366 centimeter.

SALTA EXCELLENT GROUND 366 cm

SALTA EXCELLENT GROUND 366 cm

Salta Excellent Ground är en studsmatta som är anpassad för att man ska kunna gräva ner den. Att gräva ner en studsmatta har bland annat säkerhetsfördelar i att fallhöjden ner till marken inte blir lika stor. Men det innebär även estetiska fördelar, studsmattan skymmer inte sikten och blir ett mer diskret inslag på tomten. Det blir en något mer arbetskrävande montering i och med att man behöver gräva ett hål under studsmattan. Studsmattans diameter är 366 centimeter. Med studsmattan kommer ett säkerhetsnät som är tillverkat av polypropylen. Säkerhetsnätet har ett blixtlås som man kan stänga om sig när man hoppar. Denna nedgrävbara studsmatta väger endast 25,3 kg och finns även som en större variant, med en diameter på 427 centimeter.

EXIT SILHOUETTE 305 cm

Det här är en mellanstor studsmatta från Exit Silhouette i en stilren svart färg, med ett mycket högt säkerhetsnät. Nätet är utspänt via stolpar som sitter utanpå vilket kraftigt begränsar risken för att fastna i det. Säkerhetsnätet har även en tydlig grön dragkedja som gör att man väldigt lätt kan se om det är stängt eller inte. Utöver ett bra skyddsnät har denna studsmatta även en extra säkerhetsanordning som rör fjädrarna.

EXIT SILHOUETTE 305 cm

EXIT SILHOUETTE 305cm
I anslutning till fjädrarna finns det ett fotskyddssystem som gör att små barnfötter inte kan komma in mellan fjädrarna. Den begränsar skaderisken för små barn som hoppar. Denna studsmatta väger 58 kg och har en höjd på 256 centimeter inklusive skyddsnätet. Hoppmattan spänns fast med hjälp av 36 galvaniserade fjädrar och står stabilt på marken på tre stycken v-formade metallfötter. Studsmattan är rekommenderad för barn från 3 år och uppåt.

JUMPMASTER 430 CM

Med denna studsmatta från Jumpmaster får man en riktigt stor studsmatta till ett rimligt pris. Studsmattan har en diameter på 430 centimeter vilket är större en de flesta andra alternativen. Det gör naturligtvis också att det finns mer utrymme för hoppkonster. Hoppduken hålls upp av 96 stycken fjädrar. Runt omkring studsmattan, på utsidan av kantskyddet går ett skyddsnät som hålls upp av åtta stycken skumbeklädda stolpar.

JUMPMASTER 430 cm

JUMPMASTER 430cm

Skyddsnätet är finmaskigt vilket gör att inga fingrar eller tår riskerar att fastna där. Ingången till skyddsnätet sker genom en öppning där nätet ligger omlott, något som ger en enkel in- och utgång till studsmattan. Till studsmattan medföljer även en stege med två trappsteg som ger en smidig entré upp. Den maximala rekommenderade användarvikten är 150 kg. Till denna studsmatta kan man bland annat köpa ett fotbollsmål som man spänner upp mellan studsmattans ben. Ett roligt och praktiskt extra användningsområde.

KAYOBA 183 cm

Detta är ett budgetval som i dagsläget som man hittar hos lågpriskedjan Jula. Studsmattan har en diameter på 183 centimeter, och tar en maximal belastning på 100 kg. Diametern är 1,83 meter. Med denna studsmatta medföljer även ett skyddsnät med vadderade stolpar, som begränsar risken för att skada sig om man skulle slå i dem. Studsmattan är rekommenderad för barn under 3 år. Det är även rekommenderat att man inte hoppar fler än en person i taget, särskilt också som den är lite mindre än många andra studsmattor.

Kunder som köpt denna studsmatta har bland annat varit väldigt nöjda med det låga priset. Den har fått ett högt snittbetyg, även av kunder som haft den under ett par års tid. Den främsta negativa synpunkten som kunder uttrycker är att den är lite krånglig att montera. Någon tycker även att den är svårstudsad för barn och att kantskyddet är dåligt. Vad som talar för ett köp av denna studsmatta är huvudsakligen det låga priset. I butik kostar den cirka 1000 kronor vilket är en bråkdel av det pris som man behöver betala för studsmattor från konkurrerande märken.

ABILICA TRAMPOLINE 100cm

Denna studsmatta från Abilica är ett bra budgetval för den som inte vill lägga så mycket pengar, alternativt inte har plats för en av de större studsmattorna. Studsmattan säljs och marknadsförs främst som ett träningsredskap men går även utmärkt att använda som leksak för lite större barn.

ABILICA TRAMPOLINE 100cm

ABILICA TRAMPOLINE 100cm
 

Dock gör den begränsade storleken att den förmodligen lämpar sig bäst för motion och träning. Genom att studsa på denna studsmatta tränar man bland annat styrka, koordination och balans. Vad som dock gäller för Abilica Trampoline är att den endast är avsedd för inomhusbruk. Att använda den utomhus kan göra den osäker i och med att materialet inte klarar att utsättas för den typen av väta och kyla. Maxvikten för studsmattan är 100 kg. I och med de sex ben med gummistöd som studsmattan står på så står den stabilt och stadigt även när en tyngre person använder den. Diametern är 100 centimeter vilket räcker gott för en person.

GYMSTICK FITNESS TRAMPOLINE 102cm

Denna träningsstudsmatta från Gymstick har en unik design för att göra träningen på trampolin/studsmatta ännu bättre. Här finns ett handtag som man kan hålla i sig i medan man hoppar, vilket är något som bland annat ger ökad säkerhet men också möjlighet till fler övningar. Handtaget är det även möjligt att justera längden på, vilket ger dig ännu mer flexibilitet i övningarna.

GYMSTICK FITNESS TRAMPOLINE 102cm

GYMSTICK FITNESS TRAMPOLINE
 

Studsmattan har en diameter på 102 cm, med en diameter på själva hoppytan om 70 centimeter. Den rekommenderade maxvikten för användare är 100 kg. Studsmattan är smidig och behändig. Den väger endast 9 kg och är ihopfällbar vilket gör att man lätt kan städa undan den när den inte används. Denna studsmatta från Gymstick bör i huvudsak ses som ett träningsredskap och inte som en leksak.

MER OM STUDSMATTOR OCH VÅR BÄST I TESTVINNARE

Det finns många roliga tillbehör till studsmattor. Till exempel går det att köpa till en utrustning som gör om studsmattan till ett tält, fotbollsmål eller varför inte koppla på en basketkorg eller en rutschkana. Det finns även leksaker att hoppa med, till exempel så kallade bounceboards, en bräda som man kan göra tricks med medan man hoppar. Vinnaren i vår testgenomgång är Salta Premium Black Edition, som har en snygg design, bra säkerhet och hållbarhet, till ett fullt rimligt pris.

KÄLLOR OCH TESTER VI LÄST