STORMKÖK

BÄSTA STORMKÖK

Oavsett om du tillhör de som har som hobby att hitta nya goda recept för stormkök eller om du bara behöver gaskök för att koka vatten på någon gång per år så vill du ju ha utrustning som fungerar. Vi har tagit en titt på bästa stormköken i enlighet med användares åsikter. Ett bra stormkök ska vara enkelt och säkert att använda och så vill du ha effektivitet och gassnålhet. Fast vilket gaskök som är det bästa beror en hel del på hur du kommer att använda det.

Vi har försökt sålla fram några av de populäraste stormköken med lite olika egenskaper. En del med kärl och en del utan. För att hitta det bästa stormköket för dig bör du dock se noga på detaljerna och vara väl medveten om hur gasolköket kommer att möta dina behov ute i det vilda eller på altanen.

NORDFJELL CAMPINGSTOVE

Nordfjells stormkök har fått fina recensioner av användare såväl som testexperter. Det här är ett smart gaskök som är tillverkat av rostfritt stål såväl som aluminium. Det kommer i en tygpåse som gör det lätt att packa och hålla ordning på delarna.

NORDFJELL CAMPINGSTOVE

På minussidan kan vi säga att det här inte är bästa stormköket om du vill laga mat i ett större kärl för då blir det inte så stabilt. Men när vi ser på det låga priset på omkring 250 kronor och vad du får för pengarna så går det bara att konstatera att Nordfjell Campingstove är ett prisvärt stormkök. Detta är ett bra val för dig som vill ha ett litet stormkök som är lätt och enkelt att få med sig. Den jämna uppvärmningen gör att du bör kunna få till riktigt god matlagning oavsett om det sker ute i skogen eller om du är prepper och förbereder sig inför ett permanent strömavbrott.

Passar ihop med kärl från Nordfjell
Låg vikt på 100 gram
Koktid på 3 min och 20 sek

SOTO AMICUS STORMKÖK

Det här är ett set som inkluderar allt det du behöver för att laga mat utomhus. Amicus från Soto har fått fina betyg av användare och friluftsexperter. Inte bara i Sverige. Det som är så fint med Soto Amicus stormkök är att det har formats för att göra det möjligt att laga mat även då det blåser på. Brännarhuvudet har formats med en upphöjd avsats samt en brännyta som är konkav. Dessutom har den en design som gör det enkelt att montera och att packa ihop igen.

SOTO AMICUS STORMKÖK

TILL AMAZON

Något som både användare och experter nämner är att detta set är så lättviktigt. Brännare och kokkärl väger inte mer än 279 gram tillsammans. Faroutguides.com kallar detta stormkök för det bästa rent prismässigt. 250 gram gas räcker i cirka 90 minuter och det är också ekonomiskt. Du kommer långt med Soto Amicus gaskök utan att det blir för tyngt eller dyrt!

Lätt användning
Klarar blåst
Inbyggd tändare
Hög kapacitet
Kok-set av aluminium

TRANGIA 25-4 UL

Trangia är ett märke som ofta förekommer när det handlar om bästa stormköket. Den här modellen som kallas för Trangia 24-4 UL är ett bra val när du behöver laga mat utomhus för ett större sällskap. Du kan få till mat för upp till 4 personer på en gång med hjälp av de kastruller som kommer med gasolbrännaren.

TRANGIA 25-4 UL

Även om man har valt lättviktiga och slitstarka material som aluminium så är det här inte samma sak som ett mindre stormkök som inte ens når 300 gram med kastruller i vikt! På Amazon får detta stormkök höga betyg. Det beskrivs av användare som ett mycket bra gasolkök om du vill variera din matlagning och klara lite starkare vindar. Dessutom är det många som ger tummen upp till den höga kvalitet som hela setet håller. Det betyder att Trangia stormkök kan följa med dig vart du än vandrar under många års tid.

Bra kokkärl med nonstick-beläggning
Kaffepanna
Vindskydd
Tång
Praktiskt

Vikten ligger på över 1 kg och det är något att tänka på.

OPTIMUS ELECTRA FE COOK SYSTEM

Optimus är mer än ett enkelt stormkök. Det här är ett komplett kit med allt som du behöver för att laga mat till upp till 2 personer ute i naturen. Optimus tillverkas i Rumänien och är ett märke som har blivit känt för god kvalitet.

OPTIMUS ELECTRA FE COOK SYSTEM

Dessutom är det ju tal om en separat tändare och inte en inbyggd. Fast när vi ser på hur kompakt detta stormkök är och hur det klarar av vind så finns det goda anledningar till att investera lite mer i det. Det ska också nämnas att du har mer kontroll över bränsleförbruket med den smarta justering som stormköket har. På Amazon har denna produkt fått nära 5 stjärnor av många nöjda användare. Och flera nämner just att uppvärmning sker snabbt och effektivt. Bränsleekonomin kan därmed anses vara god. Om du inte har något emot att setet är lite större och tyngre så är detta ett säkert val som du lär bli mycket nöjd med!

Praktiskt
Vindskydd
Förvaringspåse
Kommer med tändare
Kompakt

Priset är förstås ganska högt och det särskilt när vi jämför med liknande set.

PRIMUS MIMER STOVE GASKÖK

Mimer Stove från Primus är ett stormkök som måste nämnas som ett av de bästa då du vill laga mer mat i större pannor och kastruller. Detta gaskök har nämligen en bredare låga. Det är tillverkat i slitstarka material och kan absolut överleva många utflykter om du tar hand om det på rätt sätt.

PRIMUS MIMER STOVE GASKÖK

Märket Primus används ju av människor från världens alla hörn och Mimer har fått goda användarbetyg både på svenska och på utländska sajter. Många påpekar att det här är mycket hög kvalitet med tanke på det låga priset. Du kan välja Primus Mimer Stove både för picknick på ängen bakom huset och för camping. Det passar lika bra på en vandring i fjällen som då du ger dig ut med båten i skärgården. Om du redan har ett gäng pannor och kastruller men behöver ett nytt gaskök som kan fungera fint med dina redskap så är detta ett bra val. Genom att kontrollera lågan på gasköket så får du inte bara kontroll över hur mycket gas du bränner. Det här är också något som gör att du kan hålla dina kokkärl utan sot. Då blir det lättare att hålla utrustningen ren och fräsch.

Enkel användning
Robust
Bra vindskydd
Bränslesnålt
Minimal sot-utsöndring

SAMMANFATTNING

Idag är det många som vill ha stormkök. Gaskök är av intresse för preppers såväl som för friluftsfolk och det finns många att välja från. Det kan vara praktiskt med ett komplett set som Soto Amicus som vi tycker är mycket prisvärt. Men det här beror förstås på hur många du ska laga mat till. För högre kapacitet kan det vara smartare att välja ett Trangia stormkök för 3-4 personer. Även om detta är tyngre så blir det ju mycket lättare att snabbt laga mat för fler personer som är med på turen. Ett tips är att alltid ta en titt på vikt såväl som material som stormköket är gjort av. Aluminium är en vinnare eftersom detta material är både slitstarkt och rostfritt. Det väger dessutom nästan ingenting vilket är ett stort plus när ett stormkök ska hänga med på vandring. Sist men inte minst så är det också klokt att se på det där med vindskydd och bränsleekonomi. Ett bättre stormkök kommer att använda samma gas-tank för längre matlagning. Då kanske du kan dra ner på hur många gasflaskor du behöver ta med dig och det är ju också viktigt att tänka på.

Vi har inte utfört ett eget test av stormkök. För att utse vinnaren har vi använt oss av externa kundomdömen, recensioner och artiklar. Nedanför hittar du våra källor.

Källor

Nordfjell

https://www.outdoorexperten.se/p-67840-nordfjell-campingstove.aspx

Soto Amicus

https://faroutguides.com/soto-amicus-stove-review/#:~:text=The%20Soto%20Amicus%20was%20the,and%20is%20relatively%20fuel%2Defficient.

https://sectionhiker.com/soto-amicus-stove-and-cookset-combo-review/

Trangia

https://www.outdoorexperten.se/p-16282-trangia-25-4-ul-med-gasolbrnnare.aspx

https://www.amazon.com/Trangia-27-4-UL-Stove-Kit/product-reviews/B007TS1X0W

Optimus

https://www.outdoorexperten.se/p-35567-optimus-electra-fe-cook-system.aspx

https://www.amazon.com/Optimus-Elektra-Cooking-System-8020709/dp/B083DZPRGK

https://gearinstitute.com/gear-review/optimus-elektra-fe-cook-system/

Mimer Stove

https://www.cervera.se/produkt/primus-ab-mimer-stormkok