STEKPANNA

BÄST I TEST STEKPANNA

På den här sidan hittar du en generell jämförelse av olika typer av stekpannor. Vi har samlat några av de mest populära stekpannorna på marknaden just nu, inom olika prisklasser och från olika varumärken.

3 st stekpannor

Vinnaren i vår jämförelse av stekpannor heter GreenPan Barcelona. Många skulle betrakta detta som ett premiumval då den kostar närmare tusenlappen. I utbyte får man dock en effektiv, miljövänlig och hållbar stekpanna som dessutom har fått toppbetyg av de flesta som använt sig av den. Som bästa mellanprisval rankar vi för närvarande Tefal Expertise. Här får man en mycket populär stekpanna, från ett känt varumärke till ett fullt rimligt pris. Många av kunderna anser att detta är ett prisvärt val.

TEFAL EASY CHEF – BÄST I TEST ENLIGT RÅD OCH RÖN

-> BÄST I TEST ENLIGT RÅD & RÖN

Tefal Easy Chef

KOLLA PRISET HOS

SCANPAN CTX CERAMIC TITANIUM – TESTVINNARE

Den här stekpannan har en non-stick-beläggning i ett material som kallas för Stratanium. Fördelen med detta material är att det inte innehåller några miljöfarliga ämnen, och exempelvis är helt fri från de skadliga ämnena PFOA och PFOS. Stekpannan förutom beläggningen är uppbyggd av fem lager av rostfritt stål som sedan varvats med aluminium. Ytan i rostfritt stål har en borstad och väldigt snygg finish.

 

-> BÄST I TEST ENLIGT AFTONBLADET OCH PRICERUNNER

scanpan stekpanna

KOLLA PRISET HOS

Den här typen av konstruktion ger både en bra hållbarhet och värmespridning. Scanpan CTX Ceramic Titanium fungerar på alla typer av värmekällor, inklusive induktion. Den är även ugnssäker i upp till 260 graders värme. Stekpannan i vårt test har en diameter på 28 centimeter, men det finns både mindre och större alternativ i samma serie. Det är möjligt att diska den i diskmaskin även om handdisk rekommenderas för bästa möjliga hållbarhet. Ytterligare en stor fördel med CTX Ceramic Titanium är att man kan använda metallverktyg i den.

Scanpan CTX Ceramic Titanium utsågs även till fem plus och bäst i test i Aftonbladets stora test av stekpannor. Bland de kunder som använt stekpannan så har den fått både högt och lågt. Det finns dock väldigt många positiva kommentarer, där kunder bland annat beskriver hur stekpannan har en låg och bra vikt, att den har en bra yta där i stort sett inget fastnar och att den är lätt att diska. Bland negativa omdömen finns kunder som anmärker på att stekpannan har ett handtag som tenderar att bli varmt och att handtaget är lite för halt.

GREENPAN BARCELONA

GreenPan Barcelona är en keramisk stekpanna med non-stick-beläggning, som är tillverkad för att hålla en hel livstid. Stekpannan är ugnssäker och tål även maskindisk, även om handdiskning rekommenderas. Den är även reptålig vilket gör det möjligt att använda metallredskap i den när man steker. Vidare är ytan förstärkt med diamantkristaller vilket ger den mycket extra tålighet.

greenpan stekpanna bäst i test

Versionen i detta test har en diameter på 28 centimeter. Dock finns den i ett antal fler storlekar mellan 20-30 centimeter. Den tjocka bottnen tillsammans med den effektiva beläggningen ger en väldigt bra värmefördelning vid stekningen. GreenPan Barcelona går att använda på alla möjliga olika stekhällar, inklusive induktion.

Greenpan Barcelona är tillverkad med stor hänsyn tagen till miljön och är fri från giftiga och skadliga ämnen. Som ett bevis på dess kvalitet och popularitet så blev den även utsedd till bäst i test i ICA-kuriren. GreenPan är anpassad för daglig användning och fungerar bra för att steka såväl kött som grönsaker eller omeletter. Många av de kunder som använt GreenPan Barcelona och som lämnat omdömen över nätet har varit mycket positiva. Kunder beskriver hur ingenting fastnar när man steker och hur den är lätt att göra rent. Stekpannan beskrivs även som lätt, och att den har ett handtag som är greppvänligt.

TEFAL JAMIE OLIVER EVERYDAY – BRA BUDGETVAL

Den här modellen av stekpanna från Tefal har signerats av Jamie Oliver som en bra “Everyday”-stekpanna. Stekpannan är tillverkad i rostfritt stål och är utrustad med en non-stick-beläggning, som hindrar mat från att fastna. Vidare har stekpannan en så kallad Thermo-Spot, vilket är en färgad prick som visar när stekpannan nått rätt temperatur för att börja steka. Stekpannan kan användas på alla olika stekhällar, inklusive induktionshällar.

Tefal Jamie Oliver Everyday

Tefal Jamie Oliver Everyday är en tålig stekpanna. Den är ugnssäker i upp till 175 grader och det tål att maskindiskas. Vad som framför allt kännetecknar den här stekpannan är att man får hög kvalitet till ett riktigt lågt pris. Bland de kunder som köpt och använt Tefal Jamie Oliver Everyday är omdömena varierande. Ett återkommande tema är att beläggningen släpper efter en tids användning. I två av varandra oberoende omdömen beskriver kunder att beläggningen börjar släppa efter ett år, medan någon annan säger att den håller i flera år. De som varit nöjda med denna stekpanna har inte haft särskilt höga förväntningar på lång hållbarhet, i och med det låga priset.

FISKARS ALL STEEL

Fiskars All Steel är en stekpanna i rostfritt stål, med keramisk Ceratec-beläggning. Stekpannan har en botten som är tillverkad i tre lager, vilket ger en jämn och effektiv uppvärmning. Stekpannan tål maskindisk men det är rekommenderat att man diskar den för hand för bästa möjliga hållbarhet. Du kan använda alla möjliga olika redskap i denna stekpanna, som är ugnssäker i upp till 240 grader. Det gör att All Steel-stekpannorna bland annat lämpar sig bra vid flambering.

fiskars stekpanna

Fiskars All Steel har en diameter på 28 centimeter och väger 1,6 kg. Vikten utgör inget problem i och med det smidiga handtaget, med vilket man enkelt kan hantera pannan vid spisen. Bland kunder som använt Fiskars All Steel så har den fått ett medelmåttigt betyg. Bland de positiva omdömena beskrivs det bland annat hur stekpannan har en fin stekyta där inget fastnar, har ett bra pris och att den har en snygg design.

Men flera kommenterar även negativt kring produkten. Framför allt riktas kritik mot beläggningen. Många beskriver hur det efter en tids användning börjar fastna mat som sedan inte går att få bort. Andra beskriver även hur den blivit dålig efter en tids maskindisk.

LE CREUSET TOUGHENED ALUMINIUM 28cm

Denna stekpanna från det ansedda märket Le Creuset är tillverkad av pressat aluminium. Konstruktionen av pressad aluminium gör att värmen leds på ett effektivt sätt. Stekpannan har en non-stick-beläggning som ger en mycket bra stekning utan någon som helst man som bränner fast, även om man endast använder lite olja eller smör. Beläggningen i stekpannan är fri från de skadliga ämnena PFOA och PFOS.

le creuset stekpanna

KOLLA PRISET HOS

Le Creuset Toughened går att diska i diskmaskin även om man rekommenderar handdisk för bästa möjliga hållbarhet. Den är även ugnssäker och tål värme i upp till 260 grader, samt är kompatibel för induktion. Le Creuset erbjuder livstidsgaranti mot material- och produktionsfel för stekpannan, något som säger väldigt mycket om detta märke som har ett högt anseende bland många.

Den här stekpannan passar extra bra för snabba rätter som tillagas på medelhög värme. Du kan använda vilka redskap du vill, vilket bland annat kan garanteras genom oberoende laboratorietester som utförts med metallredskap. Bland kunderna som betygsatt Le Creuset Toughened på nätet är det många som varit positiva. Den beskrivs som väldigt lätt att hålla ren, att den ger en jämn och bra värme och att man behöver väldigt lite fett när man ska steka i den. Men vissa har även lämnat negativa omdömen. Bland annat anser vissa att den inte är värd sitt pris, som är lite högre än för konkurrenter. Någon beskriver även hur stekpannan snabbt fått repor.

TEFAL EXPERTISE

Denna stekpanna från Tefal är en av de mest populära stekpannorna på marknaden just nu. Stekytan är täckt med en så kallad Titanium Excellence non-stick-beläggning, som är lätt att rengöra och motståndskraftig mot repor. Denna beläggning har en lång hållbarhet som håller upp till tre gånger längre än beläggningar på motsvarande stekpannor. Stekpannan har många olika användningsområden och kan användas på såväl induktionsspis som på vanliga spishällar eller i ugnen.

tefal stekpanna

Tefal Expertise har även ett relativt förmånligt pris sett till dess popularitet och det kvalitativa märket som den produceras under. Tefal Expertise har även en så kallad Thermo Spot-teknologi som innebär att man kan se när stekpannan har rätt temperatur och det är dags att börja steka. Detta sker genom att “Thermo-Spoten” förvandlas till röd när den uppnår en temperatur om 180 grader.

Diametern för stekpannan är 21 centimeter men för den som önskar en annan storlek så finns det flera olika storlekar i samma serie. Många av kunderna som använt den här stekpannan är nöjda. Kunder beskriver bland annat att det går att steka i den med väldigt lite fett och att i stort sett ingenting fastnar i den. I och med att inget fastnar i stekpannan så beskriver flera även hur den är väldigt lätt att diska. Kunder som lämnat negativa omdömen har bland annat skrivit att botten börjar bukta ut snabbt och att Thermo Spot-funktionen är bra men inte syns så väl. Någon tycker också att den är lite för tung, vilket givetvis kan försvåra användningen.

BRA ATT TÄNKA PÅ VID KÖP AV EN STEKPANNA

Stekpannor finns i en rad olika material, där man bland annat brukar dela in dem i keramiska stekpannor, gjutjärn, kolstål, rostfritt stål, non-stick och koppar. De olika materialen och typerna av stekpannor har sina olika funktioner och användningsområden. Men några av de mest populära typerna är non stick-stekpannor och keramiska stekpannor som brukar vara mycket effektiva för vardagsanvändning.

Många av de billigare non stick-stekpannorna är tillverkade i teflon. Det är dock att material som man i allt större utsträckning frångår då det av många anses som hälsofarligt. Stekpannor i material såsom gjutjärn eller kolstål är uppskattade av många, dock kräver de ett visst underhåll som inte faller alla i smaken. En av de vanligare storlekarna för stekpannor är 28 centimeter i diameter, vilket även är storleken som många av stekpannorna i testet har. Dock är det vanligt att man tillverkar en stekpannemodell i flera olika storlekar, såsom 20, 22, 24 eller 30 centimeter i diameter.

SÅ HAR VI UTSETT VINNAREN

Vår vinnare i jämförelsen av stekpannor är som vi nämnde tidigare GreenPan Barcelona. För att kunna utse den bästa stekpannan just nu har vi läst externa tester, tagit del av kundomdömen hos webbshoppar och prisjämförelsesidor samt läst informationsblad hos tillverkare.

KÄLLOR OCH TESTER VI LÄST