STAVMIXER

BÄSTA STAVMIXER

Stavmixern har blivit ett väldigt populärt redskap och finns idag i de flesta kök. Det har bidragit till att det finns ett enormt utbud av stavmixrar på marknaden. Du kan använda stavmixern till att mixa soppor, såser, hacka nötter samt göra smoothies och juicer. Den är smal och smidig att förvara. Det brukar oftast följa med en plastburk när du köper en stavmixer.

Kollage av stavmixers

Som konsument kan det vara lite svårt att veta vilken som är bäst. Om du också tycker att det är svårt att veta vilken stavmixer som är bäst för just dig bör du läsa vidare. I denna sammanställning av tester har vi hjälpt dig lite på traven och utsett sju riktigt bra stavmixrar. Här hittar du stavmixrar i olika modeller och i alla prisklasser. Vi har utsett en vinnare i premiumklassen, mellanklassen samt budgetklassen.

BOSCH ERGOMIXX – KUNDERNAS FAVORIT!

Bosch ErgoMixx är en prisvärd, enkel och smidig stavmixer som definitivt är en kundfavorit. I skrivande stund har närmare 20 000 kunder lämnat ett samlat kundbetyg om 4,7 av 5 för den hos Amazon. Stavmixern har en effekt på 600 W, vilket gör motorn stark samtidigt som stavmixern är lätt och den inte drar för mycket ström.

Bosch Ergomixx

Handtaget är ergonomiskt och lätt att hålla i, med en greppyta som är försedd med gummi för ett fastare grepp. Bosch ErgoMixx hör till en av marknadens lättare stavmixers, med en vikt på endast 0,97 kg. Det gör den mycket smidig och lätt att arbeta med i köket. Munstycket/mixerfoten är avtagbar vilket gör den lätt att rengöra.

BRAUN MULTIQUICK 5 MQ 525 OMELETTE HANDMIXER 600 W

Braun Multiquick 5 MQ 525 Omelette Handmixer 600 W är en annan stavmixer i mellankategorin som också är riktigt bra. Det är en utmärkt utmanare till Philips Stavmixer HR1672/90 800W. Den här mixern har en något svagare motor, men den fungerar lika bra. Den passar för de flesta ingredienser som kan hanteras av en mixer. Braun Multiquick kommer med tre tillbehör: en ballongvisp, en plastbehållare att mixa i och en behållare för att hacka ingredienser. Det är en klassisk uppsättning som tillfredsställer de flesta behov och täcker de flesta användningsområdena som personer söker en mixer för. Ballongvispen fungerar väldigt bra för att vispa grädde, majonnäs och andra såser som kräver lite hårdare vispning. Hackaren kan snabbt hacka örter, nötter, lök, choklad och andra ingredienser på bara ett par sekunder.

BRAUN MULTIQUICK 5 MQ 525 OMELETTE HANDMIXER 600 W

Braun Multiquick 5 MQ 525 Omelette Handmixer 600 W

Modellen är ergonomiskt greppvänlig med ett format handtag. Den har avstängnings- och startknapparna lättåtkomliga vilket ger dig en stavmixer som är smidig att använda. Du kan få mixern i två färgkombinationer i en klassisk avskalad och enkel Braun-design. Välj mellan en diskret vit och grå färg eller en svart och grå design med ett modernare stuk. Nedre delen på mixer har en vågformad design som minskar risken för stänk när du använder den. Särskilt på högre hastigheter. Den här lättanvända och stilrena stavmixer är ett mycket bra val för dig som vill ha en prisvärd och pålitlig mixer som underlättar ditt arbete i köket. Är du inte i behov av den kraftfullaste mest innovativa mixern kan vi varmt rekommendera denna modell från Braun.

SMEG HBF02

Den här stavmixern från SMEG har en 50-talsretrodesign som kan användas till de flesta typer av matlagning. Knivdelen är tillverkad i rostfritt stål vilket både är praktiskt och ger en fräsch känsla. Knivdelen har ett inbyggt så kallat Flowblend-system som blandar bra och minskar sugeffekten när man mixar. Förutom knivbladen så ingår det även en kanna, hackare, potatismosare och en visp. Kannan, som rymmer 1,4 liter, är tillverkad i BPA-fri Tritanplast som tål upp till 70 graders värme.

SMEG HBF02

SMEG HBF02

Både kannan, locket, vispen och knivbladen går att diska i diskmaskin. Själva basen och andra färgade ytor bör man dock vara försiktig med, och endast torka av dessa med en trasa. SMEG HBF02 är en kraftfull stavmixer, med en motor som har en effekt på 700 W. Du kan själv ställa in hastigheten efter behov, alternativt använda stavmixerns turbo-läge om du behöver mixa extra snabbt. Bland kunder som köpt och använt sig av SMEG HBF02 är det många som lockats av dess snygga design. Andra beskriver hur den är av bra kvalitet med en tyst och stark motor. Omdömena på nätet är övervägande positiva, vissa har dock beskrivit hur motorn i stavmixern slutat fungera efter en tids användning. Någon har beskrivit problem med en wobblande visp.

WILFA ESSENTIAL POWER SM-1000FP

Den här stavmixern från Wilfa är en kraftfull produkt med en effekt på 1000 W. Underdelen är tillverkad i rostfritt stål vilket både gör den tålig och ger en fräsch känsla. Överdelen är gummerad vilket ger ett fast och stadigt grepp, samtidigt som den är bekväm att hålla i. Man har möjlighet att justera hastigheten för stavmixern genom en och samma knapp, när knappen trycks in mer så ökar hastigheten vartefter. Strömmen tillförs genom en 1 meter lång strömkabel, något som gör att man kan använda den även en bra bit från eluttaget.

Wilfa Essential Power SM-1000FP

Wilfa Essential Power SM-1000FP säljs tillsammans med tillbehören hackare, visp och karaff/behållare. Dessa tillbehör gör stavmixern flexibel och ger dig flera andra användningsområden för den. Wilfa Essential Power SM-1000FP väger 2,11 kg vilket gör den relativt lättmanövrerad och smidig att flytta omkring. Vidare har stavmixern en höjd på 20,5 centimeter. Bland kunder som köpt och använt den här stavmixern så har den huvudsakligen fått positiva betyg. Bland annat beskriver en kund hur den är stark, snabb och stadig. Vi tycker att Wilfa Essential Power SM-1000FP är ett prisvärt val som dessutom har en riktigt snygg design.

KENWOOD STAVMIXER HDX754RD

Den här otroligt snygga och innovativa stavmixer från Kenwoods har en revolutionerande Triblade-teknologi med fem olika hastigheter. Det innebär att bladen är vinklade för att svepa i tre olika vägar i tre olika nivåer. Det gör det mycket snabbt, kontrollerat och smidigt att mixa med Kenwood Stavmixer HDX754RD Röd. Dess läckra design gör att många väljer att låta den stå framme i köket.

KENWOOD STAVMIXER HDX754RD

Kenwood Stavmixer HDX754RD

Den är tillverkad i pressgjuten aluminium och de kraftfulla knivarna är i rostfritt stål. Den härliga röda färgen ger en trendig retrokänsla. Motorn på 800W är ytterligare en bidragande faktor till att denna mixer levererar resultat av högsta kvalitet. Den kommer med två olika mixer-huvuden samt en allsidig mixerskål. Denna stavmixer i mellankategorin är ett utmärkt val för dig som vill ha innovativ teknik och snygg design.

DUALIT NEW EDITION STAVMIXER HIGH GLOSS

Detta snygga stavmixerset i rostfritt stål från Dualit innehåller massor av praktiska tillbehör. Redaktionen gillar framför allt att denna stavmixer är enkelt att rengöra på grund av den grunda mixerfoten. Dessutom kan stavfoten såväl som alla tillbehör diskas i maskin. Den är även mycket effektiv att använda. Det enda negativa med den här mixern är att den endast bör användas fyra minuter i taget för att undvika överhettning.

DUALIT NEW EDITION STAVMIXER HIGH GLOSS

Dualit New Edition Stavmixer High Gloss

De flesta använder dock inte en stavmixer längre än så. Medföljande tillbehör inkluderar bland annat en hackare, hackskål med matrör som gör att du kan fylla på med ingredienser, ballongvisp samt plastkanna med mått. Ytterligare en fördel med denna stavmixer är att mixerfoten är “non-scratch” vilket gör att du även kan använda den i grytor och kärl utan att behöva oro dig för märken.

PHILIPS STAVMIXER HR1672/90 800W

Den här kraftfulla stavmixern från Philips är testetsammanställningens vinnare. Tack vare en 800 W motoreffekt, ProMix-teknik och innovativ SpeedTouch-knapp kan du använda mixern till en rad olika rätter. Tekniken ger en optimal mixer med många användningsområden. Den kraftfulla motorn kan bearbeta i princip alla ingredienser med allt från att hacka kött till att göra majonnäs. Den innovativa tekniken gör den 50 % snabbare än konkurrenterna. Stavmixern kommer med en rad olika tillbehör, bland annat en visp, en behållare för att hacka och en behållare för att mixa. Behållaren är praktiskt utformade med mått på sidan för att få rätt mängd ingredienser. Nederdelen är formad som en våg vilket förhindrar stänk. Det är en mycket allsidig och prisvärd stavmixer i mellankategorin som har fått mycket goda kundrecensioner.

PHILIPS STAVMIXER HR1672/90 800W

PHILIPS STAVMIXER HR1672/90 800W

Philips Stavmixer HR1672/90 800W har utvecklats i samarbete med Stuttgart universitet vilket gör att den kombinerar avancerad ProMix Titanium-teknik med snygg design. Den smarta och smidigt placerade SpeedTouch-knappen ger större effekt ju hårdare du trycker och du kan därför enkelt kontrollera effekten. Det här är en modern stavmixer i svart och silver. Den har en smidig design som gör den enkel att hantera och som ger ett stadigt grepp. Stavmixerns utformning gör den lätt att rengöra och förvara. Den är mycket praktisk för dig som vill snabbt kunna göra en smoothie efter ett träningspass eller för en smaskig frukostsmoothie. Vi kan varmt rekommendera den här stavmixern till alla hushåll som vill ha ett pålitligt och praktiskt verktyg i köket för att tillaga för soppor, såser, juicer, hacka nötter med mera.

MIDLINE STAVMIXER MED TILLBEHÖR

Midline Stavmixer med tillbehör Rostfri är en utmanare i premiumklassen. Denna stavmixer kommer också från det fantastiska märket KitchenAid som är kända för att leverera köksprodukter i världsklass. Denna multifunktionella produkt har ett lite högre pris, men den kommer å andra sidan med en rad olika tillbehör av högsta kvalitet.

MIDLINE STAVMIXER MED TILLBEHÖR

Midline Stavmixer med tillbehör

Två mixerstavar i olika storlekar (20 respektive 33 centimeter) ingår samt flera olika utbytbara mixerhuvuden för olika uppgifter. Med 180 W klarar den av de allra hårdaste ingredienserna och tuffaste uppgifterna. Du kan välja mellan fem olika hastigheter. Ytterligare en fördel med denna mixer är att den kommer i flera olika färger, bland annat rostfritt stål, crème, röd och svart. Du får med andra ord en riktigt snygg och kraftfull stavmixer om du köper denna modell.

ARTISAN STAVMIXER SLADDLÖS

Denna lyxiga och sladdlösa stavmixer från premiummärket KitchenAid är testetsammanställningens vinnare i premiumklassen. Trots att allt fler saker i samhället blir sladdlösa är det ändå förvånansvärt få stavmixrar som inte har en sladd. Denna härliga mixer från KitchenAid är mycket smidig och fantastiskt lätt att använda. Den är ergonomiskt utformad och drivs av ett 12 V Lithium-ion-batteri. Det tar tre timmar att ladda batteriet med den tillhörande laddaren. Den här mixern är helt klart den snyggaste i jämförelsen och den är en läcker inredningsdetalj i köket. Den vackra röda färgen är ytterligare ett plus samt att den kommer med en cool upphängningsfunktion. Mixern är mycket effektiv, tyst och klarar av i princip alla ingredienser. Du kan välja mellan fem hastigheter som indikeras med en modern LED-indikator.

ARTISAN STAVMIXER SLADDLÖS

Artisan Stavmixer Sladdlös

Trots att den här modellen inte kommer med några tillbehör har vi ändå valt att sätta den som vinnare, mycket tack vare att den är sladdlös. Det är den perfekta mixern för dig som ofta gör smoothies och inte är i behov av hackare med mera. Eftersom den är sladdlös är den perfekt för dig som vill kunna göra en lunchsmoothie på jobbet. Den tar minimal plats att ta med och den är lika smidig att ladda som din smartphone. Det här är en mixer för dig som ständigt är på språng men som vill kunna äta och dricka näringsrikt under dagen. Priset är något i överkant men det är en smart investering för dig som lever ett aktivt liv. Det är en mobil mixer för den moderna människan.

NORDIC HOME CULTURE STOCKHOLM, 3 i 1 STAVMIXER SET

Denna 3-i-1 stavmixer från Nordic Home Culture är ett mycket slitstarkt och prisvärt alternativ. Med tre olika funktioner och fina kundrecensioner är detta vinnaren i budgetklassen. Denna härliga mixer i rostfritt stål kan användas till att tillaga såser och soppor, men även krossa is, nötter och andra hårda ingredienser. En praktisk plastkanna på 800 milliliter ingår vilken du kan användas för att vispa exempelvis grädde.

NORDIC HOME CULTURE STOCKHOLM, 3 i 1 STAVMIXER SET

Nordic Home Culture Stockholm, 3 i 1 stavmixer set

En hackskål som rymmer 500 milliliter ingår också. Tre olika sorters verktyg (visp, mixer och hackare) medföljer vilket gör att du kan använda denna stavmixer till många olika rätter. Motorn har en effekt på 800W och mixerstaven har en turboknapp när du vill att det ska gå extra snabbt. En riktigt bra och prisvärd stavmixer som kommer med många funktioner.

MER OM HUR VI UTSETT VINNAREN

Målet med denna sammanställning av tester är att alla ska hitta en riktigt bra stavmixer som passar just deras budget. Det var inte lätt att utse vinnare bland alla stavmixrar. Det finns enormt många bra modeller och märken att välja bland. För att göra ett urval gjorde vi först ordentlig research i butiker och på nätet. Genom att läsa kundrecensioner, tidigare externa tester och prata med proffs valde vi ut flera stavmixrar till vårt jämförelse. Vi utgick även från vår tidigare erfarenhet med olika märken och modeller. Vi var noggranna med att välja en variation av olika märken och prisklasser. Utöver pris och varumärke tittade vi även på faktorer som tillbehör, material, styrka, funktioner och användarvänlighet. Vinnaren vi utsåg utifrån dessa kriterier blev Philips Stavmixer HR1672/90 800W som du kan läsa mer om ovan.

Kommer du huvudsakligen att använda stavmixern till att vispa så rekommenderar vi istället en elvisp. Kika in på vår testsammanställning av elvispar för att se vad marknaden erbjuder.

Köpguide för stavmixers

När man ska köpa en stavmixer finns det flera saker som kan vara bra att tänka på och överväga inför köpet. Vi guidar dig till det mesta som kan vara bra att veta när man ska köpa en stavmixer.

Hur vet man om en stavmixer är stark eller svag?

En stavmixers styrka och förmåga att mixa avgörs till stor del av dess effekt i W. Effekten på stavmixers som säljs i Sverige varierar nämligen ganska kraftigt. De stavmixers med lägst effekt brukar ligga någonstans runt 180 W medan de stavmixers med högst effekt kan ligga så högt som runt 1200 W. Ska du mixa grövre och tyngre saker, exempelvis frysta jordgubbar så brukar det underlätta mycket att använda en stavmixer med hög effekt.

Med eller utan avtagbar stav/mixerdel

En smart funktion på många stavmixers, som vi själva uppskattar mycket är möjligheten till att kunna ta av staven/mixerdelen. Ofta klickar man av mixerdelen med ett knapptryck och kan på detta sätt få ut endast staven. Det gör att man väldigt lätt kan rengöra den och man slipper att skölja med vatten på området där elfunktionerna och knapparna sitter.

Diskmaskinssäkerhet

Det brukar vara ganska pilligt och svårt att rengöra ett munstycke på en stavmixer. Ofta är det kladd som sitter ordentligt fast, som stråna på diskborsten kanske inte når. Genom ett diskmaskinssäkert munstycke kan man lätt hålla rent munstycket efter användning.

Medföljande tillbehör

Vill man kunna använda sin stavmixer fullt ut så behöver man kontrollera att det följer med rätt tillbehör vid köpet. Vad som är mycket användbart är till exempel ett munstycke med ballongvisp, som gör att man även kan använda stavmixern till att vispa grädde. Men andra tillbehör som man kan ha användning av är till exempel en potatismosare (eftersom potatismos som görs med vanlig mixer blir som klister).

Skålar

I varierande utsträckning så följer det även med olika skålar när man köper stavmixer. Skålarna, som ofta är höga och långsmala brukar vara väldigt användbara när det kommer till att mixa utan att innehållet ska skvätta ut över köksbänken. Likaså är vissa av skålarna så kallade hackskålar, med vilka man tillsammans med ett munstycke exempelvis kan hacka lök i.

Stavmixerns sladdlängd

En så lång sladd som möjligt brukar vara att föredra på en stavmixer. Det gör att man kan röra sig friare och dessutom stå en bra bit ifrån eluttaget när man mixar. För det mesta ligger sladdlängden för en stavmixer på mellan 1,2-1,5 meter. Och vi rekommenderar givetvis att man väljer en stavmixer med sladdlängd i det övre intervallet.

Munstyckets material

Många stavmixers, särskilt de billigare alternativen, har ett munstycke som är tillverkat i plast. Det är inte optimalt om man vill kunna använda sin stavmixer i höga temperaturer, till exempel när man ska mixa soppa eller varma såser på spisen. Vill man använda sin stavmixer på detta sätt, utan risk för att skadliga ämnen från plasten läcker ut när man mixar så rekommenderar vi istället att man väljer en stavmixer med ett munstycke som är tillverkat i rostfritt stål.

Vikten

De flesta stavmixers väger runt 1,5 kg. Det är även den vikt man bör leta efter (gärna lägre) eftersom tyngre stavmixers kan ställa till det. När man använder en stavmixer behöver man hålla dess vikt uppe med sin egen arm. Håller man långa stunder i en tung stavmixer kan man få ont i armen och orsaka en konstig belastning på den.

KÄLLOR OCH ARTIKLAR VI LÄST (INHÄMTAT 2021)