SOLKRÄM FÖR BARN

Små barn är extra känsliga för solen vilket gör det viktigt att välja rätt bland solkrämerna för barn. Det finns väldigt många solkrämer på marknaden som riktar sig till barn, men vilka är egentligen bra? Vi har samlat alla solkrämer för barn som utsetts till bäst i test av oberoende aktörer. Du hittar resultaten lite längre ner på sidan. Utöver testresultaten hittar du även en generell guide till solkrämer för barn, med tips som kan vara bra att ha med sig inför köpet.

Vad utmärker en bra solkräm för barn? Viktiga egenskaper

Många har förmodligen ställt sig frågan varför man ska köpa en speciell solkräm till barnen istället för att bara använda den vanliga vuxen-solkrämen. Barn (och föräldrar som ska applicera solkrämen) har vissa specifika behov när det kommer till solkräm, det går vi igenom nedanför.

 

Barns hud är känslig – solfaktorn behöver vara hög

Barns hud är betydligt känsligare än vuxnas. Exempelvis rekommenderar man att barn under 1 år inte alls ska vistas i direkt sol. Men barn över 1 år har fortfarande mycket känslig hy som behöver skyddas ordentligt. Det gör man bäst genom solkräm med hög solfaktor vilket de flesta solkrämer för barn har. Solfaktor 50 är det vanligaste i solkrämer för barn och vi ser egentligen ingen anledning till att välja lägre. Även om det finns solkrämer för barn med solfaktor 30.

 

Lätt att applicera

De flesta barn har inget vidare tålamod när det kommer till att smörja in sig med solkräm. Det får därför gärna gå så snabbt som möjligt och vara så lätt som möjligt. En tub är praktisk på många sätt, som förpackning för solkräm för barn är det dock inte så bra. Den kladdar lätt och det är svårt att dosera lagom med solkräm. Istället brukar den bästa förpackningen med solkräm för barn vara antingen i spray- eller mousse-form. Det finns även solkräm i roll on-förpackning som många uppskattar att använda för sina barn.

 

Mindre förpackning

En bra solkräm för barn säljs även i en mindre förpackning. Det går inte åt lika mycket solkräm till barn som till vuxna. Eftersom solkrämer har ett bäst före-datum så behöver solkrämsförpackningar för barn vara mindre.

 

Parfymfri solkräm

Barns hud är inte bara mer känslig mot sol, den är även känsligare mot parfym. Därför är många av de bättre solkrämerna för barn parfymfria.

 

Vattenfast

Barn badar sannolikt i betydligt större utsträckning än vuxna. Därför är en vattenfast solkräm att föredra, som sitter kvar även när barnen kommit upp ur badet.

 

Torkar snabbt utan kladd

En bra solkräm för barn behöver torka in snabbt i huden utan onödigt kladd. Med en kladdig solkräm har man annars solkrämen över kläder, möbler och mycket annat.

 

Olika typer av solkrämer för barn

Inom solkrämer för barn finns det även några olika typer. Här går vi igenom dessa.

 

Ekologisk solkräm för barn

De flesta vill ge sina barn så giftfria produkter som möjligt vilket gjort att ekologiska solkrämer är extra populära för barn. Vill man köpa en ekologisk solkräm för barn finns det flera certifieringar att leta efter, bland annat Ecocert och Cosmetic Bio. En populär produkt på området är Eco Cosmetics Ekologisk Solkräm för barn, med solfaktor 50. Även Weleda säljer en ekologisk solkräm för barn – Weleda Kids Edelweiss Sunscreen Lotion SPF 50.

 

Fysikalisk solkräm eller kemisk solkräm

Dessa är namnen på de filter som solkrämer normalt skapar. Fysikaliska solkrämer är tillverkade med naturliga mineralpartiklar som skapar en hinna på huden och reflekterar bort solljuset. Kemisk solkräm å andra sidan skapar ett filter som fångar upp UV-strålningen och omvandlar det till ofarlig strålning.

 

Solkrämer för barn med roliga förpackningar

De flesta tillverkare av solkrämer har försökt sig på att skapa en mer barnanpassad förpackning, med glada färger eller tecknade figurer. Men CCS har förmodligen skapat solkrämen för barn med den roligaste förpackningen eftersom de tillverkar och säljer Bamse-solkrämen. Förutom att förpackningen faller många barn i smaken så har den även presterat bra i tester, Bamse Solkräm för Barn rankades som den fjärde bästa solkrämen för barn i Råd & Röns test. Dessutom säljs Bamse-solkrämerna i små reseförpackningar om 100 ml.

 

Kända varumärken inom solkrämer för barn

Här går vi igenom några av de mest kända varumärkena inom solkrämer för barn.

 

ACO

ACO är en svensk klassiker inom hudvårdsprodukter som även ligger bakom de ledande produkterna inom solkrämer för barn. ACO har en huvudsaklig solkräm för barn som man säljer i olika förpackningar efter kundens preferens. Deras testvinnande solkräm säljs som mousse, spray, kräm på tub, roll on och även i form av en sun stick anpassad för läppar och andra känsliga områden. I och med att man kammat hem förstaplatsen i Råd & Röns test av solkrämer för barn är ACO sannolikt ett ganska säkert val när det kommer till solkrämer för barn.

 

Nivea

Nivea är ett tyskt varumärke som är ganska stora internationellt. Därför är det också en solkräm för barn som ofta säljs vid resmålet utomlands. Nivea har förmodligen gjort sig kända som ett lite billigare märke inom solkrämer för barn men som trots allt presterat relativt bra i tester. Bland annat fick deras solkräm för barn ett högt betyg i Testfaktas laboratorietest av solkrämer för barn. Likaså utsågs den till den bästa billiga solkrämen för barn av Bäst-i-Test.se. Har du glömt att köpa solkräm inför din resa och endast hittar Niveas solkrämer vid resmålet är det alltså ett ganska bra val. Nivea säljer sin solkräm för barn både som tub, spray och roll on. De har även nischade produkter såsom extra vattenresistent solkräm för barn.

 

Eco Cosmetics

Eco Cosmetics är ett europeiskt märke med bas i Tyskland och Portugal. De är värda att nämna i det här sammanhanget eftersom de är en av få och större aktörer inom ekologiska solkrämer för barn. Vill man köpa en ekologisk solkräm för barn hos någon av de större apotekskedjorna är sannolikt Ecocert en av få varumärken som finns att välja bland. Deras solkrämer är certifierade via Ecocert och har fått varierande kundomdömen. Hos Jordklok har deras solkrämer för barn fått ett samlat betyg på 3,5 av 5, vilket får ses som halvbra. Hos Apotek Hjärtat har deras tre solkrämer som säljs fått betygen 5 av 5, 4,5 av 5 och 4 av 5, vilket alltså tyder på ganska hög kundnöjdhet just där.

 

Lågprisprodukter

Det finns flera lågprisprodukter inom solkrämer för barn, som bland annat säljs under apotekskedjornas egna varumärken.

 

 

Seriösa och läsvärda tester inom solkrämer för barn

Nedanför rekommenderar vi några läsvärda tester av solkrämer för barn.

Testvinnare i Råd & Röns test av solkrämer för barn

 

Bäst i Test i Testfaktas test av solkrämer för barn

 

Bästa Solkrämer för Barn testat av Bäst-i-Test.se

 

Bäst i Test bland solkrämer för barn enligt Lyko Fab Lab

Angående Råd & Röns test av solkrämer för barn

I maj 2016 publicerade Råd & Rön sitt test av solkrämer för barn. Det här är ett av de mest utförliga testerna på området solkrämer för barn, där man tagit hänsyn till egenskaper långt ner på detaljnivå. Råd & Rön har testat allt från solkrämernas solskydd till hur de är att applicera och deras klibbighet. De har sammanställt resultaten i en lättöverskådlig tabell vilket gör att man snabbt och lätt ser vilka solkrämer för barn som har de bästa egenskaperna.

 

Angående Testfaktas test av solkräm för barn

I juli 2015 publicerade Testfakta sitt laboratorietest av solkrämer för barn. Fördelen med detta test är att det är väldigt tekniskt i sin utformning. Man mäter solskyddet vid olika tillfällen såsom efter sol och bad, efter tre timmar och från början. Det gör att man får en känsla av att solkrämerna testats ordentligt och utförligt, på ett sätt som man inte kan göra hemma. I övrigt fokuserar man inte särskilt mycket på användarvänligheten, hur det är att applicera, om det kladdar osv. Utan det här testet fokuserar endast på det viktigaste – hur väl solkrämerna skyddar mot solen.