Solceller & Solpaneler bäst i test 2024

Innan du investerar i solceller eller solpaneler är det viktigt att jämföra de bästa alternativen, för just din ekonomiska och hussituation. Vi kommer att guida dig igenom de bästa och mest populära solcellerna på marknaden. Informationen är tagen från den etablerade jämförelsetjästen HemSol.se. Sedan 2019 har HemSol.se jämfört och guidat privatpersoner kring solceller & solpaneler.

Topplistan för solceller & Solpaneler 2024:

Topplistan för 2024 består av 6 stycken solceller & Solpaneler. Vi har ej tagit hänsyn till din situation, och bästa solcellen enligt vårt test behöver inte vara den bästa för din situation. Se till att få hjälp av en lokal installatör för hjälp.

Om du ej vill läsa och hellre tar del av Energimyndighetsen film kring Solceller bäst i test för villor, kan du klicka här.

1. SunPower M-Series 3 – Bäst i test

Vinnare i vårt test över solceller bäst i test 2024 är SunPower M-Series 3 . Det beror främst på att de har en verkningsgrad på hela 22,8 % plus en toppeffekt på 440 watt. Det är betydligt högre än flera av de närmaste konkurrenterna.

Nackdel med SunPower M-series 3  är att solcellen är väldigt svår att få tag på i Sverige. Det finns både en standardmodell och en premiummodell. Se till att läsa på om du behöver standardmodell eller premiummodell för dina ändamål. 

2. Q-cells Q.Tron BLK

Näst bäst i test är Q-cells Q.Tron BLK. Det är inte bara de bästa solcellerna för vinterväder, det är också det bästa svarta solcellsalternativet. Denna modell har en verkningsgrad på 22 % vilket ligger över genomsnittet. Den har även en toppeffekt över genomsnittet på 350 watt. En stor fördel med denna modell är att de också erbjuder en produktgaranti på hela 25 år.

För dig som bor i norra delarna av Sverige kan detta vara ett väldigt bra alternativ. De tål nämligen mycket snö och slask.

3. SolarWatt Panel Vision H 3.0 Pure

SolarWatt Panel Vision H 3.0 är ett bra alternativ om du bor norrut i kalla till extrema klimat med kyla och starka vindar. SolarWatt Panel Vision H 3.0 Pure klarar av över 12 000 pascal i snötyngd, jämfört med flera konkurrenter som klarar max 5 000 Pascal.

Därför är SolarWatt Panel Vision H 3.0 Pure den modell som lämpar sig bäst vid geografiska områden med mycket snö och kalla temperaturer. Över 5000 Pascal snötyngd är ovanligt. Se till att få hjälp av din lokala installatör. 

Luxor Eco Line N-TYPE GG Bifacial

Luxor Eco Line N-TYPE GG Bifcials fördel är att solpanelen och dess solceller kan producera energi från båda sidor, därav namnet Bifacial. Modellen är relativt exklusiv och inte bäst i testa för vanlig svensk hushållsekonomi. Även om effekten är högre kan man fråga sig om elproduktionen är värd den ökade inköpskostnader. Däremot lämnar de 30 års produktgaranti, jämfört med flera konkurrenter som lämnar 25 års produktgaranti. 

Gällande effekten så ligger verkningsgraden på cirka 22,5 % plus en toppeffekt på 405 W. 

Nackdel just nu är att denna modell inte finns tillgänlig hos svenska återförsäljare. Du kan beställa online (där kan du se leveransdatum). Fråga din lokala installatör innan du beställer Luxor Eco Line N-TYPE GG Bifacial så att de kan lämna garanti på att de har möjlighet att installera modellen åt er. 

LG Solar Neon R

LG Solar Neon R erbjuder effektgaranti utöver sin produktgaranti, och finns därmed med på bäst i test listan. Toppeffekten ligger på 400W och verkningsgraden ligger på cirka 22 %.

LG Solar Neon R har dessutom förmågan att hålla en stabil temperatur även när det är som ljusast ute. 

Zebra Pro BC 132

Zebra Pro BC 132 har en fördel att inte åldras för snabbt. Modellen garanterar att solpanelerna håller 93% av ursprungliga effekten även efter 23 år. Det är i nuläget ingen konkurrent som ger den garantin. Snittet ligger omkring 90%, det vill säga, i slutändan har det inte jättestor betydelse. Därmed placeringen på bäst i test listan. 

Verkningsgraden på modellen är cirka 21,80 % vilket är lägre än många andra modeller vi har nämnt i topplistan. Nivån är fortfarande hög och godkänner samtliga villkor. En mindre skönhetsdetalj värd att notera är att Zebra Pro BC 132 har sina samtliga kontakter på baksidan av panelerna,

Vanliga frågor kring bästa solceller & paneler

Här svarar vi vanliga frågor kring de bästa solcellerna & solpanelerna, men tar även upp växelriktare med mer information. 

Hur hittar jag de bästa solpanelerna?

Du hittar de bästa solpanelerna genom att jämföra och läsa olika guider. Ett bra alternativ är att få hjälp av en lokal installatör för olika frågor kring hus, läge & solcellsmöjligheter.. Många jämförelsetjänster hjälper dig att hitta offerter till de bästa lokala installatörerna. 

Vem är bästa leverantör solceller?

Den bästa solcellsleverantören är SunPower M-Series 3, enligt vårt test. SunPower M-series 3 behöver inte nödvändigtvis vara de bästa solcellerna för dig. Alla kunder har olika behov och därmed finns det inte ett ultimat svar för just dig. Få hjälp av guider, jämförelser och lokala installatörer som kan hjälpa dig med din specifika situation.

Vilken tid är den bästatför att installera solceller?

Den bästa tiden för att installera solceller är ofta så snabbt som möjligt. Tiden för att installera solceller är omrking 2-3 dagar. Detta är förutsatt att ditt hus eller villa är normalstor. Vid lantbruk eller annan större byggnad tar det oftast längre tid. Du får normalt en tidsplan för tid och datum av din auktoriserade installatör. 

Varför kan en växelriktare utgöra de bästa solcellerna?

En växelriktare är den apparat som tar hand om elen som solcellerna producerar. Den bäst passande växelriktaren för rätt solceller kommer att avgöra hur bra solcellerna presterar. De ser även till att solcellerna drivs på ett säkert sätt. Därför är det bra att inkludera växelriktare vid jämförelser av bästa solceller och vid köp.

bild på bästa solceller och solpaneler