SOJASÅS

På den här sidan guidar vi dig till de bästa sojasåserna som finns att köpa just nu. Vi har analyserat och läst samtliga av de stora testerna på området.

På detta sätt kunnat sammanställa en lista över samtliga av de sojasåser som utsetts till testvinnare av de mest seriösa testaktörerna. Läs vidare för att ta reda på vilja sojasåser som är bäst!

Om soja och sojasås

Sojasås är en typ av fermenterad smaksättare som tillverkats i Asien i tusentals år. Från början var det en vätska som användes för att konservera mat. Med tiden blev den dock mer och mer dominerande som smaksättare. Sojasås består av sojabönor, vete och salt som fermenteras. Hur länge man fermenterar dessa ingredienser varierar lite mellan olika sojasorter, vanligtvis fermenteras de dock i upp till sex månader. Den färdiga produkten brukar karaktäriseras av sin salta smak och mörkbruna/svarta färg.

Olika typer av sojasås

Det finns flera olika typer av sojasås, där man i olika länder i Asien har sin egen variant. Här går vi igenom de vanligaste sorterna.

Japansk Soja

Vad som ofta kännetecknar japansk sojasås är att den har en lite längre tillagningsprocess. Jämfört med andra typer av sojasåser så brukar den japanska sojan vara tunnare, innehålla mindre salt och den är heller inte alls söt. Vanliga användningsområden är till exempel till marinad, sushi eller i soppor.

Kinesisk soja

Kinesisk soja är i vanliga fall betydligt mörkare än japansk soja. Den brukar ha en tjockare konsistens och i de flesta fall så innehåller den även mer socker och mer salt. Flera av de kinesiska sojorna är även så kallade ”Mushroom Soy’s”, sojasåser smaksatta med svamp.

Ketjap manis

Ketjap manis är den indonesiska varianten av sojasås. Det är en sötare och lite mer trögflytande sojasås. Ketjap manis används bland annat i kända rätter som Nasi Goreng eller Satay.

Thailändsk soja

Thailändsk soja brukar kännetecknas av att den är lite sötare i smaken samtidigt som smaken är svagare och mindre salt.

Ekologiska sojasåser

Ekologiska sojasåser är ett växande segment, dock är långt ifrån alla ekologiska. Några av de ledande ekologiska sojasåserna på den svenska marknaden är bland andra Kikkoman Ekologisk Sojasås, Kung Markatta Japansk Soja, Biofood Tamari Sojasås och Renée Voltaire Tamari Soja.

Tamari-soja

Tamari-soja liknar vanlig japansk soja, men smaken brukar beskrivas som djupare och mer fyllig. Den viktigaste egenskapen som skiljer Tamari-soja är dock att man inte använder vete vid produktionen. Tamari-soja är alltså ett naturligt glutenfritt alternativ då den görs på rätt sätt. Är man glutenintolerant behöver man dock kontrollera det för den enskilda produkten eftersom vissa tillverkare jobbar med tillsatser.

Soja Collorit

Den här typen av soja används i huvudsak för att ge färg åt maträtter.

Kända varumärken inom sojasås

Här beskriver vi några av de mest kända varumärkena inom sojasås.

Kikkoman

Kikkoman är sannolikt ett av de mest kända varumärkena inom sojasås och den största producenten av soja i världen. Kikkoman grundades redan 2017 genom en sammanslagning av åtta olika familjeägda sojaproducenter med historia som sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden Förutom sojasås så tillverkar Kikkoman även mirin, juicer och kryddor. Som vi nämner ovan är Kikkomans soja även en testvinnare och ett solklart val för många privatpersoner och restauranger.

Mrs. Cheng’s

Mrs. Cheng’s är ett känt varumärke inom soja i Sverige. Varumärket grundades av de kinesisk-svenska entreprenörerna Hanna Cheng och Johnny Cheng. Mrs. Cheng’s ingår idag i livsmedelskoncernen Orkla och är en av de största varumärkena inom asiatisk mat i Sverige. Mrs. Cheng’s mest kända produkt är sannolikt Mrs. Cheng’s Mushroom Soy, en kinesisk sojasås. Men de säljer även japansk soja och olika typer av grytbaser.

Yamasa

Yamasa är ett märke inom japansk soja som än så länge inte är särskilt stort i Sverige. I Japan är det dock en välkänd aktör som tillverkat soja ända sedan år 1645. Yamasa tillverkar sin soja i fabriker i Japan och i USA, och förutom vanlig japansk soja så tillverkar man även en rad såser, till exempel teriyaki-sås och tsuyu.

Lee Kum Kee

Lee Kum Kee är en tillverkare av soja baserad i Hong Kong, som grundades i Kina år 1888. Lee Kum Kee tillverkar mängder av asiatiska såser och smaksättare, med allt från Chili Bean Sauce till soja, risvinäger och svampkrydda.

Butikernas egna varumärken inom sojasåser

Storsäljare på området sojasås är också butikernas egna märken inom soja. Värt att nämna här är exempelvis Coop Japansk Soja som presterat förhållandevis bra i Råd & Röns test. Eldorado Mörk Sojasås är en kinesisk soja som är en av de billigaste på marknaden. Samma tillverkare säljer även Garant Ekologisk Soja Tamari Glutenfri, ett lite mer hälsoinriktat alternativ med mindre salt. Även ICA säljer sin egen japanska soja som fått låga kundbetyg och även presterat dåligt i Råd & Röns test.

Viktiga egenskaper

Här listar vi några egenskaper som är viktiga att titta närmare på när man ska köpa soja.

Sojasåsens ursprung

Riktig sojasås tillverkas med hjälp av traditionella metoder i Asien. Det finns dock många varumärken som tillverkar sin soja mer industriellt i helt andra länder. Här finns det vissa märken som garanterar en nivå av standard och en viss tillverkningstradition.

Vad ska sojasåsen användas till?

För att köpa rätt sojasås så behöver man först fundera på vad den ska användas till. Här är det lättast att orientera sig kring vilken typ av kök man avser att laga maträtter ifrån.

Tillsatser

Vissa sojasåser innehåller flera tillsatser som vissa anser vara oönskade. Traditionell produktion av soja innehåller inte den typen av tillsatser, vilket gör det viktigt att kontrollera innehållsförteckningen.

Sammanfattning

De oberoende testerna av sojasåser visar att man i de flesta fall gör rätt i att välja större traditionella sojamärken, med produktion i länderna där soja har sitt ursprung. Kikkomans produkter tycks vara en favorit i flera tester, vilket sannolikt därför också är ett säkert val!

Testvinnande Sojasåser

Råd & Röns test av Sojasåser (maj 2022)

Delad förstaplats: Kikkoman Ekologisk Sojasås, Kikkoman naturligt bryggd sojasås, Yamasa Brewed Soy Sauce.

Göteborgs-Postens test av Sojasåser (oktober 2014)

Bäst i test: Mr Cheng’s Japanese Soy

Taste of Home’s test av sojasåser