Sammanfattning
I samtliga av nudlarna saknas det riktig smak av kyckling. Men i Yumyum Chicken Flavour har man den närmaste.
Innehållsförteckningarna i våra testade snabbnudlar med kycklingsmak
Värt att nämna är att innehållsförteckningen i samtliga av våra testade snabbnudlar med kycklingsmak inte ser särskilt aptitlig ut. Samtliga av snabbnudlarna innehåller olika typer av smakförstärkare, till exempel E621 (natriumglutamat). Vanliga ingredienser är även olika typer av förtjockningsmedel och surhetsreglerande medel.
Samtliga av nudlarna innehåller även palmolja, vilket är en ingrediens som många undviker av både etiska och hälsomässiga skäl.
Guide till snabbnudlar
Snabbnudlar består i de flesta fall av en påse med torkade nudlar tillsammans med en påse med pulverbuljong som tillsammans tillagas i kokande vatten. En tidig form av snabbnudlar har existerat i hundratals år. I Kina började man för länge sedan att fritera kokta nudlar för att sedan äta dem i soppa. Friteringen av nudlar blev även ett sätt att konservera dem. Den moderna formen av snabbnudlar som vi äter idag kommer dock från Japan och lanserades för första gången 1958 av det idag välkända företaget Nissin. Nissin är än idag en av de största tillverkarna av snabbnudlar, tillsammans med bland annat det indonesiska företaget Indofood.
Vilken typ av nudlar är vanligast?
Den vanligaste typen av snabbnudlar är vetenudlar. Men även risnudlar och bovetenudlar är relativt vanliga alternativ.
Tillagningstekniker
Snabbnudlar tillverkas på flera olika sätt, ofta finns det en instruktion på paketet som instruerar kring den bästa tekniken för den aktuella nudelsorten. För det mesta skiljer det sig inte särskilt mycket åt vilken av tillagningsteknikerna man väljer, men det kan påverka konsistensen på nudlarna.
Blötläggning i varmt vatten
En smidig tillagningsteknik är att blötlägga de okokta nudlarna tillsammans med buljongen i en skål med kokande vatten som hälls över. Fördelen med denna teknik är att man inte behöver något annat än en skål och kokande vatten, vilket man exempelvis kan lösa genom en vattenkokare. Ett perfekt val för exempelvis studentrummet utan kök.
Kokning
Det kanske vanligaste alternativet är vanlig kokning, där man lägger i nudlarna tillsammans med sin buljong och kokar dessa tillsammans i ett par minuter.
Tips på ingredienser som hottar upp vanliga snabbnudlar
Snabbnudlar kan ganska lätt bli en komplett måltid genom att man tillsätter några extra ingredienser. Här tipsar vi om några ingredienser som kan hotta upp vanliga snabbnudlar.
- Ägg: Både ett helt ägg och ett ägg som rörs ner i snabbnudlarna ger extra mättnad och näring.
- Wakame: Torkat japanskt sjögräs som de flesta förknippar med misosoppa. Ger även god smak till snabbnudlar.
- Kimchi: Kimchi ger god smak och extra vitaminer till snabbnudlarna.
- Salladslök: Salladslök är ett vanligt inslag i asiatiska maträtter och ger en fräschare och färskare touch på snabbnudlarna.
- Tofu: Tofu passar bra i soppa och så även i snabbnudlar. Ger extra protein och mättnad till dina snabbnudlar.
Kalorier i snabbnudlar
Bland de snabbnudlar vi har testat hittar vi följande kalorimängder per 100 gram:
- Buldak Hot Chicken Flavour Ramen: 379 kcal
- Nissin Demae Ramen Chicken Flavour: 91 kcal
- Yumyum Chicken Flavour: 74 kcal
- Mama Chicken Flavour: 59 kcal
Bortsett från Buldak Hot Chicken Flavour Ramen som är en ganska söt och fyllig soppa så ser de flesta snabbnudlar ut att innehålla mellan 32-91 kalorier per paket.