SMÖRGÅSGRILL

BÄSTA SMÖRGÅSGRILL 2021

Vi hjälper dig att hitta en bra smörgåsgrill för hemmabruk. Vi har gått igenom utbudet i onlinebutikerna och letat fram de bästa grillarna du kan hitta i handeln just nu, här finns en stor variation. Det finns smörgåsgrillar som är utformade för en särskild typ av smörgås och andra som är gjorda för att vara flexibla eller multifunktionella.

kollage av smörgåsgrillar

En del av dem kan du reglera temperaturen på och vissa modeller är snyggare än andra. De smörgåsgrillar som vi gått igenom här ligger i prisspannet 250 – 1 900 kronor så att du får en helhetsbild av vad du kan få för pengarna. Vi tar tagit fram de bästa modellerna ur olika prisklasser och med skilda utföranden för att du ska kunna hitta rätt grill för just dina behov.

SANDWICH MAKER FDK452 FRÅN KRUPS – TESTVINNARE

Den här smörgåsgrillen har funnits på marknaden i flera år och har fått strålande recensioner av både testpaneler och konsumenter. Grillen är utformad för att rymma två stora, fyrkantiga dubbelsmörgåsar och har en effekt på 850 watt. Kunderna är särskilt nöjda med att grillen är så prisvärd, att den håller i flera år och att den är enkel att använda. När du sätter i sladden värms den upp och sedan meddelas du av indikatorlampan när det är klart för att lägga in mackorna. Handtaget kan låsas medan du grillar och det är även värmeisolerat så att du slipper bränna dig om händerna. Om den smälta osten skulle få för sig att rinna över är det inget problem – det rinner ner i de djupa grillformarna.

Sandwich Maker FDK452 från Krups

Sandwich Maker har tyvärr inte löstagbara grillplattor vilket till exempel Dureceramics Paninigrill har. Det gör att den är lite knepigare att rengöra vilket är bra att ha med i beräkningen. Å andra sidan är det kanske överkomligt med tanke på att den här grillen kostar ungefär hälften så mycket. I själva verket nämner många kunder just den enkla rengöringen av grillen som ett stort plus för den här maskinen, trots att plattorna inte kan plockas ur. Det här är alltså en enkel maskin att både hantera och rengöra. Dessutom har den sålts i flera år och redan bevisat att den håller över tid. Så om du vill ha en enkel men tålig smörgåsgrill utan finesser så är Sandwich Maker ett bra val för dig.

VINNARE I ANDRA TESTER

OPTIGRILL BORDSGRILL FRÅN OBH NORDICA

Den här grillen är för dig som vill ha kraft, kontroll och mångsidighet. Optigrill är en lyxig köksmaskin som inte bara grillar dina smörgåsar utan även kan tillaga annan mat som kött, fisk och till och med fryst mat. Grillen har en stor stekyta som gör att du kan laga mat till hela familjen på en gång. Den har en hög effekt på 2 000 watt vilket slår de andra modellerna med hästlängder. Du kan själv kontrollera tillagningen genom att göra manuella inställningar eller välja något av de förprogrammerade tillagningsprogrammen som finns i grillen. Stekplattorna, som har en non-stickbeläggning, är löstagbara och kan dessutom maskindiskas. Grillen är utformad med en svag lutning så att stekfett kan rinna ner och samlas upp i dropptråget som sitter under.

Optigrill Bordsgrill från OBH Nordica

Optigrill är betydligt dyrare än de andra smörgåsgrillarna men har också många fler funktioner. Det är en stor fördel för dig som vill tillaga mer än bara smörgåsar eller vill känna friheten att själv kunna ändra temperatur efter önskemål. Den här grillen kan också vara ett plus för dig som är lagd åt det glömska hållet, den stänger nämligen automatiskt av sig om den lämnas med luckan öppen för länge. Jämfört med de andra grillarna ser den här mer avancerad ut med sina olika knappval och en indikatorlampa som kan lysa med alla möjliga färger ur spektrat beroende på var i tillagningsprocessen den befinner sig. Den här grillen får också ett stort plus för plattorna som kan tas loss och diskas i maskin.

SNACK COLLECTION FRÅN TEFAL

Den här smörgåsgrillen är för dig som vill ha en enkel men kvalitativ produkt med möjlighet att uppgradera vid ett senare tillfälle. När du köper den följer det nämligen med två olika grillplattor; en för smörgåsar och en för belgiska våfflor. Om du sen får lust att tillaga andra saker i din grill kan du enkelt köpa till lösa plattor i olika utföranden.

Snack Collection från Tefal

Dessa löstagbara plattor tål dessutom maskindisk vilket är ett stort plus. Den här grillen är något mindre än de andra modellerna och har en effekt på 700 watt vilket gör den något enklare i sitt utförande. Men ibland kan enklare vara bra, den här smörgåsgrillen får strålande recensioner av användarna just därför att den är enkel att både använda och rengöra.

SMÖRGÅSGRILL XXL FRÅN EMERIO

Den här grillen är en budgetvariant som har ett lägre pris än de andra men som ändå håller bra kvalitet i förhållande till priset. Den har, likt Krups smörgåsgrill, ett stort grillutrymme som har plats för två smörgåsar. Plattorna är försedda med non-stick-beläggning och handtaget är utformat så att den kan låsas medan du grillar. Grillen har ett enkelt utseende i svart och silver men har ganska bra kraft på 900 watt.

Smörgåsgrill XXL från Emerio

Däremot finns det tyvärr inget reglage för att ändra temperaturen på den här grillen. Det finns dock indikatorlampa precis som på de andra modellerna och grillen står stadigt på anti-glid-fötter. De kunder som köpt den här smörgåsgrillen har varit mycket nöjda med sitt inköp så här får du mycket värde för pengarna.

SMÖRGÅSGRILL CIABATTA FRÅN C3

Det här är en budgetvariant av smörgåsgrill som har en stekplatta som rymmer två brödskivor. Grillen har en enkel, svart design och en liten effekt på 700 watt. Handtaget är låsbart och grillen har en non-stick-beläggning på plattorna. Den här grillen får mycket varierande recensioner av sina användare. En del tycker den är toppen men flera personer rapporterar att utrymmet mellan plattorna är för snålt tilltaget, det blir för tajt när man stänger grillen.

Smörgåsgrill Ciabatta från C3

Det gör att du bara kan grilla platta smörgåsar för annars rinner smör och ost ut ur grillen när det smälter. Några användare rapporterar att de försökt pressa ihop grillen med kraft vilket inte är att rekommendera eftersom det skulle kunna resultera i att apparaten går sönder. De som är nöjda uppger däremot att grillen är prisvärd och smidig att använda.

RUSSELL HOBBS COOK@HOME 3-IN-1

Russell Hobbs Cook@Home 3-in-1 är en bordsgrill med tre funktioner. Den kan både användas som paninipress, lutad spis eller öppen stekhäll. Effekten når upp till 1 800 watt och plattorna har non stick-beläggning. Plattorna är avtagbara för enkel rengöring. På denna smörgåsgrillen kan du förutom smörgåsar även grilla kött och grönsaker.

Russell Hobbs Cook@Home 3-in-1

Det medföljer en droppskål där överflödigt fett och vätska samlas vilket gör din mat betydligt nyttigare. På grillen finns en indikator som blinkar när smörgåsgrillen är tillräcklig varm för att användas. Modellen kan användas antingen stängd som en smörgåsgrill eller öppen och då får du en dubbel stekyta för din mat. Russell Hobbs Cook@Home 3-in-1 har fått väldigt goda recensioner och är ett bra val om du letar efter en produkt med flera funktioner.

DURACERAMIC PANINIGRILL FRÅN BREVILLE

En smörgås behöver inte vara fyrkantig. Kanske behöver du en smörgåsgrill som kan tillaga även andra sorters bröd? I så fall är Duraceramic Paninigrill från Breville ett bra val. På utsidan ser den ut som en vanlig smörgåsgrill men när du öppnar den kommer du se att stekytan är flat. Den här grillen rymmer tre vanliga brödskivor på bredden men tack vare ett flexibelt gångjärn kan du grilla även tjockare brödtyper. Duraceramic Paninigrill har en effekt på 1 000 watt och du ställer själv in tillagningstemperaturen med ett steglöst reglage. En indikatorlampa på ovansidan talar sedan om för dig när maskinen har uppnått rätt temperatur och det är dags att lägga in smörgåsarna. Paninigrillen är försedd med antiglid-fötter för att du ska kunna arbeta säkert i köket.

Duraceramic Paninigrill från Breville

På insidan av grillen finns en beläggning som heter Duraceramic. Den här typen av beläggning gör bland annat att maten inte fastnar och plattorna blir därför lättare att diska efter användning. Beläggningen är motståndskraftig mot repor och slitage och dessutom leder den värmen bra vilket leder till snabbare uppvärmning. Grillplattorna är löstagbara så att du lätt kan plocka ur och diska dem för hand. Det är också lätt att stoppa undan smörgåsgrillen i köksskåpet efteråt eftersom den kan förvaras både stående och liggande och tar förhållandevis liten plats. Kabeln virar du upp efter användning i hållaren på maskinen. Den här smörgåsgrillen har en design i rostfritt stål som ger en stilren och stabil känsla trots att den i själva verket är en flexibel produkt.

MER OM SMÖRGÅSGRILLAR OCH TESTVINNAREN

Idag är det standard att en smörgåsgrill har en non-stickbeläggning för att inte maten ska fastna i grillen och för att den ska vara lätt att rengöra. De flesta grillmodeller liknar dessutom varandra till storlek och utseende. För att skilja smörgåsgrillarna åt bör vi istället se på och jämföra andra parametrar som kan vara intressanta för dig. Vi tittar bland annat på effekten hos de olika grillarna, kollar efter vilken typ av stekplatta som sitter i och om den är löstagbar. Annat som skiljer sig kan vara formen på insidan av grillen eftersom en del av de är anpassade för en särskild typ av smörgås. I vårt test blev storsäljaren Sandwich Maker FDK452 från Krups testvinnare då den har en användarvänlig utformning med generöst utrymme för smörgåsarna och dessutom en bra effekt till ett lågt pris.