SKRUVDRAGARE

BÄSTA SKRUVDRAGARE 2021

En skruvdragare är ett måste i de flesta hem och marknaden är full av olika modeller. Men hur vet du då vilken du ska välja? Det beror på ett flertal olika faktorer, så som hur ofta du ska använda den samt vad den ska användas till. De kan både vara pneumatiska och elektriska och påminner utseendemässigt om en borrmaskin.

kollage av skruvdragare

Skruvdragaren har dock högre vridmoment och lägre varvantal. Vridmomentet anges i Newtonmeter (Nm) och det brukar vara inställbart i olika steg så att du kan välja hur hårt skruven kommer att dras. De kan såväl vara sladd- som batteridrivna och det är också någonting som är viktigt att tänka på innan inköp. Skruvdragarna har bits i olika storlekar och utföranden för att kunna användas flexibelt.

DEWALT DCD791 – TESTVINNARE

Vår testvinnare är Dewalt DCD791 som är en kraftfull borrskruvdragare med mycket att erbjuda. Den ger dig mycket kraft för pengarna samtidigt som den har ett kompakt format och ligger bra i handen. Skruvdragaren har en nätt vikt på 1,2 kg och ett vridmoment på upp till 70 Nm. Den fungerar utmärkt för att skruva i tjocka reglar såväl som i hårda träslag likt exempelvis ek. Det här är en skruvdragare som håller vad den lovar och som sköter arbetet på ett prisvärt sätt. Den har en integrerad hållare som gör att du enkelt kan hänga den i verktygsbältet när du behöver båda händerna fria. Det är en såväl stark som välbalanserad maskin vars största nackdel är fläktens kraft då den blåser damm mot dig i dammiga miljöer.

Dewalt DCD791

En stor fördel med Dewalt DCD791 är att den är tystlåten och grafiskt tydlig. Den har ljus i tre olika styrkor som hjälper till att lysa upp vid skruvdragning i mörkare miljöer. Det starkaste ljuset är mycket kraftfullt vilket är en stor fördel. Dock har lampan även en nackdel vilket är att den inte kan stängas av. På skruvdragarens sida finns det en liten magnet som kan hålla upp skruvar och bits, vilket är bra om du snabbt behöver tillgång till skruv i en annan storlek. Anledningen till att vi utsett just den här skruvdragaren till vinnare i vårt test är att den både är kraftfull och kompakt, har ett mycket bra pris och väldigt få nackdelar. Den passar såväl för hemmafixare som proffs.


MAKITA DDF484RTJ

Skruvdragaren Makita DDF484RTJ blev också en stor favorit i vårt test då den är väldigt kompetent samtidigt som den har ett bra pris. Den levereras i en stadig och stapelbar väska tillsammans med två batterier och en batteriladdare. Batteriet på 5,0 Ah gör att du kan använda maskinen hela dagen utan att batteriet tar slut. Även om batteriet är stort är skruvdragaren relativt lätt och känns mycket bra i handen. Den är utrustad med en LED-lampa, dock är den placerad så att den lätt täcks av handen vilket gör funktionen sämre. Vridmomentet i skruvdragaren är maximalt 62 Nm och den har två växlar som är smidiga och har bra fart. Dessutom har den här skruvdragaren också en mycket snygg design som tilltalade vår testpanel.

Makita DDF484RTJ

Makita DDF484RTJ är en kolborstfri skruvdragare, vilket i stort innebär en effektivare energiprodukt. Det då ingen friktionsförlust uppstår och därmed möjliggör arbete på lägre strömstyrka och med lägre värmeutveckling vilket ger längre arbetstid per uppladdning. Den här skruvdragaren är avsedd för såväl inom- som utomhusbruk och den har stor motståndskraft mot såväl vatten som damm. En ytterligare fördel är att skruvdragaren har en batteriindikator där du med ett knapptryck kan se batteristyrka på tre sätt. Du kan se om det är 50 % av kapaciteten som kvarstår, om det kvarstår mellan 20 % och 50 % eller mindre än 20 %. Det här är en skruvdragare som fungerar både för professionella arbetare och hemmafixare. Priset är bra baserat på vad den har att erbjuda, men är ändå något högt.

EINHELL POWER X-CHANGE TE-CD 18-2 LI-I

Einhell Power X-Change TE-CD 18-2 Li-i är vår favorit i budgetklassen av skruvdragare då den ger mycket valuta för pengarna. Den har bland annat en mycket bra batteritid och den är kraftfull trots sitt låga pris. Det var lite svårt att skruva i en hård eklist men de klarade ändå arbetet. En nackdel med den här skruvdragaren är att backen är relativt långsam, vilket gör att det tar längre tid att skruva ur en skruv än att skruva åt den. Batteriet håller också bra och dessutom laddas de upp på ynka 40 minuter, styrkan på batteriet ligger på 1,5 Ah vilket är relativt litet men det medföljer två stycken vid inköp så att du kan byta under tiden du använder den. Batteribytet sker enkelt och snabbt.

Einhell Power X-Change TE-CD 18-2 Li-i

Skruvdragaren är enkel att hålla i handen och ger ett stabilt intryck, samt att balansen är god. Dock är knappen för att växla mellan 1:an och 2:an relativt trög vilket är en nackdel. Den har även en smart bältesklämma för enkel fastsättning på bältet, vilket är perfekt när du behöver händerna till någonting annat. Skruvdragaren är dessutom utrustad med LED-belysning för att du ska se skruvskallen bra även när det är mörkt. Skruvdragarens kompakta design gör den utmärkt vid användning i trånga utrymmen. Några nackdelar är att belysningen inte kan stängas av samt att det saknas en integrerad plats för bits och borr på maskinens kropp. Dock är det här en mycket bra skruvdragare med tanke på dess låga pris och den är perfekt för hemmafixare.

DEWALT DCD792P2B

DeWalt DCD792P2B är en borrskruvdragare som är robust och enkel i sina funktioner och den inger en tidlös känsla. Det här är en modern maskin och du kan ladda ned en app för att hålla koll på batteritiden som kvarstår samt var maskinen befinner sig. Det är utmärkt om du har en förmåga att tappa bort saker. Skruvdragaren har en något hög vikt, men den är otroligt stark och robust att använda.

DeWalt DCD792P2B

Skruvdragaren har en något hög vikt, men den är otroligt stark och robust att använda. Vridmomentet är 70 Nm och hastigheten ligger på 2 000 varv per minut. Den är utrustad med 15 positioners momentkontroll för optimal precision vid all skruvdragning. Den har en design skapad för ultimat kontroll och ett mycket kraftfullt batteri som håller länge. Två stycken batterier ingår vid köp för att du alltid ska ha ett laddat batteri tillhands.

FESTOOL DRC 18/4 LI 5,2

Det här är en av de dyraste modellerna i vårt test och den är också fantastiskt bra. Det dyra priset för Festool DRC 18/4 Li 5,2 gör att den nog mest tilltalar proffs och det är en kraftfull maskin med fyra växlar, kraftigt batteri och flera tillgängliga funktioner. Maskinen väger närmare 2 kg och den har något dålig balans mellan de olika delarna, vilket framförallt märks vid skruvning i en horisontell yta.

Festool DRC 18/4 Li 5,2

Dock överväger det positiva och den här skruvdragaren är verkligen en av våra favoriter. Den har ett varvtal på hela 3 800 varv och ett maximalt vridmoment på 60 Nm. Du kan koppla till en LED-belysning och batteriindikator. Festool erbjuder dessutom fri reparationsservice i tre år vid inköp av en av deras skruvdragare.

BOSCH GSR 18V-60 C

Bosch GSR 18V-60 C är en modern och uppkopplad skruvdragare som har en gedigen kvalitet. Du kan med dess bluetooth-modul koppla upp den till en app i mobilen och se dess batteriladdning med mera. Det här är en enkel och tydlig skruvdragare som är väldigt professionell. Det maximala vridmomentet är 60 Nm och batterikapaciteten är på höga 5 Ah. Skruvdragaren har två växlar och en batterispänning på 18 volt.

Bosch GSR 18V-60 C

Den passar både till hemmafixare och proffs, men den är inte lika kraftfull som andra modeller i Boschs blåa sortiment. Skruvdragaren erbjuder bra belysning och en tydlig batteriindikator och en snabbladdare som ger dig ett fulladdat batteri på 40 minuter. Dessutom är den väldigt kompakt och har en stabil design. Den har också ett medföljande bältesclip.

BLACK & DECKER BL186K1B2-QW

Black & Decker är ett välkänt varumärke för skruvdragare och andra typer av maskiner och den här skruvdragaren är mycket bra. Den har ett medelhögt pris och duger väl åt hemmafixare. Vridmomentet är maximalt 52 Nm och den har 23 momentinställningar att välja mellan. Det är inte den mest kraftfulla skruvdragaren på marknaden men den ger mycket valuta för pengarna.

BLACK & DECKER BL186K1B2-QW

Black & Decker BL186K1B2-QW är en borrskruvdragare som har en borstlös motor. Det ger mindre friktion i motorn och gör den därmed effektivare. Det ger dig möjlighet att arbeta på full effekt under en längre tid. Maskinen fungerar för borrning och skruvning i såväl trä som metall. Den kan användas till allt från att montera möbler till att skruva upp rullgardiner och gardinstänger. Vid köpet medföljer två stycken batterier.

MER OM SKRUVDRAGARE OCH VINNAREN I TESTET

Med enkla skruvdragare håller du skruven i ena handen och skruvdragaren i den andra, medan mer avancerade skruvdragare kan använda det som kallas för bandad skruv. Det innebär att ett antal skruvar är fästa på ett plastband och sedan matas mot skruvdragarens mejsel likt från ett magasin. Vi har genomfört tester av olika skruvdragare för att kunna hjälpa er att hitta de som är bäst på marknaden. Vårt test innehåller maskiner i olika prisklasser för att alla ska kunna hitta en passande variant. Testvinnaren i vårt test av skruvdragare är Dewalt DCD791, som är såväl kraftfull som kompakt. Den ligger i en medelprisklass och har flera funktioner så som magnet på sidan och lampa i skruvskallen vilket gör att den kan användas i flera typer av miljöer.