SKOTORK

BÄSTA SKOTORK

Förmodligen finns det inget mer eländigt än att bege sig iväg till jobbet eller skolan med blöta skor, mitt i vintern. Och många gånger kan det vara svårt att undvika att få blöta skor eller stövlar.

kollage av skotorkar

Vissa löser detta genom att hänga de blöta skorna över ett element eller lägga dem i torkskåpet. När det kommer till effektivitet så finns det dock inget som uppgår mot att använda en renodlad skotork. Ofta kan man med en skotork få helt torra skor på någon timme eller två.

HUSQVARNA SKOTORK – VÅR FAVORIT

Den här sko- och stöveltorken från Husqvarna är en smidig produkt som består av två värmestavar som kopplas in i eluttaget, via en 1,1 meter lång kabel med en effekt på 4+4W/230 V. Det här är en energisnål, enkel och billig skotork som torkar de flesta skor och stövlar snabbt samtidigt som den är skonsam mot materialet i skorna.

Husqvarna Skotork

Den här skotorken från Husqvarna säljs internationellt och flera har lämnat positiva omdömen kring produkten. Kunder beskriver hur man får väldigt mycket för pengarna och att den torkar skor och stövlar snabbt. Husqvarnas skotork fungerar även bra för pjäxor.

ADAX SKOTORK ST12T – BÄSTA VARMLUFTSTORK

Adax Skotork ST12T är en skotork som torkar skor eller stövlar med hjälp av varmluft som sprutas ner i dem. Skotorken har en effekt på 290 W och funkar bra både för att torka eller förvärma skor. Man kan även använda den för att torka handskar eller sockor som är blöta. Effekten för torkningen kan regleras med hjälp av ett skruvreglage på skotorken, här kan man välja mellan hög eller låg effekt. Skotorken har även en timer med vilken man kan tidsbestämma torkningen på upp till 180 minuter.

Adax Skotork ST12T

Ytterligare en fördel med Adax ST12T är att man har möjlighet att torka två par skor samtidigt. Bland kunderna som köpt och använt Adax Skotork ST12T är många nöjda med produkten. Kunder beskriver exempelvis hur den torkar snabbt och effektivt och att den är lätt att använda. Några kunder som köpt den har varit besvikna på kvalitén och menar att skotorken gått sönder kort efter att garantin löpt ut.

INNOVAGOODS 80W SKOTORK – BÄSTA MULTITORK

InnovaGoods 80W Skotork är en skotork med lite annorlunda design än övriga skotorkar i detta test. Den här skotorken är utformad som ett element med uppvärmda bågar för upphängning av de varma skorna. En stor fördel med den här typen av skotork är att den inte har värmefläkt och därmed inte heller låter något.

InnovaGoods 80W Skotork

Vidare har den en stor kapacitet, med plats för upp till fyra par skor vilket är mer än de flesta skotorkar på marknaden. Skotorken får el genom en strömkabel som är 1,3 meter lång. Ingen installation eller upphängning krävs vilket också gör att man kan plocka fram den efter behov. Skotorken är tillverkad i aluminium vilket också ger en fräschare känsla för den som ogillar plast.

ARNOLD RAK FH21030

Den här skotorken från Arnold Rak är en smidig produkt att ha innanför ytterdörren. Det ser ut som en vanlig dörrmatta med enda skillnad att den är utrustad med en osynlig torkfunktion. Skotorken består av en värmematta ovanpå vilken man placerar de skor som ska torkas. Torkmattan har en värmeeffekt på 40 W vilket ger en långsam torkning, något som är mer skonsamt för skorna. Det är att föredra om man exempelvis har läderskor eller andra typer av skor med känsligt material.

Arnold Rak FH21030

Måtten för den här torkmattan är 100 x 30 x 1,5, med en sladdlängd på 2 meter. Det gör att man är ganska flexibel när det kommer till placeringen av torkmattan. Kunder som använt sig av Arnold Rak FH12030 är överlag nöjda. Till exempel så beskrivs det hur skotorken är snygg, lagom stor och att den har en låg och bra effekt som gör att man kan ha den igång under hela natten. En kund beskriver hur den är trevlig att använda även om skorna inte är blöta, utan för att få på sig varma skor när man ger sig ut i kylan.

ADAX TKH80

Här kommer ytterligare en smidig variant av skotork, som består av en torkhylla. Adax TKH80 monteras i väggen som vilken skohylla som helst. Skillnaden är dock att den här skohyllan/torkhyllan är utrustad med en uppvärmningsfunktion med en effekt på 80 W. Torkhyllans yta är epoxybehandlad vilket gör den både snygg och smidig att hålla ren. Adax TKH80 regleras med en av- och påknapp vilket gör att du kan använda den både som en skotork och som en vanlig skohylla. Måtten för produkten är 87x28x5, den väl tilltagna bredden gör att det får plats flera par skor samtidigt, perfekt för barnfamiljen.

Adax TKH80

Adax TKH80 är en populär produkt bland kunderna vilket bland annat syns på de kundomdömen som lämnats för produkten. Till exempel kommenterar kunderna kring att den är lätt att använda, lätt att montera och att den ger en väldigt effektiv torkning av skorna. De få negativa synpunkterna handlar om någon som skulle vilja ha en bättre upphängning av skotorken. Det här är en skotork i mellanprisklassen som är väl värd sina pengar med tanke på att den också fungerar som en vanlig skohylla och som ett extra element.

EMERIO SKOTORK

Emerios Skotork har kapacitet för att torka två par skor åt gången. Effekten är 350W vilket ger en snabb och effektiv torkning via varmluft. Den här skotorken monteras på väggen, på en lagom höjd för de 54 cm långa slangarna att hänga ner ifrån. Slangarnas diameter är 45 millimeter vilket gör att de ryms även i de flesta barnskor. Med Emerios Skotork är det möjligt att både reglera tiden via en timer, och den värme som torkningen ska ske med.

Emerio Skotork

Den här skotorken är skonsam mot skorna som torkas, vilket innebär att den inte krymper eller torkar ut exempelvis läderskor. Bland kunderna som köpt och använt Emerios skotork är omdömena varierande. Någon beskriver hur den endast fungerat en kort tid och sedan börjar blåsa kall luft. Andra tycker att skotorken är högljudd och att det har för lång tid att torka skor i den. Bland det positiva nämns att den är lätt att sätta upp på väggen och att den torkar skorna väl, samt att den även fungerar bra för skridskor och handskar.

JULAS SKOTORK MENUETT 350 W

Jula säljer flera skotorkar under sitt egna varumärke Menuett. Deras bästsäljare, med en effekt på 350 W har en kapacitet för att torka två par skor samtidigt. Med den medföljande väggfästet kan man montera skotorken på väggen. Med hjälp av den inbyggda timern kan man ställa in torktiden för skorna på upp till två timmar.

Julas Skotork Menuett 350 W

Menuetts Skotork 350 W har ett inbyggt överhettningsskydd. Detta gör att man kan känna sig lite tryggare när man torkar skor i den, eftersom den inte riskerar att bli överhettad. Bland kunderna som köpt och använt Menuett Skotork 350 W så är det många som lämnat bra betyg och positiva kommentarer. Många beskriver hur den torkar bra och effektivt, att priset är bra och att den är relativt tyst. Bland det negativa beskriver några att den ger en ojämn värme, att den har svagt blås och att den låter för mycket.

CLAS OHLSONS SKOTORK

Clas Ohlson säljer en skotork med kapacitet för upp till två par stövlar eller skor. Under torkningen går det att välja mellan två temperaturlägen, där “Low” ger 40 grader och “High” ger 55 graders torktemperatur. Torkningen kan ställas in med en timer på upp till tre timmar, efter att den inställda tiden passerats så stängs skotorken automatiskt av.

Clas Ohlsons Skotork

Clas Ohlsons skotork har fått ett ganska lågt samlat betyg bland de kunder som köpt och använt den. Till exempel beskrivs den som väldigt högljudd och att de olika delarna sitter löst. Vidare beskrivs att varmluften som blåser ur är ganska ojämn och att den vibrerar väldigt mycket.

VINNAREN I TESTET AV SKOTORKAR

De flesta skotorkar kostar inte mer än några hundralappar, därför kan det vara väl investerade pengar för att få ha torra skor. I det här stora köpguiden till skotorkar har vi på Testson recenserat ett antal olika skotorkar från kända varumärken, inom olika prisklasser. Vårt mål har varit att ha en bredd i de recenserade skotorkarna, både när det kommer till egenskaper och pris, för att kunna hjälpa så många som möjligt att kunna hitta vad de söker. I sammanställningen är vår stora favorit Husqvarna Skotork, där man får enkelhet och effektivitet till ett riktigt bra pris. Som bästa varmluftstork har vi utsett Adax Skotork ST12T, som är en snabb och effektiv skotork med bra kundnöjdhet.

TIPS: Under vinterhalvåret är det inte bara blöta skor som brukar vara ett problem, utan även torr inomhusluft. Se vårt sammanställning av luftfuktare om du vill ha en mer trivsam inomhusluft under vinterhalvåret.

SÅ HAR VI UTSETT VINNAREN

För att kunna utse en vinnare bland skotorkarna i vår sammanställning har vi använt oss av kundomdömen från kunder som testat skotorkar från olika externa hemsidor på nätet. Utöver kundomdömen har vi även inhämtat generell information om olika typer av skotorkar från webbutiker och tillverkare av skotorkar.