SKOTORK

BÄSTA SKOTORK

Förmodligen finns det inget mer eländigt än att bege sig iväg till jobbet eller skolan med blöta skor, mitt i vintern. Och många gånger kan det vara svårt att undvika att få blöta skor eller stövlar.

kollage av skotorkar

Vissa löser detta genom att hänga de blöta skorna över ett element eller lägga dem i torkskåpet. När det kommer till effektivitet så finns det dock inget som uppgår mot att använda en renodlad skotork. Ofta kan man med en skotork få helt torra skor på någon timme eller två.

ADAX SKOTORK ST12T – BÄSTA BUDGET-SKOTORK!

Adax Skotork ST12T är en skotork som torkar skor eller stövlar med hjälp av varmluft som sprutas ner i dem. Skotorken har en effekt på 290 W och funkar bra både för att torka eller för värma skor. Man kan även använda den för att torka handskar eller sockor som är blöta. Effekten för torkningen kan regleras med hjälp av ett skruvreglage på skotorken, här kan man välja mellan hög eller låg effekt. Skotorken har även en timer med vilken man kan tidsbestämma torkningen på upp till 180 minuter.

Adax Skotork ST12T

Ytterligare en fördel med Adax ST12T är att man har möjlighet att torka två par skor samtidigt. Bland kunderna som köpt och använt Adax Skotork ST12T är många nöjda med produkten. Kunder beskriver exempelvis hur den torkar snabbt och effektivt och att den är lätt att använda. Några kunder som köpt den har varit besvikna på kvalitén och menar att skotorken gått sönder kort efter att garantin löpt ut.

ALPENHEAT DRY4 SKOTORK – BÄSTA PREMIUM-SKOTORK!

ALPENHEAT Dry4 skotork är en skotork med utmärkta recensioner! Den fungerar utmärkt till alla typer av skor och den kan torka upp till fyra skor samtidigt. Det går att torka skorna både med och utan värme, Den roterande cylindern som skon står på är extra lång för stövlar, vilket passar perfekt för att kunna torka skor och stövlar efter en regnig dag. Det går även att torka pjäxor på ALPENHEAT Dry4 skotork.

Therm-ic Refresher Skotork

Utöver de ovan nämnda funktioner och egenskaper så ska det också sägas att skotorken är enligt användare mycket kraftfull, vilket gör att det går mycket snabbt att torska skor med denna skotork. Den är även mycket tyst, vilket gör att du inte störs av den när du torkar dina skor på natten. Användare säger att produkten är den bästa dom testat och att den är ett måste för barnfamiljer

THERM-IC REFRESHER – SKOTORK OCH PJÄXTORK I ETT

Therm-ic refresher är en högkvalitativ skotork som även är anpassad för att använda till pjäxor. För dig som gillar att åka skidor är den här skotorken därför ett solklart val. Jämfört med de andra skotorkarna i denna jämförelse har Therm-ic Refresher ett stort antal extra funktioner som gör skotorkandet till en fröjd. Exempelvis har skotorken en inbyggd timer som gör att man kan ställa in torkningstiden på 1, 3 eller 6 timmar. Man behöver inte oroa sig för överhettning eftersom skotorken har ett automatiskt skydd mot just detta. Therm-ic är även ett bra val för dig som har problem med dålig lukt från blöta skor eller pjäxor. Skotorken applicerar nämligen även ett UV-ljus under torkningen som hjälper till att ta bort både bakterier och dålig lukt.

Therm-ic Refresher Skotork

Vidare är just Therm-ic Refreshers skotork en väldigt kompakt och tyst modell. Den tar inte särskilt mycket plats, särskilt tack vare de utdragbara torkrören. Och man kan därför med fördel ta den med sig på skidresan eller till sommarstugan. Med USB-uttaget högst upp på skotorken kan du enkelt ladda dina andra enheter såsom mobil eller surfplatta. Här har vi en sko- och pjäxtork som kunderna tycks vara väldigt nöjda med. Hos flera webbshoppar har den fått högst möjliga betyg. Kunder beskriver fördelar som att den är tyst och inte väsnas särskilt mycket, att den är smidig, effektiv och att den tar lite plats. Bland nackdelarna nämner några det höga priset.

NORDIC SENSE SHOEDRYER 350W

Nordic Sense Shoedryer 350 W är en liten och smidig väggmonterad skotork som hjälper dig att hålla både skor, stövlar och vantar torra. Det är den perfekta skotorken för den lilla familjen med sina fyra stycken slangar som blir upp till 70 cm långa och det går att att torka upp till två stycken par skor åt gången. Med en längd om 29 cm samt en bredd om 24 cm tar den knappt någon plats och därmed perfekt om du har begränsat utrymme i hallen eller entrén.

Nordic Sense Shoedryer 350W

Skotorken har också en effekt på 350W vilken generellt är i den övre effektskalan sett till andra skotorkar på marknaden. Nordic Sense Shoedryer 350W använder sig av varmluft som sprutas ner i skorna och skotorkens timerfunktion på max 120 minuter hjälper till att hålla nere på energiförbrukningen. Detta är en effektiv liten skotork som till ett lågt pris kommer hålla både dina skor och vantar torra hela vintern.

ARNOLD RAK FH21030

Den här skotorken från Arnold Rak är en smidig produkt att ha innanför ytterdörren. Det ser ut som en vanlig dörrmatta med enda skillnad att den är utrustad med en osynlig torkfunktion. Skotorken består av en värmematta ovanpå vilken man placerar de skor som ska torkas. Torkmattan har en värmeeffekt på 40 W vilket ger en långsam torkning, något som är mer skonsamt för skorna. Det är att föredra om man exempelvis har läderskor eller andra typer av skor med känsligt material.

Arnold Rak FH21030

Måtten för den här torkmattan är 100 x 30 x 1,5, med en sladdlängd på 2 meter. Det gör att man är ganska flexibel när det kommer till placeringen av torkmattan. Kunder som använt sig av Arnold Rak FH12030 är överlag nöjda. Till exempel så beskrivs det hur skotorken är snygg, lagom stor och att den har en låg och bra effekt som gör att man kan ha den igång under hela natten. En kund beskriver hur den är trevlig att använda även om skorna inte är blöta, utan för att få på sig varma skor när man ger sig ut i kylan.

ADAX TKH80

Här kommer ytterligare en smidig variant av skotork, som består av en torkhylla. Adax TKH80 monteras i väggen som vilken skohylla som helst. Skillnaden är dock att den här skohyllan/torkhyllan är utrustad med en uppvärmningsfunktion med en effekt på 80 W. Torkhyllans yta är epoxybehandlad vilket gör den både snygg och smidig att hålla ren. Adax TKH80 regleras med en av- och påknapp vilket gör att du kan använda den både som en skotork och som en vanlig skohylla. Måtten för produkten är 87x28x5, den väl tilltagna bredden gör att det får plats flera par skor samtidigt, perfekt för barnfamiljen.

Adax TKH80

Adax TKH80 är en populär produkt bland kunderna vilket bland annat syns på de kundomdömen som lämnats för produkten. Till exempel kommenterar kunderna kring att den är lätt att använda, lätt att montera och att den ger en väldigt effektiv torkning av skorna. De få negativa synpunkterna handlar om någon som skulle vilja ha en bättre upphängning av skotorken. Det här är en skotork i mellanprisklassen som är väl värd sina pengar med tanke på att den också fungerar som en vanlig skohylla och som ett extra element.

MELISSA SKOTORK

Med hundratals omdömen har denna skotork fått hela 4,3 utav 5 stjärnor hos Amazon. Den torkar ett par skor i taget och kan användas för allt från gummistövlar till vinterskor. En av de praktiska aspekterna med denna tork är att längden på slangarna kan justeras beroende på vilka slags skor som ska torkas. Torken väger inte ens 1kg och är endast 18 x 11 x 20,5 cm. Den fästs på väggen vilket gör den enkel att använda och du slipper plocka fram och bort den vid varje användning. Perfekt på höst och vinter då man oftast kommer hem med ett par fuktiga skor efter regn, slask eller snö! Det finns dessutom en inbyggd timer på upp till 2 timmar så att du kan justera hur länge du vill torka skorna beroende på om de endast är lite fuktiga eller genomblöta.

Melissa Skotork

Kunderna hyllar denna produkt för hur praktisk den är, menar på att det är deras bästa köp någonsin och att den förändrat deras liv! Den har uppskattats både för att torka stövlar när man kommit hem från jobbet och barnskor efter lek utomhus.

ADAX NEO SKOTORK

Adax Neo ST3DW har fått höga betyg från användare hos Elgiganten, så mycket som 4,7 utav 5 stjärnor! Det som är praktiskt med denna tork är att den kan torka inte bara ett utan två par skor samtidigt vilket gör det hela mer tidseffektivt när ni är fler i hushållet. Den har 220W vilket gör att skorna torkar snabbt.

Adax Neo Skotork

Kunderna hyllar denna produkt för hur praktisk den är, menar på att det är deras bästa köp någonsin och att den förändrat deras liv! Den har uppskattats både för att torka stövlar när man kommit hem från jobbet och barnskor efter lek utomhus.

INNOVAGOODS 80W SKOTORK – BÄSTA MULTITORK

InnovaGoods 80W Skotork är en skotork med lite annorlunda design än övriga skotorkar i detta test. Den här skotorken är utformad som ett element med uppvärmda bågar för upphängning av de varma skorna. En stor fördel med den här typen av skotork är att den inte har värmefläkt och därmed inte heller låter något.

InnovaGoods 80W Skotork

Vidare har den en stor kapacitet, med plats för upp till fyra par skor vilket är mer än de flesta skotorkar på marknaden. Skotorken får el genom en strömkabel som är 1,3 meter lång. Ingen installation eller upphängning krävs vilket också gör att man kan plocka fram den efter behov. Skotorken är tillverkad i aluminium vilket också ger en fräschare känsla för den som ogillar plast.

DRYSURE ULTIMATE

Drysure Ultimate är en bärbar, effektiv och skonsam skotork som torkar allt ifrån skor, kängor och pjäxor helt utan el eller värme. Istället för vanliga skotorkar som i regel använder sig av en strömkälla för att generera värme, använder Drysure Ultimate kiselgelkulor som absorberar fukten. Konstruktionen och tekniken med gelkulor hjälper till att styra ner luften till tårna och torkar dina skor 12 gånger mer effektivt än vanlig lufttorkning och samtidigt reduceras risken för dålig lukt samt bakterie- och svampbildning.

Drysure Ultimate

Avsaknaden av värme vid torkning minskar även slitaget på dina skor och fungerar utmärkt för personer med värmekänsliga specialgjutna innersulor, läderstövlar och för skor som innehar limmade sömmar. Drysure Ultimate går att använda i 7-10 dagar i streck innan de behöver återaktiveras vilket görs enkelt genom att placera strumpan med kiselgel i ugnen 1-2 timmar på 100 °C. Detta gör dessa perfekta att ta med sig på skidresan, vandringen men också för hemmabruk.

HUSQVARNA SKOTORK

Den här sko- och stöveltorken från Husqvarna är en smidig produkt som består av två värmestavar som kopplas in i eluttaget, via en 1,1 meter lång kabel med en effekt på 4+4W/230 V. Det här är en energisnål, enkel och billig skotork som torkar de flesta skor och stövlar snabbt samtidigt som den är skonsam mot materialet i skorna.

Husqvarna Skotork

Den här skotorken från Husqvarna säljs internationellt och flera har lämnat positiva omdömen kring produkten. Kunder beskriver hur man får väldigt mycket för pengarna och att den torkar skor och stövlar snabbt. Husqvarnas skotork fungerar även bra för pjäxor.

SIDAS CEDERTRÄ SKOTORK

Cederträ används flitigt i olika husmorstips och här även för att torka skor naturligt! Cederträt hjälper till att ta bort dåliga lukter från skorna och gör att den fukt som skapats i dina skor vid användning absorberas snabbare än om de bara skulle ha fått stå och lufttorka. ”Påsarna” är återanvändbara och har tillverkats från naturligt cederträ och polyestertextil. Utan använding av el och med dess låga pris blir denna skotork från Sidas både ett ekonomiskt och hållbart alternativ!

Sidas Cederträ Skotork

Hos Amazon har torken fått hela 4,6 utav 5 stjärnor från 175 användare. Kunder uppskattar den behagliga lukten som lämnas i skorna efter torkning, det faktum att de torkar skorna snabbt och är lätta att använda. Många fann det även praktiskt att de kan tas med var som och gillar den snygga designen.

EMERIO SKOTORK

Emerios Skotork har kapacitet för att torka två par skor åt gången. Effekten är 350W vilket ger en snabb och effektiv torkning via varmluft. Den här skotorken monteras på väggen, på en lagom höjd för de 54 cm långa slangarna att hänga ner ifrån. Slangarnas diameter är 45 millimeter vilket gör att de ryms även i de flesta barnskor. Med Emerios Skotork är det möjligt att både reglera tiden via en timer, och den värme som torkningen ska ske med.

Emerio Skotork

Den här skotorken är skonsam mot skorna som torkas, vilket innebär att den inte krymper eller torkar ut exempelvis läderskor. Bland kunderna som köpt och använt Emerios skotork är omdömena varierande. Någon beskriver hur den endast fungerat en kort tid och sedan börjar blåsa kall luft. Andra tycker att skotorken är högljudd och att det har för lång tid att torka skor i den. Bland det positiva nämns att den är lätt att sätta upp på väggen och att den torkar skorna väl, samt att den även fungerar bra för skridskor och handskar.

JULAS SKOTORK MENUETT 350 W

Jula säljer flera skotorkar under sitt egna varumärke Menuett. Deras bästsäljare, med en effekt på 350 W har en kapacitet för att torka två par skor samtidigt. Med den medföljande väggfästet kan man montera skotorken på väggen. Med hjälp av den inbyggda timern kan man ställa in torktiden för skorna på upp till två timmar.

Julas Skotork Menuett 350 W

Menuetts Skotork 350 W har ett inbyggt överhettningsskydd. Detta gör att man kan känna sig lite tryggare när man torkar skor i den, eftersom den inte riskerar att bli överhettad. Bland kunderna som köpt och använt Menuett Skotork 350 W så är det många som lämnat bra betyg och positiva kommentarer. Många beskriver hur den torkar bra och effektivt, att priset är bra och att den är relativt tyst. Bland det negativa beskriver några att den ger en ojämn värme, att den har svagt blås och att den låter för mycket.

CLAS OHLSONS SKOTORK

Clas Ohlson säljer en skotork med kapacitet för upp till två par stövlar eller skor. Under torkningen går det att välja mellan två temperaturlägen, där “Low” ger 40 grader och “High” ger 55 graders torktemperatur. Torkningen kan ställas in med en timer på upp till tre timmar, efter att den inställda tiden passerats så stängs skotorken automatiskt av.

Clas Ohlsons Skotork

Clas Ohlsons skotork har fått ett ganska lågt samlat betyg bland de kunder som köpt och använt den. Till exempel beskrivs den som väldigt högljudd och att de olika delarna sitter löst. Vidare beskrivs att varmluften som blåser ur är ganska ojämn och att den vibrerar väldigt mycket.

VINNAREN I TESTET AV SKOTORKAR

De flesta skotorkar kostar inte mer än några hundralappar, därför kan det vara väl investerade pengar för att få ha torra skor. I det här stora köpguiden till skotorkar har vi på Testson recenserat ett antal olika skotorkar från kända varumärken, inom olika prisklasser. Vårt mål har varit att ha en bredd i de recenserade skotorkarna, både när det kommer till egenskaper och pris, för att kunna hjälpa så många som möjligt att kunna hitta vad de söker. I sammanställningen är vår stora favorit Husqvarna Skotork, där man får enkelhet och effektivitet till ett riktigt bra pris. Som bästa varmluftstork har vi utsett Adax Skotork ST12T, som är en snabb och effektiv skotork med bra kundnöjdhet.

TIPS: Under vinterhalvåret är det inte bara blöta skor som brukar vara ett problem, utan även torr inomhusluft. Se vårt sammanställning av luftfuktare om du vill ha en mer trivsam inomhusluft under vinterhalvåret.

SÅ HAR VI UTSETT VINNAREN

För att kunna utse en vinnare bland skotorkarna i vår sammanställning har vi använt oss av kundomdömen från kunder som testat skotorkar från olika externa hemsidor på nätet. Utöver kundomdömen har vi även inhämtat generell information om olika typer av skotorkar från webbutiker och tillverkare av skotorkar.

KÖPGUIDE FÖR SKOTORKAR

Här guidar vi dig till sådant som kan vara bra att tänka på när man ska köpa en skotork.

Vanliga typer av skotorkar

Det finns ett flertal varianter av skotorkar, som alla har olika design och torktekniker.

Varmlufts-skotorkar

Sannolikt är en av de vanligaste varianterna av skotorkar den så kallade varmlufts-skotorken. Den här typen av skotork sprutar varm luft in i skorna, vanligtvis genom en slang som man för in i skon via hälen. Fördelen är att de brukar torka skorna ganska snabbt. De främsta nackdelarna är att de drar mer el än andra typer av torkare och att vissa av modellerna låter ganska mycket.

Vanlig montering för varmluftsskotorkar är vägghängning, något som gör att man kan få en ganska praktisk plats för sin skotork, exempelvis i hallen eller tvättstugan.

Värmematta

Värmematta är en praktisk typ av skotork som består av en tunn matta som man ställer skorna ovanpå. Värmen värmer upp skornas sulor underifrån vilket gör att vattnet har lätt att dunsta ur skorna. Denna typ av skotork är diskret och tar inte mer plats än en vanlig dörrmatta i hallen. Värmemattorna torkar skorna långsamt men har samtidigt en låg effekt och elförbrukning.

Torkställning upphängd på element

Åtminstone under vinterhalvåret, när de flesta element är igång kan torkställningar upphängda på element fungera som en effektiv skotork. Fördelen med detta alternativ är också att man tar tillvara på den värme som elementen ändå ger ifrån sig. Torkställningar för upphängning på element är en relativt billig torkutrustning som gör att man kan torka sina skor mer effektivt med relativt små medel.

”Torkstavar”

En ganska portabel, enkel och energisnål variant av skotorkar är det vi valt att kalla för torkstavar. Dessa består av små uppvärmda stavar som man lägger ner i sina skor, en i varje skor. Dessa ligger sedan inuti skorna och ger ifrån sig värme under lång tid, vilket ger en ganska effektiv upptorkning av skorna.

Sko-Element

Den här varianten av skotork fungerar egentligen som ett element som man kan hänga upp skor i krokar på. Skenorna i sko-elementen är uppvärmda och tack vare att skorna kan hängas upp fritt i luften så blir det lätt för luft att strömma i och runt skorna, och på detta sätt torka ur dem.

Skotorkar för bilen

Ett flertal av skotorkarna är utrustade med antingen 12 Volts-anslutning eller USB-anslutning och kan på detta sätt användas i bilen. Det här är ett mycket praktiskt alternativ för såväl fjällresan eller för den som spenderar långa arbetsdagar utomhus och behöver torka upp skorna eller stövlarna mellan varven.

Skotorkar med UV-Ljus

Några av skotorkarna har ett integrerat UV-ljus inuti skotorken. UV-ljuset hjälper till att döda bakterier och svamp vilket alltså kan hjälpa till att göra dina skor betydligt fräschare samtidigt som den torkar upp dina skor.

Skotorkar utan el

Det finns även ganska många alternativ när det kommer till skotorkar utan el. Dessa skotorkar fungerar på så vis att de är tillverkade i material som har en väldigt god uppsugningsförmåga av fukt. Dessa skotorkar sätts alltså in i skorna, materialet i skotorkarna suger åt sig fukten och som resultat torkar skorna betydligt snabbare än om de bara får lufttorka. En tillverkare av den här typen av absorptions-skotorkar menar att deras tork torkar skor upp till 10 gånger snabbare än om skorna står och lufttorkar.

Skotorkarna utan el använder material såsom röd ceder och kiseldioxid för att suga upp fukten i skorna.

En betydande fördel med den här typen av skotork utan el som absorberar fukten utan varmluft är att den är väldigt skonsam för skorna. Det gör att man exempelvis undviker sprickor som varmluft annars kan orsaka.

Torkrack/torkställ för torktumlare

Du som har en torktumlare från något av de större märkena, till exempel Electrolux, Samsung eller Bosch kan införskaffa ett torkställ eller så kallat ”torkrack” till din torktumlare. Detta tillbehör gör att du kan ställa in skor rakt in i torktumlaren, där de kan stå och torka i stället utan att de far och smäller omkring i torktumlaren.

Att tänka på om du har dyra eller känsliga skor

Att torka skor med hjälp av skotork innebär ofta att skorna med tiden kommer att slitas. Är de tillverkade i läder, GORE-tex eller något annat känsligare material så kan det hända att materialet spricker om man över lång tid utsätter det för varmluft. Har du skor som du är extra rädd om bör du därför överväga att välja några av de skonsammare skotork-varianterna, till exempel absorptionstorkarna utan el eller torkstavar.

Lågprisprodukter på marknaden

Det finns ett stort antal skotorkar som säljs hos lågpriskedjor. Här går vi igenom några modellerna.

Biltema: Biltema säljer två varianter av skotorkar under sitt eget varumärke. En varmluftstork med 350 W effekt som kostar 299 kronor. Vidare en mindre torkstavs-skotork med en effekt på 4 W, vilken ser ut att vara en prisvärd variant med ett pris på endast 119 kronor.

Jula: Jula säljer tre olika skotorkar under sitt varumärke Bright:

  • Bright Skotork 350 W (varmluftstork) – Kapacitet för att torka två par skor samtidigt. Priset är 349 kronor med ett kundbetyg på 4,2 av 5.
  • Bright Skotork 250 W (varmluftstork) – Kapacitet för att torka ett par skor åt gången. Priset är 199 kronor och den har fått ett samlat kundbetyg på 4,7 av 5. Den här produkten har fått riktigt bra kundbetyg och säljs till ett lågt pris, till synes köpvärd.
  • Bright Skotork 2×4 W 230 V (stavtork) – Torkstavar som läggs i skorna och torkar dem på låg temperatur. Priset är 149 kronor och den har fått ett samlat kundbetyg på 4,4 av 5.

Clas Ohlson: Clash Ohlson säljer en skotork under eget varumärke som är en varmluftstork med kapacitet för att torka två par skor samtidigt. Skotorken har en effekt på 265 W och den kostar 399 kronor. Samlat kundbetyg för Clas Ohlsons skotork är 3,9 av 5.

Kjell & Company: Kjell & Company säljer en stavtork under sitt eget märke Rubicson. Skotorken håller en maximal temperatur på 55 grader och ger enligt dem själva en torktid på två timmar. Rubicson Skotork kostar 199 kronor och har ett samlat kundbetyg på 3,9 av 5.

Netonnet: Netonnet säljer för närvarande en utgående skotork under varumärket ON. Effekten för denna skotork är 350 W och den torkar genom varmluftstorkning. Priset är 299 kronor och den har fått ett samlat kundbetyg på 3,9 av 5.