SKÄRMASKIN

BÄSTA SKÄRMASKIN 2021

Skärmaskinen är ett mycket användbart redskap som du med glädje kan plocka fram i köket för att lätt skära både kött, bröd och andra livsmedel. Det finns många anledningar till att investera i detta köksredskap och vi kommer lista några egenskaper som kan vara bra att titta efter när du ska avgöra vilken skärmaskin du ska köpa.

kollage av skärmaskiner

I vårt test har vi tittat på bland annat skärmaskinernas olika användningsområden, användbarhet, design och pris. Designen är faktiskt en viktigare del än vad den brukar vara när det kommer till köksredskap, det då maskinen ofta kommer behöva stå framme eller synas på annat sätt då den tar en del plats. De flesta skärmaskinerna är dock väldigt fina och den kan bli en fin dekorationsdetalj i ditt kök.

GRAEF VIVO SKÄRMASKIN – TESTVINNARE

Testvinnaren i vårt test är Graefs skärmaskin med glasbotten. Motorn är inte den starkaste av de testade modellerna men resultatet är verkligen det. Användarvänligheten är hög och du kan till och med bjuda in barnen att hjälpa till med den här typen av maskin eftersom den är utrustad med barnsäkring för att kunna skydda nyfika små händer.

GRAEF VIVO SKÄRMASKIN

KOLLA PRISET HOS

Maskinen är tillverkad av rostfritt stål och de är precis som många andra företags skärmaskiner väldigt lätta att rengöra, vilket är ett måste för att inte orsaka stora skador på den. Klingans diameter är 17 cm och du kan lätt ställa in tjockleken för att få till det resultat just du önskar. Den kammar även hem förstaplatsen i vårt test på grund av dess design, den är snygg nog att ha framme i köket då den är otroligt stilren.

WILFA FS-200W SKÄRMASKIN METALL

Norska Wilfa levererar en skärmaskin som är liten i modellen men som verkligen gör sitt jobb. Den silvriga färgen och designen är lika tilltalande som dess resultat är. Med den här skärmaskinen kan du skära både bröd, ost och kött i önskad storlek. För din egen säkerhet är maskinen väldigt enkel att använda, även om den ger ett väldigt avancerat intryck. Maskinen är kraftfull och robust och klarar av att skära livsmedel i tjocklekar från 0-15 mm. Skärmaskinen är tillverkad av stilren och robust aluminium och den blir därför en fin inredningsdetalj i ditt kök. För att du som kund ska känna dig lite säkrare med ditt köp får du alltid fem års garanti. Det är ett gott tecken på att de är säkra på att deras produkt levererar.

Wilfa FS-200w Skärmaskin Metall

KOLLA PRISET HOS

För att den här skärmaskinen ska vara så lätt att rengöra som möjligt har de gjort de delar som behöver diskas helt avtagbara. Det är för att rengöringen ska gå smidigare, utan att du ska behöva riskera att skära av dina annars väldigt utsatta fingrar. Maskinen är utrustad med ett universalblad tillverkat i massivt tyskt rostfritt stål, vilket låter dig skära såväl tunna som tjockare skivor. Dess motoreffekt är 200 watt vilket gör det till en stark maskin. Den är även utrustad med sugproppar i botten för att den ska stå stadigt vid användning. Det ingår inte några redskap för att hålla livsmedlet på plats, men det går att köpa till. Wilfas skärmaskin ligger i den övre prisklassen men den är verkligen värd sitt pris.

TRISTAR SKÄRMASKIN 150W

Skärmaskinen från Tristar levererar fina resultat tack vare sin starka motor på 150 W. Dess stilrena design gör att den gärna kan stå framme i köket. Den starka motorn ökar användarvänligheten och gör den därmed mycket roligare att använda. Tristar har verkligen tänkt på det mesta eftersom maskinen är utrustad med en bra yta som du kan lägga det du skär på. Maskinen har ett stålhölje med plastpartier på sidorna och den blir väldigt stabil eftersom den är utrustad med sugproppar som gör att den står stilla vid användning. Skärdelen är justerbar för att du ska få just det resultat du letar efter och du kan välja en tjocklek på mellan 0 och 15 mm på det du ska skiva. Det lövtunna resultatet är väldigt imponerande och kan fånga mångas uppmärksamhet.

Tristar skärmaskin 150W

För att skärmaskinen ska kunna göra sitt jobb är den utrustad med ett skärblad av rostfritt stål med en diameter på 19 mm. För att det ska vara enkelt att rengöra skärmaskinen är skärbladet lätt att ta av och det kan, tillsammans med de övriga löstagbara delarna, köras i diskmaskinen. Dock är handdisk alltid att föredra när det kommer till köksredskap. För att öka säkerheten vid användning av skärmaskinen har den utrustats med en säkerhetsbrytare som är lätt att manövrera om olyckan är framme eller om du snabbt måste stänga av maskinen. Nöjda kunder säger i recensioner att den både är lätt att använda och tyst. Prislappen för den här skärmaskinen från Tristar ligger i den lägre prisklassen, men trots det tycker vi att den starka motorn verkligen gör sitt jobb.

SEVERIN SKÄRMASKIN SILVER 180W

En av Europas största tillverkare av elektriska hushållsredskap, Severin, levererar en riktigt bra skärmaskin som inte gjorde oss besvikna. Det är Severins skärmaskin 180W vi har testat. Det kraftfulla motorn gör sitt jobb, dessutom har skärmaskinen en väldigt fin design. Designen är helt i metall och produkten är nästan ett måste i det stilfulla köket. Maskinen har en steglös inställning när det gäller tjockleken och den kan varieras från 0 till 15 mm för att du ska kunna få till ett lövtunt resultat såväl som ett tjockare resultat. I maskinen ingår det ett redskap som gör att du slipper hålla i livsmedlet med din hand, vilket ökar användarvänligheten avsevärt. Verktyget du håller med är tillverkat av plast och passar bra ihop med den övriga designen på skärmaskinen.

Severin skärmaskin Silver 180W

Precis som många andra skärmaskiner har Severin gjort rengöringen mycket lättare genom att göra många delar löstagbara. I köpet ingår det två olika blad som dessutom är enkla att byta för att du ska få till exakt det resultat du är ute efter. Tidigare köpare vittnar om en maskin som är lätt att använda, men att maskinen ger ifrån sig aningen högre ljud än vad många andra maskiner gör. Det är något som skulle kunna dra ner resultatet men vi tycker att det kompenseras av det väldigt imponerande slutresultatet. Att maskinen skulle ge i från sig aningen högre ljud gör inte så mycket eftersom du vanligtvis inte använder den under någon längre tid. Maskinen står stadigt tack vare sugpropparna som finns undertill. Den har också ett rostfritt fingerskydd.

EMERIO SKÄRMASKIN

Här har vi en skärmaskin som ligger i den nedre prisklassen men som absolut levererar ett fint och bra resultat. Emerio har länge levererat prisvärda och kvalitativa elektriska köksapparater som alltid har uppfyllt höga säkerhetskrav i kombination med bra teknik och funktionalitet. Den här smidiga skärmaskinen är tillverkad av plast och ganska liten i designen.

Emerio Skärmaskin

Den är utrustad med en motor på 150 W och har en kapacitet att skära skivor med en tjocklek upp till 12 mm. Den är mycket lätt att använda och arbetsytan är stor. Prislappen är som tidigare nämnt i den nedre prisklassen och det märks främst på materialet den är tillverkad av. Eftersom den är helt tillverkad av plast får den en helt annan design än många andra skärmaskiner.

GASTRONOMA MS-170 SKÄRMASKIN

Gastronoma är leverantören till den skärmaskinen som har levererat bäst när det kommer till design. Den har nästan en given plats i köket eftersom det blir en fin inredningsdetalj. Våra tester vittnar om att dess resultat är minst lika bra som designen – det vill säga väldigt bra.

Gastronoma MS-170 Skärmaskin

Motorn är på 150 W och den är utrustad med en tandad klinga (även kallat en brödklinga) samt en som är helt slät. Det är bra att ha möjligheten att använda sig av olika typer av blad för att få till exakt det resultatet du är ute efter. Klingorna är lite mindre än vanligt med en diameter på 17 mm, det är dock inget som påverkar vilket livsmedel du kan eller inte kan skära på denna skärmaskin.

GRAEF UNA 9 SKÄRMASKIN MED TANDAD KLINGA PORTABEL

Tyska Graef står för en riktigt vass skärmaskin. Den har faktiskt allt, dock är priset relativt högt. Skärmaskinen är hopfällbar och portabel och kan därför lätt förvaras i ett köksskåp när den inte används. UNA 9 har tilldelats ett väldigt eftertraktat pris i kategorierna hög kvalitet, design och användarvänlighet. UNA 9 är dessutom den bästa produkten från år 2011 i kategorin skärmaskin.

Graef UNA 9 Skärmaskin med Tandad Klinga Portabel

Vi tycker att den fortfarande gör ett väldigt bra jobb som verkligen förtjänar bra omdöme, men dess höga prisklass kan dra ner betyget lite även om vi inte har något att klaga på gällande resultatet. Maskinen har en stor förvaringsyta och arbetsyta och är lätt att rengöra vilket ökar användarvänligheten avsevärt mycket. För att den ska bli lättare att förvara finns det ett kabelfack, vilket även skapar en stilren design som passar in i köket.

MER OM TESTET OCH TESTVINNAREN

Skärmaskinerna i vårt test har alla olika funktioner och egenskaper, vilket gör att även priserna varierar stort. Det är dock bra eftersom det gör att det kommer finnas något för alla. Testvinnaren i vårt test har egenskaper och funktioner som tilltalar alla. Design, användarvänlighet och prislapp är egenskaper vi har tittat på i testet och testvinnaren från Graef får full pott inom samtliga kategorier. Säkerheten är en viktig aspekt när det kommer till våra tester, för om säkerheten inte är på topp kan resultatet bli sönderskurna fingrar istället för lövtunna skinkskivor eller fint skuret bröd. Vi hoppas att du kan få nytta av vårt resultat i det här testet och att du hittar en skärmaskin som passar just dig, dina preferenser och din stil i köket.