Testvinnare hos Råd & Rön
- Miele ModellTriflex HX2 Cat&Dog
- Miele ModellTriflex HX2 Pro
- Samsung Jet 70
Bäst i Test hos
- Dyson V15 Detect Absolute Extra
Högst betyg hos Byggahus.se
Rekommenderade produkter i M3s test
- Bosch Series 8 Unlimited
- Bosch Unlimited 7
- Dyson V12 Detect Slim Absolute
- Dyson V15 Detect
- Electrolux Pure F9
Även om många vanliga dammsugare är effektiva så är det i de flesta fall ett stort projekt att plocka fram dem. På grund av sin otymplighet står de ofta undangömda i något skåp, de ska rullas fram och sladden ska in. När dammsugaren väl sätts igång så påbörjas ett dånande ljud, särskilt om ens dammsugare har ett par år på nacken. En skaftdammsugare är lösningen på de flesta av dessa problem. Skaftdammsugaren är ofta så pass snygg, smal och smidig att den kan stå framme i köket eller vardagsrummet. De har en högst begränsad ljudnivå vilket gör det långt mer behagligt att dra igång den. Och eftersom den redan står framme, fulladdad och utan sladd så är det bara att ta tag i den och trycka på knappen, för att suga upp all möjlig smuts vid behov. Matresterna på golvet efter middagen, dammråttorna i hörnet av sovrummet eller kaksmulorna på golvet i vardagsrummet efter tekalaset. Med en skaftdammsugare åtgärdar du allt detta på nolltid. Tidigare användes skaftdammsugare i huvudsak som ett komplement till den vanliga sladdanslutna dammsugaren. Idag är skaftdammsugarna dock så kraftfulla när det kommer till sugförmåga och batteritid att många klarar sig enbart med skaftdammsugaren.
Olika typer av skaftdammsugare
Här guidar vi dig till de vanligaste typerna av skaftdammsugare.
Sladdlösa skaftdammsugare
De vanligaste och mest populära skaftdammsugarna är så kallade sladdlösa skaftdammsugare. De är uppladdningsbara och laddas normalt upp via en dockningsstation som man placerar på valfritt strategiskt ställe i sitt hem.
Skaftdammsugare med sladd
Även om antalet produkter inom denna kategori är få så finns det faktiskt skaftdammsugare med sladd. De får närmast ses som en hybrid mellan vanliga dammsugare och skaftdammsugare. En fördel är såklart att man inte har någon batteritid att förhålla sig till. Samtidigt innebär det mycket av det krångel som man har med en vanlig dammsugare.
Kombinerade skaft- och handdammsugare
Ett antal skaftdammsugare är kombinerade handdammsugare och skaftdammsugare. Det innebär att du snabbt kan bygga om skaftdammsugaren till en liten och smidig handdammsugare. En liten handhållen dammsugare kan till exempel vara bra om man ska suga upp damm på fönsterbrädan eller smulor på köksbordet/köksbänken.
Vad kan skaftdammsugare inte användas till?
I och med att många skaftdammsugare har något sämre sugförmåga än vanliga dammsugare brukar de fungera lite sämre när det kommer till att suga upp riktigt grov smuts. Vidare är det väldigt få av skaftdammsugarna som klarar av att suga upp vatten eller väldigt blöt smuts.
Kända varumärken inom skaftdammsugare
Här listar vi några av de mest kända varumärkena inom skaftdammsugare.
Dyson
Dyson får ses som en pionjär inom många produktkategorier, särskilt skaftdammsugare. Dyson har presterat mycket bra i diverse tester av skaftdammsugare. Och särskilt bland teknikintresserade brukar Dysons varumärke vara en stor favorit. Man tillverkar skaftdammsugare inom premiumsegmentet med helt makalös prestanda och funktion. Även om Dysons skaftdammsugare är dyra så har de levererat bra i tester och de har höga kundbetyg på i stort sett samtliga modeller. Vad som kännetecknar många av Dysons modeller är att de har smala och smidiga skaft, små motorer/behållare och en låg ljudnivå. På deras skaftdammsugare sitter motorn och dammbehållaren i huvudsak upptill, i anslutning till handtaget. Vidare är de förmodligen bland de dyrare skaftdammsugarna på marknaden.
Electrolux
Electrolux är en svensk klassiker på området dammsugare, som också är en stor och välkänd aktör på området skaftdammsugare. De har väldigt många modeller på området, allt ifrån billiga budget-skaftdammsugare till lite mer exklusiva skaftdammsugare med riktigt bra prestanda och många funktioner. Vi noterar även här att många av Electrolux bästsäljare fått höga kundbetyg. Många av Electrolux skaftdammsugare är kombinerade handdammsugare/skaftdammsugare. Deras kombinerade skaftdammsugare/handdammsugare är lite mer klumpiga, med tjockare rör och där behållaren och motorn sitter långt ner, i närheten av munstycket. Men Electrolux erbjuder även lite smidigare skaftdammsugare, med behållare och motor upptill nära handtaget.
Miele
Miele är ett tyskt varumärke som ligger bakom flera testvinnare i Råd & Röns tester. Miele har historiskt varit stora inom dammsugare och nu även skaftdammsugare. Miele har runt 15 olika skaftdammsugare på den svenska marknaden, där de flesta ligger inom premiumsegmentet.
Samsung
Det sydkoreanska märket Samsung har fått höga betyg i ett flertal tester. Bland har en skaftdammsugare från Samsung fått bland de högsta betygen i Råd & Röns test av skaftdammsugare, men det är även en Samsung-skaftdammsugare som utsetts till testvinnare/fått högsta betyg i det test av skaftdammsugare som utförts av Byggahus.se.
Fler populära varumärken
- Bosch – Tyskt varumärke med mängder av modeller av skaftdammsugare, från budget till premium. Bosch har flera skaftdammsugare som presterat väl i Råd & Röns senaste test.
- Philips – Nederländskt varumärke med cirka 25 produkter på marknaden.
- Ryobi – Japanskt varumärke med ett fåtal skaftdammsugare på den svenska marknaden. Deras skaftdammsugare har fått varierande kundomdömen.
Kanske har du även hört talas om Grundig, Miele, OBH Nordica, Roborock, Nilfisk och Xiaomi? Dessa är också populära varumärken inom skaftdammsugare.
Viktiga egenskaper hos en skaftdammsugare
Här går vi igenom några av de egenskaper som är viktiga att titta på när man ska välja skaftdammsugare.
- Batteritid: Batteritiden är A och O när man ska välja en skaftdammsugare. De riktigt kraftfulla skaftdammsugarna har batteritider på upp till en timme. Vissa har till och med två batterier som kan räcka i hela två timmar. För en helt OK skaftdammsugare inom mellanprisklassen kan man räkna med en batteritid på runt 40 minuter. För de riktigt billiga skaftdammsugarna ligger batteritiden på runt 20 minuter. Värt att väga in här är hur stort man bor eftersom en laddning minst bör räcka till att dammsuga igenom huset eller lägenheten där man bor.
- Ljudvolym: Själva tjusningen med skaftdammsugare är att man kan plocka fram den lite spontant. Låter och dånar den högt blir det inte lika behagligt att ta fram den. Ljudnivån mäts i dB. Här ska man leta efter så låg nivå på dB som möjligt.
- Dammsugning och sugförmåga: Ett problem med många billiga skaftdammsugare är att de inte klarar att suga upp sand, grus och annan typ av grövre smuts. För att klara av att dammsuga ett helt hem med en skaftdammsugare behöver den ha en kraftfull sugförmåga. En skaftdammsugares sugförmåga mäts i AW (Air Watts), denna ska vara så hög som möjligt.
- Vikt: Eftersom man bär runt på en skaftdammsugare kan vikten vara väldigt avgörande. De lättare skaftdammsugarna väger runt 2,3 kg medan de riktigt tunga kan väga en bit över 4 kg. Dessa kilon gör stor skillnad i hur smidig dammsugaren blir att dra runt över golven. Särskilt om man har svaga armar.
- Laddstation: I vissa fall medföljer en laddstation för skaftdammsugaren, i andra fall inte. Med en laddstation får dammsugaren en fast plats, medan det är lätt hänt att den ligger och skräpar på olika ställen om den saknar laddstation. För olika typer av laddstationer är det även vanligt med vägg- eller golvfästen.
- Medföljande munstycken: En skaftdammsugare har mängder av användningsområden. Men många av användningsområdena kräver speciella munstycken. Därför är det en god idé att kolla vilka munstycken som medföljer, några vanliga munstycken är exempelvis möbelmunstycke, borstmunstycke och fogmunstycke.
- Lyse/Lampa: Vissa av skaftdammsugarna är utrustade med lampa. Med en lampa integrerad i skaftdammsugaren ser man smuts och damm betydligt lättare. Det kan underlätta mycket för dig som inte ser bra i mörker eller för dig som inte har kraftig belysning inomhus.
- Hur töms smutsen och dammet?: Med vissa skaftdammsugare så skjuter man ut det uppsamlade dammet ner i soptunnan med ett knapptryck. För andra krävs det en ingenjör för att montera loss dammbehållaren. En smidig tömning av dammbehållaren gör dammsugningen roligare!
Ungefärliga prisintervall för skaftdammsugare
Det här är ungefärliga priser för skaftdammsugare inom olika segment.
- Billigaste budget-skaftdammsugarna: De billigaste skaftdammsugarna kostar runt 1000-1500 kronor. Dessa går att hitta på lågpriskedjor såsom Netonnet, Jula, Biltema. Många gånger deras egna varumärken. Men det är även möjligt att hitta produkter från kända varumärken som Electrolux, Xiaomi, Bosch och Dreame inom denna prisklass. Ibland har dessa modeller ett par år på nacken, ibland är de ”light-versioner”.
- Mellanprisklassen: En skaftdammsugare inom mellanprisklassen kostar runt 3000-6000 kronor. Lägger man denna peng går det att hitta riktigt mycket värde för pengarna, en skaftdammsugare som kommer att hålla i många år och där egenskaperna inte kommer att göra en besviken. Inom denna prisklass har i stort sett samtliga av de ledande varumärkena en helt OK modell.
- Lyx/Premium: De lyxigaste premiumvarianterna på marknaden, som nödvändigtvis inte alltid måste vara de bästa kostar någonstans från 8000 kronor och uppåt. Inom denna prisklass ligger de nyare och bättre modellerna från exempelvis Dyson och Miele. Men även värstingvarianterna från Bosch. Ett varumärke som Electrolux har inte ens någon skaftdammsugare inom denna prisklass.
- Med eller utan moppfunktion: Det finns skaftdammsugare med moppfunktion. Vill du slå två flugor i en smäll och våttorka golvet samtidigt som du dammsuger kan detta vara något för dig.
Seriösa och läsvärda tester av skaftdammsugare
För dig som ska köpa en skaftdammsugare finns det flera läsvärda tester på området, som alla utsett sina olika favoriter, rekommenderade produkter och bäst i test.
- Råd & Rön: Råd & Rön har genomfört ett väldigt gediget test av skaftdammsugare, där man testat och jämfört hela 132 skaftdammsugare. Testet är lättöverskådligt och enhetligt, där man kan få en snabb och bra överblick över skaftdammsugarnas olika egenskaper.
- M3: Prylsajten M3 har testat 16 olika skaftdammsugare, i ett färskt test uppdaterat i november 2022. Här är det svårare att få en överblick över egenskaperna i detalj men man får även en snabb introduktion till de testade skaftdammsugarnas respektive fördelar och nackdelar. De utser ingen Bäst i Test utan anger istället ett par olika skaftdammsugare som de rekommenderar.
- Byggahus.se: Byggahus.se har ett test av skaftdammsugare som senast uppdaterades i september 2022, där man testat skaftdammsugare från sex olika varumärken. Man har vägt in kraftfullhet, användarupplevelse och ergonomi. En trevlig detalj i detta test är även att medlemmar från sajten har långtidstestat de olika produkter. Det ger en bra inblick i vad vanligt folk tycker om de olika skaftdammsugarna. Bra överblick i slutet av testet kring hur de olika skaftdammsugarna betygsatts.
- Aftonbladet Plus: I Aftonbladet Plus har man testat 10 olika skaftdammsugare i vitt skilda prisklasser. Lättöverskådligt test med en tydlig uppställning av de viktigaste egenskaperna hos varje skaftdammsugare.