Skaftdammsugare

Vi guidar dig till skaftdammsugarna som vunnit testerna och utsetts till bäst i test av de mest seriösa aktörerna på marknaden. På detta sätt kan du få en snabb överblick över vilka skaftdammsugare som rankas allra bäst av experterna. Nedanför finner du en sammanställning av resultaten.

Testvinnare hos Råd & Rön

Bäst i Test hos

Högst betyg hos Byggahus.se

Rekommenderade produkter i M3s test

Även om många vanliga dammsugare är effektiva så är det i de flesta fall ett stort projekt att plocka fram dem. På grund av sin otymplighet står de ofta undangömda i något skåp, de ska rullas fram och sladden ska in. När dammsugaren väl sätts igång så påbörjas ett dånande ljud, särskilt om ens dammsugare har ett par år på nacken. En skaftdammsugare är lösningen på de flesta av dessa problem. Skaftdammsugaren är ofta så pass snygg, smal och smidig att den kan stå framme i köket eller vardagsrummet. De har en högst begränsad ljudnivå vilket gör det långt mer behagligt att dra igång den. Och eftersom den redan står framme, fulladdad och utan sladd så är det bara att ta tag i den och trycka på knappen, för att suga upp all möjlig smuts vid behov. Matresterna på golvet efter middagen, dammråttorna i hörnet av sovrummet eller kaksmulorna på golvet i vardagsrummet efter tekalaset. Med en skaftdammsugare åtgärdar du allt detta på nolltid. Tidigare användes skaftdammsugare i huvudsak som ett komplement till den vanliga sladdanslutna dammsugaren. Idag är skaftdammsugarna dock så kraftfulla när det kommer till sugförmåga och batteritid att många klarar sig enbart med skaftdammsugaren.

Olika typer av skaftdammsugare

Här guidar vi dig till de vanligaste typerna av skaftdammsugare.

Sladdlösa skaftdammsugare

De vanligaste och mest populära skaftdammsugarna är så kallade sladdlösa skaftdammsugare. De är uppladdningsbara och laddas normalt upp via en dockningsstation som man placerar på valfritt strategiskt ställe i sitt hem.

Skaftdammsugare med sladd

Även om antalet produkter inom denna kategori är få så finns det faktiskt skaftdammsugare med sladd. De får närmast ses som en hybrid mellan vanliga dammsugare och skaftdammsugare. En fördel är såklart att man inte har någon batteritid att förhålla sig till. Samtidigt innebär det mycket av det krångel som man har med en vanlig dammsugare.

Kombinerade skaft- och handdammsugare

Ett antal skaftdammsugare är kombinerade handdammsugare och skaftdammsugare. Det innebär att du snabbt kan bygga om skaftdammsugaren till en liten och smidig handdammsugare. En liten handhållen dammsugare kan till exempel vara bra om man ska suga upp damm på fönsterbrädan eller smulor på köksbordet/köksbänken.

 

Vad kan skaftdammsugare inte användas till?

I och med att många skaftdammsugare har något sämre sugförmåga än vanliga dammsugare brukar de fungera lite sämre när det kommer till att suga upp riktigt grov smuts. Vidare är det väldigt få av skaftdammsugarna som klarar av att suga upp vatten eller väldigt blöt smuts.

Kända varumärken inom skaftdammsugare

Här listar vi några av de mest kända varumärkena inom skaftdammsugare.

Dyson

Dyson får ses som en pionjär inom många produktkategorier, särskilt skaftdammsugare. Dyson har presterat mycket bra i diverse tester av skaftdammsugare. Och särskilt bland teknikintresserade brukar Dysons varumärke vara en stor favorit. Man tillverkar skaftdammsugare inom premiumsegmentet med helt makalös prestanda och funktion. Även om Dysons skaftdammsugare är dyra så har de levererat bra i tester och de har höga kundbetyg på i stort sett samtliga modeller. Vad som kännetecknar många av Dysons modeller är att de har smala och smidiga skaft, små motorer/behållare och en låg ljudnivå. På deras skaftdammsugare sitter motorn och dammbehållaren i huvudsak upptill, i anslutning till handtaget. Vidare är de förmodligen bland de dyrare skaftdammsugarna på marknaden.

Electrolux

Electrolux är en svensk klassiker på området dammsugare, som också är en stor och välkänd aktör på området skaftdammsugare. De har väldigt många modeller på området, allt ifrån billiga budget-skaftdammsugare till lite mer exklusiva skaftdammsugare med riktigt bra prestanda och många funktioner. Vi noterar även här att många av Electrolux bästsäljare fått höga kundbetyg. Många av Electrolux skaftdammsugare är kombinerade handdammsugare/skaftdammsugare. Deras kombinerade skaftdammsugare/handdammsugare är lite mer klumpiga, med tjockare rör och där behållaren och motorn sitter långt ner, i närheten av munstycket. Men Electrolux erbjuder även lite smidigare skaftdammsugare, med behållare och motor upptill nära handtaget.

Miele

Miele är ett tyskt varumärke som ligger bakom flera testvinnare i Råd & Röns tester. Miele har historiskt varit stora inom dammsugare och nu även skaftdammsugare. Miele har runt 15 olika skaftdammsugare på den svenska marknaden, där de flesta ligger inom premiumsegmentet.

Samsung

Det sydkoreanska märket Samsung har fått höga betyg i ett flertal tester. Bland har en skaftdammsugare från Samsung fått bland de högsta betygen i Råd & Röns test av skaftdammsugare, men det är även en Samsung-skaftdammsugare som utsetts till testvinnare/fått högsta betyg i det test av skaftdammsugare som utförts av Byggahus.se.

Fler populära varumärken

Kanske har du även hört talas om Grundig, Miele, OBH Nordica, Roborock, Nilfisk och Xiaomi? Dessa är också populära varumärken inom skaftdammsugare.

Viktiga egenskaper hos en skaftdammsugare

Här går vi igenom några av de egenskaper som är viktiga att titta på när man ska välja skaftdammsugare.

Ungefärliga prisintervall för skaftdammsugare

Det här är ungefärliga priser för skaftdammsugare inom olika segment.

Seriösa och läsvärda tester av skaftdammsugare

För dig som ska köpa en skaftdammsugare finns det flera läsvärda tester på området, som alla utsett sina olika favoriter, rekommenderade produkter och bäst i test.