SÄLLSKAPSSPEL FÖR BARN

BÄSTA SÄLSKAPSSPEL FÖR BARN

Det bästa sällskapsspelet för barn är inte sällan ett spel som vuxna också tycker om. Det är ju när vi kan spela tillsammans oavsett ålder som det blir mysiga stunder tillsammans. Vi har tittat på de bästa sällskapsspelen för barn med fokus på underhållningsvärdet och kvalitet.

För att komma fram till vilka spel som är bra val för de allra flesta så har vi tittat lite extra noga på recensioner från föräldrar som skaffat spelen till sina barn. Vi har också sett på topplistor under senare år i flera större tidningar. Spelen som finns med här är dock bara sällskapsspel som verifieras som riktigt bra och underhållande av de som köpt dem. Det är med andra ord spel som du kan lita på för skön underhållning då du vill göra något trevligt med barnen.

MONOPOL

Den klassiska versionen av spelet Monopol går aldrig ur tiden. Det här spelet har lanserats i så många olika varianter. Det finns Greta Gris-Monopol såväl som kreditkortsmonopol. Men vi vill slå ett slag för den ursprungliga versionen där du helt enkelt går från ruta till ruta för att skaffa hotell och fastigheter eller betala för att bo på dem. Det första Monopol-spelet kom år 1937 och grundspelet har förblivit detsamma. Du ska flytta din markör runt en spelplan där du kan köpa fastigheter om du har pengar för det. Pengar får du förstås in genom att ta betalt av dina medspelare då de landar på en fastighet som du äger.

MONOPOL

Klassiskt Monopol kan rekommenderas från 8 års ålder. Det är en intressant aktivitet för barn och vuxna och går att spela länge. Spelet är slut när någon är bankrutt men det är inte så att man måste spela till slut. Glädjen ligger i själva spelandet. Spelet kryddas med chanskort och fängelse. Mycket kan hända innan alla har tröttnat och vill göra något annat. I och med att Monopol är ett populärt spel världen över är det inte svårt att se vad folk som köpt Hasbros klassiska sällskapsspel tycker om det. Utöver att det utsetts till internationella Amazon’s Choice så är det många som menar att det här är en fantastisk present och en underbar aktivitet för hela familjen. Det finns inget särskilt negativt att säga om spelet annat än att du bör se till att välja en version som passar er. Läs noga igenom vad som ingår i den variant du hittar.

Klassiskt spel som alla kan förstå
Underhållning för långa stunder
Passar många spelare
För hela familjen

RORY'S STORY CUBES

Barn i alla åldrar älskar att spela Rorys Story Cubes. Det här är ett spel som i originalversionen går ut på att varje spelare ska berätta en berättelse med hjälp av de nio bilder som kuberna i spelet visar. Man kastar de 9 kuberna och berättar berättelsen. Det är inte svårare än så men otroligt kul. Det hela kan bli vad som helst och det är förstås något som leder till mycket skratt. Rory’s Story Cubes är enkelt att förstå och passar bra för hela familjen.

RORY'S STORY CUBES

Rorys Story Cubes har fått fina betyg i tester av tidningar som Sydsvenskan och Gefle Dagblad vid flera tillfällen. Det rekommenderas från 6 år men visst finns det yngre barn som förstår hur man spelar och som gärna är med. Numera finns det flera versioner. Du kan köpa originalet med 9 tärningar eller välja en minivariant med bara 3 tärningar. Dessutom finns det en variant som inkluderar rörelser som är riktigt kul. Rorys Story Cubes Actions heter den. Bland recensioner från användare kan vi se att detta spel verkligen uppskattas. En del använder det för att lära ut språk och andra tycker mest att det är så kul med ett spel som lockar till fantasifulla berättelser. Ingen tycks dock ångra att de köpt Rory’s Story Cubes!

Utvecklar fantasi
Går att spela från 1 spelare och upp
Enkelt
För alla åldrar

KURRAGÖMMA I SAFARIPARKEN

När Metro Mode listade de bästa sällskapsspelen 2021 så kom Tactic spelet Kurragömma i safariparken med på listan. Det här är ett spel där du ska ge dig ut och leta efter safaridjur som du ser på kort. Den som hittar ett djur först får den matchande djursymbolen. Spelplanen har två sidor och är som ett pussel. Kurragömma i safariparken passar från 4 års ålder och det går att spela med 2-4 spelare. Det tar inte mer än 20 minuter att spela klart en omgång och därmed är det verkligen ett spel som de flesta kommer att ha tålamod för.

KURRAGÖMMA I SAFARIPARKEN

Kurragömma i safariparken utnämndes till Årets Barnspel 2020 och det är fortsatt ett mycket bra val för barnfamiljer. Något som många uppskattar är att barnen inte sällan fortsätter att leka med själva djurfigurerna när spelstunden är över.

Enkelt men kul
Välgjort
Både spel och lek

Om vi ska säga något negativt så är det förstås att lite äldre barn kan tycka att det blir tråkigt i längden. Samtidigt kan det vara kul även för barn att spela ett enkelt spel med yngre syskon på detta vis.

BATTLESHIP

Battleship är ett klassiskt spel där barn och ungdomar får öva sitt strategiska tänkande. Det går i grund och botten ut på att försöka klura ut var på en spelplan din motståndare har sina krigsskepp för att sänka dem. På svenska kallas spelet för Sänka skepp. Det gäller förstås också att försöka placera ut dina egna båtar på ett sätt som gör det svårt att hitta dem. Spelet går ut på att vara först med att sänka motståndarens flotta. Om du väljer en variant där båtarna fästs i spelplanen med magnet så kan detta spel också passa bra för resor.

BATTLESHIP

Sänka skepp rekommenderas från 7 år men det är klart att det finns yngre barn som kan tycka att det är kul att spela. Det finns moderna varianter där det tillkommer ljudeffekter men de är på engelska.

Underhållande
Utvecklande
För alla åldrar
Snabbt att lära sig

JENGA

Jenga är så enkelt men så kul. Det här sällskapsspelet går ut på att använda byggklossarna för att bygga det högsta tornet utan att det rasar. Om du lyckas lägga den sista klossen på tornet utan att det rasar så har du vunnit.

JENGA

Det ska förstås sägas att klossarna kan vara lite för små för barn under 3 år att spela med. Spelet rekommenderas för barn från 6 år och det passar mycket bra som familjespel. Det är egentligen förunderligt hur ett spel som bara bygger på byggklossar och att inte rasa ett torn kan vara så spännande och kul. Det här är ett perfekt val för dig som vill ha ett spel som verkligen inte är krångligt. Många som köper det väljer att skaffa det som present till vänner och familj. Jenga kan uppskattas av så många så det är ett säkert val som kalaspresent eller då du vill överraska barnbarnen med något kul ni kan göra tillsammans.

Från 2-5 spelare
För alla åldrar
Enkelt
Spännande

SAMMANFATTNING

Det bästa sällskapsspelet är det som kommer att passa er familj bäst. Det kan betyda att det blir Rorys Story Cubes för att det spelet engagerar stora såväl som små eller kanske ett klassisk Monopol spel för att det finns ett brinnande intresse för den här typen av brädspel. Det är svårt att välja ett bästa sällskapsspel då det finns så många klassiker såväl som nya kometer som får höga betyg av experter såväl som vanliga dödliga. Ett tips är att fundera lite på vilken ålder spelet ska passa för. Många gånger är det smart att skaffa mer än ett spel för att ha underhållning som passar syskon i olika åldrar. Fast klassiker som Monopol, Jenga och Sänka skepp är aldrig dumt att ha hemma i lekskåpet. Det är spel som brukar underhålla alla som är med och som ni inte kommer att tröttna på i första taget.

Vi har inte gjort ett eget test av sällskapsspel för barn. Istället har vi tagit hjälp av externa recensioner, tester och artiklar för att på detta sätt kunna utse de bästa alternativen. Nedanför är källorna vi använt oss av.

Källor

Monopol

https://www.amazon.com/MONOPOLY-Family-Board-Players-Community/dp/B0949HBRRJ/ref=sr_1_5

https://www.webhallen.com/se/product/274461-Monopol-Classic-Sv

Rorys Story Cubes

https://www.amazon.com/Gamewright-Rorys-Story-Cubes-Actions/dp/B0063NC3N0

Kurragömma i safariparken

https://metromode.se/noje/de-roligaste-sallskapsspelen-perfekt-till-julledigheten/

https://www.spelexperten.com/sallskapsspel/barnspel/kurragomma-i-safari-parken.html

Hasbros Battleship

https://www.webhallen.com/se/product/305661-Battleship-Sanka-skepp

Hasbro Jenga

https://www.jollyroom.se/leksaker/spel-pussel/sallskapsspel/hasbro-spel-jenga högt betyg

https://www.webhallen.com/se/product/164814-Jenga-Nordic