RÖK

BÄSTA RÖK

Laga mat med bästa röken!
Det blir en perfekt lördagskväll med lite whiskeyspån i röklådan under steken! Idag är det många som väljer att röka maten på grillen för att få en unik smak. Du kan använda dig av en rök som är särskilt till för detta eller av en vanlig grill med rökfunktion eller röklåda.

Vi har plockat fram de fem bästa rökgrillarna som går att använda för att röka allt från steken till laxen. Tänk på att vissa modeller enbart kan röka och att en röklåda givetvis måste passa din grill för att vara ett bra val. Dessutom kan rökar vara mer eller mindre komplicerade att använda så tänk på hur mycket du har lust att läsa på och öva för att det ska bli bra.

WEBER SMOKEFIRE EX6 GBS RÖK MED TRÄPELLETS

Weber är ett säkert märke när det handlar om grillmat hemma. Weber SmokeFire EX6 har fått väldigt fina betyg från användare. Det här är också en rök bäst i test av experter. Det fina med modellen är att den är så flexibel och att du kan få riktigt höga temperaturer med den.

WEBER SMOKEFIRE EX6 GBS RÖK MED TRÄPELLETS

Om du vill röka mat till många samtidigt och även tycker om att varva rökning med grillning så är det svårt att slå denna Weber rök. SmokeFire fungerar ju för allt från steken till pajen. Du kan få upp en värme på över 300 grader så även pizza kan bli riktigt gott.
Om du kopplar din Weber rök och grill till din smartphone så blir du påmind om när det är dags att vända steken. Grillytan är stor men du får jämn värme över hela ytan. Användare är mycket nöjda och tycker att det är skönt att ha appen för att kunna göra annat medan maten grillas och röks.
I rök tester av experter får den stadiga konstruktionen tummen upp.

ök och grill
Kan kopplas till smartphone
Sidobord
Temperaturgivare
Stor grillyta

Det minus vi har funnit är att det kan vara lite jobbigt med rengöring då den måste ske efter varje användningstillfälle. Dessutom är det inte säkert att det blir så bra med träpellets från andra märken än Weber.

WEBER SMOKEY MOUNTAIN COOKER 57 CM RÖK- OCH ÅNGGRILL

Ytterligare en Weber rök kan koras som en av de bästa rökar som finns på den svenska marknaden och utomlands. Weber Smokey Mountain Cooker är både rök- och ånggrill. Du kan använda den för att röka kött, fisk, grönsaker såväl som ost.

WEBER SMOKEY MOUNTAIN COOKER 57 CM RÖK- OCH ÅNGGRILL

Om du älskar rökt lax så kan detta vara den bästa röken för dig. Den är designad för att göra det möjligt med långrök vilket är nödvändigt för vissa typer av rökt lax. Det är dessutom enkelt att komma igång vilket många användare gillar.
Vi noterar också att användaromdömen tar upp att det faktiskt finns gott om plats i denna rök. Med två nivåer att röka på så lär det inte vara några problem att få ordning på middagen till hela familjen och så några gäster på det.

Kol och briketter
Termoplasthandtag
Termometer
Bra för lång-rök

Du bör vara medveten om att det är väl värt att lära sig mer om hur denna Weber rök ska användas. Om du inte läser på ordentligt så kan du missa saker som hur du kan hålla en jämn värme i röken.

MUURIKKA RÖKUGN TILL GRILL

Muurikka är det finska märket som har blivit känt i Sverige för sina fina grillprodukter. Deras rökugn till grill är en mycket smart sak. Med den här röken kan du röka maten över öppen eld eller på en annan grill.

MUURIKKA RÖKUGN TILL GRILL

För dig som redan har en mycket bra grill som det inte går att röka med kan en Muurikka vara den bästa lösningen. Du kan använda den för att röka kött, fisk, grönsaker, ost och mer. Muurikka har fått pris för designen och experter och användare tycks vara eniga. Det här är ett väldigt kul sätt att laga mat utomhus på.
Rökugnen väger inte mer än 2 kg så du bör inte ha några problem att få den med dig för goda måltider på sjön, under vandringen eller när du campar. Det är bara att strö rökspån, kvistar och kanske lite örter i botten av rökugnen för att få den rätta smaken. Var bara beredd på att denna ugn blir brännvarm, du måste ha handskar då du röker mat med den!

Över öppen eld
På gas- eller kolgrill
Portabel
Bra pris

NAPOLEON APOLLO AS200K-1 RÖK

Apollo är en rök och grill i ett. Designen är innovativ men inte komplicerad. Du kan använda Napoleon Apollo rök för att laga allt från kött till majskolvar. Med spännande design så kan du laga maten på lite annorlunda sätt. Locket har krokar där du kan hänga fisken och korven som ska rökas.

NAPOLEON APOLLO AS200K-1 RÖK

När du dragit igång den här grillen så kommer du att uppskatta att det går att lägga i mer träflis för rökningen genom dörrarna som är till för detta. Därmed måste du inte avbryta matlagningen för att du inte har tillräckligt.
Det ska sägas att du inte kommer upp i temperaturer på högre än 120 grader. Därmed kan vi inte säga att det här är en rök och grill för precis allt. Men den har fått mycket fina omdömen en hel del tack vare att den är så användarvänlig.
Det går att röka mat för ett sällskap på upp till 12 personer och om du vill ha smaker från drycker som vin och öl så går det bra med vattenpannan som finns i röken.

God kontroll på temperatur
Glidande luftventiler i botten
Vattenpanna
Lätt vikt

Det ska sägas att du inte kommer upp i temperaturer på högre än 120 grader. Därmed kan vi inte säga att det här är en rök och grill för precis allt. Men den har fått mycket fina omdömen en hel del tack vare att den är så användarvänlig. Det finns inte krokar för verktyg som du kan behöva då du grillar. Det är ett litet minus som gör att denna rök inte får allra högsta betyg.

MUSTANG ELRÖKUGN

Det går att röka med en elrök och det kan ju vara ett bra alternativ för dig som vill röka maten på balkongen. Mustangs elrökugn har en inbyggd termostat och är enkel att använda. Du kan röka kött, fisk, grönsaker och korv med den.

MUSTANG ELRÖKUGN

För att röka maten i denna rökugn som drivs med el ska du lägga på rökspån eller träflis på plåten som du sticker in i ugnen. Det går att använda örter på samma plåt för bättre effekt. Gallret placeras över en dropplåt som fångar upp fett på ett mycket bra sätt.
Det är särskilt användare som hyllar denna rök som en av de bästa som finns. Den kan ju användas året om för så många olika typer av maträtter. Det här är en robust elrök som är enkel att använda och som kan passa mycket bra för de allra flesta.

Enkel användning
Skyddsglas
Fettsamlare
Praktisk design

Sammanfattning

Om du är sugen på rökt mat så ska du investera i en rök. Saken är förstås den att det finns en rad olika modeller. Om du bara har plats för en grill så är det antagligen smartast att välja en Weber grill och rök. Med den kan du både grilla och röka.
Om du gillar att laga mat utomhus så är det förstås också intressant att se på portabla rökar som du kan använda på ett fritt sätt. Weber har också en fin variant för detta syfte men det kan vara spännande att se på modeller som den från Muurikka som gör det så enkelt att röka mat ute i naturen.

Välj den bästa röken för dina behov. Det kan ju faktiskt vara så att du helst vill ha en elektrisk rök för att kunna röka maten hemma på balkongen.

Mer om källor för vår produktbedömning

För att hitta bästa rökgrillen så har vi sett på tester av rökar såväl som användaromdömen. Detta tillsammans med videos som beskriver varje rök så har vi kommit fram till de 5 modeller som vi tror är marknadens bästa just nu. Vi har alltså inte själva testat varje rök men vi har ändå fått en mycket fin bild av vilka som fungerar bäst baserat på svenska och utländska källor.

Källor för vårt urval av produkter är:

Weber SmokeFire EX6 GBS

https://bagarenochkocken.se/produkt/weber-smokefire-ex6-gbs-trapelletsgrill/

https://www.youtube.com/watch?v=d1W9K6_W170

https://www.wired.com/review/weber-smokefire-ex6-gen-2/

Weber Smokey Mountain Cooker 57 cm Rök- och Ånggrill

https://bagarenochkocken.se/grillar/kolgrillar/weber-smokey-mountain-cooker-57-cm-rok-och-anggrill/

https://www.youtube.com/watch?v=yakCi8xwpjE

https://www.productreview.com.au/listings/weber-smokey-mountain-cooker

Muurikka rökugn till grill

https://www.youtube.com/watch?v=MRTijZ7ncbA

https://varuste.net/en/en/tahdet.php?_id=63657&_arvosteluid=1