ROBOTDAMMSUGARE

BÄSTA ROBOTDAMMSUGARE

En robotdammsugare kan vara till stor hjälp i hemmet. Utan att du själv behöver lyfta ett finger så hjälper den till att suga upp smuts och damm, på beställning genom enbart ett knapptryck. Många upplever robotdammsugare som en stor avlastning, vilket gjort att de under de senaste åren växt sig mycket populära. På den här sidan hittar du Testsons stora jämförelse av några av de mest populära robotdammsugarna på marknaden just nu.

Kollage av robotdammsugare

Vi har strävat efter att inkludera robotdammsugare från ett antal olika prisklasser, från flera populära varumärken. Vi hoppas att du får hjälp med att hitta en robotdammsugare som passar din plånbok och dina preferenser genom vår sammanställning av tester och kundomdömen.

XIAOMI ROBOROCK S6 – BÄST I TEST

En av bästsäljarna bland robotdammsugare just nu är Roborock S6. Roborock S6 kan dammsuga i upp till 150 minuter på en laddning, jämfört mot sin föregångare S5 så är den upp till 20% snabbare och upp till 50% tystare (58 dB) vilket får ses som en rejäl förbättring. Xiaomi Roborock S6 är smartare än de flesta andra robotdammsugare. I och med att den har samma typ av processor som finns i smartphones så kör den aldrig omkring och dammsuger ytor slumpmässigt. Istället planerar den själv dammsugningen minutiöst, vilket gör att den dammsuger varje yta mycket snabbt och effektivt. Robotdammsugaren har en inbyggd laserscanner som läser av och ritar upp en planlösning över dina rum. Därefter kan du själv välja var den ska dammsuga, alternativt schemalägga dammsugning av olika rum, olika dagar. Detta går smidigt att ställa in genom att robotdammsugaren är uppkopplad till wifi.

XIAOMI ROBOROCK S6

Xiaomi Roborock S6

KOLLA PRISET HOS

Xiaomi Roborock S6 har både funktion för att dammsuga och moppa golvet, där den till och med har möjlighet att rengöra mattor. Den är utrustad med 14 olika sensorer som hjälper till att undvika att den fastnar, kör ner i trappor och liknande. När det kommer till dammuppsamlingen så har behållaren en kapacitet på 0,48 liter. Dessutom är robotdammsugaren utrustad med ett HEPA-filter som filtrerar bort mikroskopiska partiklar. Kunder som köpt och använt sig av Xiaomi Roborock S6 är överlag väldigt nöjda. Kunder beskriver bland annat att den här robotdammsugaren är tyst, prisvärd, har en användarvänlig app och att den har en bra batteritid. Andra beskriver hur den är överlägsen mot andra robotdammsugare inom alla kategorier. Bland de missnöjda kommentarerna klagar kunder bland annat på att de har haft problem med appen. Andra beskriver att suget är dåligt och att borsten ibland skickar iväg större smuts som därför inte sugs upp. Någon tar även upp att den inte kan rengöra i hörn, på grund av den runda formen.

BÄST I TEST ENLIGT ANDRA

NEATO D8

Neato Robotics Botvac D8 Connected är en robust robotdammsugare som är ansluten till wifi. I och med detta kan den kartlägga och rengöra utvalda områden inom hemmet, där man också har möjlighet att sätta upp virtuella väggar. I och med att den här robotdammsugaren har en D-formad design så har den möjlighet att också komma åt att dammsuga i de flesta hörnen. Här har den en stor fördel jämfört mot sina cirkelformade konkurrenter. Beroende av hur smutsiga utrymmen den ska dammsuga kan du välja mellan Eco och Turbo, där Turbo ger lite extra sugkraft. På en laddning kan den dammsuga i upp till 120 minuter, med en laddtid på cirka 150 minuter tills dess att full laddning uppnåtts. Laddningen sker i en laddningsstation dit robotdammsugaren hittar tillbaka själv efter avslutad dammsugning. Neato Robotics Botvac D7 Connected är påslös och har en behållare med en kapacitet på 0,7 liter.

NEATO D8

Neato Robotics Botvac D7 Connected

När det kommer till ljudnivå så ligger den på 69 dB, vilket är högre än vissa andra i den här i sammanställningen. Är du känslig mot höga ljud kan det därför vara aktuellt för dig att välja en annan robotdammsugare. Neato Robotics Botvac D7 Connected har ett ultraeffektivt filter som fångar upp små partiklar och allergener i luften. Givetvis går robotdammsugaren att styra från mobilen, men du kan även koppla den till Amazon Echo, Google Home eller Apple Watch. Bland kunder som köpt och använt den här robotdammsugaren har den fått varierande omdömen. Som positiva egenskaper beskriver kunder bland annat hur robotdammsugaren har en relativt låg ljudnivå, smart design, lätt att tömma på damm och att den tillhörande appen är väldigt smidig. Andra beskriver hur den klarar de flesta trösklar och mattor bra. Ett flertal kunder har även skrivit negativa omdömen för Neato Robotics Botvac D7 Connected. Här tycks många ha haft problem med att robotdammsugaren inte är kompatibel med vissa routrar, samt att den regelbundet tappar kontakten med nätverket vilket avbryter städningen. Andra beskriver hur den har en förmåga att ofta köra fast genom att tränga in sig i små utrymmen och liknande.

XIAOMI ROBOROCK S5 MAX

Xiaomi Roborock S5 MAX är uppföljaren till Sveriges mest sålda robotdammsugare, Xiaomi Roborock S5. S5 MAX är en robotdammsugare som både dammsuger såväl som våttorkar golvet. S5 MAX klarar av att våttorka ett hem på 65 kvm tre gånger, eller ett hem på 200 kvm en gång, på en enda påfyllning av vatten. Det tack vare vattentanken på 250 ml som också utrustats med en väldigt precis dropp-pump, samma typ av pump som vanligtvis används på sjukhus. Batteritiden är 120 minuter och robotdammsugaren dammsuger tyst, dessutom klarar den av att både dammsuga och våttorka samtidigt. Med S5 MAX behöver du inte vara orolig över att få dina mattor blöta och förstörda när robotdammsugaren våttorkar golven och inte heller att den dammsuger där du inte vill.

XIAOMI ROBOROCK S5 MAX

Xiaomi Roborock S5 MAX

KOLLA PRISET HOS

Du kan nämligen enkelt ställa in så kallade no go-zoner där S5 MAX inte kommer att städa. Dammsugaren kan styras både via röststyrning och app och du kan även schemalägga när den ska städa hos dig. S5 MAX har en 32-bitars fyrkärnig processor vilket gör att S5 Max både är kraftfull och intelligent. Den kan kartlägga och komma ihåg rummets former och var eventuella hinder finns. Det gör att S5 MAX kan skapa den bästa städrutten för varje rum, vilket skapar en snabbare och effektivare städningsprocess. Xiaomi Roborock S5 MAX får av oss ett högt betyg. Den passar dig som är kräsen och kräver det allra bästa av en robotdammsugare. Därför är även priset ganska högt, och passar därför inte dig som vill ha ett budgetalternativ.

CLEANMATE S950

Cleanmate S950 är en robotdammsugare inom mellanprisklassen som trots sitt lägre pris har samtliga moderna funktioner. Robotdammsugaren styrs med hjälp av den så kallade Cleanmate-appen som gör att man kan detaljstyra den från mobilen. Rörelsemönstret lagras i form av en karta vilket gör att den inte dammsuger på samma ställe flera gånger. Förutom att dammsuga så har den även funktion för att våttorka golvet, där vatten tillförs genom en inbyggd elektrisk vattenpump.

CLEANMATE S950

Cleanmate S950

Cleanmate S950 har en batteritid på 100 minuter, med en laddningstid på 300 minuter. Ljudnivån är 60 dB vilket är lägre än många andra robotdammsugare. Cleanmate S950 är även utrustad med ett HEPA-filter, som är effektivt mot allergener och mikroskopiska partiklar. Cleanmate S950 är cirkelformad vilket gör att den inte är optimal för att komma åt kanter. Har du behov av att få dammsuget i hörn kan det vara aktuellt att välja en annan robotdammsugare. Ett stort antal kunder som köpt och använt Cleanmate S950 är nöjda, där många beskriver hur den tar upp väldigt mycket damm för sin prisklass. Andra kommenterar kring hur lätt den är att installera och att den tar sig över trösklar och mattor förvånansvärt bra.

ECOVACS DEEBOT SLIM2 ULTRA-SLIM ROBOT

Ecovacs Deebot Slim2 Ultra-Slim Robot kan både dammsuga och moppa golvet i samma rengöringsprocess. Dammsugaren har en fyrkantig design och är endast 5,7 cm hög för att kunna komma åt att göra rent på de flesta ställena i ditt hem. Robotdammsugaren kan enkelt sättas igång med en knapptryckning och kan sedan manövreras med din smartphone.

ECOVACS DEEBOT SLIM2 ULTRA-SLIM ROBOT

Ecovacs Deebot Slim2 Ultra-Slim Robot

Du kan även schemalägga städning en gång om dagen. Dammsugaren kan även skapa virtuella väggar/no go-zoner och har en Smart Motion-navigeringsfunktion för att städa rum för rum. Den har en sugmetod som är anpassad för djurhår och har rengöringsmetoderna: Auto, Spot och Edge. Ecovacs robotdammsugare har justerbara hjul som gör att den automatiskt anpassar sig till underlaget, även om det är ojämnt, för att vara så nära golvytan som möjligt vilket ökar sugeffektiviteten. Robotdammsugaren kostar strax över 2 000 kronor.

MER OM ROBOTDAMMSUGARE OCH TOPPVALET

Vinnaren i vår sammanställning av robotdammsugare är Xiaomi Roborock S6. Här får man en robotdammsugare i toppklass, till ett fullt rimligt pris. Xiaomi Roborock S6 har många funktioner som är på en helt annan nivå jämfört med konkurrerande varumärken, dessutom är de flesta kunder som använt sig av den riktigt nöjda. Är man ute efter en lite billigare robotdammsugare så kan vi rekommendera Cleanmate S950 som ett bra budgetalternativ.

SÅ HAR VI UTSETT DEN BÄSTA ROBOTDAMMSUGAREN

För att kunna utse den bästa robotdammsugaren har vi fördjupat oss i flera oberoende tester av robotdammsugare. De källor vi använt för att hitta information om robotdammsugare och testvinnande produkter är bland annat M3, Råd & Rön, Pricerunner, Techradar och Prisjakt. Vi har även tagit reda på vad kunder tycker om olika typer av robotdammsugare genom att läsa kommentarer och kundomdömen hos Prisjakt, Pricerunner och olika återförsäljare av robotdammsugare.

KÄLLOR OCH TESTER VI LÄST (INHÄMTAT 2021)

KUNDOMDÖMEN OCH KOMMENTARER

Kundomdömena och kommentarerna vi har läst inför vår sammanställning av robotdammsugare finns hos Prisjakt, Pricerunner, Elgiganten, Netonnet och Tretti.