RISKOKARE

BÄSTA RISKOKARE 2021

Utvecklingen går framåt och anpassar sig efter behovet vi människor har och inget undantag för riskokaren. En uppfinning som gör det enkelt för oss risälskare att koka större mängder eller bara få riset till den perfekta konsistensen varje gång. Vi älskar ju sådant! Enkla komplement som förenklar vardagen för både familjer och större kök.

kollage av riskokare

Den första riskokaren gjordes av Mitsubishi Electric 1923 och var en simpel stålurna med en kokplatta. Den dominerade marknaden och hade i princip monopol fram tills 1930 då de första konkurrenterna kom. Problemet med denna kokare var att den var mycket dyr och få människor hade råd med den samt att den inte heller var så bra. Riset klibbade fast på både urnans botten och kanter varje gång. Utvecklingen har gjort marknaden tillgänglig för allas plånböcker och idag kan du köpa dig en fullt fungerande riskokare från cirka 300 kronor.

TECHWOOD HOME TCR-102 – TESTVINNARE

När det kommer till att jämföra produkter så kan man generalisera eller utgå ifrån sig själv och sina egna behov. Kapacitet, kvalitet, funktion, tillbehör, design, omdöme och pris är några av punkterna som många tycker är viktiga att väga in vid en jämförelse. När det kommer till Techwood Home TCR-102 så ligger den bra till på dessa parametrar. Det är en mindre kokare som är perfekt för familjer och hemmabruk då kapaciteten är 1L och det motsvarar ca 4 portioner. Priset på ca 300kr gör den tillgänglig för de flestas plånbok vilket gör denna till en mycket populär och användbar produkt.

Techwood Home TCR-102

Det är en stilren riskokare som man inte behöver gömma i hemmet, den är i vit keramik med avtagbar skål för enkel rengöring. Som tillbehör får du med en spatel för att hantera riset och måttbägare för avvägning. Glaslocket gör det extra praktiskt för dig att hålla koll på ditt ris. En stilren och mycket prisvärd riskokare för daglig användning i hemmet som inte gör dig besviken.

HAMILTON BEACH 37541

Denna riskokare är en av de dyraste i vårt test, det kan man förstå med tanke på att den har fler inställningar än en simpel riskokare med on- och off-knapp. Denna rymmer 4.75L vilket motsvarar 20 portioner som också gör den praktisk för större serveringar, familjer eller varför inte till dig som vill kunna göra många matlådor.

Hamilton Beach 37541

Designen är väldigt stilren och går mer i industristil, väldigt stilfull! Dock så har det kommit till vår kännedom att den tyvärr inte har den kvalitén priset borde kunna garantera. Teflonet på insidan har en tendens till att snabbt lossna och här finns det tyvärr inga nya delar att få på garantin utan måste helt bytas ut från egen ficka för ca 1000 kronor. Dessutom har teflon visat sig vara skadligt för hälsan, om denna riskokare från Hamilton blir just ert val så var noggrann med vad ni använder för redskap vid hantering av riset från kokaren.

WILFA RC-10CD

Wilfa själva har döpt denna riskokare till Gohan och de själva uttrycker dess funktion med stolthet. En av fördelarna med produkten är att du inte behöver vara en mästare på timing, du kan nämligen koka riset och det kan gå klart utan att den perfekta konsistensen försvinner. Gohan ser till att röra om riset tills att den resterande maten är redo för servering. Den tar god tid på sig men resultatet blir därefter.

Wilfa RC-10CD

Riskokare, grötkastrull och ångkokare, ja alla de funktionerna får du i ett och samma köksredskap. Prislappen är normal på produkten men med dess funktioner skulle jag säga att den är otroligt prisvärd.

CUISINART CRC-800

Företaget är amerikanskt med en historia på ca 50 år, det var paret Sontheimer som då tyckte det saknades högkvalitativa köksmaskiner på marknaden. Riskokaren är av storleken större med en kapacitet på upp till 12 portioner och den ligger också därför högst upp i pris av alla riskokare vi har jämfört.

Cuisinart CRC-800

Designen är traditionell och stilren, dess rostfria yttre gör att du stolt kan plocka fram den ur skåpet och tillaga både ris, soppor eller ånga till exempel grönsaker. Den har funktionerna laga eller värma upp som du kan använda på så många sätt som fantasin tillåter. Det som många uppfattar som mindre bra med denna är att det krävs en viss teknik, det är inte bara hälla i ris och vatten och trycka på on. Utan, det tar ett tag innan man får till det, många bränner riset i botten och uppfattar denna produkt som känslig och att den inte är till för nybörjare.

TEFAL CLASSIC 2 RK1011

Det var för 60 år sen Marc, grundare av Tefal, började göra teflonstekpannor av sina fiskeredskap efter att ha tagit vid sin frus råd. På den vägen är det och idag är de kända för att vara bland de första att använda sig av non-stick stek- och kokkärl. Denna riskokare ligger i mellanskiktet i pris och har fått mycket goda recensioner av nöjda kunder. Den som många andra riskokare är multifunktionell med sin ångfunktion, tillaga eller värma.

Tefal Classic 2 RK1011

Den är i två delar kan man säga, den gråa övre delen är till för att ånga efter smak och behov medan det svarta huvudsakliga kärlet är där den kokar ditt ris. Alla delarna som kommer i kontakt med mat går att diska i maskinen som underlättar otroligt mycket. Timerfunktionen som gör att du kan slappna av i köket, den fungerar så att den tillagar ditt ris och sedan håller det varmt tills du är redo att äta.

LÉUKÉ RIS- OCH QUINOA-KOKARE

Nu glömmer vi all teknik för en stund och kikar in i en helt annan värld. Lékué har gjort det enkelt och lättillgängligt för alla att få till bra ris, men i mikron, mycket spännande. Det som skiljer sig från alla tekniska kokare är att denna är liten och smidig, du kan slänga in den i både kyl och diskmaskin, samt att du enkelt plockar bort det gröna locket och kan servera direkt ut.

Lékué Ris- och Quinoa-kokare

Under våra tester har vi inte stött på några problem med denna produkt utan bara kanske insett att det inte alltid behöver vara så komplicerat. Dess största fördel skulle jag snabbt säga är rengöringen. Alla som har en köksmaskin hemma vet att det är en otrolig glädje att använda dem men också ett projekt att få dem redo för användning igen. Med denna produkt slipper du allt sådant. Har du däremot en stor familj eller har behovet av att kunna laga större kvantiteter så är denna inte din typ av riskokare.

OBH NORDICA 6321

Låt oss nu jämföra ännu en budgetvariant och denna gång från OBH Nordica, de har flera varianter av riskokare och denna är deras billigaste. Något vi sett på våra tester är att budgetvarianterna inte har lika lång hållbarhet som de dyrare alternativen. Det som stått ut med denna riskokare är att många har varit otroligt nöjda med den, lång livslängd och väldigt funktionell.

OBH Nordica 6321

Designen är stilren och simpel, den passar in på allas bänk där hemma och den kan prestera upp till 10 portioner, något som är perfekt för en större familj. En bonus är att den även håller riset varmt åt dig med sin varmhållningsfunktion. Sammanfattningsvis är det en mycket populär produkt som tydligt märks då du kan hitta hela 23 återförsäljare för denna OBH Nordica-riskokare med stor variation av pris.

MER OM VINNAREN I TESTET

Med sin billiga prislapp och sin enkla design, kanske är det just därför som riskokaren från Techwood home är vinnaren i detta test. Hög kvalité till ett billigare pris, en mindre kokare som passar alla hem. Användningsfaktorn är väldigt hög på denna produkt, kanske är det därför den är så populär. Den sticker inte ut i skåpet där hemma utan finns bara där som en trygghet varje gång du behöver den, som en trogen vän, alltid tillgänglig.