Portabel AC

Med en portabel AC får man en behaglig temperatur i sitt sovrum året runt, oberoende av temperatur utomhus. Dessutom kan man på ett smidigt sätt flytta runt den till olika rum i bostaden efter behov, alternativt ta den med sig på semestern eller till sommarstugan. Vi har sammanställt alla de oberoende testvinnarna inom portabla AC, för att du snabbt ska kunna få en överblick över vilken portabel AC som är bäst. Läs vidare för att se resultaten.
portabla ac

Fördelar och användningsområden för en portabel AC

Den generella fördelen med en portabel AC är att man på ett snabbt och lätt sätt kan både kan värma och kyla ett rum. Många väljer en portabel AC för att den är smidig att hantera och att den går att flytta runt till olika rum efter behov. Det krävs ingen montering som med en vanlig fast AC, istället är det bara att sätta in sladden och köra igång. Du kan även lätt ta den med dig, till exempel till sommarstugan.

Vanligtvis det bästa valet till lägenhet

För boende i bostadsrätt eller hyresrätt, där man inte hur som helst kan göra ändringar på husets väggar så brukar en portabel AC vara det bästa alternativet. Eftersom den inte kräver någon montering eller installation så går den att använda i vilken lägenhet som helst.

Nackdelar med en portabel AC jämfört mot en fast monterad AC

Fördelarna med en portabel AC är förmodligen ganska uppenbara. Men det finns även några nackdelar att tänka på.

Läckage av varm/kall luft via utblås

Den första nackdelen som vi vill lyfta är att en portabel AC kräver ett utblås. Vanligtvis är det lättast att placera utblåset i ett öppet fönster. Det blir alltså oundvikligen ett ganska stort läckage av varm/kall luft genom öppningen där man har utblåset (mindre effektivt).

Högre ljudvolym

En annan nackdel med portabla ac är att de brukar ha en något högre ljudvolym än fasta monterade. Störs du av ljud på natten bör du därför tänka igenom detta.

Kan inte kyla lika stora ytor

Portabla AC-maskiner har inte lika stor kapacitet som fasta monterade AC. Alltså är en portabel AC inget för dig som avser kyla en hel lägenhet eller riktigt stora rum.

Högre energiförbrukning

I och med att bland annat utblåset orsakar läckage så brukar effektiviteten vara sämre för portabla AC än fasta monterade. De brukar därför dra lite mer el och därför också kostar mer att driva.

Olika Typer av portabla AC

Här lista vi några vanliga typer av portabla AC.

Portabel AC med frånluftsslang

Den här typen av portabel AC kyler rummet genom att skicka ut luften genom en frånluftsslang. Den vanligaste typen av portabel AC på marknaden för tillfället.

Portabel AC utan slang

Det finns portabla AC utan slang som inte kräver något utblås eller frånluftsanslutning. Dessa produkter använder sig istället av en vattentank för att kyla luften. Det har bland annat fördelen att det inte sker något läckage runt utblåset som för en vanlig portabel AC. Portabla AC utan slang brukar man också kalla för luftkylare.

Portabla AC med värmefunktion

Många, men inte alla portabla AC har utöver kylfunktion även värmefunktion. Detta är ett givet val för dig som vill kunna använda din portabla AC året runt..

Viktiga tillbehör

Här listar vi några bra och viktiga tillbehör till portabla AC.

Dörr- och fönstertätning vid utblås

För att minimera mängden läckage/spill vid utblåset finns det bra tätning som är anpassad för att sätta omkring slangen för utblåset. Det finns tätning som går att sätta både runt dörrar och fönster, som gör det lättare att hålla en specifik temperatur och hindrar varm eller kall luft att tränga in genom springan där slangen för utblåset ligger. En känd produkt på området heter AirLock och tillverkas av Arctus Nordic.

Kända varumärken inom portabla AC

Här går vi igenom några kända varumärken inom portabla AC.

Woods

Woods är ett välkänt varumärke inom bland annat luftkonditionering, luftrening och avfuktning. Som det går att läsa i listan ovan så ligger Woods bakom flera testvinnare, både i Aftonbladets Plus test och i sammanställningen av Prisjakts expert. Detta bör säga en hel del om kvalitén på deras produkter. Woods tillverkar en hel del luftkonditionering som riktar sig mot företagsmarknaden, butiker, kontor med flera. Men man har även ett par produkter som riktar sig till privatkunder. Även om Woods ligger bakom två testvinnare så har vi noterat att kundomdömena varierar för deras produkter. Exempelvis har Woods Cortina Silent G 12K endast fått ett samlat betyg på 3,1 av 5 baserat på 26 kundbetyg.

Electrolux

Det svenska märket Electrolux är en stor aktör på marknaden för portabla AC. Deras produkt har utsetts till Bäst i Test av Råd & Rön vilket får anses vara en kvalitetsstämpel på deras portabla AC. Deras produktserie ChillFlex Pro hör till de bäst säljande på marknaden och i stort sett samtliga av ChillFlex Pro-produkterna har fått höga samlade kundbetyg. Den enda av Electrolux portabla AC som verkar vara mindre bra enligt kunderna är Electrolux Well P7, som endast fått ett samlat betyg på 2,9 av 5 hos Prisjakt. Vad som bland annat kännetecknar Electrolux portabla AC i tester är att de är effektiva när det kommer till att hålla en jämn temperatur, samt att de har en förhållandevis låg energiförbrukning jämfört mot konkurrenter.

Whirlpool

Whirlpool är ett stort amerikanskt bolag inom vitvaror, som också är en stor internationell aktör på marknaden för portabla AC. Whirlpool säljer nio olika portabla AC på den svenska marknaden, där majoriteten fått goda kundomdömen. Whirlpool har presterat helt ok i tester, med en tredjeplats i Pricerunners test av portabla AC. Dock långt ifrån en testfavorit. Vad som kännetecknar deras produkter jämfört mot konkurrenter är att de har en i genomsnitt betydligt högre kylkapacitet. Whirlpool kan därför vara ett märke att titta på för dig som vill kyla eller värma lite större ytor eller rum.

Lågprisprodukter

Det finns några lågprisprodukter inom portabla AC värda att nämna.

Jula: Jula säljer tre luftkonditioneringar/luftkylare under sitt egna varumärke ”anslut”. Produkterna har fått varierande kundbetyg men åtminstone en av dem ser ut att vara ett helt OK köp. Det är Luftkonditionering Anslut 3500W som kostar 5000 kr, den har fått ett samlat kundbetyg på 4,4 av 5.

Clas Ohlson: Clas Ohlson säljer en portabel AC under sitt egna varumärke Cotech. Denna produkt kyler rum på upp till 16 kvadrat, den kostar 3300 kr och fått ett samlat kundbetyg på 4,4 av 5. Det ser alltså ut att vara ett hel OK köp även det.

Även Biltema säljer två portabla AC under eget varumärke, en för mindre utrymmen på 12-15 kvadrat och en för lite större utrymmen på 30 kvadrat. De kostar 2500 kronor respektive 3500 kronor.

Viktiga egenskaper att titta närmare på när man ska köpa en portabel AC

Här guidar vi dig till några egenskaper som kan vara bra att titta närmare på när man ska köpa en portabel AC.

Kylkapacitet

Många tillverkare av portabla AC skriver ut hur stora rum (i kvadratmeter) som deras produkter är anpassade för att kyla. Men för att få ett hum om kylkapaciteten är det även bra att kolla på den portabla ACns kW (kilowatt) och (BTU) British Thermal Unit.

Vikt och hjul

För att en portabel AC verkligen ska vara portabel krävs det att den inte väger för mycket. Portabla AC är också mycket tunga, en normal portabel AC väger runt 30 kg men de kan väga betydligt mer än så. För att kunna förflytta den smidigt krävs det därför också bra hjul. I annat fall kan man behöva hjälpmedel för att transportera den, beroende av hur mycket man orkar lyfta.

Sladdlängd

Sladdlängden kan vara en viktig egenskap eftersom den portabla ACn normalt behöver stå en bit bort från uttaget, vid fönstret eller den öppning där utblåset ska ske. En så lång sladd som möjligt är därför att föredra.

Elförbrukning

Elförbrukningen som mäts i W är en viktig egenskap eftersom det avgör hur mycket det kostar att ha den portabla ACn igång. Portabla AC drar mycket el och man bör därför se över hur mycket de förbrukar för att inte få en obehaglig överraskning på elräkningen sen.

Ljudnivå

Den portabla ACns ljudnivå, som mäts i decibel (dB) kan vara ganska avgörande för dig som är lättstörd. Generellt sett är portabla AC inte så högljudda. En normal ljudnivå för en portabel AC ligger någonstans runt 60 dB.

Temperaturintervall

För de allra flesta användare behöver man inte se över den portabla ACns temperaturintervall, som brukar ligga kring 15-30 grader. Har du dock behov av särskilt höga eller låga temperaturer kan det vara aktuellt att titta på detta.

Läsvärda tester av portabla AC

Det finns flera läsvärda tester inom portabla AC, som vi rekommenderar för dig som vill fördjupa dig. Läs vidare nedan.

Råd & Röns test av portabla AC med löpande uppdateringar

Råd & Rön har genomfört ett av de mest omfattande testerna av portabla AC, som uppdaterats regelbundet med senaste uppdatering i mars 2023. Totalt har man testat 28 olika portabla AC från ett antal olika varumärken. Vad vi särskilt gillar med Råd & Röns test är lättöverskådligheten och den gedigna sammanställningen av produkternas egenskaper som man testat ner på detaljnivå. Du hittar allt från produkternas luftflödesvolym till hur lätt det är att använda fjärrkontrollen eller rengöringsintervallet för den portabla ACns filter.

Aftonbladet Plus Test av Portabla AC

Aftonbladet Plus Test av portabla AC publicerades i juni 2022. Man har totalt testat 11 portabla AC, från olika varumärken. Här får man inte lika bra överblick som i Råd & Röns test, dock en ganska personlig och bra betygssättning av de olika produkterna och deras egenskaper. Här lägger man bland annat vikt vid produkternas ljudnivå, därefter allmänt om produkternas pris och ekonomi samt hur det är att använda dem med deras respektive funktioner. Här är ett test som mer beskriver hur produkterna är att använda för en vanlig konsument och inte deras egenskaper i ett labbtest.

Bäst i Test i Råd & Röns test av Portabla AC

Bäst i Test i Aftonbladet Plus Test av Portabla AC

Pricerunners test av Portabla AC

Bästa Portabel AC enligt Prisjakts Expert

Byggahus.ses Test av Portabla AC