PLÄTTLAGG

BÄSTA PLÄTTLAGG

Oavsett om du ska steka plättar eller amerikanska blinis så är det viktigt med ett plättlagg som fungerar som den ska. Det finns plättpannor som ser ut som det som din mormor stekte plättar i såväl som moderna varianter helt utan nedsänkningar för individuella plättar.

Vi har tagit en titt på de bästa plättlaggen med tanke på egenskaper, kvalitet och funktion. När du väljer en plättpanna till ditt kök bör du beakta form och storlek på plättar samt hur enkelt det är att steka på rätt temperatur. Ta också reda på om plättlaggen fungerar på din typ av spis!

FUNKTION BLINISPANNA

Funktions blinispanna har 7 plätthål och kan användas för svenska plättar såväl som amerikanska blinis. Det här är en smidig plättlagg som håller hög kvalitet då den är av gjutjärn. En plättpanna av gjutjärn är ju något av en klassiker och Funktion har tagit fram en plättlagg som verkligen håller måttet. Den är ganska tung men det får du ju räkna med då det handlar om gjutjärn. Dessutom kan du inte diska i diskmaskin om du vill att pannan ska hålla länge.

FUNKTION BLINISPANNA

Funktion plättlagg fungerar på alla spisar vilket inkluderar induktionsspisar. I och med att järnet är så enkelt att använda så passar det perfekt för att laga plättar med barn. Då uppvärmningen av pannan är snabb så är det inte svårt att få till riktigt fina plättar. Var dock noga med att sköta om gjutjärnet på rätt sätt för att behålla non-stick-effekten.

För alla spisar
Enkel användning
Prisvärd

STENFORS PLÄTTJÄRN

Stenfors plättlagg av gjutjärn är mycket populär i Sverige och faktiskt också i andra länder. Det här är en plättpanna som fördelar värmen på ett effektivt sätt så att du får god stekyta för samtliga plättar. Den är fri från farliga ämnen och enkel att använda. Det finns plats för 7 plättar i pannan och vissa användare tycker att plätthålen är små. På grund av detta kan det kännas som lite komplicerat att få upp plättarna ur pannan. Det beror lite på din vana och din teknik. Pannan är gjord för att du ska kunna grädda bästa plättarna.

STENFORS PLÄTTJÄRN

Priset är mycket attraktivt med tanke på den höga kvalitet du får med en Stenfors plättpanna. Det fina trähandtaget är inte bara vackert att se på. Det gör att du slipper vara rädd för att bränna händerna då du steker pannkakor.

Trähandtag
Hög kvalitet
God hållbarhet
Prisvärd

SKEPPSHULT PLÄTTPANNA I GJUTJÄRN

Många står ofta i valet och kvalet mellan en Skeppshult- och en Stenforspanna för plättar. En Skeppshult plättlagg kan också anses vara den bästa plättpanna du kan få helt enkelt för att den är gjord av smart gjutjärn. Du kan använda en Skeppshult plättpanna på vanlig spis eller över öppen eld. Skeppshult gjutjärnsprodukter kontrolleras noga och är gjorda av rent tackjärn. Det betyder att du kan lita på att det är hälsosamt järn i pannan. Bland omdömen kan vi se att det här är ett mycket bra järn för plättar. Ytan i plättlaggen fungerar mycket bra som non-stick trots att det är järn. Designen är vacker och tung. Det ger stabilitet men kan förstås också ses som ett minus om du tycker att det är jobbigt med tunga köksredskap.

SKEPPSHULT PLÄTTPANNA I GJUTJÄRN

Skeppshult plättpanna finns i lite olika varianter. Du kan välja en modell med ett bekvämt handtag av trä eller handtag av gjutjärn. Båda versionerna har fått mycket höga användarbetyg. Skeppshult har dock lite försprång vad gäller igenkänning av varumärke. Deras köksprodukter av gjutjärn har ju bevisat sin kvalitet väldigt länge nu.

Snabb uppvärmning
Fin design
För alla värmekällor
Hälsosamt järn

DE BUYER PLÄTTPANNA

Det här är en så kallad blinispanna som egentligen inte är riktigt samma sak som plättpanna eftersom den används för att steka amerikanska blinis. De Buyer plättlagg har alltså 3 plätthål som är lite större för att matcha den amerikanska blinisformen. De Buyer Lyonnaise Mineral B är den bästa plättlaggen för amerikanska plättar. Fast i grund och botten så rör det ju sig om en fransk stekpanna som är utvecklad för att användas av restauranger. Då den är gjord av kolstål så blir den bara bättre ju mer du använder den. Plättpannan kommer förbehandlad med bivax som ska diskas bort för hand innan användning. Den behöver därefter stekas in pannan innan du börjar använda den för att det sedan ska bli fina plättar. Omdömen från användare visar att De Buyers plättlagg fungerar precis som tänkt.

DE BUYER PLÄTTPANNA

Var dock medveten om att denna panna snabbt blir väldigt varm. Det står i instruktionerna men kan komma lite som en överraskning om du inte är van vid det. Om du vill ha en lätt panna kan detta vara den bästa plättlagg du kan hitta. Den väger inte ens 1 kg!

God värmefördelning
Klarar induktion
Helt i kolstål
Klarar ugnen till 200 grader

De Buyer Plättpanna

FISKARS PLÄTTPANNA

Ett välkänt märke i Sverige och andra länder är Fiskars och de har också tagit fram en plättpanna. Fiskars plättlagg är enligt tester av plättpannor ett bra val då du vill ha god hållbarhet. Då detta plättlagg är gjord av non-stick-aluminium så går det bra att diska pannan i diskmaskin. Men rekommendationen är ändå att diska för hand om du vill att pannan ska hålla sig i toppform längre. Det finns plats för 5 små plättar och det är förstås lite mindre än andra bra stekjärn för plättar. Det går dock snabbt att få ihop en massa plättar tack vare att värmen sprids snabbt och jämnt över pannan.

FISKARS PLÄTTPANNA

Du kan använda detta plättlagg över valfri värmekälla. Induktionshäll fungerar också bra. Trots att handdisk rekommenderas så kan detta inte ses som något större minus då Fiskars plättpanna är enkel att göra ren. Beläggningen är till för att klara många användningar. Det gör att du kan få ut många härliga plättmåltider med Fiskars plättlagg. Att pannan är energisparande är heller inte så dumt. Det är ett bra val för de allra flesta.

Blir snabbt varm
Non-stick aluminium
Energisnål
Tål maskindisk

Sammanfattning

Den största skillnaden mellan de bästa plättjärnen är hur många hål för plättar de har och vilket material de är gjorda av. Om du helst vill ha något klassiskt som påminner dig om plättgräddningen från din barndom så kan plättlagg från Skeppshult eller Stenfors av gjutjärn rekommenderas. Om du är ute efter ett plättjärn för amerikanska pannkakor, blinis, så är De Buyer blinisjärn det bästa plättjärnet för dig. Oavsett vilken modell du väljer så ska du alltid kontrollera hur du ska sköta om plättlaggen. Då det handlar om gjutjärn är det viktigt att inte diska i maskin och att torka ordentligt efter varje handdisk. Du bör också kontrollera om ett plättjärn av gjutjärn är instekt eller inte. Det gäller att sköta detta på rätt sätt för att järnet fortsatt ska ha en non-stick-yta så att det blir lekande lätt att steka plättar. Ta också en titt på om din plättlagg tål ugnen innan du ställer in den i din ugn för att hålla plättarna varma!

Mer om källor för vår produktbedömning

Vi har inte själv gräddat plättar på flera hundra plättlaggar. För att hitta bästa plättlaggen har vi istället undersökt tester av plättlaggar samt sett på omdömen. Sedan har vi valt ut de produkter som får höga betyg både av experter och av de som köpt och steker plättar i plättjärnet.

Källor för vårt urval av produkter är:

Funktion Blinispanna

https://bagarenochkocken.se/koksmaskiner/ovriga-apparater/funktion-blinispanna-7-hal-23-cm/

https://www.amazon.co.uk/KitchenCraft-7-Hole-Cast-Induction-Safe-Blini/dp/B00VW0N0T0

Stenfors plättjärn

http://www.diva-portal.se/smash/get/diva2:1240302/FULLTEXT01.pdf

https://www.cervera.se/produkt/stenfors-plattpanna-7st-gjutjarn

Skeppshult plättjärn

https://bagarenochkocken.se/kokkarl-stekpannor/stekpannor/skeppshult-plattpanna-gjutjarn-23-cm-trahandtag/

https://www.shpock.com/en-gb/i/XHFNQ-GOFyDNW8P4/stekpanna-skeppshult-plaettar

https://www.nordicnest.se/varumarken/skeppshult/skeppshult-plattpanna-med-trahandtag/

De Buyer plättpanna

https://bagarenochkocken.se/koksmaskiner/ovriga-apparater/de-buyer-plattpanna-kolstal-lyonnaise-mineral-b-3-blinis/