PIZZAUGN

BÄSTA PIZZAUGN

Det är inte bara din lokala pizzeria som kan baka pizzor med rätt temperatur på stenplattor. Numera finns det fina pizzaugnar för hemmabruk som är både enkla och roliga att använda. Vi har tittat på de populäraste ugnarna för pizza. Vissa är vedeldade men det finns också elektriska varianter.

Det finns flera modeller som kan koras som bästa pizzaugn och det är viktigt att du betänker varför du väljer en viss ugn. Med detta sagt ska vi nu se lite närmre på pizzaugnar som har vunnit höga betyg av experter såväl som vanliga användare.

OONI FYRA PORTABEL PIZZAUGN

Ooni Fyra är en portabel pizzaugn som du kan ta med dig precis överallt. Den är gjord för att du ska kunna värma mat eller baka pizza när du campar eller är på utflykt. Det är bara att ta med frusna pizzor eller pizzadeg och dra igång baket ute i skogen! Ugnen ska användas med träpellets och det är något som bidrar till en alldeles unik smak på pizzan. Det tar en kvart att få upp värmen i ugnen och du kan nå en maxtemperatur på 500 grader för att få pizzor med riktigt spröd botten. Med mycket hög temperatur så är det också så att pizzabaket är över på nolltid. Det tar inte mer än någon minut att ha en pizza redo med denna ugn! Perfekt när nu är ute på utflykt och alla kommer på plötsligt att de är vrålhungriga.

OONI FYRA PORTABEL PIZZAUGN

Notera att denna ugn för pizza fungerar för pizzor med en maxstorlek på 30,5 cm. Det går alltså inte att baka enorma pizzor i den. Experttester hyllar att det här är en enkel ugn att montera och att den är så pass kompakt vilket gör den lätt att få med sig. På minussidan har vi att du kan få testa några gånger för att få till den perfekta pizzan. I användaromdömen så ges just tipset att ge inlärningen lite tid. Användare som köpt denna ugn bekräftar dock att den är snabb och att det blir god pizza med Ooni Fyra när du väl fått häng på hur den ska användas.

Snabb
Stabil
Prisvärd
Enkel användning

BERTELLO VEDELDAD PIZZAUGN

Betello är en pizzaugn för vedeldad pizza med pellets. Men den fungerar också med kol, vanlig ved eller en gasbrännare som du köper till. Ugnen är gjord för att vara enkel att ta med. Benen går att fälla undan så att du får god förvaring såväl som enklare transport. I och med att du kan komma upp i temperaturer på över 500 grader så är detta en pizzaugn du kan använda för att få äkta italienska pizzor. Du kommer att grädda pizzan på pizzasten och det bidrar till den goda smaken. Ugnen kommer med en stor pizzaspade som du kan använda för att plocka ut pizzan på ett säkert sätt.

BERTELLO VEDELDAD PIZZAUGN

Det är särskilt möjligheten att ta denna ugn med sig som får höga betyg av användare. Dessutom är det många som intygar att den bakar pizzorna mycket snabbt. Du får kanske mecka lite med att vända på pizzan efter en halv minut för att det ska bli riktigt gott. Men det vänjer du dig snart vid.Var dock medveten om att du måste läsa instruktioner noga och testa lite innan det blir perfekt. Ugnen är enkel att använda men det krävs övning för att nå färdighet med den. Det ska dock sägas att många tycker att det är väldigt roligt att använda denna pizzaugn så du lär inte ha något emot att öva.

Kompakt design
Fungerar med ved, kol, pellets och gas
Maxtemperatur på över 500 grader
Effektiv

SAGE SPZ820 THE SMART OVEN PIZZAIOLO

Sage är ett märke som står bakom många bra maskiner för matlagning. Deras pizzaugn Sage SPZ820 kan enkelt placeras på diskbänken där den kan kopplas till eluttag för att dras igång. Ugnen ser lite ut som en mikro men är något helt annat med möjligheten att nå temperaturer på omkring 400 grader. Sage pizzaugn är gjord för att du ska kunna baka pizza som i Italien i ditt kök. Detta är en praktisk mini-ugn som får en spröd och härlig pizza klar på 2 minuter. Den fungerar lika fint för hemmagjord pizza som den färdiga du plockar upp i butikens frysdisk. Experttester visar att denna ugn är snabb och enkel att använda. Användare intygar att det här är en ugn som gör sitt jobb. Det blir bra pizzor med den.

SAGE SPZ820 THE SMART OVEN PIZZAIOLO

Stenen är dock lite mindre och därmed kan du inte baka de största pizzorna med denna pizzaugn. Den lätta hanteringen gör att du antagligen kommer att använda ugnen flitigt så den kan rekommenderas.

Lätt att använda
Kompakt storlek
Pizza redo på 2 minuter
Jämn värmefördelning

På minussidan nämns att den inte är helt enkel att göra ren och att du får offra en hel del plats på bänken för den.

MORSØ FORNO GJUTJÄRN

Här har vi ett litet konstverk som du gärna ställer synligt på uteplatsen. En pizzaugn av gjutjärn är ju supersmart. Danska Morsø har designat en utomhusugn som du kan laga pizza och annan mat i. Den kan nå mycket höga temperaturer på flera hundra grader vilket ger krispig pizza. Ugnen Morsø Forno är mycket tålig. Den har en inbyggd keramisk sten och därmed så fungerar den perfekt till pizza. Det går också att varmröka mat i ugnen och du kan köpa till ett lock för öppningen för att hålla röken inuti ugnen. Du bör dock vara medveten om att denna ugn väger över 100 kg. Den är portabel men knappast ditt första val för utflykter och camping. Tyngden beror på att den är gjord av gjutjärn vilket också innebär att den är otroligt tålig.

 

MORSØ FORNO GJUTJÄRN

I tester så framgår det att det här är en perfekt ugn för många olika typer av mat. Designen gillas också för att den är modern och intressant. Användare bekräftar att denna pizzaugn är robust och rolig att använda. Det blir riktigt goda sten-bakade pizzor med den. Många säger också att ugnen skapar en alldeles unik mysfaktor med sin fina design.

Portabel
Vacker design
Kan varmröka mat
Går att köpa till lock

MAXIMUS PIZZAUGN

Maximus är en pizzaugn som du kan använda på uteplatsen för att grädda pizza för familj och vänner. Med en inbyggd skorsten så minimeras rökutvecklingen och det blir trevligt att vistas omkring ugnen då den är igång. Här finns det mycket plats inuti ugnen så den är perfekt för större pizzor såväl som flera pizzor samtidigt. Den här pizzaugnen når 300 grader efter 20 minuter. Det är inte lika hög temperatur som andra populära pizzaugnar erbjuder men tillräckligt för att det ska gå snabbt att grädda pizza. I tester har denna modell gjort väl ifrån sig. Många tycker att pizzaugnen är enkel och rolig att använda.

MAXIMUS PIZZAUGN

Du ska dock notera att du måste testa dig fram för att hitta rätt teknik. Det tar några användningar att få häng på hur Maximus ska användas för bästa möjliga resultat. Utöver pizzabak så kan du använda ugnen för att värma upp mat och göra pajer.

Stor pizzaugn
Enkel användning
Snygg design
Skorsten

SAMMANFATTNING

Det finns väldigt fina pizzaugnar att välja bland och det kan vara svårt att kora en bästa pizzaugn. Om vi bara får välja en så blir det Betello pizzaugn som är så flexibel med många olika sätt att grädda pizzan på. Men gjutjärnsugnen från Morsø är också läcker och något som kan skapa en helt unik stämning på en uteplats. Du får fundera lite på hur du ska använda din pizzaugn. Om du vill ha något som är bra för camping och utflykter är en lättare modell att föredra. Beakta också hur hög värme du kan få upp i ugnen så att det blir riktigt krispiga och spröda pizzor med den!

Mer om källor för vår produktbedömning

Vi har inte grillat pizzor i en massa pizzaugnar för att försöka hitta den bästa ugnen för pizzabak. Istället har vi gallrat fram populära pizzaugnar online för att se på tester och omdömen. Vi har jämfört experttester med användaromdömen för att till sist välja ut de bästa pizzaugnarna just nu.

Källor för vårt urval av produkter är:

Ooni Fyra portabel pizzaugn

https://bagarenochkocken.se/grillar/kolgrillar/ooni-fyra-portabel-pizzaugn/

https://www.gardeningetc.com/reviews/ooni-fyra-pizza-oven-review

Bertello vedeldad pizzaugn

https://www.amazon.com/Napoli-Wood-Fire-Outdoor-Pizza/dp/B07FT4CP11

Sage SPZ820 The Smart Oven Pizzaiolo

https://bagarenochkocken.se/grillar/kolgrillar/sage-spz820-the-smart-oven-pizzaiolo-pizzaugn/

https://www.bbcgoodfood.com/reviews/sage-the-smart-oven-pizzaiolo-review

Morsø Forno Gjutjärn

https://www.dumblittleman.com/morso-forno/

https://www.pizzaovenreviews.co.uk/morso-forno/

https://bagarenochkocken.se/grillar/kolgrillar/morso-forno-gjutjarn/#reviews

Maximus pizzaugn

https://www.patioandpizza.com/blogs/resources/maximus-prime-pizza-oven-review