PIZZASTEN

BÄSTA PIZZASTEN

En pizzasten är ungefär vad det låter som, en skiva tillverkad av en typ av sten som du kan lägga i ugnen eller på grillen. Den hjälper sedan till med att tillaga maten på ett liknande sätt som en stenugn. Det finns olika varianter av stenar som du kan välja mellan vilket kan göra det lite svårare att bestämma vilken som egentligen är bäst.

kollage av pizzastenar

I vårt sammanställning får du information om flera varianter av stenar i olika prisklasser. Du får själv bestämma om de vi tycker är bäst även är bäst för dig eller inte. Flera av stenarna är mycket bra och den största skillnaden dem emellan är storleken och priset. Vi har självklart även utsett en bäst i test som vi kommer att berätta lite extra om, samt motivera varför den vann.

JAMIE OLIVER BLUE PIZZASTEN 35,5CM

Vi känner nog alla till Jamie Oliver, som även blev känd med namnet den nakna kocken. Hans pizzasten är ett mycket bra val om du är ute efter en hållbar modell som sköter jobbet bra. Med den här stenen kan du få en perfekt italiensk pizza hemifrån ditt eget kök, fantastiskt gott. Den har praktiska handtag som gör den enkel att förflytta när pizzan är färdig. Färgen är snyggt vit och är perfekt för servering av pizzan vid matbordet. Den är värmetålig och fördelar värmen mycket jämt samt att den håller pizzan varm länge. Det är viktigt att du ställer in stenen i ugnen när den är kall, annars riskerar den att spricka om du sätter in den kalla stenen i en varm ugn.

JAMIE OLIVER BLUE PIZZASTEN 35,5CM

Jamie Oliver BLUE Pizzasten 35,5cm

KOLLA PRISET HOS

En liten nackdel är att den här pizzastenen från Jamie Oliver endast tål en värme på maximalt 260 grader. Därför bör du välja en annan sten om du vill grädda pizzor eller bröd på högre värme. Stenen är oglaserad och den kan därför anta en mörkare färg efter att fett och fukt från pizzan hamnat på den. Det är dock helt naturligt för pizzastenar. Bredden på 35,5 cm är perfekt för en pizza. Pizzastenen är tillverkad i keramik och det är ett bra material för en pizzasten. Med den här modellen slipper du kladdiga bottnar som går sönder vid delning och du kan servera perfekta pizzor varje gång. Om du har mer än en kan du enkelt göra fler pizzor åt gången, perfekt om ni är många.

EVA SOLO BAKSTEN/PIZZASTEN

Den här bakstenen från Eva Solo passar utmärkt till såväl pizzan som brödet. Bakstenen är rund till formen, med en diameter på 35,5 cm och en vikt på 1,05 kg. Designen är diskret i form av beige oglaserad keramik. Den här bakstenen kan både användas i olika typer av grillar och i ugnen, du får alltså en flexibel bak- och pizzasten med många användningsområden. Viktigt att veta är att Eva Solo Baksten inte tål maskindisk, istället ska den tvättas av i varmt vatten.

Eva Solo Baksten/Pizzasten

KOLLA PRISET HOS

Bland kunder som använt Eva Solo Baksten så hittar vi flera som uttryckt sig väldigt positivt om produkten. Till exempel beskriver användare hur det inte fastnar något på den och att produkten håller en hög kvalitet. Priset för den här pizzastenen är lägre än för de flesta andra pizzastenarna här i jämförelsen. Om vi saknar något med den här produkten så är det handtag, eftersom det skulle göra den lättare att hantera. Sammanfattningsvis så tycker vi dock att det är ett bra och prisvärt köp.

ANDERS PETTER PIZZA/BAKSTEN

Anders Petter Pizza/baksten är en maffig pizzasten på hela 38 cm i diameter. Den passar både för att tillaga pizza och baka bröd, då de båda ska tillverkas på hög värme under kort tid. Du får en krispig botten oavsett vad du använder dem till, vilket ger en perfekt pizza med krispig botten, intakt fyllning och mjuka, härliga kanter. Brödet får ändå en fluffig, god insida fast med en härligt krispig botten. Det här är en stor pizzasten och tack vare storleken och dess höga kvalitet har vi utsett just Anders Petter Pizzasten till vår vinnare i vår sammanställning. Du kan dessutom använda den både i ugnen och på grillen, tänk så härligt att baka pizza ute på grillen en härlig sommarkväll. Det medföljer dessutom ett ställ för snygg servering.

ANDERS PETTER PIZZA/BAKSTEN

Anders Petter Pizza/Baksten

KOLLA PRISET HOS

Det är väldigt enkelt att rengöra den här pizzastenen från Anders Petter. Det enda som behövs är varmt vatten för att göra den ren. Det är mycket viktigt att du inte sköljer den varma stenen i kallt vatten då det kan leda till att den spricker. Dessutom blir pizza så mycket godare när du bakar den på en pizzasten, det är så likt stenugnsbakad pizza från din favoritpizzeria. Diska aldrig stenen med diskmedel och den kan inte heller diskas i diskmaskin. Just den här pizzastenen är tillverkad av hållbar cordiertie-keramik och den kommer att mörkna med tiden av fukten och fettet från pizzan, vilket är fullt normalt. Pizzan kan skäras upp direkt på stenen utan att den tar skada. Vår vinnare har dessutom fått mycket bra omdöme av användarna.

MODERN HOUSE PIZZA ANGELS REKTANGULÄR PIZZASTEN/BAKSTEN

Pizza Angels Pizzasten/baksten är en pizzasten från Modern House i rektangulär form. Du kan använda stenen både till pizza samt hårda och mjuka bröd. Den här stenen tål värme upp till så mycket som 750 grader, vilket gör att den kan användas både i vanlig ugn, kolugn samt på gasolgrill. Den är tillverkad i stengods och har handtag av rostfritt stål för att du enkelt ska kunna servera pizzan när den är färdig.

MODERN HOUSE PIZZA ANGELS REKTANGULÄR PIZZASTEN/BAKSTEN

Modern House Pizza Angels Rektangulär Pizzasten/Baksten

KOLLA PRISET HOS

Pizzastenen måste diskas för hand utan att du använder något diskmedel. Det vi gillar allra bäst med den här stenen, förutom att den tål så hög värme, är dess rektangulära form. Det gör det mycket enklare att tillverka en större pizza till fler personer, perfekt om du vill bjuda dina gäster på pizza.

LOTUSGRILL PIZZASTEN XL

LotusGrill Pizzasten XL är skapad för att användas tillsammans med din Lotusgrill XL och hjälper dig att baka fantastiskt god pizza varje gång. Den är stor och väger tre kg, samt att den är utrustad med smidiga handtag för enkel servering. Pizza som är tillverkad över kolgrill får en alldeles speciell smak och tack vare att stenen absorberar fukt får du en perfekt krispig botten varje gång.

LOTUSGRILL PIZZASTEN XL

LOTUSGRILL PIZZASTEN XL

KOLLA PRISET HOS

Den här stenen fördelar värmen jämnt vilket ger ett bra resultat. Nackdelen är förstås att den helst ska användas med en Lotusgrill XL där den passar bäst, men det är inte omöjligt att använda den med andra grillar där den får plats. Bäst resultat får du om du använder pizzastenen tillsammans med grillocket, då stängs den rökiga smaken verkligen in.

NAPOLEON REKTANGULÄR PIZZASTEN

Det här är ytterligare en rektangulär pizzasten som passar perfekt på grillen. Napoleon är kända för sina högkvalitativa produkter och den här stenen är inget undantag. Trots att stenen är tjock får den snabbt upp värmen och sprider även värmen jämnt. Den här pizzastenen drar inte heller till sig smakämnen, vilket är en fördel. Du kan även använda den till brödbak på grillen.

NAPOLEON REKTANGULÄR PIZZASTEN

Napoleon Rektangulär Pizzasten

KOLLA PRISET HOS

Den diskas varsamt för hand utan diskmedel för att den ska hålla så länge som möjligt. Det är mycket smidigare att fixa pizza till hela familjen med en rektangulär sten och den här är ett väldigt bra alternativ. Pizzastenen är något dyr men tack vare dess perfekta prestation är den ändå prisvärd. Det här är en av de stenar vi gillar allra mest.

WEBER GOURMET

Weber är ett välkänt varumärke inom bland annat grillar och de har även tillverkat olika typer av pizzastener. Weber Gourmet är en av dem och den passar på alla Webers brikettgrillar som är 57 cm samt på deras gasolgrillar. Pizzastenen är tillverkad av kordierit, ett mineral i ädelstenskvalitet.

WEBER GOURMET

Weber Gourmet

KOLLA PRISET HOS

Med den här pizzastenen kan du tillaga fantastiska italienska pizzor på grillen, det ger en fantastisk smak som du inte får någon annanstans. Materialet når en jämn och hög temperatur vilket ger en perfekt, krispig botten på din pizza. Stenen kommer med en serveringsbricka för att du enkelt ska kunna servera pizzan när den är klar. Om du har en Webergrill som du vill kunna tillaga pizza på så är den här stenen ett mycket bra alternativ.

LANDMANN PIZZASTEN-SET

Landmann är ett välkänt varumärke inom grill och de har även tillverkat ett pizzasten set där du får en pizzasten, en slicer samt en hopfällbar pizzaspade. Stenen har en diameter på 39 cm vilket gör den till en av de större stenarna i vår jämförelse. Det gör det möjligt att baka en stor eller två små pizzor på samma gång. Du placerar stenen på grill med lock så att den värms upp i takt med grillen, du kan gärna strö lite mjöl på stenen innan du lägger på pizzan. Det bästa sättet att rengöra den här pizzastenen på är genom att torka av den efter användning. Du bör undvika blötläggning och absolut inte använda något rengöringsmedel på den. Den ska inte heller smörjas in med olja eller liknande.

LANDMANN PIZZASTEN-SET

Landmann Pizzasten-Set

Vi gillar just det här setet från Landmann tack vare att du även får en spade och en slicer. Det är dessutom ett väldigt prisvärt set och det absolut bästa budgetalternativet i vår jämförelse. Med den här pizzastenen tar det runt 10 till 15 minuter att tillaga pizzan på din kol- eller gasolgrill. Att kunna baka pizza utomhus är fantastiskt, du slipper stekos inomhus och du får en helt annan smak på pizzor som grillas på en sten. Stenen väger 2,75 kg och en nackdel är att det fattas handtag på den. Pizzan tillagas på bästa sätt med grillens lock stängt. Med den här stenen får du en frasig pizza som smakar som de pizzor du köper på pizzerian. Den största fördelen med den här stenen är att den är stor.

BÄST I TEST BLAND PIZZASTENAR

Vilken pizzasten som kommer hjälpa dig nå det resultat du är ute efter kan variera. Vill du ha en pizzasten som går att använda på grillen måste du helt enkelt leta efter just en sådan. Vill du däremot använda en till din ugn finns kan det hända att du måste välja en helt annan. Har du lite tur kan du dock hitta en sten som du kan använda både i ugn och på grillen, vilket kan vara trevligt att ha tillgång till under sommaren när det är grillväder ute. Vår vinnare är Anders Petter Pizza/baksten som fungerar utmärkt både i ugn och på grillen. Den klarar värme på över 700 grader och är dessutom väldigt stor. Dess höga kvalitet är dock den största anledningen till att vi har utsett den till bäst i test.

SÅ HAR VI UTSETT DEN BÄSTA PIZZASTENEN

Pizzasten är en nischad produkt vilket gjort att urvalet av tester är relativt litet. Ett av de få testerna som finns är utfört av Aftonbladet Plus, som testat olika pizzastål och pizzastenar. Från detta test har vi hämtat en del information. Men vi har också tagit stor hjälp av de omdömen, recensioner och betyg som kunder lämnat för olika pizzastenar på nätet. Inför vår jämförelse har vi bland annat läst ett stort antal kundbetyg och recensioner hos Amazon, Pricerunner och hoss webbutiken Bagaren och Kocken. Utifrån informationen från ovan nämnda källor har vi kunnat sålla fram ett antal populära och högkvalitativa produkter, som dessutom fått höga kundbetyg.

KÄLLOR OCH TESTER VI LÄST (INHÄMTAT 2021)