Pesto

Vi har testat några av de bästsäljande pestosorterna på marknaden. Vi har betygsatt dem sett till smak, doft, konsistens och innehållsförteckning. Längre ner på sajten hittar du även en generell köpguide för pesto. Läs vidare för att ta reda på vilken pesto som vi tycker är bäst, mest prisvärd och godast.

DE CECCO PESTO ALLA GENOVESE - TESTVINNARE

De Ceccos Pesto Alla Genovese är vår solklara vinnare i testet. Den är helt enkelt tveklöst godast. Peston har sitt ursprung i Italien, den innehåller 37% basilika, 35% parmiggiano reggiano, alltså ganska bra grundingredienser. Bland de för oss oönskade ingredienserna finns cashewmjölk, surhetsreglerande medel och antioxidationsmedel. Öppnad burk håller i kylskåp i tre dagar vilket jämfört mot de andra i testet är mycket kort. Sockerinnehållet är 2,5 gram per 100 gram.

DE CECCO PESTO ALLA GENOVESE - TESTVINNARE

Doft, smak och hur den är i pasta

De Cecco Pesto Alla Genovese har en ganska direkt och tydlig basilikadoft, samtidigt som den har en fet och ostig doft. Konsistensen är grövre och krämigare och den har ingen synlig olivolja. Den har stora bitar av hela pinjenötter och basilika, vilket är ett plus. Äter man denna pesto rent så känner man en örtig basilikasmak, där sältan och syran tar över. Blandar man den i pasta så blir smaken dock god. Den här peston är den av produkterna i testet som mest smakar som när man gör pesto hemma. Vi gillar de stora bitarna av nötter som går att se, och i pasta så regleras den salta och sura smaken.

Betyg 7,5 av 10

Vid första anblick så ger den en sur och salt upplevelse, med anonym basilikasmak. Men tillsammans med pastan så gör den sig desto bättre, med en härlig örtig basilikasmak som kommer med lite grövre bitar av nötter som går att urskilja. Den här peston upplevs som mest hemmagjord av produkterna i vårt test

Godast smak!

ITIGO GRÖN PESTO EKOLOGISK

Itigos Grön Pesto Ekologisk har sitt ursprung i Italien. Den huvudsakliga ingrediensen i den här peston är basilika, som den innehåller hela 51% av. Till skillnad från många andra pesto-alternativ så innehåller Itigo Grön Pesto ingen ost, enligt tillverkaren så är den helt vegansk. När det kommer till övriga ingredienser så innehåller Itigos Gröna Pesto cashewnötter och en blandning mellan solrosolja och olivolja samt vitlök. Peston har en låg sockerhalt om 0,5 gram per 100 gram. Den är både ekologisk och KRAV-märkt och peston håller i 1-2 veckor från det att förpackningen öppnats.

ITIGO GRÖN PESTO EKOLOGISK

Doft, smak och hur den är i pasta

En tydlig och fräsch basilikadoft är det första intrycket man får. Peston har inga artificiella dofter. Konsistensen är grövre och mer rustik. Det gör att man upplever den här peston som mer hemmagjord, vilket vi uppskattar. När det kommer till smaken så har den inte en lika färsk och fräsch basilikasmak som doften kan få en att tro. Den smakar örter med en syrlig touch. En god örtig smak där syran balanseras, dock smakar den inte bara av basilika utan en allmän örtig smak. Itigo Grön Pesto saknar helt smak av ost och pinjenötter. I pastan passar den bra. Utseendemässigt så har den en rustik och hemmagjord känsla. Men smaken av basilika kan mer beskrivas som en blandning av olika örter, även när man har den i pasta.

Betyg 6 av 10

Det är ett plus att Itigo Grön Pesto är KRAV-märkt. Vi tycker även att det är positivt att det är en rustik pesto som ser hemmagjord ut. Det som faller lite är att smaken av basilika inte är lika tydlig som den doftar. Vi anser även att det är ett minus att den innehåller en större del cashewnötter än pinjenötter.

Ekologisk och KRAV-Märkt
Vegansk
I

KUNG MARKATTA BASILIKA-PESTO

Kung Markatta Basilika-Pesto är en ekologisk pesto med ursprung i Italien. Den innehåller endast olivolja (ingen solrosolja), med 37% basilika, 5% pecorino och 2% parmiggiano reggiano. Sockerinnehållet är 2,4 gram per 100 gram. Ingredienslistan ser alltså ganska bra ut, peston är nämligen dessutom märkt med Äkta Vara och innehåller inga konstiga tillsatser. Det enda minuset är att den innehåller mer valnötter och cashewnötter än vad den innehåller pinjenötter. Öppnad förpackning håller 5 dagar i kylskåp, täckt av olivolja håller den dock i hela 30 dagar.

KUNG MARKATTA BASILIKA-PESTO

Doft, smak och hur den är i pasta

Det första intrycket man får när man öppnar Kung Markattas Basilika-Pesto är att den är täckt av mycket olivolja. Doften är ganska anonym men det finns hintar av basilika och olivolja. När det kommer till smaken så har den en ganska anonym pesto-karaktär, den har en örtig basilika-smak men nötigheten i peston påminner mer om valnötter än pinjenötter. Peston har även en hög sälta. I pasta är den ganska god. Man känner bitar av peston som påminner lite om att tugga på färsk basilika, vilket får fram en ganska fräsch pesto-smak. Sältan i peston gör sig även bra till pasta.

Betyg 6 av 10

Inga tillsatser
Ekologisk

ICA I LOVE ECO PESTO

ICA I Love Eco Pesto är ICAs egna ekologiska pesto. Den har sitt ursprung i Italien och är EU-ekologisk, dock ej KRAV-märkt. Peston innehåller 25% basilika och 2,5% parmesan. Ett minus på ingredienslistan är att denna pesto inte innehåller olivolja, istället är den gjord med solrosolja. Ett plus däremot är att den innehåller 0% socker. Övriga ingredienser i denna pesto är vitlök och cashewnötter. Peston innehåller även tillsatser i form av surhetsreglerande medel. Öppnad förpackning håller en vecka i kylskåp.

ICA I LOVE ECO PESTO

Doft, smak och hur den är i pasta

ICA I Love Eco Pesto har en dov örtig doft som omges av olja. Pestons doft skulle kunna jämföras lite med färdig italiensk salladskrydda. Konsistensen är lite finare, peston är mixad slät men man kan ändå hitta bitar av parmesan, vitlök och basilika. När det kommer till smaken så har den en ganska hög sälta och en fräsch smak av basilika. När vi testade den i pasta så smakar den lite surt. Smaken går även mycket mot salladskrydda och blandörter. Det är inget fel på den men den är inte jättegod heller.

Betyg 5,5 av 10

Vi ser det som positivt att den här peston har en fräsch basilikasmak. Det är härligt med bitar av både nötter och parmesan. Givetvis är det även positivt att peston är EU-ekologiskt certifierad. Det negativa som behöver lyftas är att den bara solrosolja och att den innehåller en större del cashewnötter kontra pinjenötter. Vi gillar inte heller att peston är utfylld med majsstärkelse och att den innehåller surhetsreglerande medel.

BARILLA PESTO ALLA GENOVESE

Barilla Pesto Alla Genovese är för många en riktig klassiker, som säljs i de flesta butiker. Peston är tillverkad i Italien och är inte ekologisk. När det kommer till ingredienserna är det värt att nämna att den innehåller en blandning av solrosolja och olivolja, 30% basilika och 5% parmiggiano reggiano, vilket är ganska bra. Den innehåller dock flera för oss oönskade ingredienser, den är utfylld med majsfiber och vasslepulver och den innehåller surhetsreglerande medel. Barilla Pesto Alla Genovese innehåller cashewnötter men inga pinjenötter. Det bör även nämnas att den här peston har ett mycket högt sockerinnehåll, 5,5 gram per 100 gram.

BARILLA PESTO ALLA GENOVESE

Doft, smak och hur den är i pasta

Barilla Pesto Alla Genovese har en ganska fräsch pestodoft men med inslag av något artificiellt i. Konsistensen är väldigt tjock och kompakt med ett kladdigt utseende. Jämfört med de andra pestosorterna i testet har den ett helt annat utseende, den är betydligt ljusare till färgen. När det kommer till smaken är den väldigt krämig ostig och den har en laktosbetonad smak. Dessa smaker tar över mycket av basilikasmaken. Basilikasmaken försvinner och det här blir mer som en krämig oströra med artificiell och örtig smak. Dessutom smakar den här peston mycket sötare än andra. Både smaken och konsistensen känns processad, även fast den har bitar i sig så upplevs de som mjuka och oidentifierbara. I pasta känns den som en ostig pastasås som är smaksatt med örter, där en konstig artificiell underton tar över.

Betyg 4 av 10

Barilla Pesto Alla Genovese känns ganska artificiell. Den funkar att äta med pasta men man kommer bli besviken om man är ute efter en riktig pesto.

GARANT EKOLOGISK PESTO ALLA GENOVESE

Garant Ekologisk Pesto Alla Genovese som bland annat säljs hos Willys och Hemköp är en ekologisk pesto som samtidigt är en lågpris-produkt. Den innehåller 34% basilika vilket är bra, samtidigt innehåller den 17% ost som är ospecificerad. När det kommer till oljan i peston så har den störst innehåll av solrosolja, följt av olivolja. Peston innehåller cashewnötter och är även utfylld med potatisflingor. Sockerinnehållet är relativt högt med 3,7 gram per 100 gram. Garant Ekologisk Pesto Alla Genovese innehåller även tillsatser i form av surhetsreglerande medel. Öppnad förpackning kan förvaras i kylskåp i upp till 14 dagar.

GARANT EKOLOGISK PESTO ALLA GENOVESE

Doft, smak och hur den är i pasta

Peston doftar ganska bra, den har en svag doft av basilika och örter. Konsistensen är medium-rustik, man ser att den innehåller bitar som täcks av olja. När det kommer till smaken så är det här en mildare variant av pesto, den är inte så aggressiv i vare sig syra eller sälta. Smakerna, syran, sältan, sötman och örtigheten känns balanserade. När vi dock blandar denna pesto med pasta så försvinner de positiva elementen. Vi upplever smaken som sur och örtigheten och balansen försvinner.

Betyg 3 av 5

Att äta peston ur burken gav lite förhoppningar kring att den även skulle vara god med pasta. Men när man blandar den med pasta så försvinner balansen. Syran tar över och örtigheten dämpas.

Ekologisk

ZETA PESTO ALLA GENOVESE

Zeta Pesto Alla Genovese är en ganska känd produkt som säljs i många butiker. Den har ursprung i Italien med ett högt basilikainnehåll om 31%. Den innehåller mest solrosolja men också olivolja. Zetas pesto innehåller inte Parmesan utan istället Pecorino och Grana Padano. I den här peston finns det även pinjenötter. Zeta Pesto Alla Genovese har ett lågt sockerinnehåll om 0,6 gram per 100 gram men innehåller däremot tillsatser i form av surhetsreglerande medel.

ZETA PESTO ALLA GENOVESE

Doft, smak och hur den är i pasta

Zetas Pesto Alla Genovese imponerar inte. Doften kan lättast beskrivas som en lite unken, kryddig örtdoft. Den här peston är även lösare och finare i konsistensen men det går att hitta lite bitar av ost och nötter. Smaken är väldigt sur och salt, dessutom har den något artificiellt i smaken. Örtigheten är artificiell och den smakar mer som en blandning av olika örter än basilika. När vi testar den med pasta så smakar den fortfarande ganska surt. Intrycket är ungefär detsamma, den sura smaken tar över och den artificiella örtigheten skär igenom. I pastan är den dessutom väldigt lös.

Betyg 2,5 av 10

Finns det ingen annan på hyllan går den ner. Det här är dock ingen pesto vi skulle välja framför någon annan.

Vad innehåller färdig pesto på burk?

De flesta som någon gång gjort egen hemmagjord pesto känner till att grundreceptet brukar innefatta olivolja, parmesan, pinjenötter och basilika. Men ser man till de färdiga pesto-varianterna på burk så ser det ganska olika ut i innehållsförteckningarna. Bland de testvinnande produkterna ser vi bland annat att solrosolja är en vanlig ingrediens, dessutom tycks cashewnötter vara en ganska vanlig ingrediens i köp-pesto. Även potatisflingor är ett vanligt inslag.

Ostar

Det verkar variera vilken typ av ost man använder vid pesto-tillverkning. Vi hittar bland annat produkter med Parmigiano Reggiano och Grana Padano, även Pecorino är en ost som brukar användas.

Olika typer av Pesto

Den klassiska peston brukar innehålla ingredienserna som vi nämnde ovan. Det finns dock ett stort antal varianter i olika färger och former. Här går vi igenom några alternativ till vanlig pesto.

Vegansk pesto

Det finns flera varianter av vegansk pesto på marknaden. Ofta innebär det att man tagit bort osten helt och inte ersatt den med något. I några fall har osten ersatts med näringsjäst, vegansk ost eller med tofu.

Röd Pesto

Röd pesto är en annan vanlig variant av pesto. I de flesta fall är röd pesto baserad på soltorkade tomater men det finns även röd pesto som är gjord på paprika och chili.

Nötfri Pesto

Nötfri pesto brukar rikta sig framför allt till nötallergiker. I nötfri pesto brukar man ha bytt ut pinjenötterna mot någon form av frön, till exempel pumpafrön eller solroskärnor.

Smaksatt pesto

En annan vanlig variant av pesto är så kallad smaksatt pesto. Det är till exempel vanligt med pesto som är smaksatt med tryffel eller med citron.

Vanliga användningsområden för Pesto

De flesta förknippar sannolikt Pesto med pasta eller gnocchi. Men pesto fungerar som tillbehör och smaksättare till väldigt mycket mer. Vissa brer det på bröd eller crostinis, andra blandar i det i en potatissallad. Det är även ett vanligt inslag i salladsdressingar eller på pizza. Det finns många recept där man också använder det till att blanda i såser eller att bre det över ugnsbakad fisk eller kyckling.

Kända varumärken inom Pesto

Här tittar vi närmare på några av de mest kända varumärkena inom Pesto.

Zeta

Zeta är ett varumärke inom italiensk mat som grundades av Fernando Di Luca. Zeta lanserade olivolja och majsolja i Sverige redan på 70-talet. Men det dröjde först till 2001 innan man lanserade sin numera välkända pesto, Zeta Pesto. Zetas storsäljare är deras Pesto Alla Genovese som bygger på ett klassiskt recept med Pecorino och Grana Padano. Men de har även en röd pesto, ”Pesto Piccante”, vars huvudingredienser är paprika, chili och mandel.

Barilla

Barilla är en italiensk livsmedelskoncern som grundades redan år 1877. Barilla är en av få internationella spelare som är stora på den svenska pesto-marknaden. Barillas storsäljare Barilla Pesto alla Genovese har inte ett lika klassiskt recept. Istället bygger den bland annat på ingredienser som solrosolja, cashewnötter och parmigiano reggiano. Kanske inget klassiskt recept men en mild och krämig pesto som uppskattas av många. Bland Barillas andra produkter finns bland annat pesto smaksatt med ruccola och pesto smaksatt med peperoncino, samt pesto rosso.

Garant

Garant är Axfood-koncernens eget varumärke som bland annat har en serie pesto-produkter. Bland annat är det ett av få varumärken som både har en ekologisk grön och en ekologisk röd pesto. Om vi ser till deras bästsäljare Garant Pesto Genovese Ekologisk så är det inte heller något klassiskt recept, osten är ospecificerad och den innehåller cashewnötter istället för pinjenötter. Garant har flera intressanta pesto-varianter utöver sina vanliga. Bland annat en nötfri pesto, en pesto med tofu och en stark calabrese-pesto. Värt att nämna kring Garants produkter är också att de generellt sett har ett lägre pris än konkurrenter.

De Cecco

De Cecco är ytterligare en italiensk livsmedelskoncern som grundades 1886. Deras pesto säljs i många länder och är efter Barilla förmodligen en av de största internationella aktörerna på pesto-marknaden. I Sverige hör det inte till det vanligaste varumärket inom pesto även som det säljs i de flesta välsorterade livsmedelsaffärerna. De Cecco säljer i huvudsak sin Pesto Genovese som är tillverkad med olivolja, parmigiano reggiano och cashewnötter. De säljer även en pesto rosso som dock verkar vara ganska ovanlig.

Viktiga egenskaper hos en pesto

Här går vi igenom några av de egenskaper som är viktiga att titta närmare på när man ska köpa pesto.

Läsvärda tester av pesto

Här guidar vi dig vidare till några av de mest seriösa och läsvärda testerna på området pesto.

Råd & Röns test av Pesto

I december 2018 genomförde Råd & Rön ett test av 15 olika pesto-sorter. De har presenterat testresultaten i en lättöverskådlig tabell där det tydligt framgår vilket betyg respektive pesto-sort fått avseende doft, smak, konsistens med mera. I betygsättningen tar de även hänsyn till kilopriset och huruvida produkten är ekologisk eller ej. Vad vi anser är särskilt bra med Råd & Röns test är att de testat huruvida de olika pesto-sorterna innehåller mjukgörare i form av ATBC, DiNP, DEHA och DEHP eller ej. Deras testresultat kom fram till att flera pesto-sorter innehöll olagliga halter. Vi ser därför Råd & Röns test av pesto som högst läsvärt.

Aftonbladet Plus test av Pesto

Aftonbladet Plus publicerade ett test av 12 olika sorters pesto i februari 2023. Detta test bestod av en jury som leddes av kocken Alexandra Zazzi. I det här testet vägde smaken allra tyngst, dock vägde juryn även in doft, utseende och konsistens i betygsättningen. Vad vi gillar med det här testet är att juryn bestod av alla möjliga typer av personer med yrken långt utanför matvärlden. Det är alltså en ganska bra inblick i vilka pesto-sorter som vanligt folk tycker är goda.

Testfaktas Test av Pesto

Testfakta är en seriös aktör som gjort ett gediget smaktest av några av de mest kända pesto-sorterna. Totalt är det 46 olika kockar, sommielerer och sensoriker som smakat på produkterna. Här har man lagt störst vikt vid smak men även tagit hänsyn till doft, utseende och konsistens. De har även sammanställt andra viktiga faktorer såsom ingredienser med typ av olja, ost och nötter. Vad vi särskilt gillar med detta test är att man genomfört ett laboratorietest där man analyserat innehåll/resthalter av bekämpningsmedel.

Testvinnare hos Råd & Rön

  1. Urtekram Ekologisk Basil Pesto
  2. Zeta Pesto Alla Genovese
  3. ICA I love Eco Ekologisk Pesto Basilika

Bäst i Test enligt Aftonbladet Plus

Bäst i Test i Testfaktas laboratorietest

  1. De Cecco Pesto Alla Genovese
  2. Zeta Pesto Alla Genovese
  3. Garant Pesto Alla Genovese