Vad innehåller färdig pesto på burk?
De flesta som någon gång gjort egen hemmagjord pesto känner till att grundreceptet brukar innefatta olivolja, parmesan, pinjenötter och basilika. Men ser man till de färdiga pesto-varianterna på burk så ser det ganska olika ut i innehållsförteckningarna. Bland de testvinnande produkterna ser vi bland annat att solrosolja är en vanlig ingrediens, dessutom tycks cashewnötter vara en ganska vanlig ingrediens i köp-pesto. Även potatisflingor är ett vanligt inslag.
Ostar
Det verkar variera vilken typ av ost man använder vid pesto-tillverkning. Vi hittar bland annat produkter med Parmigiano Reggiano och Grana Padano, även Pecorino är en ost som brukar användas.
Olika typer av Pesto
Den klassiska peston brukar innehålla ingredienserna som vi nämnde ovan. Det finns dock ett stort antal varianter i olika färger och former. Här går vi igenom några alternativ till vanlig pesto.
Vegansk pesto
Det finns flera varianter av vegansk pesto på marknaden. Ofta innebär det att man tagit bort osten helt och inte ersatt den med något. I några fall har osten ersatts med näringsjäst, vegansk ost eller med tofu.
Röd Pesto
Röd pesto är en annan vanlig variant av pesto. I de flesta fall är röd pesto baserad på soltorkade tomater men det finns även röd pesto som är gjord på paprika och chili.
Nötfri Pesto
Nötfri pesto brukar rikta sig framför allt till nötallergiker. I nötfri pesto brukar man ha bytt ut pinjenötterna mot någon form av frön, till exempel pumpafrön eller solroskärnor.
Smaksatt pesto
En annan vanlig variant av pesto är så kallad smaksatt pesto. Det är till exempel vanligt med pesto som är smaksatt med tryffel eller med citron.
Vanliga användningsområden för Pesto
De flesta förknippar sannolikt Pesto med pasta eller gnocchi. Men pesto fungerar som tillbehör och smaksättare till väldigt mycket mer. Vissa brer det på bröd eller crostinis, andra blandar i det i en potatissallad. Det är även ett vanligt inslag i salladsdressingar eller på pizza. Det finns många recept där man också använder det till att blanda i såser eller att bre det över ugnsbakad fisk eller kyckling.
Kända varumärken inom Pesto
Här tittar vi närmare på några av de mest kända varumärkena inom Pesto.
Zeta
Zeta är ett varumärke inom italiensk mat som grundades av Fernando Di Luca. Zeta lanserade olivolja och majsolja i Sverige redan på 70-talet. Men det dröjde först till 2001 innan man lanserade sin numera välkända pesto, Zeta Pesto. Zetas storsäljare är deras Pesto Alla Genovese som bygger på ett klassiskt recept med Pecorino och Grana Padano. Men de har även en röd pesto, ”Pesto Piccante”, vars huvudingredienser är paprika, chili och mandel.
Barilla
Barilla är en italiensk livsmedelskoncern som grundades redan år 1877. Barilla är en av få internationella spelare som är stora på den svenska pesto-marknaden. Barillas storsäljare Barilla Pesto alla Genovese har inte ett lika klassiskt recept. Istället bygger den bland annat på ingredienser som solrosolja, cashewnötter och parmigiano reggiano. Kanske inget klassiskt recept men en mild och krämig pesto som uppskattas av många. Bland Barillas andra produkter finns bland annat pesto smaksatt med ruccola och pesto smaksatt med peperoncino, samt pesto rosso.
Garant
Garant är Axfood-koncernens eget varumärke som bland annat har en serie pesto-produkter. Bland annat är det ett av få varumärken som både har en ekologisk grön och en ekologisk röd pesto. Om vi ser till deras bästsäljare Garant Pesto Genovese Ekologisk så är det inte heller något klassiskt recept, osten är ospecificerad och den innehåller cashewnötter istället för pinjenötter. Garant har flera intressanta pesto-varianter utöver sina vanliga. Bland annat en nötfri pesto, en pesto med tofu och en stark calabrese-pesto. Värt att nämna kring Garants produkter är också att de generellt sett har ett lägre pris än konkurrenter.
De Cecco
De Cecco är ytterligare en italiensk livsmedelskoncern som grundades 1886. Deras pesto säljs i många länder och är efter Barilla förmodligen en av de största internationella aktörerna på pesto-marknaden. I Sverige hör det inte till det vanligaste varumärket inom pesto även som det säljs i de flesta välsorterade livsmedelsaffärerna. De Cecco säljer i huvudsak sin Pesto Genovese som är tillverkad med olivolja, parmigiano reggiano och cashewnötter. De säljer även en pesto rosso som dock verkar vara ganska ovanlig.
Viktiga egenskaper hos en pesto
Här går vi igenom några av de egenskaper som är viktiga att titta närmare på när man ska köpa pesto.
- Tillsatser och längd på ingredienslista: Pesto är en traditionell produkt med ett enkelt recept. Pesto med många tillsatser av e-nummer och långa ingredienslistor är sannolikt ganska långt ifrån hur riktig pesto ska smaka. En pesto med så få tillsatser som möjligt är förmodligen det bästa både för hälsa och smak.
- Mängd basilika: Pesto är en sås vars bas är basilika och inte andra livsmedel. Billig pesto brukar ha lägre innehåll av basilika medan dyrare mer kvalitativa pesto-produkter brukar ha ett högre innehåll. Standard brukar ligga runt 30% basilika, medan de som innehåller lite mer brukar ligga runt 45-50% basilikainnehåll.
- Vilken olja den innehåller: Traditionell pesto är tillverkad med olivolja, en viktig komponent i pesto för att ge den dess rätta smak. Många billigare varianter av pesto är tillverkade med annan billigare typ av olja, till exempel solrosolja.
- Sockerinnehåll: Pesto med högt sockerinnehåll är ingen kvalitetsstämpel eftersom ingen av de traditionella ingredienserna är särskilt söta. Vi har noterat att vissa av de billigare pesto-sorterna innehåller upp emot 4% socker.
- Vilka nötter används: Traditionell pesto är gjord på pinjenötter. Vi ser dock ganska många pesto-sorter som istället innehåller cashewnötter. Visst är cashewnötter goda men passar de verkligen i pesto? Vi kan i alla fall konstatera att kilopriset på cashewnötter är betydligt lägre än för pinjenötter.
- Vilken ost används: Riktig pesto brukar man göra med Parmigiano Reggiano, Grana Padano och Pecorino. Är osten ospecificerad innebär det ofta att man tillsatt någon helt annan ost till peston.
- Kilopris: På grund av pestoburkarnas storlek så kan det se ut som att priset inte skiljer särskilt mycket åt. Tittar man dock på kilopriset för olika pesto-sorter så skiljer det sig åt med hundralappar.
- Ekologisk eller ej: I de tester som Råd & Rön och Testfakta gjort av pesto där man tagit hänsyn till innehåll av kemikalier och bekämpningsmedel blir det tydligt att ekologisk pesto i de flesta fall är ett bättre val. Åtminstone ur denna aspekt. I de båda testerna är det endast en ekologisk pesto som innehåller rester av kemikalier. I andra ekologiska pesto har man inte kunnat detektera rester av detta.
Läsvärda tester av pesto
Här guidar vi dig vidare till några av de mest seriösa och läsvärda testerna på området pesto.
Råd & Röns test av Pesto
I december 2018 genomförde Råd & Rön ett test av 15 olika pesto-sorter. De har presenterat testresultaten i en lättöverskådlig tabell där det tydligt framgår vilket betyg respektive pesto-sort fått avseende doft, smak, konsistens med mera. I betygsättningen tar de även hänsyn till kilopriset och huruvida produkten är ekologisk eller ej. Vad vi anser är särskilt bra med Råd & Röns test är att de testat huruvida de olika pesto-sorterna innehåller mjukgörare i form av ATBC, DiNP, DEHA och DEHP eller ej. Deras testresultat kom fram till att flera pesto-sorter innehöll olagliga halter. Vi ser därför Råd & Röns test av pesto som högst läsvärt.
Aftonbladet Plus test av Pesto
Aftonbladet Plus publicerade ett test av 12 olika sorters pesto i februari 2023. Detta test bestod av en jury som leddes av kocken Alexandra Zazzi. I det här testet vägde smaken allra tyngst, dock vägde juryn även in doft, utseende och konsistens i betygsättningen. Vad vi gillar med det här testet är att juryn bestod av alla möjliga typer av personer med yrken långt utanför matvärlden. Det är alltså en ganska bra inblick i vilka pesto-sorter som vanligt folk tycker är goda.
Testfaktas Test av Pesto
Testfakta är en seriös aktör som gjort ett gediget smaktest av några av de mest kända pesto-sorterna. Totalt är det 46 olika kockar, sommielerer och sensoriker som smakat på produkterna. Här har man lagt störst vikt vid smak men även tagit hänsyn till doft, utseende och konsistens. De har även sammanställt andra viktiga faktorer såsom ingredienser med typ av olja, ost och nötter. Vad vi särskilt gillar med detta test är att man genomfört ett laboratorietest där man analyserat innehåll/resthalter av bekämpningsmedel.
Testvinnare hos Råd & Rön
- Urtekram Ekologisk Basil Pesto
- Zeta Pesto Alla Genovese
- ICA I love Eco Ekologisk Pesto Basilika
Bäst i Test enligt Aftonbladet Plus
- Bäst i Test: Änglamark Pesto Alla Genovese
- Delad andraplats: ICA Pesto Basilika och ICA Selection Pesto Vivo
Bäst i Test i Testfaktas laboratorietest
- De Cecco Pesto Alla Genovese
- Zeta Pesto Alla Genovese
- Garant Pesto Alla Genovese