Pesto utan Nötter

För den som är allergisk mot nötter eller av andra anledningar inte äter nötter, är pesto från affären vanligtvis något som man inte äter. Kanske unnar man sig ibland att göra en egen pesto där man byter ut nötterna mot exempelvis solrosfrön. Men för det mesta blir det ingen pesto. Detta vill vi ändra på! Vi har därför letat fram alla de nötfria pesto-sorterna som finns att köpa, vi har listat dem nedan. Känner du till någon som saknas så får du gärna kontakta oss om det så lägger vi till även den.

Vilka nötter brukar man använda i pesto?

Enligt de traditionella recepten på pesto så är pinjenötter en av huvudingredienserna. Många av de industriellt tillverkade pestoprodukterna kan dock innehålla helt andra typer av nötter. Till exempel är cashewnötter idag en vanlig ingrediens i köp-pesto. Även valnötter är vanligt förekommande.

Substitut till nötter i pesto

I de nötfria pesto-produkterna så används ofta substitut till nötter, som påminner om nötter i konsistensen och dessutom kan ge en viss nötig smak till peston. Vanliga alternativ att använda är framför allt solrosfrön, men vi har även identifierat pumpakärnor som ett substitut som används.

Nötfri pesto utan substitut för nötterna

Pesto utan nötter görs/tillverkas även genom att man helt enkelt tar bort nötterna och inte tillsätter något substitut för dem. Den här typen av nötfri pesto består alltså i huvudsak av basilika, parmesan och olivolja. Den brukar kunna bli ganska slät och inte särskilt grynig i konsistensen, och givetvis brukar den här typen av pesto också ha en väldigt stark smak av basilika.

Fler nötfria alternativ till pesto

Vad vi skrivit om ovan är så kallad grön pesto eller basilikapesto. Men det finns även flera varianter av röd pesto, baserad på soltorkade tomater, som är nötfria. Vidare kan man titta närmare på tapenade, som tillverkas av oliver och i de flesta fall inte innehåller några nötter. Det säljs även flera produkter som kallas för ”kräm” eller ”crème”, till exempel kronärtskockskräm, tomatkräm, svampkräm med flera. Ett antal av dessa produkter är nötfria och är goda att äta tillsammans med pasta på samma sätt som exempelvis pesto.

Göra egen pesto utan nötter

Att göra en egen pesto utan nötter är ett lätt sätt att kontrollera innehållet. Det kan dock vara ganska svårt att få den balanserad i smakerna, och i synnerhet att få den att smaka som peston som man köper i butik. Pesto som man köper i butik har ofta bra färg, konsistens och smak men innehåller å andra sidan ofta ganska mycket tillsatser.

Antingen kan man ta ett vanligt recept på pesto och byta ut pinjenötterna mot rostade solrosnötter. I annat fall kan man söka på ”solrospesto” och hitta några bra alternativ, till exempel detta recept från ICA som fått betyget 4,1 av 5.