Marshmallows utan Gelatin

Marshmallows är en klassisk sötsak som används till grillning, bakning, topping och mycket mer. För att marshmallows ska få sin geléaktiga, fluffiga och mjuka konsistens så innehåller det normalt gelatin från gris. Faktum är att de flesta marshmallows som säljs i Sverige innehåller gelatin. Om du av någon anledning vill undvika gelatin i marshmallows så finns det dock ett par alternativ. På den här sidan har vi sammanställt en lista över marshmallows utan gelatin. Vi guidar dig även generellt till marshmallows utan gelatin och hur du ska göra för att hitta dem. Se vår lista nedan.

HEDH-ESCALANTE VEGANSKA MINI-MARSHMALLOWS

Dessa mini-marshmallows är tillverkade i Sverige, närmare bestämt Malmö och har en mild smak av vanilj. Hedh-Escalante Mini Marshmallows är tillverkade med karragenan istället för gelatin.

HEDH-ESCALANTE VEGANSKA MINI-MARSHMALLOWS

DE BRON MINI VEGAN MARSHMALLOWS

De Brons veganska mini-marshmallows kommer i blandad färg, med smak av jordgubbe och vanilj. Istället för gelatin så innehåller de karragenan.

DE BRON MINI VEGAN MARSHMALLOWS

BARÚ MALLOW PUFFS VANILJ MÖRK CHOKLAD

Barú Mallow Puffs är vaniljsmakande marshmallows som är doppade i choklad. Det är alltså en produkt för dig som vill äta marshmallowsen direkt och inte planerar att grilla dem. Barú Mallow Puffs innehåller karragenan istället för gelatin.

BARÚ MALLOW PUFFS VANILJ MÖRK CHOKLAD

DANDIES VEGANSKA MARSHMALLOWS VANILJ

Dandies Veganska Marshmallows med vaniljsmak är fria från konstgjorda färger och smaker. Istället för gelatin innehåller dessa marshmallows karragenan.

DANDIES VEGANSKA MARSHMALLOWS VANILJ

Marshmallows utan gelatin, vad innehåller dom istället?

Gelatin är som vi nämnt en ganska grundläggande ingrediens i vanliga marshmallows, som ger den de egenskaper som vi ofta förknippar med just marshmallows. Men vad används istället för gelatin? Bland de marshmallows vi tittat närmare på kan vi konstatera att karragenan är ett vanligt substitut för gelatin. Vi har egentligen enbart hittat gelatinfria marshmallows som tillverkas med karragenan. Karragenan är ett ämne som utvinns ur rödalger utanför Irlands kust.

Marshmallows med gelatin av nöt istället för gris

Många undviker marshmallows med gelatin från gris för att de inte äter fläsk eller produkter från gris. I detta fall finns det marshmallows som är tillverkade med gelatin från nöt istället för gelatin från gris. Det här är inte särskilt vanliga produkter i Sverige men finns hos vissa godisaffärer som säljer Halal-godis. Vi har bland annat hittat det hos godis-webbshoppen Gottes.se.

Substitut för gelatin när man gör hemmagjorda marshmallows

För att slippa många av de tillsatser, e-ämnen och även gelatin som finns i många marshmallows som man köper i affären så väljer många att göra egna marshmallows hemma. I de flesta recepten på marshmallows utan gelatin så använder man istället agar-agar. Agar-agar är även det ett gelerande ämne som framställs ur rödalger.

Finns det några gelatinfria marshmallows i vanliga livsmedelsaffärer?

Vi har gjort en genomgång av sortimentet hos Willys, Mathem, ICA och Coop och kan konstatera att ingen av dessa butiker i sitt grundutbud säljer några marshmallows utan gelatin. Det kan hända att någon enstaka handlare tagit in detta i sortimentet och isåfall så får ni gärna tipsa oss om detta.