Marshmallows utan gelatin, vad innehåller dom istället?
Gelatin är som vi nämnt en ganska grundläggande ingrediens i vanliga marshmallows, som ger den de egenskaper som vi ofta förknippar med just marshmallows. Men vad används istället för gelatin? Bland de marshmallows vi tittat närmare på kan vi konstatera att karragenan är ett vanligt substitut för gelatin. Vi har egentligen enbart hittat gelatinfria marshmallows som tillverkas med karragenan. Karragenan är ett ämne som utvinns ur rödalger utanför Irlands kust.
Marshmallows med gelatin av nöt istället för gris
Många undviker marshmallows med gelatin från gris för att de inte äter fläsk eller produkter från gris. I detta fall finns det marshmallows som är tillverkade med gelatin från nöt istället för gelatin från gris. Det här är inte särskilt vanliga produkter i Sverige men finns hos vissa godisaffärer som säljer Halal-godis. Vi har bland annat hittat det hos godis-webbshoppen Gottes.se.
Substitut för gelatin när man gör hemmagjorda marshmallows
För att slippa många av de tillsatser, e-ämnen och även gelatin som finns i många marshmallows som man köper i affären så väljer många att göra egna marshmallows hemma. I de flesta recepten på marshmallows utan gelatin så använder man istället agar-agar. Agar-agar är även det ett gelerande ämne som framställs ur rödalger.
Finns det några gelatinfria marshmallows i vanliga livsmedelsaffärer?
Vi har gjort en genomgång av sortimentet hos Willys, Mathem, ICA och Coop och kan konstatera att ingen av dessa butiker i sitt grundutbud säljer några marshmallows utan gelatin. Det kan hända att någon enstaka handlare tagit in detta i sortimentet och isåfall så får ni gärna tipsa oss om detta.