LEKSAKSSOPBIL

BÄSTA LEKSAKSSOPBIL 2021

De flesta barn intresserar sig någon gång för sopbilar. Det är en stor maskin som mystiskt transporterar iväg innehållet i soptunnan, samtidigt som den för väsen och dessutom kan hissa upp saker i luften. För barn som börjat intressera sig för sopbilar brukar en leksakssopbil vara en mycket uppskattad leksak.

kollage av leksakssopbil

På den här sidan hittar du ett jämförande test av leksakssopbilar. Vi har tagit med ett antal olika leksakssopbilar från olika varumärken och inom olika prisklasser. Utifrån en sammanvägning av pris och egenskaper har vi även utsett en testvinnare bland leksakssopbilarna.

BRUDER SCANIA SOPBIL

Den här Scania-sopbilen från Bruder har ett väldigt verklighetstroget utseende vilket alltid brukar vara uppskattat bland barn. Särskilt som just Scania är ett vanligt märke på soplastbilar i Sverige så ser det ut som vilken sopbil som helst. Dessutom är den utsmyckad med många små detaljer. Bruder Scanias Sopbil är 62 centimeter lång vilket gör det till en rejäl leksak som rymmer mycket sopor. Tillsammans med leksakssopbilen så medföljer det även två stycken soptunnor som går att fästa baktill på sopbilen.

Bruder Scania Sopbil

Soptunnorna kan sedan hissas upp och ner och tömmas ner i containern på sopbilen. Det går även att öppna och stänga till hytten vilket är utmärkt om man vill köpa till några sopgubbe-figurer. Ett bra val är till exempel Bruders egna figurer, som har böjbara ben vilket håller dem på plats i hytten. Den här leksakssopbilen är tillverkad i plast, med hjul tillverkade i gummi. Det gör att den är stöttålig och stabil även vid vildare lekar. Tack vare den rejäla konstruktionen så går det även att använda den utomhus. Det här är en leksak som fått väldigt höga betyg både i Sverige och internationellt. De flesta beskriver hur den är helt fantastisk och att barnen älskar den. Några få negativa omdömen handlar om att vissa delar gått sönder lätt, till exempel beskrivs hissen för soptunnorna baktill som extra ömtålig. Några tycker även att den här leksakssopbilen är lite för dyr.


DICKIE TOYS SOPBIL

Den här sopbilen från Dickie Toys är en av bästsäljarna på marknaden för leksakssopbilar just nu. Leksakssopbilen har flera rörliga delar, till exempel går flaket/behållaren att röra upp och ned. Likaså är den möjligt att öppna bakluckan. Utöver de rörliga delarna så har Dickie Toys Sopbil både ljus och ljud för en mer verklighetstrogen sophämtning. Tillsammans med den här leksakssopbilen så följer det även med en gul soptunna.

Dickie Toys Sopbil

Leksakssopbilen är tillverkad i plast och är 39 centimeter lång. För att driva ljus- och ljudfunktionerna krävs det två stycken AA-batterier som också följer med vid köpet. Den riktar sig till barn från tre års ålder och uppåt, i och med att den innehåller små delar. Dock kan även lite äldre barn ha roligt med Dickie Toys Sopbil.

KIDS CONCEPT AIDEN GARBAGE TRUCK

Det här är en av de få leksakssopbilarna som är tillverkade i trä (närmare bestämt plywood). Det ger en fräsch känsla och är dessutom riktigt snyggt. Tillsammans med leksakssopbilen så medföljer det även sopkärl i olika färger, med symboler för papper, glas och metall, samt två vanliga blåa soptunnor. Sopkärlen kan sättas fast i liften baktill på sopbilen vilket gör det möjligt att leka att man tömmer soporna i sopbilens flak. Sopbilens förarhytt är öppen och rymlig vilket gör att man kan lägga in valfria leksaksfigurer för att köra den.

Kids Concept Aiden Garbage Truck

Måtten för Kids Concept Aiden Garbage Truck är 26 x 10 x 12 centimeter. Den rekommenderas från 18 månaders ålder vilket gör att den också kan börja användas lite tidigare än de andra motsvarande leksakssopbilarna här intill. Trots att leksakssopbilen är tillverkad i trä så har den ett ganska lågt pris jämfört mot de andra leksakssopbilarna här i testet, vilket naturligtvis är något som gör den till ett prisvärt val. Ett utmärkt tillbehör till denna leksakssopbil är Kids Concept bilbana i trä, där man kan ratta runt sopbilen och ställa sopkärlen längs vägen, redo för att tömmas.

PLASTO SOPBIL MED CONTAINER

Den här leksakssopbilen från Plasto är en stryktålig leksak som fungerar lika bra på vardagsrumsmattan som ute i sandlådan. Den kanske roligaste funktionen med Plastos Sopbil är sopcontainern som man kan hissa upp i två armar för att tömma. Hela leksaken har en längd på 40 cm och en vikt på 1,7 kg.

Plasto Sopbil med Container

Den har rundade kanter utan några vassa detaljer, tillverkad i tålig hårdplast vilket gör den väldigt oöm. Plastos sopbil rekommenderas från 2-3 års ålder och är en väldigt rolig leksak att använda i just sandlådan där man kan hissa upp och ner sand med sopcontainern.

BRIO WORLD MY HOME TOWN SOPBIL

Det här är den minsta leksakssopbilen i vårt test. Brios leksakssopbil är dock en väldigt fin och kul leksak på många andra sätt. Tillbehören som följer med den här sopbilen är en liten sopgubbe som kan placeras inuti förarhytten, samt två stycken sopkärl, ett runt och ett fyrkantigt. Materialet i den här leksakssopbilen är en blandning mellan trä, plast och metall och den ger generellt sett ett högkvalitativt intryck. Luckan till sopbilens flak/container har två öppningar som passar de två olika sopkärlens former.

Brio World My Home Town Sopbil

KOLLA PRISET HOS

Vidare har Brio World My Home Town Sopbil funktion för ljud och ljus. Uppe på sopbilens tak finns det lampor och en knapp som kör igång ljud när man trycker på den. Ljud- och ljusfunktionen drivs med två stycken LR44-batterier.

DEN HÄR LEKSAKSSOPBILEN HAR VI UTSETT TILL TESTVINNARE

Det finns många fina leksakssopbilar att köpa i leksaksaffärerna på nätet. Likaså tycker vi att flera av de leksakssopbilar som vi haft med i vårt test är väl värda ett köp. Vår favorit bland leksakssopbilarna är dock utan tvekan Bruders Scania Sopbil. Den är verklighetstrogen samtidigt som den har flera roliga inbyggda funktioner. Bruder Scania Sopbil har även fått väldigt höga samlade betyg på nätet vilket garanterar att det är många fler än vi som tycker det är ett bra köp.