KOLSYREMASKIN

BÄSTA KOLSYREMASKIN

Kolsyremaskiner är en fantastisk uppfinning. Med en kolsyremaskin slipper du själv släpa på massa tunga flaskor med läsk eller bubbelvatten och kan enkelt göra din egen dryck hemma istället. Kostnaderna sjunker rejält och du är dessutom snäll mot miljön eftersom du inte använder dig av en stor mängd plastflaskor längre.

kollage av kolsyremaskiner

Du slipper även ha tomma petflaskor liggandes hemma i väntan på att du ska gå och panta dem. Alla kolsyremaskiner gör i princip samma sak; att tillsätta kolsyra till din dryck men det finns ett par olika varianter. Vissa drivs med el, andra med batteri och det är en smaksak vilken som passar bäst i ditt hem. Många tittar på lite extra på design eftersom det är vanligt att ha maskinen ståendes framme på köksbänken.

SODASTREAM GENESIS MEGAPACK – TESTVINNARE HOS RÅD & RÖN

SodaStream Genesis MegaPack är ett riktigt prisvärt paket. Med på köpet får du fyra PET-flaskor i olika storlekar samt en kolsyrepatron som räcker till upp till 60 liter dryck. Det här är en billigare variant än de två tidigare Sodastream-maskinerna men det är en riktigt bra budgetprodukt. Den är gjord i hårdplast och plasthöljet har en bra matt finish som inte blir smutsig så snabbt.

Bäst i Test hos Råd & Rön

SODASTREAM GENESIS MEGAPACK

SodaStream Genesis MegaPack

Då den har få delar är den enkel att rengöra. Sodastream Genesis ger mycket kolsyra i drycken och bubblorna håller länge. Under flaskan sitter det en spillkopp som rymmer cirka en deciliter. Maskinen är inte bara enkel att rengöra men också lätt att använda. Du fyller på vatten till max-strecket, skruvar fast flaskan i maskinen och drar flaskan mot dig. Då aktiveras ventilen och kolsyran sprutas in.

AARKE STEEL KOLSYREMASKIN – ANDRAPLATS I TEST HOS RÅD & RÖN

Aarke Steel Kolsyremaskin är en elegant, välfungerande och hållbar kolsyremaskin. Den är gjord av rostfritt stål med ett mycket lyxigt utseende. Designen är väldigt speciell och kan nästan ses som ett konstverk. På sidan finns det en spak som du använder för att bestämma hur stor mängd kolsyra du vill ha i din dryck. Det medföljer ingen kolsyrepatron vilket gav maskinen lite minuspoäng, men du kan köpa en sådan i de flesta mataffärer.

Andraplats i Test hos Råd & Rön

AARKE STEEL KOLSYREMASKIN

Aarke Steel Kolsyremaskin

Kolsyrepatronen sätts in underifrån och syns inte utanpå. Aarke Carbonator använder ingen el så du kan ställa den var som helst. Du kan använda dig av Sodastreams PET-flaskor men de är ganska tröga att skruva in så det bästa är att använda Aarkes egna. Aarkes egna flaskor är väldigt snygga i designen och passar perfekt ihop med maskinen.

AGA AQVIA EXCLUSIVE

AGA Aqvia Exclusive är en modell som speciellt utmärker sig i testet på grund av sitt kraftiga brus och att den är lätt att använda. Det tar bara fyra sekunder att brusa fram rejält kolsyrat vatten, vilket är otroligt snabbt. Knappen du trycker på för att pytsa ut kolsyran är dämpad vilket bidrar till en känsla av kvalitet. AGA Aqvia Exclusive är väldigt smidig att använda och du kan enkelt välja hur pass kolsyrat du vill ha ditt vatten. Utseendemässig är den väldigt snygg och utstrålar kvalitet i sitt rostfria stål. Den här kolsyremaskinenen är så stilren med strömlinjeformade kanter att man kan ha den framme i köket jämnt. Ytan är smutsavvisande vilket är ett stort plus. Modellen är robust och står stadigt tack vare sex gummifötter undertill.

AGA Aqvia Exclusive

Med AGA Aqvia Exclusive medföljer det en flaska på en liter där både botten och lock är i rostfritt stål. Du får också med en kolsyreflaska som väger 425 gram. En kolsyreflaska, eller gaspatron som det också kallas, räcker till ungefär 60 flaskor men det beror på hur kraftigt kolsyrat du vill ha din dricka. Under vattenflaskan finns det en spillkopp som du enkelt tar ut och tömmer när den blivit full. AGA Aqvia Exclusive är en tyst modell vilket bidrar till dess popularitet. Modellen är tillverkad i Sverige enligt Sveriges höga kvalitetskrav och alla delarna är återvinningsbara och miljövänliga. AGA Aqvia Exclusive är en lite dyrare modell men då det är så hög kvalitet för pengarna drog det inte ner testresultatet. Vi rekommenderar varmt AGA Aqvia Exclusive.

SODASTREAM POWER

Sodastream Power kom på andra plats i vår testsammanställning och är en favorit hos vår redaktion. Många av Sodastreams modeller kan upplevas som lite plastiga men den här modellen fick höga betyg för sin smarta och snygga design. Den är tillverkad i borstat stål men har en del detaljer i hårdplast. På sidan finns LED-symboler som lyser när du kolsyrar ditt vatten. LED-symbolerna ger dig information om hur mycket kolsyra du har brusat in i vattnet samt när kolsyrningen är klar. Det finns tre olika nivåer av kolsyrning som du kan välja mellan. På den högsta nivån får du ett betydligt bubbligare vatten än det du köper i affären, mellannivån ger ungefär samma styrka som i köpt bubbelvatten och den lägsta nivån ger lite mindre bubblor.

Sodastream Power

När du vill kolsyra en flaska sätter du in den och trycker på en knapp, när LED-symbolen slutar blinka är ditt vatten klart. På köpet medföljer en flaska och på Sodastream Power behöver du inte skruva in flaskan utan bara trycka uppåt och bakåt vilket gav flera pluspoäng. När du vill ta ut flaskan trycker du uppåt och framåt, vilket avsevärt minskar risken för spill. Sodastream Power behöver el för att fungera vilket var en av de sakerna som gjorde att den inte blir en vinnare. Sladden kan dock gömmas undan undertill när maskinen inte används. Det medföljer en flaska på en liter gjord i Fuse metall och en kolsyrepatron som räcker till upp till 60 liter av kolsyrat vatten eller läsk. Vid inköp får du även två års garanti.

SODASTREAM SOURCE

Sodastream Source är en kolsyremaskin i mellanprisklassen. Den har en snygg design med borstad aluminium och rena, enkla linjer och detaljer. Sodastream Source är designad av Yves Behar med fokus på miljö och hållbarhet. Kolsyremaskinen behöver inte el för att fungera, dock finns det ett inbyggt batteri som sköter energiförsörjningen till LED-lamporna. Tyvärr kan inte kunden byta det batteriet själv vilket drar ner betyget en del. Maskinens alla delar går att återvinna och med på köpet kommer en BPA-fri flaska med ett lock som gör att kolsyran bevaras i upp till ett dygn. Sodastream Source har tre olika kolsyrenivåer vilket gör att du själv kan bestämma hur mycket eller lite brus du vill ha i din dryck. LED-lamporna visar hur stor kolsyremängd du har i din flaska.

Sodastream Source

Sodastream Source är populär på grund av sitt Snap-n-lock-system där du istället för att skruva in flaskan trycker in den och du tar även ut flaskan lika enkelt. Det ger betydligt mindre spill än de kolsyremaskiner där du måste skruva in flaskan. Tyvärr kan inte maskinens delar diskas i diskmaskinen vilket gjorde att den fick färre poäng än testvinnaren. Den är också ganska högljudd. Sodastream Source ligger i mellanprisklassen och även om det är en lite äldre maskin, därav det lägre priset, har den vunnit många priser runt om i världen. Maskinen kommer med livslång garanti vilket är mycket uppskattat. Överlag rekommenderar vi just den här kolsyremaskinen för sin enkelhet.

KITCHENAID 1121ECA

KitchenAid har tagit fram en kolsyremaskin tillsammans med Sodastream. Den är som väntat en av de absolut dyraste på marknaden men du får den klassiska KitchenAid designen. Självklart är det en kolsyremaskin av väldigt hög kvalitet men trots det är den enkel att använda. Du fäster flaskan enkelt och snabbt och använder spaken för att bestämma hur mycket kolsyra du vill ha.

KitchenAid 1121ECA

På maskinen sitter det en tryckmätare där du kan se hur mycket kolsyra du tryckt in i flaskan. Tryckmätaren använder sig av tre AAA-batterier, de får du med på köpet vilket är smidigt. Du får också med en snygg PET-flaska samt en kolsyrepatron. KitchenAid 1121ECA är en trevlig och bra maskin men vi tycker inte den är värd sitt pris då andra billigare maskiner presterar precis lika bra.

AQVIA BALANCE

Aqvia Balance är en trevlig kolsyremaskin i den lägre prisklassen. Den har ett vitt, matt hölje i plast. Maskinen kan ge riktigt bra bubblor och bubblorna håller i upp till 24 timmar med locket hårt åtskruvat. Maskinen väger bara 1,1 kilo vilket är smidigt om du vill flytta runt den. Det finns en spillkopp som rymmer 0,25 deciliter men den är tyvärr inte avtagbar.

Aqvia Balance

På köpet medföljer det en kolsyrepatron som sätts in baktill på maskinen. Du avlägsnar ett hölje för att sätta in patronen men tyvärr är detta hölje ganska skrangligt vilket ger en hel del minuspoäng. Du får även en PET-flaska på en liter med i paketet. Vill du köpa till fler flaskor kan du köpa AGA:s egna, men även Sodastreams flaskor passar precis lika bra.

MER OM KOLSYREMASKINER OCH HUR VI UTSETT VINNAREN

I vårt testsammanställning har vi jämfört sju stycken kolsyremaskiner och vi har tittat på lite olika saker, bland annat hur enkelt det är att pumpa ut kolsyran i vattnet. Det kan ske med en manuell knapp eller en automatisk inställning. Vi har också tittat på hur enkel maskinen är att göra ren, om det går att diska delarna i diskmaskinen har det inneburit pluspoäng. Andra saker som spelar roll är designen, användarrecensioner, hur lätt det är att sätta in och ta ut flaskan samt hur smidigt det är att byta ut gastuben. Även priset har spelat in. På första plats i vårt test kom AGA Aqvia Exclusive som fick höga poäng av alla i testpanelen. På andra plats kom Sodastream Power och tredjeplatsen tog Sodastream Source.

Vi har inte gjort ett eget test av kolsyremaskiner. Istället har vi hämtat information från externa tester, guider och kundomdömen från kunder som testat olika kolsyremaskiner. Detta har gett oss stora mängder information att analysera vilket också gjort att vi med ganska stor träffsäkerhet kunnat utse de vinnande kolsyremaskinerna.

KÄLLOR OCH ARTIKLAR VI LÄST (INHÄMTAT 2021)