KOLGRILL

BÄST I TEST KOLGRILL

På den här sidan hittar du en jämförelse av några av de mest populära kolgrillarna just nu.

3 st utvalda kolgrillar

Vi har strävat efter att ta med kolgrillar ur samtliga prisklasser, såväl budget som premium. I denna test-guide hittar du även kolgrillar från flertalet olika varumärken. För många är grillning i kolgrill synonymt med sommaren. Och visst är det något alldeles speciellt att grilla mat över glöd, både när det kommer till smaken och själva känslan.

KAMADO SUMO MAXI 25” – BÄST I TEST

Denna kolgrill är tillverkad i keramik och är ett mycket populärt köp på den svenska marknaden. Den har en grillyta på 56 centimeter i diameter vilket är tillräckligt för relativt stora bjudningar. Vid sidan av grillen sitter det sidobord i bambu, medföljer gör även ett grillgaller i rostfritt stål. Grillen står på ett praktiskt och stabilt hjulstativ som gör det lätt att rulla fram eller undan det vid behov. Vidare har grillen en termometer som underlättar mycket när man vill grilla och få ett perfekt resultat. Både i toppen och i botten finns det ventiler genom vilka man enkelt kan justera lufttillförseln. Med Kamado Sumo Maxi 25” kan du göra allt från att grilla till att röka, bryna eller baka med ett bra resultat. Den går även utmärkt att använda för att göra pizzor.

kamado kolgrill bäst i test

KOLLA PRISET HOS

Måtten för grillen är bredd på 64 centimeter och en höjd på 123 centimeter. Grillens totala vikt är 108 kg. Tillsammans med grillen medföljer ett antal olika grilltillbehör, bland annat en pizzasten, ett flexibelt grillgaller, grillspade och en tång till grillgallret. Det flexibla grillgallret är ett uppskattat inslag som gör det möjligt att justera olika delar av grillgallret till olika nivåer.

Exempelvis där olika saker ska grillas i olika värmenivåer. Det medföljer även ett överdrag som man kan dra över grillen när den inte används. Många kunder som använt sig av denna kolgrill är mycket nöjda. Den beskrivs som prisvärd, att den ger ett bra grillresultat och att den är av hög kvalité. Andra är väldigt nöjda med de många tillbehören som medföljer i köpet.

KAMADO JOE CLASSIC III

Kamado Joe Classic III är en lyxig grill från Kamado som har många funktioner som gör grillningen till en fröjd. Den är efterföljare till Kamado Joe Classic II och Joe Classic, vilka också kan vara goda alternativ om man vill komma undan lite billigare. Med den så kallade SloRoller-insatsen kan man laga mat på grillen med långsam tillagning vid låga temperaturer. Genom Kamado Joe Classic III:s “Divide and Conquer”-uppdelning kan man flexibelt bygga upp grillgallren och keramikplattorna i olika nivåer, för grillning inom olika värmezoner i grillen. Grillens luftflöde kontrollerar man via toppfiltret, genom vilket man kan få ett perfekt luftflöde samtidigt som det skyddar mot regn att ta sig in i grillen, även när luftfiltret är öppet.

Kamado Joe Classic III

KAMADO JOE CLASSIC III

Grillens tjocka och värmebeständiga skal håller inne fukt och rök vid vilka temperaturer som helst. Denna grill har även inbyggda hjul vilket gör transport och förflyttning mycket smidig. Likaså är öppningen av locket smidig, tack vare Air Lift Hinge-funktionen så kan man öppna locket med endas ett finger, där lyftanordningen lyfter 96% av den övriga vikten. Locket hålls sedan öppet i en smidig position, utan att man behöver hålla i det. Många kunder som köpt och använt sig av Kamado Joe III är nöjda, vilket bland annat betyget 4,5 av 5 hos Amazon är ett tydligt bevis på. Kunder beskriver hur den är dyr men samtidigt värd vartenda öre. Det beskrivs hur man kan laga helt fantastiskt kött på denna grill, som gör det väldigt lätt att få det mört, saftigt och smakrikt. Några beskriver även hur den fungerar väldigt bra att laga pizza i, hur den är mycket effektiv att röka mat i och för så kallad slow cooking. Det finns i skrivande stund inte särskilt många negativa omdömen för Kamado Joe Classic. Några enstaka användare har dock haft problem med sprickor i grillen efter en tids användning.

BLUEGAZ VALHALL KOLGRILL

Bluegaz Valhall Kolgrill är en fyrkantig grillvagn som är enkel att rulla fram och tillbaka vid användning. Den har två stora grillytor i olika nivåer vilket gör att man får plats med mängder av mat. Det underlättar även när man ska grilla olika typer av kött eller grönsaker samtidigt, som kräver olika temperaturer. Grillbädden är även höj- och sänkbar vilket gör det mycket lätt att justera grillens temperatur. I huven på grillen finns det även en termometer som gör det lättare att få ett bra grillresultat.

scandy garden kolgrill

KOLLA PRISET HOS

Den primära grillytan är 57 x 42 centimeter och den sekundära grillytan är 54 x 24 centimeter. I övrigt är grillens arbetshöjd 85 centimeter och den väger 28 kg i sin helhet. Grillen är tillverkad i plåt som är lackerad i en snygg svart färg. Bluegaz Valhall Kolgrill är även lätt att rengöra och den har ett praktiskt system för att tömma askan.

Den har även flertalet andra inbyggda funktioner, såsom ett fällbart sidobord, kapsylöppnare och de praktiska hjulen undertill. Den här kolgrillen är ett prisvärt alternativ eftersom den kostar lite mindre än grillar från de mer välkända varumärkena. Dock saknar den den keramiska och tåliga beläggningen som exempelvis finns hos Weber-grillarna. Vi betraktar denna som en bra mellanpris-grill.

WEBER PERFORMER DELUXE

Weber Performer Deluxe är en klotgrill med lite extra komfort jämfört med en vanlig variant. Denna grill går att jämföra vid en hybrid mellan kolgrillar och gasolgrillar där man får det bästa av två världar. Grillen är nämligen utrustad med gasoltändning av grillbriketterna vilket gör att man snabbt och enkelt kan tända grillen.

Denna grill har även ett praktiskt sidobord i lackerad metall. Det är lätt att hålla rent och ger praktiska avlastningsytor under tiden man grillar. Både locket och baljan är porslinsemaljerade vilket gör dem tåliga mot hårt väder och samtidigt lätta att rengöra. Grillgallret är gjort av rostfritt stål vilket gör det tåligt, hygieniskt och lätt att göra rent efter användning.

weber kolgrill

WEBER PERFORMER DELUXE

För att underlätta själva matlagningen så finns det en termometer integrerad i grillens lock. Vidare så har grillen även en inbyggd timer med vilken du kan ta tid på din grillning. Under grillen finns det hjul som gör att man lätt kan rulla fram eller ut den vid behov. I anslutning till grillen finns det även en så kallad char-bin där man kan förvara grillkol torrt och säkert, så att man alltid kan försäkra sig om att det finns grillbriketter nära tillhands. Weber Performer Deluxe har en grillyta på 57 centimeter.

Efter avslutad grillning rengör man den enkelt via rengöringsfunktionen One-Touch. Ytterligare en smidig funktion i denna grill är tippfunktionen för locket. När man öppnar upp grillen kan man tippa bak locket i 90 grader, vilket gör att man slipper stå och hålla i det eller leta upp ett säkert underlag att lägga det på.

Kunder som använt sig av denna grill har både positivt och negativt att säga om den. Många kunder gillar att man kan tända den med gasol, det stora avlastningsbordet vid sidan och att den är en stabil konstruktion. Bland de negativa kommentarerna kritiseras bland annat rostskyddet för denna kolgrill, som beskrivs som under all kritik.

WEBER GO ANYWHERE

Weber Go Anywhere är en kolgrill som är tillverkad för att man ska kunna ta den med sig i stort sett vart som helt. I och med att den har en fyrkantig form och ben som går att sätta på och ta av så är den högst portabel, särskilt som den inte väger mer än cirka 6 kg. Både locket och baljan är porslinsemaljerade men i övrigt är denna grill relativt avskalad. En stor fördel är dock den integrerade lockhållaren som gör att man kan ha händerna fria medan man grillar.

weber kolgrill

WEBER GO ANYWHERE

I och med att denna grill är fyrkantig och inte rund så mäts inte grillytan i diameter. Istället har man en grillyta som mäter 42 x 26 centimeter, vilket rymmer relativt mycket. Weber Go Anywhere har en höjd på 37 centimeter, bredd på 53 centimeter och ett djup på 31 centimeter. Med andra ord tar den inte heller särskilt mycket plats vilket gör att den går att lägga in i bagageluckan eller stuva i förrådet då den inte används. Ett bra val för dig som bor i lägenhet och inte grillar regelbundet. Bland de kunder som använt sig av denna grill är många nöjda. Det beskrivs bland annat hur den har ett perfekt format för att bära med sig och att ha i bilen, att den har bra kvalité och att den fungerar bra för att grilla det mesta på.

WEBER MASTER-TOUCH GBS E-5750

Det här är en lite mer klassisk variant av kolgrill och vad de flesta brukar referera till som en klotgrill. Weber Master-Touch GBS E-5750 befinner sig inom en mellanprisklass, där man mer har fokuserat på själva grillen och inte så mycket på tillbehören runt omkring. Grillytan är 57 centimeter vilket är relativt standardiserat och som räcker gott och väl även för lite större tillställningar. Grillen vägen endast 21 kg vilket gör den lite lättare att hantera än större varianter, särskilt med hjälp av de gummerade hjulen nertill på grillen som man kan använda för att transportera den dit man vill.

weber kolgrill

WEBER MASTER-TOUCH GBS E-5750

KOLLA PRISET HOS

Locket och baljan i denna grill är porslinsemaljerade, något som gör den lätt att rengöra och tålig mot väder och vind. I locket sitter det även en termometer som guidar dig till när det är dags att lägga på maten. En smidig funktion med denna grill, liksom Performer Deluxe är att man kan lyfta av locket med hjälp av tuck-away-funktionen.

Det gör att man kan få händerna fria och att man slipper lägga undan locket under tiden man grillar. Kunder som köpt och använt sig av denna grill har i de flesta fall lämnat positiva omdömen kring den. Den beskrivs som lätt att använda, vara av bra kvalité med lång hållbarhet och ha kraftiga delar.

MER INFO KRING KOLGRILLAR

Idag är en av de vanligaste typerna av grillar så kallade klotgrillar. De har en design och form som är väldigt tacksam när det kommer till att få ett riktigt bra grillresultat med små medel. De är dessutom lätta att transportera och rymmer mycket mat på själva grillytan. Ytterligare en anledning till att de blivit så populära är enkelheten i att få en jämn temperatur över hela grillen och grillytan.

I vår jämförelse har vi utsett två stycken vinnare. Kamado Sumo Maxi 25” är det bästa premiumvalet. Här får man en kolgrill av mycket hög kvalité med en rad extra funktioner som tar din grillning till en helt ny nivå. Som bästa budgetval/mellanprisval har vi utsett Weber Master-Touch GBS E-5750 till vinnaren. Här har vi en tidlös klassiker som gör sitt jobb väldigt bra. Den är dessutom lättarbetad, tålig och håller riktigt länge.

KÄLLOR OCH TESTER VI LÄST