KOCKKNIV

BÄSTA KOCKKNIV

Vi har jämfört några av de mest populära kockknivarna på marknaden just nu. Vi har strävat efter att ha med kockknivar ur flera olika prisklasser, från ett antal olika varumärken. Priset för en kockkniv kan variera mycket kraftigt, de billigaste budgetknivarna kan gå på lite över en hundralapp medan de lite mer exklusiva kan gå på många tusen kronor.

kollage av kockknivar

Men de allra flesta är nog överens om att en bra kockkniv tar matlagningen till en helt ny nivå, vilket också är anledningen till att det kan vara värt att lägga lite pengar på det.

KAI SHUN WHITE CLASSIC – TESTVINNARE HOS AFTONBLADET PLUS

Bäst i Test hos Aftonbladet Plus

Test från november 2015

””kai”

MAC CHEF KOCKKNIV 20 CM – TESTVINNARE HOS RÅD & RÖN

Denna kockkniv från det kända japanska varumärket MAC tillhör premiumsegmentet men i det lägre spannet när det kommer till pris. MAC Chef ingår i serien som kombinerar det gedigna japanska hantverket med den västerländska designen som för denna kniv ger uttryck i det ergonomiska handtaget och det tunna bladet som smalnar av mot toppen av kniven. Detta gör at MAC Chef kockkniv passar ypperlig för både europeisk och japansk hackteknik. Knivens bladlängd är 20 cm lång och tillverkas i en rostfri hård stålblandning av bl.a. volfram, molybden och vanadin som gör att kniven håller skärpan länge. MACs kockknivar används både i hemmet av amatörkockar men också i det professionella köket. Den lämpar sig utmärkt som allroundkniv till allt från att hacka grönsaker till att skära fisk eller kött.

Bäst i Test hos Råd & Rön

MAC CHEF 20 CM

mac chef kockkniv 20 cm

MAC startades som ett japanskt familjeföretag som har blivit världskända för sin tillverkningar av kvalitetsknivar. Produktionen sker i det berömda Seki området i Japan som bedrivit knivtillverkningen i över 700 år. Knivarna slipas enligt japansk tradition med en slipvinkel om 15 grader vilket ger otrolig precision. MAC-knivarna introducerades på den svenska marknaden på 80-talet och har sen dess främst används i det professionella köket. MAC Chef-serien kommer passa utmärkt för dig som vill ha en trotjänare i köket och som med rätt skötsel håller år efter år.

GLOBAL G-2

Denna kockkniv från det kända märket Global befinner sig inom premiumprissegmentet. Denna modell vänder sig både till privatpersoner och till professionella kockar. Knivens blad är 20 centimeter långt, där hela kniven har en längd om totalt 33 centimeter. Kockknivens vikt är 172 gram. Global G-2 kan betraktas som en baskniv som kan användas till det mesta i köket, såsom kött, grönsaker eller något helt annat. Denna kockkniv har tillverkats sedan 1985 och man har inte ändrat designen sedan dess.

GLOBAL G-2

global g-2

Global G-2 är tillverkad i rostfritt Cromova 18-stål, som är ett extra hårt stål, som även är känt för att behålla knivens skärpa under en lång tid. Handtaget har en smidig passform i handen och är fyllt med sand, vilket gör det lättarbetat och ger en bra balans medan man skär med den. Kockkniven är dubbelslipad, det innebär att den går att använda både för högerhänta och vänsterhänta, med en slipgrad på 15 grader. Man bör undvika att köra Global G-2 i diskmaskin, istället ska den diskas för hand i varmt vatten tillsammans med diskmedel. Kunder som använt sig av denna kniv är överlag mycket nöjda. Kunder beskriver bland annat hur den är lätt till vikten, att den ger en bra balans och är väldigt vass. Det beskrivs även hur de håller skärpan under en lång tid, även om man inte slipar den ofta. De kunder som ställt sig negativa till denna kniv efterfrågar lite mer tyngd i den och några anser att den kostar lite för mycket för att vara värd det. Någon enstaka användare tycker även att handtaget inte är särskilt bekvämt att greppa i.

KAI SHUN CLASSIC 20 CM

En av de bästa köksknivarna på marknaden är tveklöst Kai Shun Classic. Kniven har en riktigt elegant och snygg design och kniven fungerar utmärkt för alla vanliga sysslor i köket, till exempel hacka kött, grönsaker och rotfrukter. Kai Shun Classic Kockkniv är en avancerad konstruktion där bladet består av 32 lager damaskstål. Lagerkonstruktionen är även något som ger kniven ett vackert mönster. Knivens inre kärna består av VG-10-stål som är både hårt och hållbart.

KAI SHUN CLASSIC 20 CM

Kai Shun Classic Kockkniv

Handtaget består av Pakkawood vilket innebär att trä och plast varvats under hårt tryck. Handtaget har formen av ett D, vilket gör att det ligger bekvämt och fast i handen. Den här kockkniven är mycket populär. Ett bevis på detta är bland annat att den utsetts till bäst i test bland kockknivar i Aftonbladets stora test 2020. Men den har även fått riktigt bra betyg bland kunder som köpt och använt den. Kunder beskriver exempelvis hur den ligger bra i handen, att kniven skär bra, är skön att använda och naturligtvis också att den är väldigt vass. Priset är något högt men vi anser att det är väl värt pengarna för den som vill satsa lite extra på sin matlagning.

VICTORINOX KOCKKNIV 22 CM

Denna kockkniv från Victorinox är inom mellanprisklassen och har ett blad tillverkat i rostfritt stål och ett skaft i rosenträ. Det här är en allroundkniv som går att använda till det mesta i köket, och den används i restaurangkök runtom i hela världen. Den passar bra för att skära och hacka alla möjliga typer av kött och grönsaker. Skaftet i rosenträ är tillverkat av rosenträ som är odlat i Indien och som är FSC-certifierat. Rosenträt är polerat och format för att ge ett behagligt grepp i handen medan den används.

VICTORINOX 22 CM

victorinox kockkniv

Rosenträ är ett tåligt träslag som har en hög halt av olja, något som bland annat gör att de är tåliga mot fukt och väta. Stålets mix i kombination med att det är härdat gör att kockkniven behåller skärpan länge men samtidigt är tillräckligt mjuka för att vara lätta att slipa. Slipvinkeln är 20 grader och den har ett skärpevärde på 9,2 av 10. De kunder som köpt och använt denna kockkniv är mestadels nöjda. Den beskrivs som både vass, lättslipad och tålig. De som uttryckt sig negativt kring denna kockkniv anser bland annat att bladet är lite lågt och att den kunde varit längre för optimal användning.

YAXELL ZEN 20 CM

Yaxell Zen är en exklusiv och unik kockkniv där bladet består av 37 lager rostfritt stål. Denna kockkniv vann Aftonbladets stora knivtest både år 2016 och 2017 och är mycket uppskattad bland både kockar och privatpersoner. De 37 bladen av rostfritt stål är uppdelade om 18 stycken på varje sida om kockknivens kärna, som är tillverkad i VG-10-stål. De olika styckena växlas mellan hårt och mjukt stål för att få bästa möjliga styrka. Bladen bildar tillsammans ett vackert Damaskus-mönster. Den övre delen av bladet är bankat, vilket ger ett väldigt unikt och vackert mönster.

YAXELL ZEN 20 CM

yaxell zen kockkniv 20 cm

Yaxell Zen-knivarna är härdade genom att de hettas upp till en väldgt hög temperatur, för att sedan härdas med is. Denna process gör bladen mycket starka och tåliga, men även att de blir resistenta mot korrosion. Utöver det är den snygga ZEN-loggan stansad på bladet. Hela knivbladet är även polerat vilket gör det otroligt blankt. Skaftet är tillverkat i svart mikarta. Yaxell Zen är lite tyngre än många andra kockknivar, det underlättar när man ska skära eller hacka hårdare saker såsom rotfrukter eller vissa typer av kött. Många kunder som använt sig av Yaxell Zen är väldigt nöjda med den. Det beskrivs hur det är den bästa kockkniven som folk någonsin använt sig av och hur den är i toppklass in i minsta detalj. Kunder beskriver även hur den är lätt att använda och har en väldigt snygg design.

KAI WASABI 20 CM

Kai Wasabi är en japansk kockkniv, tillverkad av det anrika företaget Kai, som tillverkat knivar sedan 1908. Denna kockkniv kan med fördel kan användas som allroundkniv. Den fungerar bra till att skära kött såväl som grönsaker. Knivens blad är tillverkat i rostfritt stål med kolhalten IK6. Hårdheten är 58 HRC vilket är en vanlig nivå för olika typer av köksknivar. Kai Wasabi riktar sig både till dig som ska använda kniven professionellt samt till dig som ska använda den hemma.

KAI WASABI 20 CM

Kai Wasabi 20 cm

Handtaget är tillverkat av en blandning mellan bambu och polypropen. Detta ger en hygienisk blandning i och med bambuns naturliga antibakteriella egenskaper, samtidigt som den ger ett riktigt skönt grepp. På knivens blad finns en snygg inskrift där det står Wasabi med både latinska och japanska bokstäver. I övrigt har kniven en enkel och snygg design, med ett runt och diskret handtag. Bland kunder som köpt och använt Kai Wasabi är det många som gett den höga betyg. Bland annat beskriver kunder som använt den professionellt att den behåller skärpan länge. Andra gillar knivens design och dess lätta vikt. Flera anser även att den har ett lågt pris och att den är mycket prisvärd.

FISKARS FUNCTIONAL FORM 20 CM

Denna kockkniv från Fiskars är ett bra budgetval, som ger mycket värde till ett lågt pris. Fiskars Functional Form är en allroundkniv som kan användas till det mesta, och passar utmärkt för exempelvis kött eller grönsaker. Kockkniven är 20 centimeter lång, med ett blad tillverkat i rostfritt stål. Handtaget är ett så kallat softgrip-handtag, det är tillverkat i svart plast med ett grepp som sitter bekvämt i handen. Knivens totala vikt är 103 gram.

FISKARS FUNCTIONAL FORM 20 CM

”fiskars

Fiskars Functional Form är en robust kniv som även tål att diskas i diskmaskin. Som namnet anspelar på är detta en kniv som prioriterat funktion och form. Det faktum att den går att diska i maskin gör den till ett bekvämt val för de flesta som inte använder den professionellt. Kunder som använt sig av Fiskars Functional Form har lämnat varierande omdömen. Flera kunder beskriver hur kockkniven efter en kort tids användning tappar skärpan och håller inte med om att den skulle vara så robust som man utger den för att vara. Andra kunder är helt och hållet nöjda med kniven och uppskattar det låga priset. Den beskrivs också som lätt till vikten och ergonomisk.

MORAKNIV CLASSIC

Den här kockkniven från Morakniv är tillverkad i rostfritt stål, med ett 22 centimeter långt blad. Till skillnad från många andra kockknivar har Morakniv Classic 1891 flera säkerhetsdetaljer, som gör det lättare att undvika skador när man använder den. Till exempel har man på bladet ett så kallat fingerstopp, som undviker att fingrarna glider fram över det.

MORAKNIV CLASSIC 22 CM

Morakniv Classic

Men kockkniven har även en avfasad spets som gör att många stickskador förhindras. Kniven är handtillverkad, med ett handtag gjort av björkträ. Bladet är tillverkat av kallvalsat rostfritt stål, som genomgått en härdningsprocess som gör att knivens skärpa behålls mycket länge. Man bör dock inte diska denna kockkniv i diskmaskin. Kniven är svensktillverkad och har flera detaljer som påminner om detta, bland annat dalavapnet i holken. Kunder som använt Morakniv Classix 1891 är för det mesta nöjda. Flera beskriver hur den är prisvärd och lätt att arbeta med. Som negativt beskrivs det bland annat att säkerhetsdetaljerna inte är till så stor hjälp och att den kunde ha varit lite längre.

ZWILLING TWIN 1731

Zwilling Twin 1731 är en kockkniv inom premiumsegmentet som de flesta förmodligen skulle betrakta som mycket exklusiv. Denna kockkniv kan användas till det mesta i köket, såsom att skära eller hacka såväl grönsaker som kött. Men i och med det tjocka och kraftiga bladet så passar kniven extra bra till grova grönsaker. Hos vissa butiker marknadsförs denna kockkniv som en filé- eller köttkniv.

ZWILLING TWIN 1731

Med andra ord har den många användningsområden. Knivens längd är 20 centimeter, med en längd på själva bladet om 12,2 centimeter och den har en slipvinkel på 20 grader. Knivarna tillverkas i Solingen i Tyskland. Zwilling Twin 1731 är till skillnad från många andra knivar smidd i ett enda stycke, i så kallat Cronidur-30-stål. Stålet är härdat genom en Friodur-is-process vilket ger den motståndskraft mot rost och en hårdhet på 60 HRC. Handtaget är tillverkat i ebenholtsträ som inte är behandlat på annat sätt än att det är inoljat. Kniven har en skärpa som håller mycket länge, dock krävs det att man diskar den för hand för att den inte ska förlora skärpan.

MER OM VINNAREN I TESTET OCH HUR VI UTSETT DEN

Vinnaren i vårt test är Global G-2. Vi ser denna kniv som en okomplicerad klassiker som få blir besvikna på. Den har även ett helt ok pris jämfört med många andra lite mer exklusiva knivar och varumärket står för mycket hög kvalité. Det är helt enkelt inte så konstigt att det här är en av de mest populära knivarna på den svenska marknaden. Som ett bra budgetval kan vi rekommendera Fiskars Functional Form. Jämfört med alla andra knivar i detta test är den mycket billig. Det är en kniv där man får väldigt mycket för pengarna men där den givetvis inte kan mäta sig med de knivar som kostar 10 gånger mer.

Vi har inte gjort ett eget test av kockknivarna i jämförelsen. Istället har vi tagit hjälp av externa tester, kundomdömen och artiklar för att på detta sätt kunna utse en slutlig vinnare.

KÄLLOR OCH ARTIKLAR VI LÄST (INHÄMTAT 2022)