KIKÄRTOR

Kikärtor är en god, populär och näringsrik baljväxt som bland annat är huvudingrediensen i både falafel och hummus. Kikärtor säljs i de flesta livsmedelsbutikerna under ett stort antal varumärken.

Vi har tagit reda på vilka kikärtor på burk som rankats som testvinnare och bäst i test av alla de oberoende experterna. Läs vidare för att se sammanställningen över vilka kikärtor som är bäst.

KUNG MARKATTA EKOLOGISKA KIKÄRTOR

Bäst i Test Enligt Råd & Rön

Test från Januari 2023

Kikärtans historia

Kikärtor är en av de äldsta odlade baljväxterna som finns. Fynd från Mellanöstern tyder på att kikärtor odlades där redan för 9500 år sedan.

Kikärtors näringsinnehåll

Kikärtor är en bra vegetabilisk källa till protein, som i kombination med spannmål ger fullvärdigt protein. Utöver protein så är kikärtor även rikt på folat, fosfor, selen, järn, Vitamin E och Vitamin K. Kikärtor är även fiberrika vilket ger en bra mättnadskänsla under en lång tid.

Kikärtors användningsområde

Kikärtor är ett mycket vanligt inslag i köket i både Mellanöstern och Indien. Därmed är det vanligt förekommande i maträtter från dessa delar av världen såsom i Falafel, Hummus, Chana Dal, Chana Masala med flera. Det är ett vanligt inslag i både sallader och i soppor.

 

Vanligt är också att rosta kikärtor och äta dem som snacks.

 

Kikärtsspad

Kikärtsspad är något som fått ett särskilt användningsområde i det vegetariska och veganska köket. Kikärtsspad fungerar nämligen som ersättare för ägg i en rad maträtter. Kikärtsspad kan exempelvis ersätta ägg i både majonnäs, maränger, chokladmousse och pannkakor.

Olika typer av kikärtor

Här guidar vi dig till några av de vanligaste typerna av kikärtor.

Kikärtor på burk

Kikärtor på burk är förkokta kikärtor som sannolikt är den mest lättillgängliga typen av kikärtor för vanliga konsumenter. De säljs under ett stort antal varumärken och kräver ingen förberedning, det är bara att öppna burken och äta direkt.

Torkade kikärtor

Torkade kikärtor är det absolut billigaste alternativet. Dessutom håller de i en evighet även i rumstemperatur. Torkade kikärtor kräver dock en hel del förberedning. De behöver blötläggas och kokas i timmar innan de går att äta.

Frysta kikärtor

Frysta kikärtor är förkokta kikärtor som frysts ned. Nackdelen med frysta kikärtor är att de är lite krångligare att förvara i och med att de behöver ligga och ta plats i frysen. Fördelen är dock att man kan använda det öppnade paketet under en väldigt lång tid, lite i taget. Exempelvis en kikärtsburk behöver ju användas upp relativt kort efter det att den öppnats.

Gröna kikärtor

Gröna kikärtor är kikärtor som skördats lite tidigare än de klassiska gula. Gröna kikärtor säljs i Sverige i huvudsak som frysta, under varumärket Findus. De gröna kikärtorna beskrivs ungefär som en blandning mellan en grön ärta och en gul kikärta, och att de är spröda i konsistensen.

Kikärtshalvor/Chana Dal

Kikärtshalvor, som i Indien kallas för Chana Dal är vanliga i just indisk matlagning. Dessa kikärtor är skalade och delade/halverade vilket gör att de passar väldigt bra för olika typer av soppor och grytor.

Ekologiska Kikärtor

Ett växande segment inom kikärtor är ekologiska kikärtor. Ekologiska kikärtor innehåller i mindre utsträckning olika typer av bekämpningsmedel.

Kända varumärken inom Kikärtor

Här tittar vi närmare på några av de mest kända varumärkena inom kikärtor som säljs i Sverige.

Kung Markatta Kikärtor

Kung Markatta är ett svenskt varumärke inom ekologiska livsmedel som funnits sedan 1983. Kung Markatta är relativt kända inom segmentet ekologiska kikärtor, där deras storsäljare är förkokta ekologiska kikärtor på burk. Med de säljer även ekologiska torkade kikärtor. Som kvalitetsstämpel för Kung Markattas kikärtor kan nämnas att de utsetts till bäst i test av Råd & Rön.

Zeta Kikärtor

Zeta är ett svenskt varumärke inom italiensk mat, grundat av Fernando di Luca. Zetas kikärtor är en av bästsäljarna på den svenska marknaden, och de finns att köpa som både ekologiska och icke-ekologiska. Zetas kikärtor odlas och produceras i Italien.

Gogreen Kikärtor

Gogreen ägs av lantbrukarkooperativet Lantmännen och är ett varumärke vars baljväxter i de flesta fall är svenskodlade. Gogreens kikärtor är dock än så länge odlade i Italien och säljs både som ekologiska och icke-ekologiska.

Sevan Kikärtor

Sevan är ett svenskt varumärke inom mat från Mellanöstern, grundat av Hratch Maroutian med familj. Sevan säljer flera varianter av kikärtor, bland annat förkokta på både konservburk och glasburk. Men de erbjuder även torkade kikärtor, kikärtsmjöl och kikärtshalvor. Sevan är även en av Sveriges största tillverkare av färdig hummus.

Butikernas egna varumärken

Sannolikt säljs de största volymerna kikärtor under butikernas egna varumärken. Värt att nämna kring detta är att både Coop och ICAs egna kikärtor presterat bra i Råd & Röns test av kikärtor. Bland butikernas egna varumärken är även Garant, Eldorado och Änglamark stora och populära märken.

Viktiga egenskaper för kikärtor på burk

Här går vi igenom några egenskaper som kan vara bra att titta närmare på när man ska köpa kikärtor på burk.

Saltmängd: Vissa kikärtor innehåller ganska mycket salt, medan andra är fria från salt. I vanliga fall innehåller kikärtor mellan 0,15-0,8 gram salt per 100 gram. Exempelvis Kung Markattas kikärtor på burk innehåller inget salt.

Vikt vs. avrunnen vikt: När man ska köpa kikärtor går det inte att enbart stirra sig blind på kilopriset. Det är även viktigt att se över avrunnen vikt. Olika kikärtsförpackningar har nämligen olika mycket spad i sig. Den avrunna vikten är det som är kvar och så mycket kikärtor man egentligen får i varje förpackning.

Ekologiska vs. icke-ekologiska: Ekologiska kikärtor är ett bättre val i flera avseenden, bland annat innehåller de i mindre utsträckning rester av bekämpningsmedel. Ekologiska kikärtor är dock generellt sett dyrare.

Tetra eller konservburk: Kikärtor förpackade i tetra eller konservburk har sina respektive fördelar. Tetran är lättare och mindre resurskrävande att tillverka, lättare att stapla och lättare att återvinna. Konservburkarna är dock tåligare för stötar, de är också tätare än tetror vilket ger en längre hållbarhet.

Sammanfattning

Kikärtor är ett billigt och proteinrikt livsmedel som fler borde äta mer av. Utifrån vår sammanställning av externa tester av kikärtor seglar Kung Markattas Ekologiska Kikärtor upp som ett solklart val, vi har även testat dem själva och kan varmt rekommendera produkten.

Bäst i Test enligt Råd & Rön

Källor:

https://sevan.se/om-oss

kungmarkatta.se/produkter/konserver-och-inlaggningar/bonor–linser/kikartor2/

https://www.dn.se/ekonomi/forpackningar-i-klimatmatch-rond-for-rond/

https://www.delitea.se/sok?q=kik%C3%A4rtor

https://www.radron.se/tester/mat-dryck/kikartor/