KAPSELMASKIN

BÄSTA KAPSELMASKIN 2021

Sverige är ett av världens mest kaffeälskande land. Vi dricker i genomsnitt 3,2 koppar per person varje dag. Traditionellt sett så har vi en stark tradition av att brygga vårt kaffe i vanliga kaffebryggare men på senare tid har det blivit populärt att brygga kaffe på mer sofistikerade sätt.

kollage av kapselmaskiner

Vi vill gärna återskapa fikens goda latte hemma och många av oss har presskannor, mockabryggare eller perkolatorer hemma. Alla dessa är trevliga men kan vara ganska komplicerade att rengöra och kaffet smakar inte alltid så gott, men det finns ett fantastiskt alternativ och det är kapselmaskiner. Med en kapselmaskin kan du få en fantastiskt god cappuccino som verkligen smakar så där ljuvligt gott precis som på de stora cafékedjorna. Du har dessutom ett stort urval av smaker och sorter att välja mellan.

NESPRESSO CITIZ & MILK

Den här maskinen har varit populär ganska länge och vunnit flera priser. En av de fördelarna med den är att den är otroligt liten och får plats även i det minsta köket och trots storleken är den både stabil och pålitlig. Designen är riktigt snygg och du kan välja mellan flera olika färger. Det ingår en mjölkskummare som skummar mjölken riktigt snabbt. Något som drog ner betyget något var att mjölken inte blev tillräckligt varm enligt några personer i testpanelen. Det kan dock lösas ganska enkelt genom att skumma mjölken två gånger och eftersom skumningen går så snabbt kanske det egentligen inte tar längre tid än för andra maskiner att skumma en gång. Mjölkskummaren kan enkelt tas av och rengöras efter att du använt den.

Nespresso Citiz & Milk

Vattentanken är en stor behållare som rymmer hela en liter. Kaffet gör du genom ett enkelt, kraftigt pumptryck. Du väljer den kapsel du vill använda och sätter manuellt in den i maskinen. Avfallsbehållaren rymmer 10 kapslar innan du måste tömma den. Efter nio minuter stänger maskinen av sig själv så det gör inget om du råkar glömma den på. Kapselmaskinen kommer med en justerbar spillkopp som passar både för stora och små koppar och den har två knappar så du kan programmera in just dina favoriter. Överlag tyckte testpanelen om maskinen för att den är enkel och gör riktigt gott kaffe. Smaken på kaffet skiljer sig ganska mycket mellan olika maskiner även om du använder dig av samma kapsel. Nespresso Citiz & Milk gör riktigt gott kaffe då vattnet håller en perfekt temperatur.

NESPRESSO CREATISTA PLUS J520

Nespresso Creatista Plus J520 är en av de dyrare kapsylmaskinerna i testet. Priset drog ner betyget en del eftersom andra billigare maskiner presterade ungefär lika bra. Dock är designen på den här modellen helt fantastisk. Den ser ut som en professionell kaffemaskin fast mindre. Med sin rostfria ståldesign är den både klassisk och stilren. Med på köpet följer en mjölkkanna med en hällpip speciellt designad för barista-art så att du kan göra riktigt professionella kaffedrycker och imponera på dina gäster. Nespresso Creatista Plus J520 har ett intuitivt gränssnitt på en skärm med hög upplösning som hjälper dig igenom förberedelser, inställningar och underhåll. Kapselmaskinen är enkel att rengöra, speciellt eftersom vattenslangen rengör sig själv efter varje gång du använt maskinen. När det är dags att avkalka maskinen avger den ett alarm.

Nespresso Creatista Plus J520

Vattnet värms upp på tre sekunder och pumpen har ett tryck på 19 bar. Vattenbehållaren är på hela 2,5 liter och mjölkkannan, som är avtagbar, är på 250 milliliter. Det finns en utfällbar bricka som passar ett latteglas. Maskinen är inställd på att stänga av sig själv automatiskt efter nio minuter, men det kan du även ändra till vad som passar dig bäst. Du har möjlighet att välja mellan tre olika storlekar på kopparna Ristretto, Espresso och Lungo. Du kan välja mellan att göra hela åtta olika kaffevarianter: Cappuccino, Caffe Latte, Latte Macchiato, Flat White, Ristretto, Espresso, Lungo och mjölkskum. Användarna har gett den väldigt höga betyg i sina recensioner och är nöjda med produkten även efter en längre tids användande. Hade priset varit lite lägre hade Nespresso Creatista Plus J520 lätt konkurrerat om förstaplatsen.

NESPRESSO VERTUOPLUS DELUXE ROUND TOP

Nespresso VertuoPlus Deluxe Round Top är en kapselmaskin som har centrifusions-teknologi vilket ger en riktigt fyllig och tjock crema. Om du använder dig av Nespressos egna kapslar har de en streckkod som maskinen läser av och sen ger dig en perfekt doserad kopp kaffe ändå från en liten espresso till en stor latte. Du kan använda dig av fem olika storlekar på koppar och glas.

Nespresso VertuoPlus Deluxe Round Top

Kapselmaskinen stänger av sig automatiskt efter nio minuter och den matar också automatiskt ut den använda kapseln. Vattentanken är på 1,7 liter och den är avtagbar, den värmer vattnet till rätt temperatur på 20 sekunder vilket är relativt snabbt. Det ingår en droppbricka som har en kapacitet på 0,8 deciliter. Med på köpet får du även tre års garanti.

KRUPS DOLCE GUSTO LUMIO

Krups Dolce Gusto Lumio är en av de billigare maskinerna vi testat och den har ett ganska speciellt och ovanligt utseende, nästan futuristiskt. Trots sitt låga pris håller den en överraskande bra kvalitet. Något som utmärker den är ett scrollhjul som gör att du själv kan bestämma hur mycket kaffe eller mjölk du vill ha i din kopp. Krups Dolce Gusto Lumio är väldigt lätt att använda, du kopplar i princip bara in den, stoppar in en kapsel och sen har du din kopp klar.

Krups Dolce Gusto Lumio

Det finns sju olika doseringsnivåer och den har thermoblocksystem. Vattentanken är ganska lite, den rymmer bara 0,8 liter, men den är avtagbar och enkel att fylla på. Kapselhållaren är magnetisk vilket gör att kapseln alltid sitter rätt. Den har stöd för tre olika storlekar på koppar och undertill finns en spillbricka.

SJÖSTRAND ESPRESSOMASKIN FÖR KAPSLAR

Sjöstrand espressomaskin för kapslar är en maskin i mellanprisklassen som presterar okej men inte fantastiskt. Designen är snygg och stabil i rostfritt stål med en spegelblank finish. Något som utmärker Sjöstrands espressomaskin är att deras egna kapslar är 100 % komposterbara, vilket vi ger ett högt betyg då kapslarna till kaffemaskiner vanligtvis inte är miljövänliga.

Sjöstrand espressomaskin för kapslar

Behållaren har plats för 15 kapslar innan den måste tömmas. Maskinen har ett justerbart droppgaller som passar för koppar i två olika storlekar. Vattenbehållaren är avtagbar och rymmer 1,2 liter. Du kan antingen använda den automatiska inställningen för kaffemängd eller själv programmera in din egen mängd. Sjöstrand espressomaskin för kapslar har även ett energisparläge vilket gör denna maskin till en klar vinnare om vi tittar på miljö och hållbarhet.

BREVILLE PRIMA LATTE II

Breville Prima Latte II är en intressant kapselmaskin för dig som vill kunna använda både kapslar och bönor. Den här modellen klarar både och vilket den även gör med bravur. Du startar kapselmaskinen enkelt med ett tryck och kan sedan välja mellan en enkel eller dubbel shot av espresso, latte eller cappuccino. På sidan har den en automatisk mjölkskummare som du kan använda både till vanlig mjölk eller till exempel sojamjölk.

Breville Prima Latte II

Breville Prima Latte II har ett automatiskt rengöringssystem vilket vi tycker är smidigt. Den här kapselmaskinen ligger i mellanprisklassen och i testet får den ganska medelmåttiga betyg utom från de som tycker om att kunna använda vanligt malt kaffe istället för kapslar. Designen är snygg och gör sig bra i köket, samt att den är liten och inte tar upp så mycket plats.

NESPRESSO LATTISSIMA PRO – TESTVINNARE

Nespresso har en stor mängd olika kapselbryggare ute på marknaden och merparten av dem presterar riktigt bra, men Nespresso Lattissima Pro tog hem segern i vårt test. Designen är klassisk och stilren i aluminium och passar in i de flesta kök. Storleken är smidig och tar inte upp särskilt stor plats. Det tar ungefär 25 sekunder att göra de flesta typer av kaffe. Det finns ett otroligt stort urval att välja mellan, vi testade espresso, latte och cappuccino och Nespresso Lattissima Pro presterade ett riktigt gott resultat i alla kategorierna. På sidan sitter en mjölkbehållare med skumfunktion som även den presterar riktigt bra. På LDC-displayen kan du bestämma hur mycket skum du vill ha i ditt kaffe. Mjölkbehållaren går att ta av för att du ska kunna sätta in överbliven mjölk i kylen.

Nespresso Lattissima Pro

Mjölkbehållaren är lätt att ta av och sätta på, samt att skummet blir jämnt och ger en härlig finish på kaffet. För att göra kaffe räcker det med ett tryck på en knapp vilket gör den enkel att använda. Givetvis har du möjlighet att ställa in flera olika inställningar efter ditt tycke och smak. Den värmer upp vattnet till precis rätt temperatur för att tillgodogöra kaffets fulla arom. Rengöringen är relativt enkel, den lagrar upp till 10 använda kapslar i behållaren innan du måste tömma den. Efter cirka 300 koppar behöver du avkalka maskinen. Mjölkberedaren har automatisk rengöring men mjölkbehållaren måste du diska själv. Nespresso Lattissima Pro väger 4,5 kilo och mjölkbehållaren rymmer 0,35 liter. På maskinen finns det en fällbar bricka för ditt latte-glas. Vi rekommenderar varmt den här kapselmaskinen.

MER OM KAPSELMASKINER OCH TESTVINNAREN

Dock presterar inte alla kapselmaskinerna lika bra och alla kapslar ger inte samma resultat. Vi har testat ett flertal olika kapselbryggare åt dig så att du ska kunna veta vilken du bör satsa på. Har du en stor familj är en kapselmaskin kanske inte det bästa eftersom den bara brygger en kopp åt gången, men är ni två eller om du lever ensam kan du med en kapselbryggare få en utmärkt kopp kaffe väldigt snabbt och smidigt. I testet har vi tittat på kostnad, smak, förmågan att skapa en fin krämighet, hur enkel den är att använda och rengöra samt kundrecensioner. På första plats i vårt test kom Nespresso Lattissima Pro på grund av sitt otroligt goda kaffe. På andra plats kom Nespresso Citiz & Milk och på tredje Nespresso Creatista Plus J520.