Hundkoppel

På den här sidan hittar du en sammanställning av de bästa hundkopplen på marknaden. Vi har tagit reda på vilka hundkoppel som utsetts till testvinnare och bäst i test av de mest seriösa aktörerna. Läs vidare nedan för att se vilka hundkoppel som är bäst enligt experterna.

hundkoppel

Testvinnare hos Råd & Rön

Bäst i Test: Flexi ModellNew Neon M 5 m tape

Näst bäst: Kong ModellReflect rullkoppel svart

Tredje bäst: Pets hundkoppel med stoppfunktion

 

Ett bra koppel är i de flesta fall ett måste

De allra flesta hundägarna önskar det bästa för sin hund och med rätt hundkoppel blir promenaderna säkra och trevliga för både hunden och dig som hundägare. Med rätt koppel går det att undvika olyckor, hunden får mer rörelsefrihet och du som hundägare kan känna dig tryggare.

 

På många platser finns det något som kallas för koppeltvång. Exempel på platser där koppeltvång alltid gäller är i naturreservat och nationalparker. Olika kommuner har olika regler för koppeltvång. Men i de flesta kommunerna behöver man hålla sin hund kopplad på allmänna platser och när man är ute och går med hunden på gångbanor med mera. ”Koppeltvånget” innebär inte lag på att hunden måste ha ett koppel på sig, dock att man som hundägare har kontroll på sin hund som om den vore kopplad.

 

Olika typer av koppel

Det finns mängder av olika hundkoppel på marknaden. Här går vi igenom några av de vanligaste typerna av hundkoppel.

 

Hundkoppel med kedja

Förutom att vara ett tåligt alternativ så fyller hundkoppel med kedja en viktig funktion för hundar som tycker om att bita på kopplet. Byter man från ett vanligt mjukt koppel till ett hundkoppel med kedja så blir det ganska snabbt ointressant för de flesta hundar att bita på det.

 

Hundkoppel med reflex

Många hundkoppel är utrustade med reflexer, vilket ger både hunden och hundägaren extra säkerhet genom att synas bättre i mörkret. Hundkoppel med reflex kan se lite olika ut, ibland har de en lång reflexrem över hela kopplet och i andra fall små reflexfläckar över större delen av kopplet. Det går även att köpa reflexer till sitt befintliga hundkoppel, som ett tillbehör. Dessa reflexer fästs ofta med kardborrband, nedtill på kopplet nära hundens halsband.

 

Några hundkoppel på marknaden är utrustade med belysning, vilket får ses som en något mer avancerad variant av reflex. Det har vissa uppenbara fördelar för kvällspromenaderna med hunden.

 

Hundkoppel för löpning/joggingkoppel

Hundkoppel avsedda för löpning, så kallade joggingkoppel brukar vara utformade något annorlunda än vanliga koppel. De flesta hundkoppel för löpning är gjorda för att man ska fästa dem i midjan på sig själv. Anledningen till detta är att man ska kunna jogga med händerna fria. Vidare är många joggingkoppel elastiska för att minska kraften som uppstår om hunden rycker eller drar, så att du själv inte ramlar. Liknande koppel med fäste i midjan brukar även användas vid exempelvis skidåkning eller cykling.

 

Det finns även midjebälten för hundkoppel som man kan köpa och istället koppla fast sitt eget koppel i.

 

Hundkoppel i läder

Hundkoppel i läder är snygga, håller bra och framför allt är de väldigt mjuka och sköna att ta tag i och hålla i. De har en enkel konstruktion och därför inte heller så många delar som kan gå sönder eller bli dåliga. Många läderkoppel som säljs är tillverkade i vanligt läder men vi har även noterat ett stort antal webbshoppar som säljer hundkoppel i vegetabiliskt läder. En av nackdelarna med hundkoppel i läder är att de kräver ett visst underhåll, till exempel behöver de smörjas med jämna mellanrum för att hålla sig i bra skick. Vidare kan de upplevas som hala när de blir blöta. Utöver läder finns det även hundkoppel tillverkade i andra mjukare material, till exempel hundkoppel i rep.

 

Väktarkoppel/Hundkoppel med extra handtag

Den här typen av koppel kan vara bra om man är i behov av att snabbt kunna kontrollera sin hund vid olika trängda eller oroliga situationer. De har ett extra handtag i närheten av hundens halsband vilket gör att man snabbt kan ta tag i hunden och hålla den nära intill sig.

 

Dubbelkoppel/koppel för två hundar

För dig som har två hundar eller fler kan det vara aktuellt att kolla på så kallade dubbelkoppel/multikoppel. Dessa hundkoppel har lite olika utformning men ofta består de av ett koppel man håller i som sedan förgrenar sig ut i två koppel. För dig som hundägare blir fördelen att du har ena handen fri istället för att behöva hålla i två koppel, eller ha två linor som trasslar ihop sig.

 

Kända varumärken inom hundkoppel

Hår går vi igenom och tittar närmare på några av de mest kända varumärkena inom hundkoppel.

 

Flexi

Det tyska märket Flexi ligger bakom några av de mest populära hundkopplen på marknaden och vars produkt utsetts till bäst i test av Råd & Rön. De var även först med att lansera så kallade rullkoppel vilket gör att de i stort sett är helt dominerande på den marknaden. Dessa koppel gör det möjligt att justera längden på kopplet på ett snabbt och smidigt sätt, där den bit av kopplet som inte används snabbt rullas in i ordning, utan trassel. Kopplet kan rullas ut/in helt efter önskemål för att sedan låsas fast i önskat läge.

 

Hurtta

Hurtta är som man kanske kan gissa sig till på namnet en finsk tillverkare av hundkoppel och andra hundtillbehör. Hurttas koppel är ofta tillverkade i mjuka material såsom textilier, de har även flera så kallade repkoppel och reflexkoppel bland sina produkter. Vad som vidare kännetecknar många Hurtta-hundkoppel är de mjuka och bekväma handtagen. I deras nya produktserie ECO har de tagit hållbara initiativ genom att tillverka dessa koppel i återvunna material.

 

Baggen

Baggen är en av få etablerade svenska företag som tillverkar hundkoppel. Många av Baggens hundprodukter är tillverkade för jakt och friluftsliv vilket även präglat deras hundkoppel. De har exempelvis flera populära expanderkoppel, som är bra att ha vid aktiviteter som jogging och skidåkning. De har även bra produkter för dig som sysslar med jakt. Deras vanliga koppel är främst textilkoppel, där de flesta även är utrustade med reflexer.

 

Kong

Kong är egentligen inte särskilt stora inom hundkoppel på den svenska marknaden, desto större är de på hundleksaker. Deras produkt har dock presterat bra i Råd & Röns test vilket gör dem värda att nämna. Kong tillverkar ett par olika rullkoppel som dessutom fått mycket goda kundbetyg hos Amazon.

 

Rukka

Rukka ingår i den finska koncernen Luhta Sportswear, stora inom sport- och friluftskläder. Rukka säljer ett flertal hundkoppel som passar bra för just sport och friluftsliv, bland annat repkoppel och koppel i textilband utrustade med reflexer.

 

Lågprisprodukter

Just bland hundkoppel finns det ett stort antal lågprisalternativ, som säljs hos olika lågpriskedjor. Här tittar vi närmare på några av dessa produkter.

 

Biltema

Biltema säljer ett flertal hundkoppel med olika funktioner och ändamål. Deras billigaste koppel i polyesterband med pistolhake kostar endast 50 kronor. De har även två rullkoppel med olika längd för mellan 160-220 kronor.

 

Jula

Jula säljer två rullkoppel under sitt eget varumärke Kayoba. Dessa koppel har fått varierande kundbetyg, Kayobas fem meter långa rullkoppel som kostar 179 kronor har endast fått ett samlat betyg på 2,7 av 5. Det lite kortare 3 meter långa Kayoba-rullkopplet har fått betyget 3,8 av 5. Det kortare kopplet kostar 149 kronor.

 

Rusta

Rusta säljer hundkoppel till lågt pris under sitt eget varumärke Pet Club. För närvarande får man två Pet Club-koppel för 50 kronor. Vi hittar inga kundomdömen för detta koppel, som är tillverkat i läderimitation med pistolhake.

 

Clas Ohlson

Marknadens billigaste hundkoppel hittar man förmodligen hos Clas Ohlson. De säljer flera enkla hundkoppel i polyesterband som inte kostar mer än mellan 15-20 kronor styck. Flera av deras hundkoppel har fått bra betyg av kunderna, deras bästsäljande hundkoppel har exempelvis fått ett samlat betyg på 4,7 av 5.

 

Viktiga egenskaper att titta på när man ska köpa hundkoppel

Här går vi igenom några egenskaper som kan vara bra att titta närmare på och fundera över när man ska köpa ett hundkoppel.

 

 

Läsvärda tester av hundkoppel

Trots det mycket stora antalet hundar och hundägare i Sverige finns det relativt få seriösa tester av hundkoppel. Bland de som finns rekommenderar vi följande för vidare läsning.

 

Råd & Rön

I oktober 2021 testade Råd & Rön 12 hundkoppel från ett antal olika märken. Här har man gjort seriösa undersökningar av hundkopplens egenskaper, bland annat har man gjort bittest, falltest, rycktest och korrosionstest. Men de går även in på väldigt detaljerade egenskaper såsom låsknappens positionering eller hurpass väl upprullningsmekanismen fungerar. En gedigen undersökning av produkterna med en lättöverskådlig presentation över resultaten.