HUND-GPS

BÄSTA HUND-GPS

När vi är ute i skog och mark med våra lurviga vänner på promenad eller kanske under jaktsäsong är det viktigt att kunna hålla koll på var de befinner sig så att de inte hamnar på villovägar. Genom åren har det dykt upp hund-GPS i olika prisklasser på marknaden och med en rad olika standard- och premiumtjänster kopplade till produkterna som gör det möjligt för oss att kunna spåra våra hundar, oberoende av väder, vind och terräng.

kollage av hund-gpser

Dagens teknik tillåter även att ett stort antal av hund-GPS:erna kan användas överallt i Europa och även i USA. En hund som motioneras och aktiveras dagligen är en harmonisk och glad familjemedlem med färre sjukdomar, så vi har tagit fram en lista på populära och omtyckta hund-GPS:er med olika funktioner.

TRACKER SUPRA EASY – TESTVINNARE

Vinnaren i jämförelsen av olika tester blev Tracker Supra Easy. Det är ett halsband i övre prisklassen men det fungerar riktigt bra och fick högsta poäng i alla kategorierna. Tracker Supra Easy är kanske främst till för jakt och riktigt tuff terräng. Det använder sig både av 2G och 3G-nätet vilket gör att spårningen kan ske med betydligt fler master än många andra hund-GPS:er.

Tracker Supra Easy

Det anses vara världens mest intelligenta system för jägare. Tracker Supra Easy använder sig av både GPS och GLONASS vilket ger det en helt överlägsen spårning. Skalet är förstärkt med glasfiber och helt vattentätt samt har ett skydd för att elektroniken inte ska ta skada vid eventuella stötar. Varannan sekund kan den uppdatera dig om var hunden befinner sig, men vill du spara batteri kan du ställa in längre uppdateringsintervall.

TRACTIVE GPS DOG 4

Tractive Hund GPS är en av de billigaste produkterna i testgranskningen men den håller trots det en otroligt hög kvalitet. Den går att köpa både till hundar och katter. Tractive GPS är ganska liten och väger bara 30 gram. Den har en IPX7-klassificering vilket innebär att den är helt stötsäker och vattentät. Du får inte med ett halsband utan den här modellen kan sättas på hundens egna halsband vilket gör att den passar alla hundar. Batteritiden håller mellan två till fem dagar eroende på hur du använder produkten. Uppladdningstiden är kort och efter bara någon timme är batteriet fulladdat igen. Den här trackern har ett obegränsat spårningsområde och har täckning i över 150 länder. Den är inte ansluten till GLONASS utan bara GPS-nätet men det räcker långt.

Tractive GPS Dog 4

Funktionen Geofencing finns på Tractives GPS och med den kan du ställa in ett område som hunden får vara i. Så fort hunden rör sig utanför det området får du ett meddelande och kan vidta åtgärder. Tractive uppdateras varannan sekund så du vet alltid var hunden är och kan enkelt spåra den. Det går även att lagra data så att du i efterhand kan läsa av var din hund har varit. Funktionen G-sensor gör att du kan ha koll på din hunds aktivitet varje dag och se till att din hund får tillräckligt med motion. Tractive passar de flesta hundar men rekommenderas inte för hundar som väger mindre än fyra och ett halvt kilo. Den fungerar lika bra inom jakt som när du är ute och reser med din hund.

GARMIN T5 HALSBAND

Garmin T5 kom på andra plats i vår granskning av nya  tester med mycket höga poäng. Det är en högkänslig spårare med stor precision och har både GPS- och GLONASS-teknik. GLONASS är ett system som liknar GPS-systemet men som är ryskt. När du har spårning både genom GPS och GLONASS har du den bästa täckningen som det går att få med den moderna tekniken. Garmin är en stark spårare som ger dig otroligt bra täckning även i snårig och tät skog eller i sänkor. På grund av det är Garmin extra populär bland jägare. T5 används tillsammans med en mottagare som heter Alpha. Garmin T5 är slitstark och vattentät, den klarar upp till 10 meter under ytan vilket är väldigt bra eftersom hunden kanske simmar igenom vatten när den får upp ett spår.

Garmin T5 halsband

Garmin T5 har bra batteritid som klarar mellan 20 och 40 timmar i aktivt läge och beroende på hur den används. På dosan finns en antenn med hög-frekvens som gör att mottagningen förstärks. T5 finns i två olika storlekar som passar små eller medelstora hundar. Handenheten Alpha är också väldigt robust och enkel att använda. Du kan även använda den med handskar vilket är positivt en kall vinterdag. Skärmen är tre tum stor och bilden går lätt att se oavsett vilket ljus det är ute. Alpha går att koppla ihop med andra enheter så du kan se andra jägare och hundar som är ute. På halsbandet finns LED-lampor som du kan aktivera på avstånd och som syns upp till 100 meter bort beroende på terrängen.

HALSBAND TRACKER ARTEMIS EASY

Tracker Artemis ligger i den högre prisklassen men du får en supermodern GPS som du inte kommer att behöva uppgradera på väldigt många år. Den är anpassad både till 4G och IoT, IoT står för Internet of Things. Med den här tekniken kommer Tracker Artemis kunna anpassas konstant och följa teknikens framsteg utan att bli inaktuell. Trackern har även stöd för GSM-nätverk, NB-IoT och LTE-CAT M1 vilket gör att täckningen och precisionen är riktigt hög. Trackern har två antenner, en yttre och en inre. Den yttre antennen kan du ta av om du spårar hunden där det finns god täckning. Batteriet har riktigt lång livslängd och kan hantera frekvenspejling över en längre tid. Du kan byta batteriet själv vilket gör att GPS:ens livslängd blir ännu längre.

Halsband Tracker Artemis Easy

Tracker Artemis är stöttålig och helt vattentät. Halsbandet är ergonomiskt för att ge din hund så god komfort som möjligt. Dosan har mjuka kanter så att din hund inte känner obehag av att ha den på sig. På halsbandet sitter LED-lampor som är fjärrstyrda så du kan se hunden på avstånd även i mörker. Det finns en skallräknare som är mycket exakt vilket hjälper dig under jakten. Den här trackern har alla de funktioner du kan önska dig, bland annat högtalare, intelligent energihantering och geofencing. Alla Artemis funktioner uppdateras automatiskt. Artemis är mycket lätt att använda, många av inställningarna sköts automatiskt. Den använder sig av mobilnätet så du behöver inte köpa till ett abonnemang, dock behövs ett kontantkort. Tracker Artemis har fått goda kundomdömen och är prisad av jägarförbundet.

TKSTAR

TKStar är ett hundhalsband på 60 centimeter och med det kan du följa din hunds rörelser på avstånd och ha koll på var din hund befinner sig. I appen, som är gratis att ladda ner för både Android och iPhone, kan du ställa in flera funktioner som bland annat Geofencing. Med Geofencing ställer du in ett område som hunden får vistas i, till exempel trädgården och så fort hunden rör sig utanför det området får du ett larm till din telefon.

TKStar

GPS:en har hög känslighet och kommer att visa dig din hunds position med en felmarginal på 5- 10 meter. Du får se hundens position i realtid. Batteritiden är bra med upp till 22 timmar i aktivt användande. TKStar laddas med en USB-kabel som medföljer. Laddningen tar inte särskilt lång tid och kan enkelt skötas över natten.

KIPPY EVO

Kippy Evo är en GPS-spårare för hund som passar alla halsband och den väger bara 38 gram. Den här spåraren är helt vattentät vilket är bra om hunden får för sig att rulla i en vattenpöl. Batteriet varar i upp till 10 dagar och är laddningsbart. På halsbandet finns ett integrerat SIM och för att använda halsbandet måste du ha ett servicepaket som du prenumererar på varje månad. I tjänsten ingår dataanslutningskostnader.

Kippy EVO

Kippy Evo använder både GPS, GMS, WiFi och Bluetooth för att spåra din hund. Dessa system finns även i hela Europa, Indien, Turkiet och Sydafrika vilket är bra om du vill ta med dig hunden på resan. Med enheten kan du även spåra hunden inomhus och se vilka rörelsemönster din hund har när du är på jobbet. Kippy mäter även sömn, löpning, lek och kalorier.

VODAFONE V-MULTISPÅRARE

Vodafone V-multispårare är en otroligt liten enhet som bara väger 20 gram. Det medföljer ett clips så du enkelt kan fästa GPS:en i din hunds halsband. Skulle du vilja spåra något annat kan du även använda den för väskor när du är ute och reser eller på kattens halsband. Du har möjlighet att ställa in vilka zoner hunden får röra sig inom och om hunden lämnar dessa zoner varnar spåraren dig. För att få tillgång till alla tjänster måste du prenumerera på en V-S-tjänst.

Vodafone V-multispårare

Den här spåraren använder sig av flera olika tekniker för att kunna spåra och har därför stor täckning. Enheten drivs med litiumjonbatterier som medföljer i köpet. Du kan välja hur ofta du vill bli uppdaterad och beroende på uppdateringsfrekvensen varar batterierna i mellan två och sex dagar.

MER OM VINNANDE HUND-GPSEN

Vi har testat produkter med olika funktioner och i olika prisnivåer, allt för att ge dig en bättre uppfattning om vilken typ av GPS för hund som du behöver. Vi har bland annat tittat på kvaliteten, hur väl produkten klarar väder och vind, hur slitstark produkten är och vad kundernas omdömen varit. Vi har också jämfört priset med kvalitet och hur mycket funktioner som ingår i priset. Användarvänligheten har påverkat och om produkten varit enkel att installera och sist men inte minst hur bra hund-GPS:en varit på att spåra hunden och vilka system och nätverk som används för att spårningen ska fungera. Flera av produkterna i testet fick höga poäng i flertalet av kategorierna men Tracker Supra Easy fick absolut högsta poäng och blev vår testvinnare.

KÄLLOR OCH ARTIKLAR VI LÄST (INHÄMTAT 2021)