HÅRTORK

BÄSTA HÅRTORK 2021

En hårtork finns i de allra flesta hem och används flitigt av alla i familjen. En hårfön är smidig att använda när du har bråttom och inte har tid att låta håret självtorka men tänk på att använda dig av en värmeskyddande produkt innan du fönar håret. Hårtorkar kan komma med många tillbehör och du bör tänka över hur ofta du kommer att använda den och vilka tillbehör du kan behöva innan du köper.

kollage av hårtorkar

Det finns flera olika tillbehör och funktioner som kan medfölja, här berättar vi om några. Om ditt hår är skört och tunt kan keramiska värmeelement vara behjälpligt, de värms upp stegvis och torkar därmed ditt hår skonsammare inifrån. Har du problem med att håret blir elektriskt, ska du titta efter en hårfön med jonisering.

GHD AIR

GHD Air kom på första plats i vårt test då testpanelen beskriver den som en professionell hårtork med samma styrka som hos hårtorkar som används på frisörsalonger. GHD Air har en stark motor och kommer med joniseringsfunktionen som hjälper mot frissigt och elektriskt hår och gett ett mjukt och skinande resultat. Motorn är oerhört kraftfull med sina 2 100 watt vilket gör att torkningen går fort men trots detta är GHD Air ovanligt tyst. Modellen är snygg och stilren och ger en lyxig känsla. Överlag upplevs denna hårtork som om den kommer att hålla länge på grund av sitt stabila kvalitetsutförande. Även om modellen är stilren upplever en del av testpanelen att den ligger lite klumpigt i handen på grund av designen. Dock drog detta inte ner betyget särskilt mycket eftersom den torkade håret så snabbt.

GHD Air

GHD Air är en av de dyraste modellerna i vårt test men den bedöms som värd sitt pris av de flesta testarna. Alla hårtorkar har ett filter som ska samla upp damm och ludd men denna hårtorken är försedd med ett avtagbart filter som du själv kan ta loss och rengöra med jämna mellanrum, vilket kommer att förlänga modellens livslängd avsevärt. GHD Air kommer med en tre meter lång sladd vilket ger dig stor frihet att använda den var som helst i hemmet. Den har ett ergonomiskt grepp och väger 600 gram. GHD Air har också en cool shot-funktion som hjälper dig i slutet när du ska styla håret genom att blåsa kall luft så att hårets porer stängs. När hårets porer stängs minskar risken för att håret blir slitet och frissigt.

OBH NORDICA BJÖRN AXÉN TOOLS

OBH Nordica Björn Axén Tools är också en professionell salongshårtork. Den är på 2 000 watt och är därmed utrustad med en kraftig motor. Hårtorken har två hastigheter och tre olika värmelägen samt en cool shot-funktion. Även denna har en joniseringsfunktion som gör att håret blir mindre statiskt och mjukare. Det medföljer ett volymmunstycke som ger håret en glansig look. OBH Nordica Björn Axén Tools har också en kylningsfunktion som du använder när du avslutar stylingen av håret. Med denna funktionen kyls håret ner och frisyren håller längre. Volymmunstycket ger håret mer volym och är bra för dig som vill bevara dina naturliga lockar. Denna hårtorken ligger i en mellanprisklass vilket ger dig mycket för pengarna. Testpanelen imponerades av hur snabbt OBH Nordica Björn Axén Tools kunde torka håret och hur väl jonifieringsfunktionen fungerade.

OBH Nordica Björn Axén Tools

Med OBH Nordica Björn Axén Tools medföljer även ett fönmunstycke som du kan enkelt kan sätta på och ta av. Vill du torka håret snabbt tar du bort fönmunstycket och använder hög värme samt hög luftgenomströmning. Hårtorken har en smidig upphängningsögla som gör att den är enkel att förvara. Sladden är 2,8 meter lång vilket gör det enkelt för dig att föna håret framför en spegel. Det finns också ett överhettningsskydd som gör att hårtorken stänger av sig automatiskt. Överhettning kan ske om luftintaget blivit täckt av hår eller damm eller om utblåset blivit blockerat. OBH Nordica Björn Axén Tools var mycket omtyckt i testpanelen men kom på andra plats då den inte var riktigt lika snabb som GHD Air med att torka håret.

REMINGTON PROLUXE AC9140

På tredje plats i testet kom Remington Proluxe AC9140. Den fick höga betyg på grund av sin snygga design i roséguld, att den har många trevliga funktioner samt har väldigt goda omdömen från kunder. Den är dessutom ganska billig jämfört med GHD Air och OBH Nordica. En nackdel är att den, trots att den torkar håret snabbt, låter ganska mycket. Sladden är 2,8 meter vilket är bra och ger dig stor frihet även om eluttaget sitter en bit från spegeln. Handtaget ligger bra i handen eftersom det är ganska smalt och knapparna är stora och enkla att trycka på. Knapparna fick både bra och dålig kritik eftersom en del i testpanelen ansåg att de var för stora och lätta att komma åt av misstag medans andra gillade storleken.

Remington Proluxe AC9140

Remington Proluxe AC9140 använder sig av Remingtons OptiHeat-teknologi vilket innebär att hårtorken har smarta värmesensor inbyggda som känner av värmen och ser till att det blir en jämn värmedistribution. Den har även en funktion som heter Style-Shot som ger motorn extra kraft samt stabiliserar hårets form så att frisyren kan hålla i upp till ett dygn efter att det torkats. Med hårtorken får du två munstycken samt ett volymmunstycke. Att Volymmunstycket medföljde gav extra plus i kanten eftersom det kan behöva köpas till bland många av hårtorkarna i samma prisklass. Hårtorken har en kalluftsknapp och många tyckte det var positivt att den inte behövde hållas in under användning, vilket oftast behövs på de flesta andra hårtorkar. Är du ute efter en billig hårtork som ändå presterar oerhört bra rekommenderar vi Remington Proluxe AC9140.

PARLUX ADVANCE

Parlux Advance är en hårtork i den högre prisklassen. Den är en av de lättaste hårtorkarna på marknaden och väger bara 420 gram vilket är populärt hos många. Även ljudnivån är väldigt låg trots att Parlux Advance har en kraftig motor på 2 200 watt. Med på köpet får du en garanti från Parlux på 2 000 timmars hårtorkning. Parlux Advance finns i många härliga färger.

Parlux Advance

Den har fyra inställningar där du kan välja mellan medium och max värme samt medium och maxhastighet. Det finns också ett kalluftsläge som du avslutar din torkning med för att ge håret glans och hållbarhet. Parlux Advance har även den en joniseringsfunktion som kallas för Ionic and Ceramic Technology vilket är en antistatisk funktion samt ger håret en härlig lyster och minskar frissighet.

BABYLISS HÅRFÖN TURBO SHINE 2200 D570DE

BaByliss Hårfön Turbo Shine 2200 D570DE har en låg vikt som gör den perfekt på resan men har trots det en starkt motor. Motorn är på 2 200 watt vilket ger ett snabbt luftflöde. BaByliss Hårfön Turbo Shine 2200 D570DE har en jonisieringsgfunktion samt keramisk turmalin som gör håret slätt och gör det extra glansigt.

BaByliss Hårfön Turbo Shine 2200 D570DE

Med på köpet får du en rejäl spridare som hjälper dig att framhäva dina lockar samt ett riktigt smalt munstycket för dig som vill ha ett slätt hår. Hårtorken har tre värmelägen och två hastigheter samt kalluftsknapp. BaByliss Hårfön Turbo Shine 2200 D570DE är en riktigt bra hårtork för sin prisklass med det som drog ner betyget ordentligt var den korta sladden på bara 1,95 meter. Med på köpet får du tre års garanti.

BRAUN HÅRTORK SATIN HAIR 3 HD 380

Braun Hårtork Satin Hair 3 HD 380 är en liten kompakt hårfön som trots det har en kraftig motor på 2 000 watt. Den är på grund av sin storlek perfekt att ta med sig när du reser då den endast väger 445 gram. Hårtorken har flera olika funktioner däribland jonisk teknologi som minskar frisset och gör håret glansigt. Den har tre värmelägen samt två lägen för fläktens hastighet och ett kalluftsläge.

Braun Hårtork Satin Hair 3 HD 380

Med på köpet får du ett professionellt stylingmunstycke med en diameter på sex centimeter. Knapparna är stora och väldigt enkla att förstå. Testpanelen upplever att håret blir silkigt av Braun Hårtork Satin Hair 3 HD 380 men betyget drogs ner lite då den upplevdes som plastig och kanske inte så hållbar i det långa loppet.

LYKO HAIR DRYER MINI + STRAIGHTENER MINI

Många i testpanelen tyckte verkligen om den här lilla modellen. Kanske inte för vardaglig användning i hemmet men helt fantastiskt smidig att ta med på resan då handtaget är vikbart. Trots att hårtorken är så liten har den flera funktioner. LYKO Hair Dryer Mini + Straightener Mini har två olika hastigheter och inställningar för värme så du kan ställa in den så den inte sliter på håret.

LYKO Hair Dryer Mini + Straightener Mini

Den har också joniseringsfunktion. Med på köpet får du två munstycken och sladden är två meter lång. Motorn är på 1 000 watt vilket inte är mycket men trots det presterar den riktigt bra. LYKO Hair Dryer Mini + Straightener Mini är väger 317 gram utan munstycket och du får 2 års garanti. Dessutom ingår det en plattång på 15 centimeter i priset.

MER OM HÅRTORKAR OCH TESTVINNAREN

Vid färgat hår kan en hårtork med färgskydd vara en idé, färgskydd är en funktion där kall och varm luft blandas i rätt mängd så din färg håller längre. Då det finns otroligt många att välja mellan och hårtorkar kan ha väldigt många olika funktioner har vi testat sju modeller för att hjälpa dig att hitta rätt. I vårt test har vi bedömt hårtorkarna efter vilka funktioner de har, varm- och kalluftsinställningar, ljudvolym, statisk elektricitet och frissighet, motorns effekt och vilket resultat hårtorken ger. Vi har även tagit med prisvärdhet och tittat på kundernas omdöme. Den hårtorken som kom på första plats i vårt test är GHD Air. Inte långt därefter kom OBH Nordica Björn Axén Tools och på tredje plats kom Remington Proluxe AC9140.