GUNGSTÄLLNING

BÄSTA GUNGSTÄLLNING

I det här köpguiden av gungställningar har vi tagit med gungställningar för alla olika budgetar och preferenser. Du hittar gungställningar från cirka 1000 kronor och uppåt, både i metall och i trä. Vi har ett stort fokus på svenska varumärken, men vi har även tagit med ett par internationella. Att gunga är en lek som uppskattas av barn i de allra flesta åldrarna.

kollage av gungställningar

För en enkel upphängning av en gunga går det att använda sig av en trädgren. Men för bästa möjliga säkerhet och stabilitet väljer många att skaffa en gungställning. Det finns många varianter av gungställningar, där vissa är anpassade för att man bara ska gunga, medan andra är kombinerade med klätterställningar och andra former av lek. Fördelen med en gungställning är att barn kan ha väldigt roligt med den under många år, till skillnad från andra typer av leksaker som blir inaktuella ganska snabbt. Vidare så kan man skapa mycket variation i gungandet genom att byta ut gungorna efter barnens ålder och behov. En babygunga kan man börja använda väldigt tidigt, som sedan kan bytas ut mot mer och mer avancerade gungor i takt med att barnen blir äldre.

HÖRBY BRUK CANCAN CLASSIC – TESTVINNARE

Hörby Bruk CanCan Classic är ett budgetalternativ bland gungställningar. Gungställningen är gjord av metall och har i sitt grundutförande två vanliga gungor och en tvillinggunga. Totalt kan alltså upp till fyra barn gunga samtidigt. Denna gungställning är tillverkad i Sverige, närmare bestämt vid Hörby Bruk som producerat kvalitetsprodukter sedan 1920. Just denna modell, CanCan Classic har producerats hos Hörby Bruk i cirka 50 år.

HÖRBY BRUK CANCAN CLASSIC

hörby bruk cancan classic

Gungställningen är tillverkad i form av ett stabilt stålrörsstativ, med hela ben och svetsade benfästen. I och med modellens långa historia så har Hörby Bruk haft mycket lång tid på sig att utveckla en produkt som hållfast, stabil och genomtänkt. Detta ger en säker och stabil gungställning. Gungställningen är även utrustad med säkra klämskydd. Ytan är pulverlackerad, där det finns ett antal olika färger att välja bland.

Hela gungställningen väger 22 kg. Den är 185 centimeter hög och 220 centimeter lång. Gungorna håller för 50 kg per sits. Sitsarna är gjorda av kraftig plast med rundade kanter, något som undviker skador. I paketet som gungställningen kommer i så medföljer det även förankringsdon. För maximal säkerhet så rekommenderas dock att man förankrar gungställningen i betongblock. (som inte medföljer). Men den kan även förankras med hjälp av två längre plankor. Monteringsanvisningen är relativt okomplicerad där det största momentet är montering av tvillinggungan. Bland de kunder som köpt Hörby Bruk CanCan Classic är majoriteten väldigt nöjda med gungställningen. Några har uppgett att de haft problem relaterade till leverans och monteringen, där det saknats bitar, skruvar varit för långa eller inte passat. Som positivt beskrivs att den har en robust ställning och att den är lätt att montera. Någon beskriver även att det är lätt att byta ut gungorna i ställningen. Hörby Bruk CanCan Classic är utsedd till det bästa budgetvalet av oss på Testson.

HÖRBY BRUK TRÄGUNGA CLASSIC

Det här är en gungställning från Hörby Bruk som istället för metall är gjord av trä. Stolparna är gjorda av rundat, tryckimpregnerat trä som ger en kraftig och stabil konstruktion. Träet är testat enligt lekstandard EN 71 och är fritt från krom och arsenik. Gungställningen är 2,5 meter lång och 2 meter hög, något som ger plats för tre stycken gungor. Benens diameter är 8 centimeter och bommen har en diameter på 10 centimeter. Den levereras med, och har plats för två enkelgungor och en tvillinggunga. Den totala vikten för gungställningen är 59 kg, vilket är tungt men samtidigt ger stabilitet och gör att den står stadigt på marken. Det ingår även förankringsjärn med vilka man kan förankra gungställningen i marken. Gungställningen står bra i en vanlig trädgård men har behov av en yta om 2,95 x 1,9 meter.

hörby bruk gungställning i trä

Vill man ha en något enklare och billigare variant så finns detta gunga även som basic-version. Den är lite mindre bred och har endast två enkelgungor. Trästolparna binds samman av svetsade benfästen i stål, dessa är gröna i grundutförandet vilket smälter väl in i de flesta trädgårdar. Gungorna är gjorda av kraftig plast, med rundade kanter som minskar skaderisken. Varje sits håller för 50 kg. Tillverkaren varnar för att viss sprickbildning kan förekomma, eftersom trä är ett levande material. Det är även något som kunder kommenterat kring gungställningen på nätet. Gungställningen har relativt få komponenter vilket gör att den inte tar så lång tid att montera. Kunder har dock anmärkt på att den kan va lite svår att få ihop, då vissa delar inte tycks passa med varandra. Detta handlar förmodligen till stor del om materialet som ju är av trä.

JUNGLE GYM SWING

Denna gungställning från Jungle Gym är en klassisk gungställning som är gjord av trä. Träet är tryckimpregnerat med en jämn och hyvlad yta, fritt från krom och arsenik. Stommen är kraftfull och stabil med en design som passar bra in i de flesta trädgårdar, där träet kommer naturfärgat. Träet i gungställningen är FSC-certifierat vilket innebär att det kommer från ett hållbart och ansvarsfullt skogsbruk. Gungorna är gjorda av formgjuten polyethylen, en form av plast. Denna gungställning är lite dyrare än många flera motsvarande varianter. Det har bland annat att göra med att den kommer från ett känt märke och att den är gjort i kvalitativt trä. Vi anser trots allt att det är ett bra och prisvärt val.

Jungle Gym Swing

Gungställningen väger 54,85 kg, är 2,2 meter hög och 2,4 meter bred. Stolparna är 6,8 x 6,8 centimeter breda. I grundutförandet levereras denna gungställning tillsammans med en vanlig gunga och en trapetsgunga. Vissa versioner av gungställningen säljs även med en trapetsgunga som liknar romerska ringar, gjord för de lite större barnen att hänga i. Denna gunga kalls för “Monkey Bar”. Det är dock inte särskilt komplicerat att byta ut gungorna om man skulle vilja ha en annan variant. Fästena är gjorda av metall och går att använda för de flesta typer av gungor. Gungställningen levereras i ett färdigt monteringsset, där samtliga delar är färdigsågade. Från de flesta butiker går det att få hemleverans av paketet, som är något tungt och otympligt. Monteringstiden uppskattas till runt två timmar, där man normalt också behöver vara två personer för att resa gungställningen.

JABO KNUT

Det svenska företaget Jabo Wood Products tillverkar gungställningar och klätterställningar i trä. Jabo Knut är en gungställning kombinerad med en klätterstege. Klätterstegen kan man låta va som den är eller koppla på en tillhörande rutschkana, något som gör gungställningen till en näst intill komplett lekplats. Om man inte väljer att installera en rutschkana så kan stegen användas som den är, för att klättra på.

Jabo Knut Gungställning

WICKEY MULTIFLYER

Med Wickey Multiflyer får man en gungställning som kombineras med både rutschkana, klätterställning, lektorn och stege. Högst upp i lektornet sitter en ratt och en kikare vilket för tankarna till tornet på ett fartyg. På ena sidan av lektornet finns det även en klättervägg, med klättergrepp i olika färger och former. Tornet är även utrustat med fyra olika säkerhetshandtag där man kan hålla i sig när man klättrar omkring. Gungställningens rutschkana är vågformad och går att ansluta till vatten vilket kan ge en svalkande åktur under varma sommardagar. Under lektornet, i gungställningens bottenplan finns det även en sandlåda.

wickey multiflyer

Stora delar av gungställningen är även tillverkad i trä vilket ger en naturlig känsla. Lektornet har ett tak som även det är tillverkat i trä. Detaljer såsom rutschkanan, klättergreppen, ratten i lektornet är tillverkade i plast och/eller metall. Som för andra träprodukter kan träets förmåga att torka eller absorbera fukt göra att dess volym ändras. Detta är värt att ha i åtanke när man monterar denna gungställning. Gungställningen är rekommenderad från 3 års ålder. Gungställningen tillsammans med lektornet innehåller avancerade lekmoment vilket gör att barn yngre än tre år lätt kan skada sig. Detta är en premium-gungställning som ger väldigt många fler spännande funktioner än bara själva gungandet. Priset är betydligt högre än för de enklare gungställningarna utan extrafunktioner. Dock anser vi på Testson att man får väldigt mycket för pengarna när man köper Wickey Multiflyer. Det är en gungställning och lekplats som barnen kommer att ha roligt med under många år.

VINNARNA I VÅR KÖPGUIDE OCH SAMMANSTÄLLNING AV TESTER

Vi har utsett Hörby Bruk CanCan Classic till det bästa budgetvalet och Wickey Multiflyer till det bästa premiumvalet. Vi anser att den kombinerade gungställningen/klätterställningen ger väldigt mycket för pengarna. Generellt sett är vi positivt inställda till gungställningar i trä. Detta kostar dock lite mer och är i många fall även lite krångligare att montera. Därför anser vi att Hörby Bruk CanCan Classic är ett bra och smidigt budgetval.

SÅ HAR VI UTSETT VINNARNA

För att kunna utse de bästa gungställningarna på marknaden just nu så har vi inhämtat information från tillverkare av gungställningar, läst och analyserat kundomdömen för olika gungställningar som kunderna testat samt tittat på vilka gungställningar som säljer bäst på marknaden just nu.